3D κόσμος στο σπίτι σας. Πώς να επιλέξετε μια τηλεόραση 3D

Έτσι, παρακολουθήσατε το Avatar, προσπαθήστε να μην χάσετε τις πρεμιέρες ταινιών 3D και είστε έτοιμοι να αγοράσετε μια τηλεόραση 3D. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις περιπλοκές της τεχνολογίας 3D και θα σας πει τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε μια τηλεόραση 3D.
Τι είναι η 3D τηλεόραση;
Μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία όλου του περιεχομένου βίντεο - ταινίες, προγράμματα, παιχνίδια - παρουσιάζεται σε μορφή 2D, δηλ. Βλέπουμε την εικόνα μόνο σε δύο επίπεδα. Το 3D προσθέτει μια τρίτη διάσταση σε μια εικόνα - βάθος. Το στερεοσκοπικό αποτέλεσμα από μόνο του δεν είναι κάτι νέο, αλλά μόνο τώρα οι τεχνολογίες 3D έχουν γίνει πραγματικά μαζικές. Τώρα, για να δεις μια τρισδιάστατη ταινία, δεν είναι απαραίτητο να πας σε εξειδικευμένο σινεμά και να ξοδέψεις χρήματα σε ακριβά εισιτήρια. Αρκεί μόνο να αγοράσετε μια τηλεόραση 3D.
Πώς λειτουργεί η 3D τηλεόραση
Στην καρδιά της τρισδιάστατης τηλεόρασης βρίσκονται οι μηχανισμοί της ανθρώπινης όρασης. Επομένως, για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η τεχνολογία 3D, ας καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα μάτια και ο εγκέφαλός μας. Στο σχολικό μάθημα της τριγωνομετρίας υπάρχει ο όρος τριγωνισμός. Είναι μια μέθοδος προσδιορισμού αποστάσεων από ένα αντικείμενο με μέτρηση γωνιών από ένα συγκεκριμένο σημείο. Αντίστοιχα εφαρμόζεται και ο μηχανισμός του οράματός μας. Τα μάτια ενός ενήλικα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 7 cm το ένα από το άλλο, έτσι καθένα από αυτά βλέπει το αντικείμενο από μια ελαφρώς διαφορετική γωνία. Εάν κλείσετε το αριστερό σας μάτι και κοιτάξετε ένα αντικείμενο, και στη συνέχεια, χωρίς να αφαιρέσετε τα μάτια σας, ανοίξετε το δεξί σας μάτι, μπορεί να σας φανεί ότι το αντικείμενο που κοιτάζατε πηδάει. Αυτό το φαινόμενο προκαλείται από τη διαφορά στη γωνία θέασης κάθε ματιού. Ο εγκέφαλος αναλύει και συγκρίνει δύο εικόνες και μας δίνει μια ενιαία εικόνα.
Ομοίως, κοιτάζοντας μόνο μια τρισδιάστατη εικόνα σε μια οθόνη 3D τηλεόρασης, αρχικά θα δείτε δύο ξεχωριστές εικόνες. Η τεχνολογία 3D κάνει τον εγκέφαλο να πιστεύει ότι τα αντικείμενα στην εικόνα είναι πιο μακριά ή πιο κοντά από ό,τι στην πραγματικότητα. Κάθε μία από τις δύο εικόνες μεταδίδεται για καθένα από τα δύο μάτια. Με τη βοήθεια τρισδιάστατων γυαλιών, ο εγκέφαλος τα συνδυάζει, «δίνοντας» με αποτέλεσμα ένα στερεοσκοπικό αποτέλεσμα.
Τύποι τρισδιάστατης τεχνολογίας
Όπως πολλές άλλες ανθρώπινες εφευρέσεις, η τεχνολογία 3D έχει διάφορους τρόπους ανάπτυξης και υλοποίησης. Υπάρχουν 3 τύποι τρισδιάστατης απεικόνισης:
Το Anaglyph είναι ο πρώτος, κλασικός τρόπος για να μοντελοποιήσετε μια τρισδιάστατη εικόνα χρησιμοποιώντας γυαλιά με κόκκινους και μπλε φακούς. Σε αυτή την περίπτωση, η τρισδιάστατη εικόνα είναι το αποτέλεσμα του φιλτραρίσματος χρωμάτων, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το κύριο μειονέκτημα αυτού του τύπου - μη ρεαλιστικά χρώματα σε 3D.
Η παθητική τεχνολογία για τη δημιουργία στερεοσκοπικής εικόνας χρησιμοποιείται όταν η κάλυψη της γωνίας θέασης του θεατή της εικόνας είναι μικρότερη από το μέγεθος της οθόνης - για παράδειγμα, σε κινηματογράφους με μεγάλη οθόνη. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι εάν δεν είστε ακριβώς μπροστά στην οθόνη ή δεν γέρνετε το κεφάλι σας, τα γυαλιά δεν θα αναδημιουργήσουν το εφέ 3D.
Τα ενεργά γυαλιά 3D είναι ο πιο προοδευτικός και μοντέρνος τύπος μέχρι σήμερα. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η παρουσία γυαλιών (δεν γίνονται πλέον ανεπιτυχείς προσπάθειες λήψης τρισδιάστατης εικόνας χωρίς τη χρήση γυαλιών και άλλων βοηθητικών εξαρτημάτων). Ωστόσο, ο θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει εικόνες Full HD 1080p με ρεαλιστικά και πλούσια χρώματα.
Τι χρειάζεστε για να δείτε 3D
Πρώτον, η νέα 3D τηλεόραση. Οι συμβατικές τηλεοράσεις 2D δεν είναι τεχνολογικά ικανές να αναπαράγουν στερεοφωνικές εικόνες. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορείτε να προβάλετε εφέ 3D πριν αγοράσετε τη μονάδα. Περίπου το 7% των ανθρώπων δεν βλέπουν στερεοφωνικές εικόνες λόγω διαφόρων προβλημάτων όρασης ή αισθάνονται δυσφορία κατά την προβολή τους (πονοκεφάλους, ζαλάδες κ.λπ.). Και ούτε καν τα καλύτερα ενεργά γυαλιά 3D δεν θα βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση.
Δεύτερον, σημεία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τηλεοράσεων 3D προσφέρουν τη χρήση ενεργών γυαλιών 3D για την προβολή προγραμμάτων σε 3D. Φροντίστε να ελέγξετε το πλήρες σετ, τη διαθεσιμότητα και την απόδοση των γυαλιών κατά την επιλογή και την αγορά μιας τηλεόρασης. Οι περισσότερες 3D τηλεοράσεις διαθέτουν ένα ή δύο ζευγάρια γυαλιά - εάν έχετε μεγάλη οικογένεια, θα χρειαστεί να αγοράσετε επιπλέον γυαλιά για να τα παρακολουθήσετε μαζί. Ταυτόχρονα, όλες οι τηλεοράσεις 3D μπορούν επίσης να μεταδίδουν μια κανονική εικόνα 2D σε υψηλή ανάλυση, δηλαδή μπορείτε να παρακολουθήσετε οποιαδήποτε προγράμματα και ταινίες στην οθόνη μιας τέτοιας συσκευής.
Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε μια τηλεόραση 3D
Οι τηλεοράσεις 3D μπορεί να είναι πλάσματος ή LED/LCD. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για συσκευές υψηλής τεχνολογίας, γενναιόδωρα προικισμένες από τους κατασκευαστές με διάφορες πρόσθετες λειτουργίες και ευρείες δυνατότητες επικοινωνίας, όπως σύνδεση στο Διαδίκτυο, δυνατότητα προβολής βίντεο κατά παραγγελία, υποστήριξη για εξωτερικά μέσα αποθήκευσης και πολλά άλλα.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή μιας τηλεόρασης 3D είναι ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης. Όσο πιο ψηλά είναι, τόσο πιο άνετο θα είναι για τα μάτια σας να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα σε μορφή 3D και 2D. Οι περισσότερες τηλεοράσεις LED/LCD 3D υψηλής ποιότητας έχουν ρυθμό ανανέωσης 200 Hz, ενώ τα φθηνότερα μοντέλα μπορούν να εξοπλιστούν με ρυθμούς ανανέωσης οθόνης 100 Hz. Για τηλεοράσεις πλάσματος 3D, ο ρυθμός ανανέωσης 600 Hz είναι ο καλύτερος για σήμερα. Με χαμηλότερες τιμές αυτού του χαρακτηριστικού μιας τηλεόρασης 3D, θα νιώθετε δυσφορία όταν παρακολουθείτε δυναμικές σκηνές (ταινίες δράσης, αθλητικές εκπομπές) για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι η μέθοδος σύνδεσης ενεργών γυαλιών 3D στην τηλεόραση. Μπορεί να είναι υπέρυθρη (Infrared, IR) και ραδιοσυχνότητα (Radio Frequency, RF). Στην πρώτη περίπτωση, τα γυαλιά λειτουργούν σαν τηλεχειριστήριο - για να δείτε μια τρισδιάστατη εικόνα, πρέπει να βρίσκεστε σε άμεση οπτική γωνία του πομπού υπερύθρων της τηλεόρασης. Ο δεύτερος τύπος παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία, καθώς χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την επικοινωνία με την τηλεόραση.
Υπάρχουν και ενσύρματα γυαλιά 3D, αλλά ανήκουν στο παρελθόν, οπότε δεν θα σταθούμε αναλυτικά σε αυτά.
Προληπτικά μέτρα
Συμπερασματικά, ακολουθούν μερικές συστάσεις για παρακολούθηση τηλεόρασης 3D. Αν και οι προγραμματιστές 3D TV εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση της τεχνολογίας, για πολλούς ανθρώπους, η μακροχρόνια προβολή εικόνων 3D μπορεί να είναι κουραστική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά. Δοσολογήστε την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών, ειδικά σε μορφή 3D.
Καλή τύχη με τις αγορές σας και απολαύστε την προβολή σας!

3D κόσμος στο σπίτι σας. Πώς να επιλέξετε μια τηλεόραση 3D
3D κόσμος στο σπίτι σας. Πώς να επιλέξετε μια τηλεόραση 3D
3D κόσμος στο σπίτι σας. Πώς να επιλέξετε μια τηλεόραση 3D
3D κόσμος στο σπίτι σας. Πώς να επιλέξετε μια τηλεόραση 3D 3D κόσμος στο σπίτι σας. Πώς να επιλέξετε μια τηλεόραση 3D 3D κόσμος στο σπίτι σας. Πώς να επιλέξετε μια τηλεόραση 3DHome | Articles

May 26, 2024 11:15:52 +0300 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting