DLP-technologie

DLP is de nieuwste uiterst nauwkeurige projectietechnologie die wordt gebruikt in zakelijke en thuisdisplays. DLP-technologie zorgt voor een onovertroffen helderheid en beeldhelderheid.
DLP is gebaseerd op een optische halfgeleider, een digitaal microspiegelapparaat of DMD, dat in 1987 werd uitgevonden door Larry Hornbeck van Texas Instruments.
Een DMD-kristal is een zeer nauwkeurige matrix die licht digitaal omzet, met andere woorden, een supersnelle microschakeling waarvan het oppervlak bestaat uit vele microscopische spiegels die licht reflecteren. Met behulp van miljoenen microscopische spiegels wordt een bundel gevormd. Elk van deze spiegels komt overeen met één lichtpixel in het geprojecteerde beeld. Gecombineerd met een digitaal signaal, een lichtbron en een projectielens, bieden deze spiegels video- en grafische weergave van de hoogste kwaliteit. Wanneer een digitaal video- of grafisch signaal het DLP-systeem binnenkomt, wordt een microscopische elektrode onder elke DMD-spiegel geactiveerd, waardoor de spiegel naar de lichtbron of in de tegenovergestelde richting kantelt. Wanneer de spiegel naar de lichtbron wordt gekanteld, reflecteert deze één pixel licht door de projectielens op het scherm. Wanneer het in de tegenovergestelde richting wordt gekanteld, raakt het licht de spiegel niet en blijft de corresponderende pixelruimte donker. Elke DMD-spiegel kan duizenden keren per seconde kantelen.
Door te variëren hoe lang het licht op de spiegel valt, kunnen verschillende grijstinten worden weergegeven. Als de spiegel langer naar het licht wordt gekanteld dan in de tegenovergestelde richting, wordt een lichtgrijze pixel weergegeven en wanneer de kanteltijd weg van de bron langer is, wordt een donkergrijze pixel weergegeven.
DMD-spiegels kunnen dus tot 1024 grijstinten weergeven, waardoor uiterst nauwkeurige zwart-witbeelden worden geproduceerd. De laatste fase van digitale lichtverwerking is de omzetting van het resulterende monochrome beeld in kleur. In de meeste DLP-systemen wordt kleur toegevoegd met behulp van een lichtfilter, een "kleurenwiel" genaamd, dat tussen de lichtbron en het DMD-spiegelpaneel wordt geplaatst.
Terwijl het kleurenwiel draait, valt rood, groen en blauw licht achtereenvolgens op de DMD-microspiegels. Door de hoek van elke spiegel af te stemmen op deze lichtflitsen, kan een standaard DLP-systeem meer dan 16 miljoen verschillende kleuren reproduceren.
Een paarse pixel ontstaat bijvoorbeeld door een spiegel naar een lichtbron te kantelen wanneer er een rode of blauwe straal op valt. Het menselijk oog combineert deze primaire kleuren en ziet paars. Samsung DLP-tv's, thuisbioscopen en projectoren gebruiken één DMD-chip, lamp, kleurenwiel en projectielenssysteem. Deze systemen bieden meer contrast, helderheid en kleurverzadiging voor video en afbeeldingen dan welke andere beeldtechnologie dan ook.

DLP-technologie
DLP-technologie
DLP-technologie
DLP-technologie DLP-technologie DLP-technologieHome | Articles

May 20, 2024 22:36:48 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting