Hoe een afzuigkap kiezen?

De kap is een volwaardige "bewoner" van een modern appartement. Kook je vaak in het gezin, dan kun je niet zonder dit apparaat. Je wilt toch niet dat je pas opgeknapte keuken binnen een jaar zijn pracht verliest? Het antwoord ligt voor de hand, en als dat zo is, moet u de strijd tegen vet en roet op u nemen. U kunt natuurlijk na elke kookbeurt een algemene schoonmaak regelen, maar het is beter om een afzuigkap te kopen. Hoe u geen fout maakt bij het kiezen van dit apparaat - u leert van ons materiaal.
Voordat u iets van huishoudelijke apparaten koopt, is het raadzaam om in ieder geval in algemene termen te begrijpen hoe dit iets werkt. Extractie is geen uitzondering. Gelukkig is dit apparaat eenvoudig, dus het kost niet veel tijd om het te bestuderen.
De hoofdtaak van de afzuigkap is om het plafond, meubels en apparaten in de keuken te beschermen tegen roet- en vetafzetting. Het reinigen van de lucht van onaangename geuren, die vaak ontstaan tijdens culinaire hekserij, is ook haar levenswerk. Daarnaast dient de afzuigkap ook om het keukenwerkblad te verlichten. Moderne afzuigkappen zien er natuurlijk best aantrekkelijk uit, dus ze kunnen de keuken goed versieren. Over het algemeen is het apparaat één, maar er zijn veel pluspunten.
Het ontwerp van de afzuigkap is als volgt: een behuizing van metaal of kunststof, soms met inzetstukken van hout of glas, een motor (soms twee) en filters voor het reinigen van de binnenkomende lucht.
Constructie type
Afhankelijk van de plaats van installatie wordt de kap zelf in een passende behuizing vervaardigd en heeft hij enkele andere technologische kenmerken. Afhankelijk van het type ontwerp kan de kap worden onderverdeeld in:
Eiland Dergelijke kappen worden boven het werkgebied aan het plafond bevestigd. De behoefte aan een eilandkap ontstaat als de kachel in het midden van de keuken staat of niet aan een van de muren grenst (afhankelijk van de locatie is de kachel een soort "eiland" - vandaar de naam van de afzuigkappen).
Wandmontage (koepel of open haard) Dit is het meest voorkomende type afzuigkap, ontworpen voor wandmontage. Ze zijn gemaakt in koepelvormige, piramidevormige, rechthoekige en andere vormen.
Hoekkappen Dit type verwijst naar wandkappen waarvan de behuizing is geoptimaliseerd voor installatie in de hoek van de kamer.
Inbouw afzuigkappen Het type afzuigkap is ontworpen voor installatie in het onderste gedeelte van een hangkast boven de kachel. Vaak hebben dergelijke kappen een intrekbaar paneel, dat is ontworpen om het luchtinlaatgebied te vergroten. De meeste keukens hebben een klein oppervlak, dus met dergelijke ingebouwde afzuigkappen kunt u zoveel mogelijk werkruimte besparen.
Circuleren en stromen
Afhankelijk van het type luchtzuivering kunnen kappen worden onderverdeeld in circulatie en stroming. Veel moderne afzuigkappen kunnen zowel in de stromingsmodus als in de recirculatiemodus werken.
Circulatiekappen zuiveren de lucht die ze aanzuigen met behulp van een filtersysteem en voeren deze terug naar de kamer, waardoor de warmte in het appartement behouden blijft, wat vooral belangrijk is in het koude seizoen. Eerst gaat de lucht door een vetfilter, dat deeltjes opvangt die groot genoeg zijn, zoals vetdruppels, verbrandingsproducten, enz. Dergelijke filters kunnen zowel wegwerpbaar als herbruikbaar zijn. Wegwerpfilters zijn meestal gemaakt van synthetisch winterfilter, tussenvoering of papier. Zodra deze filters verstopt raken, moeten ze worden weggegooid. Daarom is het veel voordeliger om herbruikbare acryl- of metaalfilters te gebruiken. Na het smeren passeert de lucht de eindreiniging in het koolfilter. Dergelijke filters zijn wegwerpbaar en moeten opnieuw worden gekocht als ze vuil worden.
Voordelen:
Een gebouwventilatiesysteem is niet nodig.
Gemakkelijke verbinding.
Warm houden bij koud weer.
Minpuntjes:
Koolstoffilters vervangen (wanneer ze vuil worden).
Lage reinigingsefficiëntie. Hoe hoogwaardig de filters ook zijn, ze zuiveren de lucht niet voor 100%, meestal ligt dit cijfer dichter bij de 70%.
We raden circulatiekappen alleen aan als er aanzienlijke problemen zijn bij het aansluiten van de kap op de ventilatieschacht.
De flow cleaning methode is gebaseerd op het verwijderen van vervuilde lucht buiten het pand. Dit type is moeilijker te installeren, omdat er technologische gaten in de muur moeten worden geboord om verbinding te maken met het ventilatiesysteem. Maar tegelijkertijd zijn afzuigkappen die de stroomreinigingsmethode gebruiken veel efficiënter, omdat vervuilde lucht volledig wordt uitgeworpen en schone lucht deze zal vervangen.
Bij doorstroomkappen wordt alleen een vetfilter geplaatst. Het is nodig zodat er zich geen vetlaag ophoopt op de wanden van de kap en ventilatorbladen, wat kan leiden tot uitval van elektrische onderdelen.
Soorten filters, hun reiniging en vervanging
Er zijn drie soorten vet- of groffilters:
synthetische winterverwarmer, niet-geweven of papieren filters zijn wegwerpbaar. Op hun oppervlak zijn borden aangebracht, die zichtbaar zijn door het beschermrooster van de kapbehuizing. Vervanging vindt plaats wanneer de markeringen niet meer op het filteroppervlak verschijnen;
Acrylfilters zijn geclassificeerd als herbruikbare filters. Periodiek, ongeveer een keer per maand, moeten ze worden gewassen in een warm sopje. In dit geval hoeft het filter niet hard te worden geperst, omdat het gemakkelijk kan worden beschadigd;
aluminium filters zijn ook herbruikbaar. Als het vuil wordt, ongeveer een keer per maand, moet zo'n filter worden schoongemaakt met een ontvetter of in de vaatwasser worden geplaatst. Aangezien het aluminiumfilter meestal is samengesteld uit meerdere dunne lagen geperforeerd aluminium, moet het voorzichtig worden gehanteerd om beschadiging van het oppervlak te voorkomen.
Koolstoffilters bestaan uit actieve kool. Ze zijn wegwerpbaar en worden ongeveer elke 4-6 maanden vervangen. Nauwkeurigere filtervervangingstijden moeten worden gespecificeerd door de fabrikant van de afzuigkap. We benadrukken dat alle filters constant moeten worden gecontroleerd, aangezien een verstopt filteroppervlak tijdens actief gebruik van de kap de operationele prestaties drastisch zal verminderen en de belasting van de motor zal verhogen, wat de levensduur van de kap aanzienlijk kan verkorten.
Extractie prestaties
Bij het kiezen van een kap is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan een parameter als doorvoer of prestatie van de kap. Deze parameter geeft het luchtvolume aan dat de kap per tijdseenheid zelf kan passeren. Het wordt gemeten in kubieke meter lucht per uur. Om deze parameter te berekenen, is er de volgende formule:
Productiviteit = (volume van de kamer) x (frequentie van luchtuitwisseling).
Het zal niet moeilijk voor u zijn om het volume van de kamer te berekenen door het oppervlak van de keuken te vermenigvuldigen met de hoogte van het plafond. Voor meer nauwkeurigheid kan het volume dat het keukenmeubilair inneemt worden afgetrokken van het resulterende volume.
De luchtverversingssnelheid is een waarde die het aantal luchtverversingen in de ruimte in een uur bepaalt. Voor een optimale luchtuitwisseling moet deze parameter gelijk zijn aan 12.
Het is echter in ieder geval beter om een kap met een prestatiemarge te kiezen, aangezien een constante werking op maximaal vermogen de levensduur sterk zal beïnvloeden. Bovendien zal de kap op maximale snelheid een nogal hard geluid maken. Als het voor de afzuigkap geconstrueerde kanaal bochten heeft, zorgt dit bovendien voor een extra belasting van de afzuigkap. Zoals eerder vermeld, neemt ook de prestatie van de afzuigkap af naarmate de filters vuil worden, waarmee ook rekening moet worden gehouden.
Deze formule is slechts een aanbeveling. Zo kan bijvoorbeeld in een keuken van een klein oppervlak de concentratie van schadelijke stoffen tijdens actief koken zeer snel kritische waarden benaderen. Om dit te voorkomen, moet u misschien naar de kappen kijken, waarvan de prestaties 1,5-2 keer de aanbevolen zijn.
Afmetingen en geluidsniveau
Bij het kiezen van maten is het noodzakelijk om voort te bouwen op de grootte van de kachel. De breedte van de kap moet dus groter zijn dan of gelijk zijn aan de breedte van de plaat, dan zal deze de volledige luchtstroom met de vluchtige stoffen erin opvangen. Standaard kapbreedtes zijn 50, 60 en 90 cm.
Het geluidsniveau wordt gemeten in decibel. Zo is bijvoorbeeld een geluid van 40 dB vergelijkbaar met stille menselijke spraak op een afstand van enkele meters, en 60 dB zal vergelijkbaar zijn met het niveau van menselijke spraak op een afstand van ongeveer 1 m. Het gemiddelde uitlaatniveau bij maximaal vermogen is ongeveer 60-70 dB. Aangezien mensen vaak lang in de keuken kunnen zijn, kan lawaai een zeer negatief effect hebben op de stemming van een persoon. Wil je dit voorkomen, dan moet je letten op afzuigkappen met twee ventilatoren en hoogwaardige elektromotoren.
Controle
De belangrijkste bedieningselementen voor de afzuigkap zijn de motorschakelaar, snelheidsregelaar en verlichting. De snelheidsregelaar is handig vanuit het oogpunt dat het lang niet altijd nodig is om de kap op vol vermogen te gebruiken. En in gevallen waar het echt nodig is, is de turbomodus handig (niet aanwezig in alle modellen).
Het schakelen zelf kan drukknop, aanraking of elektronisch zijn.
Het eenvoudigste type is drukknopbediening, die bestaat uit een groep schakelaars op het voorpaneel van de kap. Afhankelijk van een bepaalde taak is het nodig om de gewenste schakelaar aan of uit te zetten.
Met touch-off zijn er in plaats van grote schakelaars kleine knoppen die worden ingeschakeld met een lichte aanraking van de toetsen. Tegelijkertijd bevindt de knop zich ter hoogte van het paneel en zakt er niet in weg, wat het schoonmaken van de kap gunstig zal beïnvloeden. De pluspunten van een dergelijke controle kunnen ook worden toegeschreven aan een mooie uitstraling.
De duurste besturing is elektronisch. Met de elektronische unit kunt u dus met bepaalde tijdsintervallen verschillende werkingsmodi van de afzuigkap instellen. Bovendien hebben dergelijke kappen een groot aantal extra functies. Bijvoorbeeld een automatische verhoging van de prestaties van de afzuigkap, bij ernstige luchtverontreiniging. Automatische inschakeling tijdens het koken. De verlichting inschakelen wanneer een persoon de kachel nadert, filterverstoppingsindicator en nog veel meer. Natuurlijk kun je dit allemaal gemakkelijk missen, maar alle extra functies voegen veel pluspunten toe aan zo'n criterium als gebruiksgemak.
Handig is de restslagfunctie: die laat de ventilatoren nog 10 minuten draaien nadat de kap al is uitgezet. Dit zorgt voor een laatste schone lucht na het einde van het koken. Niet minder handig is een andere optie - de intervalmodus. De afzuigkap gaat elk uur automatisch op laag vermogen aan en zorgt zo voor extra ventilatie in de ruimte.
Zoals u kunt zien, is het niet zo moeilijk om erachter te komen welke afzuigkap de voorkeur heeft voor uw keuken. Het belangrijkste is om rekening te houden met verschillende basisparameters. Door dit te doen, krijgt u een uitstekend apparaat, waarvan de voordelen vreemd zijn om over te praten als u geen rokerig plafond en vette keukenmeubels en apparaten wilt hebben. Extractiekosten variëren. Er zijn zuinige modellen en er zijn apparaten met ingebouwde radio's, tv's, met de mogelijkheid om verbinding te maken met een computer, waarbij dure materialen in de afwerking worden gebruikt. De keuze is aan jou.

Hoe een afzuigkap kiezen?
Hoe een afzuigkap kiezen?
Hoe een afzuigkap kiezen?
Hoe een afzuigkap kiezen? Hoe een afzuigkap kiezen? Hoe een afzuigkap kiezen?Home | Articles

April 19, 2024 11:30:22 +0300 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting