Een tv op een computer aansluiten

De levendige kleuren en brede schermen van de nieuwe digitale tv's maken een krachtige indruk. Daarom heeft elke kijker vroeg of laat een vraag: is het mogelijk om te profiteren van alle voordelen van tv bij het werken met een computer? Kan!...
Cross-compatibiliteit is erg populair onder kenners van kwaliteitselektronica. De camera is rechtstreeks aangesloten op de printer, de Flash-speler op de telefoon, de telefoon op de PDA, en dit alles is compatibel met een personal computer. Het is niet verwonderlijk dat de computer zelf een systeem is van verschillende plug-in-eenheden. Daarom is de mogelijkheid om een tv te gebruiken in plaats van een monitor een volkomen logische oplossing.
De software en hardware voor dergelijke interoperabiliteit bestaan al lang. Moderne videokaartmogelijkheden maken het in sommige gevallen mogelijk om meer dan één beeldscherm op een computer aan te sluiten. Natuurlijk ondersteunt de videokaart meestal de "lichte" versie - terwijl de alternatieve monitor draait, is de hoofdmonitor uitgeschakeld, maar systemen met twee of meer gelijktijdig werkende "schermen" zijn niet ongewoon.
Interfaces
Er zijn veel opties om een tv op een computer aan te sluiten, zowel voor breedbeeld digitale modellen als voor bescheiden analoge tv's:
RCA (A/V voor cinch-stekkers)
Deze universele connector vind je op vrijwel elke videokaart. Hierdoor is het mogelijk om een computer aan te sluiten op de meeste analoge en vele digitale tv's. De beeldkwaliteit bij aansluiting op RCA is het meest bescheiden, het belangrijkste voordeel is het massale karakter.
S-video
De uitvoer is beschikbaar op veel videokaarten. Biedt transmissie via drie kanalen - één voor luminantiegegevens en twee voor chrominantie. De beeldkwaliteit is veel beter dan bij RCA.
DVI-HDMI
Moderne interfaces voor digitale videotransmissie. Ze lijken erg op elkaar, maar via HDMI wordt bovendien geluid overgedragen (tot 8 kanalen), terwijl er bij DVI een aparte kabel voor geluid is. De interfaces zijn zonder speciale converters met elkaar compatibel, uitsluitend dankzij de adapterkabel, beide ondersteunen HDCP (High Definition Content Protection) - bescherming tegen ongeoorloofde opname van auteursrechtelijk beschermde inhoud. Daarom vormen ze een potentiële bedreiging voor vooruitstrevende gebruikers. Desalniettemin zijn interfaces vrij gebruikelijk in videokaarten. Veel kaarten zijn tegenwoordig al uitgerust met DVI, volgens sommige rapporten zijn er onlangs kaarten verschenen op basis van de GeForce 7600 GT en de Radeon-familie met HDMI-uitgangen.
VGA (D-sub)
Een van de typen RGB-verbindingen, die meestal worden gebruikt om een monitor op een computer aan te sluiten. Veel moderne digitale tv's zijn uitgerust met een RGB-aansluiting. De naam impliceert echter niet dat de uitvoer alleen VGA-resolutie ondersteunt. De aansluiting is geschikt voor SVGA, QXGA, UXGA etc. Waarschijnlijk wordt de hoogste beeldkwaliteit ondersteund.
Als de uitgangen op de videokaart van de computer niet overeenkomen met de aansluitingen van de tv, worden verschillende extra apparaten gebruikt om volledige compatibiliteit te garanderen en het signaal te moduleren, als dit niet door de videokaart wordt gedaan, niet alleen in resolutie, maar ook in frequenties, etc. Soms zijn de apparaten vrij duur, maar in sommige gevallen, vooral voor analoge tv's, zijn ze gewoon noodzakelijk.
Analoge tv's
De mogelijkheden van analoge tv's zijn enigszins beperkt. Ze zijn ontworpen voor reeds lang bestaande kleursystemen. De NTSC-standaard ondersteunt een maximale resolutie van 525 lijnen, PAL en SECAM - 625, en de echte resolutie is nog lager. Als gevolg hiervan kan een analoge tv meestal geen computerresolutie bieden die hoger is dan 640x480, een zeer bescheiden mogelijkheid voor moderne behoeften.
De aangegeven frequentie van analoge tv's is 50 en 100 Hz, in werkelijkheid heeft niemand deze indicatoren ooit bereikt. U moet zich ervan bewust zijn dat comfortabel werken voor een conventionele computermonitor mogelijk is bij waarden van 70-80 Hz.
Daarnaast maken alle analoge tv's gebruik van de zgn. geïnterlinieerd scannen (een frame wordt achtereenvolgens gemaakt door twee halve frames van oneven en even lijnen). Monitoren zijn progressive scan. Sommige kenners beschouwen interliniëring echter als optimaal voor het bekijken van video's, games, enz. - scènes met veel beweging.
De beste interfaces voor een "directe" verbinding tussen een TV en een computer zijn analoge RCA en S-Video. Met behulp van speciale converters kunt u er ook voor zorgen dat de tv-connectoren compatibel zijn met de computer VGA-uitgang van de videokaart. In dit geval verliest het signaal natuurlijk aan kwaliteit.
En toch zijn analoge tv's erin geslaagd een sterke positie in te nemen in de strijd om de vraag naar pc-werk. Tekstmateriaal op het scherm wordt nogal onduidelijk en wazig weergegeven, maar voor het bekijken van video's is dit een extra pluspunt. Met "wazig" beeld kunt u de artefacten gladstrijken die gepaard gaan met de softwareverwerking van digitale video's. Daarnaast is een analoge tv een betaalbaar toestel voor budgetpresentaties.
Digitale tv's
LCD-, plasma- en projectie-tv's zijn meestal al voorzien van een directe VGA-ingang voor de computer. De nieuwste modellen zijn oorspronkelijk ontworpen voor HDTV - high-definition televisie, ze kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met high-definition pc's. Onlangs zijn ze in eerste instantie geïmplementeerd in een computercompatibele versie (tv / computermonitor).
Indicatoren van zeer hoge kwaliteit voor LCD-schermen die technologie hebben geërfd van monitoren. De rand van de tv/monitor is er bijna niet in te onderscheiden. Lcd-tv's nemen weinig ruimte in beslag en werken uitstekend met een statisch beeld. In dit opzicht zijn ze superieur aan "plasma".
Hoewel de kleuren in plasma-tv's vaak helderder en "levendiger" zijn dan in lcd's, "brandt" bij het langdurig bekijken van een stilstaand "beeld" de interne fosforcoating van het "plasma" door. Hoewel dit probleem dankzij de laatste ontwikkelingen zijn vroegere ernst al heeft verloren, blijft het bestaan.
Projectie-tv's geven kleuren niet altijd met voldoende helderheid weer, vooral zwartniveaus, maar ze zijn de leiders in schermformaten die nog niet zijn bereikt door andere technologieën.
In al deze gevallen verdient een VGA-aansluiting of een digitale DVI-HDMI-aansluiting tussen een computer en een tv de voorkeur. Zij laten de beste resultaten zien. Correspondentie van resoluties van een signaal/beeld in de TV wordt verzorgd door middel van de ingebouwde tuner of de videokaart van de PC.
De meeste digitale HDTV's bieden grote schermformaten, breedbeeldvideoweergave van hoge kwaliteit, briljante presentaties en volledige 3D pc-gaming. Numerieke panelen geven gemakkelijk tekst en kleine afbeeldingen weer als dat nodig is.
Zo zijn televisies erin geslaagd hun bruikbaarheid te behouden, zelfs bij "spelen op een buitenlands veld". Dankzij grote schermen kunnen ze een aantal taken aan die moeilijk uit te voeren zijn voor conventionele monitoren. Het is waarschijnlijk dat met de ontwikkeling van industriële technologie deze twee typen apparaten zullen worden gecombineerd tot één enkele media-eenheid die geschikt is voor gebruik in elke digitale omgeving.

Een tv op een computer aansluiten
Een tv op een computer aansluiten
Een tv op een computer aansluiten
Een tv op een computer aansluiten Een tv op een computer aansluiten Een tv op een computer aansluitenHome | Articles

June 13, 2024 15:55:06 +0300 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting