Hogedefinitietelevisie

HDTV (High Definition Television) heeft een resolutie van 1920x1080 (in Europa) of 1280x720 (in de VS). Maar in de Verenigde Staten wordt progressieve beeldvorming gebruikt en in Europa interliniëring.
De helderheid van het HDTV-beeld (het aantal punten waaruit het beeld bestaat) is dus bijna 5 keer groter dan dat van conventionele TV. Wie naar high-definition televisie kijkt, staat versteld van de kwaliteit van het beeld.
Bij alle terrestrische televisieformaten (behalve West-Europese PAL Plus) is de aspectverhouding van het beeld 4 tot 3. En bij high-definition televisie is de aspectverhouding 16 tot 9. Daarom zal een normaal beeld op een HDTV-tv ofwel worden uitgerekt tot volledig scherm met vervorming van de beeldverhouding, of worden verwerkt door een speciaal algoritme om deze vervorming te minimaliseren, anders geeft de tv lege zwarte balken rond de randen weer.
Digitale tv-abonnees kunnen onafhankelijk kiezen hoe ze een standaard 4:3-beeld op een HD-tv willen weergeven, d.w.z. kan de afbeelding aan de boven- en onderkant bijsnijden, of de hele afbeelding weergeven maar met lege balken aan de linker- en rechterkant.

Hogedefinitietelevisie
Hogedefinitietelevisie
Hogedefinitietelevisie
Hogedefinitietelevisie Hogedefinitietelevisie HogedefinitietelevisieHome | Articles

April 17, 2024 05:38:33 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting