Πώς να επιλέξετε κουκούλα;

Η κουκούλα είναι πλήρης "κάτοικος" ενός σύγχρονου διαμερίσματος. Εάν μαγειρεύετε συχνά στην οικογένεια, τότε δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτήν τη συσκευή. Δεν θέλετε η πρόσφατα ανακαινισμένη κουζίνα σας να χάσει τη λάμψη της σε ένα χρόνο, σωστά; Η απάντηση είναι προφανής, και αν ναι, θα πρέπει να φροντίσετε για την καταπολέμηση του λίπους και της αιθάλης. Μπορείτε, φυσικά, να κανονίσετε έναν γενικό καθαρισμό μετά από κάθε μαγείρεμα, αλλά είναι καλύτερο να αγοράσετε μια κουκούλα. Πώς να μην κάνετε λάθος κατά την επιλογή αυτής της συσκευής - θα μάθετε από το υλικό μας.
Πριν αγοράσετε κάτι από οικιακές συσκευές, είναι σκόπιμο να κατανοήσετε τουλάχιστον σε γενικές γραμμές πώς λειτουργεί αυτό το κάτι. Η εξαγωγή δεν αποτελεί εξαίρεση. Ευτυχώς, αυτή η συσκευή είναι απλή, επομένως δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για τη μελέτη της.
Το κύριο καθήκον του απορροφητήρα είναι να προστατεύει την οροφή, τα έπιπλα και τις συσκευές στην κουζίνα από την καθίζηση της αιθάλης και του λίπους πάνω τους. Ο καθαρισμός του αέρα από τις δυσάρεστες οσμές, που συχνά προκύπτουν στη διαδικασία της μαγειρικής μαγείας, είναι επίσης έργο της ζωής της. Επιπλέον, ο απορροφητήρας χρησιμεύει επίσης για να φωτίζει τον πάγκο της κουζίνας. Φυσικά, οι μοντέρνες κουκούλες φαίνονται αρκετά ελκυστικές, επομένως μπορούν κάλλιστα να διακοσμήσουν την κουζίνα. Σε γενικές γραμμές, η συσκευή είναι μία, αλλά υπάρχουν πολλά συν.
Ο σχεδιασμός του απορροφητήρα κουζίνας έχει ως εξής: ένα σώμα από μέταλλο ή πλαστικό, μερικές φορές με ξύλινα ή γυάλινα ένθετα, έναν κινητήρα (μερικές φορές δύο) και φίλτρα για τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα.
Τύπος κατασκευής
Ανάλογα με τη θέση εγκατάστασης, η ίδια η κουκούλα κατασκευάζεται σε κατάλληλο περίβλημα και έχει κάποια άλλα τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον τύπο του σχεδιασμού, η κουκούλα μπορεί να χωριστεί σε:
Island Τέτοιες κουκούλες στερεώνονται στην οροφή πάνω από την περιοχή εργασίας. Η ανάγκη για μια νησιώτικη κουκούλα προκύπτει εάν η σόμπα βρίσκεται στο κέντρο της κουζίνας ή δεν γειτνιάζει με κανέναν από τους τοίχους (σύμφωνα με τη θέση της, η σόμπα είναι ένα είδος "νησί" - εξ ου και η ονομασία των κουκούλων).
Τοποθέτηση σε τοίχο (θόλος ή τζάκι) Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος κουκούλας, σχεδιασμένος για τοποθέτηση σε τοίχο. Κατασκευάζονται σε σχήματα με θόλο, πυραμιδοειδή, ορθογώνια και άλλα.
Γωνιακοί απορροφητήρες Αυτός ο τύπος αναφέρεται σε κουκούλες τοίχου, το σώμα των οποίων είναι βελτιστοποιημένο για εγκατάσταση στη γωνία του δωματίου.
Ενσωματωμένοι απορροφητήρες Ο τύπος απορροφητήρα έχει σχεδιαστεί για τοποθέτηση στο κάτω μέρος ενός κρεμαστού ντουλαπιού πάνω από τη σόμπα. Συχνά τέτοιες κουκούλες έχουν ένα ανασυρόμενο πάνελ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την περιοχή εισαγωγής αέρα. Οι περισσότερες κουζίνες έχουν μικρή επιφάνεια, επομένως τέτοιοι ενσωματωμένοι απορροφητήρες σας επιτρέπουν να εξοικονομήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο εργασίας.
Κυκλοφορία και ροή
Ανάλογα με τον τύπο του καθαρισμού του αέρα, οι απορροφητήρες μπορούν να χωριστούν σε κυκλοφορία και ροή. Πολλά σύγχρονα μοντέλα απορροφητήρα μπορούν να λειτουργήσουν τόσο σε λειτουργία ροής όσο και σε λειτουργία ανακυκλοφορίας.
Οι κουκούλες κυκλοφορίας καθαρίζουν τον αέρα που απορροφούν με τη βοήθεια ενός συστήματος φίλτρου και τον επιστρέφουν πίσω στο δωμάτιο, διατηρώντας έτσι τη θερμότητα στο διαμέρισμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό την κρύα εποχή. Πρώτον, ο αέρας περνά μέσα από ένα φίλτρο λίπους, το οποίο παγιδεύει αρκετά μεγάλα σωματίδια όπως σταγονίδια λίπους, προϊόντα καύσης κ.λπ. Τέτοια φίλτρα μπορούν να είναι τόσο μιας χρήσης όσο και επαναχρησιμοποιήσιμα. Τα φίλτρα μιας χρήσης κατασκευάζονται συνήθως από συνθετικό χειμωνιάτικο, ιντερλινέ ή χαρτί. Μόλις φράξουν αυτά τα φίλτρα, πρέπει να απορριφθούν. Επομένως, είναι πολύ πιο οικονομικό να χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενα ακρυλικά ή μεταλλικά φίλτρα. Μετά τη λίπανση, ο αέρας περνά από τον τελικό καθαρισμό στο φίλτρο άνθρακα. Τέτοια φίλτρα είναι μιας χρήσης και πρέπει να ξανααγοράζονται καθώς λερώνονται.
Πλεονεκτήματα:
Δεν υπάρχει ανάγκη για σύστημα εξαερισμού κτιρίου.
Ευκολία σύνδεσης.
Διατήρηση ζεστού σε κρύο καιρό.
Μειονεκτήματα:
Αντικατάσταση φίλτρων άνθρακα (καθώς λερώνονται).
Χαμηλή απόδοση καθαρισμού. Ανεξάρτητα από το πόσο υψηλής ποιότητας είναι τα φίλτρα, δεν καθαρίζουν τον αέρα κατά 100%, τις περισσότερες φορές αυτό το ποσοστό είναι πιο κοντά στο 70%.
Συνιστούμε απορροφητήρες κυκλοφορίας μόνο εάν υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στη σύνδεση του απορροφητήρα με τον άξονα εξαερισμού.
Η μέθοδος καθαρισμού ροής βασίζεται στην απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα έξω από τις εγκαταστάσεις. Αυτός ο τύπος είναι πιο δύσκολος στην εγκατάσταση, καθώς θα απαιτήσει τη διάνοιξη τεχνολογικών οπών στον τοίχο για τη σύνδεση με το σύστημα εξαερισμού. Αλλά ταυτόχρονα, οι απορροφητήρες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο καθαρισμού ροής είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί, καθώς ο μολυσμένος αέρας θα εκτιναχθεί εντελώς και ο καθαρός αέρας θα τον αντικαταστήσει.
Στους απορροφητήρες ροής τοποθετείται μόνο φίλτρο λίπους. Απαιτείται έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται ένα στρώμα λίπους στα τοιχώματα της κουκούλας και των πτερυγίων του ανεμιστήρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αστοχία ηλεκτρικών εξαρτημάτων.
Τύποι φίλτρων, καθαρισμός και αντικατάστασή τους
Υπάρχουν τρεις τύποι φίλτρων γράσου ή χονδροειδών φίλτρων:
Συνθετικά χειμωνιάτικα, μη υφασμένα ή χάρτινα φίλτρα είναι μιας χρήσης. Στην επιφάνειά τους εφαρμόζονται πινακίδες, οι οποίες φαίνονται μέσα από την προστατευτική γρίλια του περιβλήματος της κουκούλας. Η αντικατάσταση γίνεται όταν τα σημάδια πάψουν να εμφανίζονται στην επιφάνεια του φίλτρου.
Τα ακρυλικά φίλτρα ταξινομούνται ως επαναχρησιμοποιήσιμα φίλτρα. Περιοδικά, περίπου μία φορά το μήνα, θα πρέπει να πλένονται σε ζεστό σαπουνόνερο. Σε αυτή την περίπτωση, το φίλτρο δεν χρειάζεται να πιέζεται δυνατά, καθώς μπορεί εύκολα να καταστραφεί.
Τα φίλτρα αλουμινίου είναι επίσης επαναχρησιμοποιήσιμα. Καθώς λερώνεται, περίπου μία φορά το μήνα, ένα τέτοιο φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται με απολιπαντικό ή να τοποθετείται στο πλυντήριο πιάτων. Δεδομένου ότι το φίλτρο αλουμινίου συνήθως αποτελείται από πολλά λεπτά στρώματα διάτρητου αλουμινίου, πρέπει να το χειρίζεστε με προσοχή για να αποφευχθεί η καταστροφή της επιφάνειας.
Τα φίλτρα άνθρακα αποτελούνται από ενεργό άνθρακα. Είναι μιας χρήσης και αντικαθίστανται περίπου κάθε 4-6 μήνες. Οι ακριβέστεροι χρόνοι αντικατάστασης του φίλτρου θα πρέπει να καθορίζονται από τον κατασκευαστή του απορροφητήρα. Τονίζουμε ότι όλα τα φίλτρα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς, καθώς μια βουλωμένη επιφάνεια φίλτρου κατά την ενεργή χρήση του καπό θα μειώσει δραστικά την απόδοση λειτουργίας και θα αυξήσει το φορτίο στον κινητήρα, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του καπό.
Απόδοση εξαγωγής
Όταν επιλέγετε μια κουκούλα, είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή σε μια τέτοια παράμετρο όπως η απόδοση ή η απόδοση της κουκούλας. Αυτή η παράμετρος δείχνει τον όγκο αέρα που μπορεί να περάσει ο απορροφητήρας ανά μονάδα χρόνου. Μετριέται σε κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Για τον υπολογισμό αυτής της παραμέτρου, υπάρχει ο ακόλουθος τύπος:
Παραγωγικότητα = (Όγκος δωματίου) x (Συχνότητα ανταλλαγής αέρα).
Δεν θα είναι δύσκολο για εσάς να υπολογίσετε τον όγκο του δωματίου πολλαπλασιάζοντας την περιοχή της κουζίνας με το ύψος της οροφής. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, ο όγκος που καταλαμβάνουν τα έπιπλα κουζίνας μπορεί να αφαιρεθεί από τον όγκο που προκύπτει.
Η τιμή ανταλλαγής αέρα είναι μια τιμή που καθορίζει τον αριθμό των αλλαγών αέρα στο δωμάτιο σε μία ώρα. Για βέλτιστη ανταλλαγή αέρα, αυτή η παράμετρος πρέπει να είναι ίση με 12.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια κουκούλα με περιθώριο απόδοσης, καθώς η συνεχής λειτουργία στη μέγιστη ισχύ θα επηρεάσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, η κουκούλα στη μέγιστη ταχύτητα θα κάνει έναν αρκετά δυνατό θόρυβο. Επιπλέον, εάν ο αγωγός που έχει κατασκευαστεί για την κουκούλα έχει στροφές, αυτό θα δημιουργήσει ένα επιπλέον φορτίο στην κουκούλα. Όπως ήδη αναφέρθηκε, καθώς τα φίλτρα λερώνονται, πέφτει και η απόδοση του απορροφητήρα, κάτι που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.
Αυτή η φόρμουλα είναι μόνο μια σύσταση. Έτσι, για παράδειγμα, σε μια κουζίνα μικρής περιοχής, η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών κατά το ενεργό μαγείρεμα μπορεί πολύ γρήγορα να προσεγγίσει κρίσιμες τιμές. Για να αποφύγετε αυτό, ίσως χρειαστεί να κοιτάξετε τις κουκούλες, η απόδοση των οποίων είναι 1,5-2 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη.
Διαστάσεις και επίπεδο θορύβου
Όταν επιλέγετε μεγέθη, είναι απαραίτητο να βασιστείτε στο μέγεθος της σόμπας. Έτσι το πλάτος της κουκούλας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με το πλάτος της πλάκας, τότε θα συλλάβει ολόκληρη τη ροή του αέρα με τις πτητικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό. Τα τυπικά πλάτη κουκούλας είναι 50, 60 και 90 cm.
Το επίπεδο θορύβου μετριέται σε ντεσιμπέλ. Έτσι, για παράδειγμα, ένας θόρυβος 40 dB είναι συγκρίσιμος με την ήσυχη ανθρώπινη ομιλία σε απόσταση πολλών μέτρων και τα 60 dB θα είναι συγκρίσιμα με το επίπεδο ανθρώπινης ομιλίας σε απόσταση περίπου 1 m. Η μέση στάθμη καυσαερίων στη μέγιστη ισχύ είναι περίπου 60-70 dB. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορούν συχνά να βρίσκονται στην κουζίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο θόρυβος μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στη διάθεση ενός ατόμου. Εάν θέλετε να το αποφύγετε αυτό, τότε πρέπει να δώσετε προσοχή στους απορροφητήρες με δύο ανεμιστήρες και ηλεκτρικούς κινητήρες υψηλής ποιότητας.
Ελεγχος
Τα κύρια χειριστήρια για το καπό είναι ο διακόπτης κινητήρα, ο ελεγκτής ταχύτητας και ο φωτισμός. Ο ελεγκτής ταχύτητας είναι χρήσιμος από την άποψη ότι δεν είναι πάντα απαραίτητο να χρησιμοποιείτε το καπό με πλήρη χωρητικότητα. Και σε περιπτώσεις που είναι πραγματικά απαραίτητο, η λειτουργία turbo θα είναι χρήσιμη (δεν υπάρχει σε όλα τα μοντέλα).
Η ίδια η εναλλαγή μπορεί να είναι με κουμπί, αφής ή ηλεκτρονική.
Ο απλούστερος τύπος είναι ο έλεγχος με κουμπιά, ο οποίος αποτελείται από μια ομάδα διακοπτών που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της κουκούλας. Ανάλογα με μια συγκεκριμένη εργασία, είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τον επιθυμητό διακόπτη.
Με το άγγιγμα off, αντί για μεγάλους διακόπτες, υπάρχουν μικροσκοπικά κουμπιά που ενεργοποιούνται με ένα ελαφρύ άγγιγμα των πλήκτρων. Ταυτόχρονα, το κουμπί βρίσκεται στο επίπεδο του πίνακα και δεν βυθίζεται σε αυτό, γεγονός που θα επηρεάσει ευνοϊκά την ευκολία καθαρισμού της κουκούλας. Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου ελέγχου μπορούν επίσης να αποδοθούν σε μια όμορφη εμφάνιση.
Το πιο ακριβό χειριστήριο είναι το ηλεκτρονικό. Έτσι η ηλεκτρονική μονάδα σάς επιτρέπει να ρυθμίζετε διάφορους τρόπους λειτουργίας του απορροφητήρα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, τέτοιες κουκούλες έχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων λειτουργιών. Για παράδειγμα, αυτόματη αύξηση της απόδοσης του απορροφητήρα, σε περίπτωση σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτόματη ενεργοποίηση κατά το μαγείρεμα. Ενεργοποίηση του φωτισμού όταν ένα άτομο πλησιάζει τη σόμπα, ένδειξη απόφραξης φίλτρου και πολλά άλλα. Φυσικά, μπορείτε εύκολα να τα κάνετε χωρίς όλα αυτά, αλλά όλα τα πρόσθετα χαρακτηριστικά προσθέτουν πολλά πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο κριτήριο όπως η ευκολία χρήσης.
Η λειτουργία υπολειπόμενης διαδρομής θα είναι χρήσιμη: αφήνει τους ανεμιστήρες αναμμένους για άλλα 10 λεπτά αφού έχει ήδη κλείσει το καπό. Αυτό παρέχει έναν τελικό καθαρό αέρα μετά το τέλος του μαγειρέματος. Όχι λιγότερο χρήσιμη είναι μια άλλη επιλογή - η λειτουργία διαστήματος. Η κουκούλα ανάβει αυτόματα σε χαμηλή ισχύ κάθε ώρα, παρέχοντας έτσι πρόσθετο αερισμό στο δωμάτιο.
Όπως μπορείτε να δείτε, δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε ποιος απορροφητήρας είναι προτιμότερος για την κουζίνα σας. Το κύριο πράγμα είναι να ληφθούν υπόψη αρκετές βασικές παραμέτρους. Κάνοντας αυτό, θα αποκτήσετε μια εξαιρετική συσκευή, για τα οφέλη της οποίας είναι περίεργο να μιλάμε αν δεν θέλετε να έχετε καπνιστή οροφή και λιπαρά έπιπλα και συσκευές κουζίνας. Το κόστος εξόρυξης ποικίλλει. Υπάρχουν οικονομικά μοντέλα, και υπάρχουν συσκευές με ενσωματωμένα ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, με δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ακριβά υλικά στο φινίρισμα. Η επιλογή είναι δική σου.

Πώς να επιλέξετε κουκούλα;
Πώς να επιλέξετε κουκούλα;
Πώς να επιλέξετε κουκούλα;
Πώς να επιλέξετε κουκούλα; Πώς να επιλέξετε κουκούλα; Πώς να επιλέξετε κουκούλα;Home | Articles

July 16, 2024 11:52:54 +0300 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting