Πώς να επιλέξετε ένα κλιματιστικό;

Το καλοκαίρι, το κλιματιστικό εκτελεί τη λειτουργία του ναυαγοσωστικού, δημιουργώντας μια ευχάριστη δροσιά στο σπίτι, τα γραφεία και τα καταστήματα.
Και όταν έχετε ήδη αποφασίσει για τον τύπο του κλιματιστικού (το προηγούμενο άρθρο "Τύποι κλιματιστικών - ποιο να επιλέξετε;" Θα σας βοηθήσει σε αυτό), ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για σενα.
Ισχύς που καταναλώνεται από το κλιματιστικό
Η κατανάλωση ενέργειας συχνά συγχέεται με την ισχύ ψύξης. Στην πραγματικότητα, η ισχύς που καταναλώνει το κλιματιστικό είναι περίπου 3 φορές μικρότερη από την ισχύ ψύξης, δηλαδή, ένα κλιματιστικό 2,5 kW καταναλώνει μόνο περίπου 800 W - λιγότερο από ένα σίδερο ή έναν ηλεκτρικό βραστήρα. Ως εκ τούτου, τα οικιακά κλιματιστικά, κατά κανόνα, μπορούν να συνδεθούν σε μια κανονική πρίζα χωρίς φόβο για «χτυπημένα» βύσματα. Εδώ δεν υπάρχει παράδοξο, αφού το κλιματιστικό είναι ένα ψυκτικό μηχάνημα που δεν «παράγει» κρύο, αλλά το μεταφέρει από το δρόμο στο δωμάτιο.
Ο λόγος της ψυκτικής ισχύος προς την κατανάλωση ισχύος είναι ο κύριος δείκτης της ενεργειακής απόδοσης του κλιματιστικού, ο οποίος υποδεικνύεται στους τεχνικούς καταλόγους με τον συντελεστή ERR (Energy Efficiency Ratio). Μια άλλη παράμετρος - COP (Συντελεστής Απόδοσης - θερμικός συντελεστής) είναι ίση με την αναλογία θερμικής ισχύος προς κατανάλωση ενέργειας. Ο λόγος ERR των οικιακών συστημάτων διαχωρισμού είναι συνήθως στην περιοχή από 2,5 έως 3,5 και το COP είναι από 2,8 έως 4,0. Μπορείτε να δείτε ότι η τιμή του COP είναι υψηλότερη από το ERR. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη λειτουργία ο συμπιεστής θερμαίνεται και μεταφέρει πρόσθετη θερμότητα στο φρέον. Γι' αυτό τα κλιματιστικά παράγουν πάντα περισσότερη θερμότητα παρά κρύο. Αυτό το γεγονός χρησιμοποιείται συχνά από αδίστακτους κατασκευαστές, υποδεικνύοντας στη διαφήμιση για να επιβεβαιώσουν την υψηλή ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών τους, τον συντελεστή COP αντί για ERR. Για να υποδείξετε την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών, υπάρχουν επτά κατηγορίες, που σημειώνονται με γράμματα από το A (καλύτερο) έως το G (χειρότερο). Τα κλιματιστικά κατηγορίας Α έχουν COP > 3,6 και ERR > 3,2 και η κατηγορία G έχουν COP < 2,4 και ERR < 2,2.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ρεύματος και η ικανότητα ψύξης συνήθως μετρώνται σύμφωνα με το ISO 5151 (εσωτερική θερμοκρασία 27 °C, εξωτερική θερμοκρασία 35 °C). Εάν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες, η ισχύς και η απόδοση του κλιματιστικού θα είναι μικρότερη (για παράδειγμα, σε εξωτερική θερμοκρασία μείον 20 ° C, η ισχύς του κλιματιστικού θα είναι μόνο 30% της ονομαστικής τιμής).
«Ζεστός» κλιματισμός ή δυνατότητα θέρμανσης του αέρα
Υπάρχουν κλιματιστικά που μπορούν να ψύξουν μόνο τον αέρα, που ονομάζονται μόνο κρύα, και κλιματιστικά με δυνατότητα θέρμανσης αέρα, που ονομάζονται ζεστό-κρύο, αντλία θερμότητας, αναστρέψιμο κλιματιστικό ή απλά «ζεστό» κλιματιστικό. Τα μοντέλα με δυνατότητα θέρμανσης αέρα είναι πιο ακριβά, αλλά εκτός εποχής (φθινόπωρο και άνοιξη) μπορούν να αντικαταστήσουν τη θερμάστρα.
Το όνομα αντλία θερμότητας δεν δίνεται τυχαία. Δείχνει ότι το κλιματιστικό δεν θερμαίνει τον αέρα με ηλεκτρικό πηνίο ή θερμαντικό στοιχείο, όπως μια ηλεκτρική θερμάστρα, αλλά με θερμότητα που λαμβάνεται από τον εξωτερικό αέρα (η θερμότητα μεταφέρεται από το δρόμο στο δωμάτιο). Έτσι, στη λειτουργία θέρμανσης, συμβαίνει η ίδια διαδικασία όπως στη λειτουργία ψύξης, μόνο οι εξωτερικές και εσωτερικές μονάδες του κλιματιστικού φαίνεται να αλλάζουν θέση. Κατά συνέπεια, στη λειτουργία θέρμανσης, καθώς και στη λειτουργία ψύξης, η κατανάλωση ενέργειας είναι 3-4 φορές μικρότερη από την ισχύ θέρμανσης, δηλαδή για 1 kW ενέργειας που καταναλώνεται, το κλιματιστικό εκπέμπει 3-4 kW θερμότητας. Λάβετε υπόψη ότι όλα τα κλιματιστικά με αντλία θερμότητας μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μόνο σε θετικές εξωτερικές θερμοκρασίες, επομένως είναι αδύνατο να ζεσταθείτε με κλιματιστικό το χειμώνα!
Επίπεδο θορύβου κλιματιστικού
Εάν πρόκειται να εγκαταστήσετε ένα κλιματιστικό στο υπνοδωμάτιο ή εάν υπάρχει ένα παράθυρο γείτονα δίπλα στην εξωτερική μονάδα, τότε θα πρέπει να προσέξετε το επίπεδο θορύβου του κλιματιστικού που αγοράζετε. Το επίπεδο θορύβου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB) - μια σχετική μονάδα που δείχνει πόσες φορές ένας ήχος είναι δυνατότερος από έναν άλλο. Το όριο ακουστότητας λαμβάνεται ως 0 dB (σημειώστε ότι οι ήχοι με επίπεδο μικρότερο από 25 dB δεν ακούγονται στην πραγματικότητα). Το επίπεδο ψίθυρου είναι 25 - 30 dB, ο θόρυβος στο γραφείο, όπως η ένταση μιας κανονικής συνομιλίας, αντιστοιχεί σε 35 - 45 dB και ο θόρυβος ενός πολυσύχναστου δρόμου ή μιας δυνατής συνομιλίας είναι 50 - 70 dB.
Για τα περισσότερα οικιακά κλιματιστικά, το επίπεδο θορύβου της εσωτερικής μονάδας κυμαίνεται από 26 - 36 dB, της εξωτερικής μονάδας - 38 - 54 dB. Φαίνεται ότι ο θόρυβος της λειτουργικής εσωτερικής μονάδας δεν υπερβαίνει το επίπεδο θορύβου του χώρου γραφείου. Επομένως, είναι λογικό να προσέχετε το επίπεδο θορύβου του κλιματιστικού εάν σκοπεύετε να το εγκαταστήσετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο (υπνοδωμάτιο, ιδιωτικό γραφείο κ.λπ.).
Φαίνεται ότι τώρα αρκεί να επιλέξετε ένα κλιματιστικό με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου και η άνεση είναι εγγυημένη. Αλλά δεν είναι όλα τόσο απλά: μπορεί να αποδειχθεί ότι ένα κλιματιστικό με επίπεδο θορύβου 26 dB στην πράξη θα λειτουργεί πιο δυνατά από ένα κλιματιστικό με επίπεδο 32 dB. Επιπλέον, δεν υπάρχει παραπλάνηση εδώ και όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σωστά. Και εδώ είναι το θέμα. Οποιοδήποτε κλιματιστικό μπορεί να λειτουργήσει σε πολλές δεκάδες λειτουργίες και κάθε λειτουργία έχει το δικό του επίπεδο θορύβου. Δεδομένου ότι η κύρια πηγή θορύβου της εσωτερικής μονάδας είναι η ροή αέρα μέσω του ανεμιστήρα, του ψυγείου και των περσίδων διανομής, είναι λογικό να μετράτε το επίπεδο θορύβου στη χαμηλότερη ταχύτητα του ανεμιστήρα και να διατηρείτε αυτή την ταχύτητα όσο το δυνατόν χαμηλότερη.
Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή τη λειτουργία, το κλιματιστικό δεν θα παράγει τη δηλωμένη ισχύ και σε ζεστό καιρό είτε θα αλλάξει αυτόματα σε υψηλότερη ταχύτητα (με αυξημένο θόρυβο) είτε δεν θα μπορεί να διατηρήσει τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Σε μια πλήρη περιγραφή του κλιματιστικού, κατά κανόνα, δίνεται το επίπεδο θορύβου για όλους τους τρόπους λειτουργίας του ανεμιστήρα ή τουλάχιστον οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές. Ταυτόχρονα, το τυπικό επίπεδο θορύβου της εσωτερικής μονάδας ενός ελίτ κλιματιστικού είναι 27 - 31 - 34 dB για έναν ανεμιστήρα τριών ταχυτήτων. Στο διαφημιστικό φυλλάδιο, ωστόσο, μπορεί να δοθεί μόνο η χαμηλότερη τιμή των 27 dB και όχι η πιο σωστή μέγιστη τιμή θορύβου των 34 dB.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κλιματιστικά μπορούν να είναι πηγή όχι μόνο του μονότονου θορύβου που δημιουργείται από τη ροή του αέρα, αλλά και ορισμένων άλλων ήχων - κροτάλισμα, συριγμό, γουργούρισμα, κλικ. Συνήθως αυτοί οι θόρυβοι γίνονται αντιληπτοί μόνο σε πλήρη σιωπή, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον ξεκούραστο ύπνο, καθώς οι ξαφνικοί ήχοι είναι πολύ πιο ενοχλητικοί από τον μονότονο θόρυβο. Αυτοί οι ήχοι είναι διαφορετικής φύσης. Οι ρωγμές συμβαίνουν όταν τμήματα μιας πλαστικής θήκης διαστέλλονται και συστέλλονται λόγω αλλαγών θερμοκρασίας. Το φρέον μπορεί να γουργουρίζει και να σφυρίζει όταν ο συμπιεστής είναι ενεργοποιημένος και απενεργοποιημένος. Και τα κλικ συμβαίνουν κατά την εναλλαγή ρελέ που ελέγχουν τη λειτουργία του ανεμιστήρα, του συμπιεστή και άλλων εξαρτημάτων του κλιματιστικού. Από όλους αυτούς τους θορύβους, ο πιο ενοχλητικός είναι το τρίξιμο της θήκης - τέτοιοι ήχοι μπορούν ακόμη και να σας ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας. Μπορείτε να αναγνωρίσετε μια εσωτερική μονάδα που «τράζει» από το φτηνό πλαστικό, το οποίο σε εμφάνιση και αίσθηση διαφέρει σημαντικά από το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται τα κλιματιστικά της ομάδας ελίτ.
Εάν χρειάζεστε πραγματικά ένα "ήσυχο" κλιματιστικό, πριν αγοράσετε, μπορείτε να συμβουλεύεστε να περιηγηθείτε σε διάφορες εταιρείες που έχουν εκθεσιακούς χώρους με δείγματα λειτουργίας κλιματιστικών, να αγγίξετε τις εσωτερικές μονάδες, να ακούσετε πώς λειτουργούν σε διάφορους τρόπους λειτουργίας. Γενικά, κατά κανόνα, τα πιο «προηγμένα» και ακριβά κλιματιστικά είναι και τα πιο ήσυχα.
Λίγα λόγια για την εξωτερική μονάδα. Με τα παράθυρα κλειστά, διαφορετικά δεν επιτρέπεται η λειτουργία του κλιματιστικού, ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας δεν ακούγεται πρακτικά. Αλλά αυτός ο θόρυβος ακούγεται ξεκάθαρα στους γείτονές σας εάν οι ίδιοι δεν έχουν εγκατεστημένο κλιματισμό και όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Παρόλο που ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας ενός επισκευάσιμου οικιακού κλιματιστικού δεν υπερβαίνει ποτέ το επιτρεπόμενο επίπεδο για μια κατοικημένη περιοχή, αυτός ο θόρυβος μπορεί ακόμα να ενοχλήσει πολύ τους κατοίκους, ειδικά τη νύχτα. Σημειώστε ότι η διαφορά στο επίπεδο θορύβου των εξωτερικών μονάδων των κλιματιστικών της ανώτερης και κατώτερης ομάδας τιμών είναι σημαντικά υψηλότερη από τη διαφορά στο επίπεδο θορύβου των εσωτερικών μονάδων.
Συστήματα προστασίας κλιματιστικών
Εάν οι λειτουργίες του καταναλωτή όλων των κλιματιστικών είναι οι ίδιες, τότε οι λειτουργίες προστασίας από ακατάλληλη λειτουργία ή δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες, αντίθετα, διαφέρουν σημαντικά. Ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης του κλιματιστικού αυξάνει το κόστος του κατά 20 - 30%. Ταυτόχρονα, είναι απίθανο να είναι δυνατή η αποτελεσματική διαφήμιση, για παράδειγμα, η παρουσία ενός διακόπτη χαμηλής πίεσης και, κατά συνέπεια, δεν θα είναι δυνατή η γρήγορη απόδοση της επένδυσης. Επομένως, στα κλιματιστικά «οικονομικά» συστήματα προστασίας ουσιαστικά απουσιάζουν. Ακόμη και στην πρώτη ομάδα, πολλά κλιματιστικά έχουν μόνο μερική προστασία από κακή χρήση.
Κύρια συστήματα ελέγχου και προστασίας:
Επανεκκίνηση. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στο κλιματιστικό να ενεργοποιείται μετά από διακοπή ρεύματος. Επιπλέον, το κλιματιστικό θα ενεργοποιηθεί στην ίδια λειτουργία με την οποία λειτουργούσε πριν από τη βλάβη. Αυτή η απλούστερη λειτουργία εφαρμόζεται σε επίπεδο υλικολογισμικού και επομένως υπάρχει σχεδόν σε όλα τα κλιματιστικά.
Παρακολούθηση της κατάστασης των φίλτρων. Εάν τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού δεν καθαριστούν, τότε σε λίγους μήνες θα αναπτυχθεί ένα τέτοιο στρώμα σκόνης πάνω τους που η απόδοση του κλιματιστικού θα μειωθεί αρκετές φορές. Ως αποτέλεσμα, η κανονική λειτουργία του συστήματος ψύξης θα διαταραχθεί και το υγρό φρέον θα εισέλθει στην είσοδο του συμπιεστή αντί για το αέριο φρέον, το οποίο πιθανότατα θα οδηγήσει σε εμπλοκή του συμπιεστή. Αλλά ακόμα κι αν ο συμπιεστής δεν αποτύχει, τότε με την πάροδο του χρόνου η σκόνη θα κολλήσει στις πλάκες του ψυγείου της εσωτερικής μονάδας, θα μπει στο σύστημα αποχέτευσης και η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα κέντρο σέρβις. Δηλαδή, οι συνέπειες της λειτουργίας ενός κλιματιστικού με βρώμικα φίλτρα μπορεί να είναι οι πιο σοβαρές. Για προστασία από αυτές τις συνέπειες, ένα σύστημα παρακολούθησης καθαριότητας φίλτρου είναι ενσωματωμένο στο κλιματιστικό - όταν τα φίλτρα είναι βρώμικα, ανάβει η αντίστοιχη ένδειξη.
Έλεγχος διαρροής φρέον. Σε οποιοδήποτε σύστημα διαχωρισμού, η ποσότητα του φρέον μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της κανονικοποιημένης διαρροής. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο για ένα άτομο, καθώς το φρέον είναι αδρανές αέριο, αλλά ένα κλιματιστικό μπορεί να "ζήσει" μόνο για 2-3 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό. Το γεγονός είναι ότι ο συμπιεστής κλιματισμού ψύχεται από φρέον και, εάν λείπει, μπορεί να υπερθερμανθεί και να αστοχήσει. Προηγουμένως, χρησιμοποιήθηκε ένας διακόπτης χαμηλής πίεσης για την απενεργοποίηση του συμπιεστή με έλλειψη φρέον - όταν η πίεση στο σύστημα έπεσε, αυτός ο διακόπτης απενεργοποίησε τον συμπιεστή. Τώρα, οι περισσότεροι κατασκευαστές μεταβαίνουν σε ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου που μετρούν τη θερμοκρασία σε βασικά σημεία του συστήματος ή/και το ρεύμα του συμπιεστή και με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζονται όλες οι παράμετροι λειτουργίας του συστήματος ψύξης, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης φρέον.
Τρέχουσα προστασία. Το ρεύμα του συμπιεστή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό ορισμένων σφαλμάτων του συστήματος ψύξης. Ένα χαμηλό ρεύμα υποδηλώνει ότι ο συμπιεστής λειτουργεί χωρίς φορτίο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει διαρρεύσει φρέον. Ένα αυξημένο ρεύμα υποδεικνύει ότι δεν παρέχεται αέριο, αλλά υγρό φρέον στην είσοδο του συμπιεστή, το οποίο μπορεί να προκληθεί είτε από πολύ χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία είτε από βρώμικα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας. Έτσι, ο αισθητήρας ρεύματος συμπιεστή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία του κλιματιστικού.
Αυτόματη απόψυξη. Όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα είναι κάτω από +5°C, η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μπορεί να καλυφθεί με ένα στρώμα πάγου ή πάγου, που θα οδηγήσει σε επιδείνωση της μεταφοράς θερμότητας και μερικές φορές ακόμη και σε σπάσιμο του ανεμιστήρα από το χτύπημα οι λεπίδες στον πάγο. Για να αποφευχθεί αυτό, το σύστημα ελέγχου του κλιματιστικού παρακολουθεί τις συνθήκες λειτουργίας του και, εάν υπάρχει κίνδυνος πάγου, ανάβει περιοδικά το σύστημα αυτόματης απόψυξης (το κλιματιστικό λειτουργεί για 5-10 λεπτά σε λειτουργία ψύξης χωρίς περιστροφή στον ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας, ενώ ο εναλλάκτης θερμότητας της εξωτερικής μονάδας θερμαίνεται και ξεπαγώνει) .
Προστασία χαμηλής θερμοκρασίας. Δεν συνιστάται ανεπιφύλακτα η ενεργοποίηση ενός μη προσαρμοσμένου κλιματιστικού σε αρνητικές εξωτερικές θερμοκρασίες. Για την αποφυγή βλαβών, ορισμένα μοντέλα κλιματιστικών απενεργοποιούνται αυτόματα εάν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο (συνήθως μείον 5 - 10 ° C).
Φυσικά, η προστασία του κλιματιστικού δεν περιορίζεται στα αναφερόμενα συστήματα, αλλά έχουμε εξετάσει εκείνα τα συστήματα, η παρουσία των οποίων είναι πολύ επιθυμητή ώστε το κλιματιστικό να φροντίζει εσάς και όχι εσείς για το κλιματιστικό.
Απόσταση μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού
Η απόσταση μεταξύ των μονάδων έχει μεγάλη σημασία, τόσο για το κόστος εγκατάστασης ενός κλιματιστικού όσο και για τη διάρκεια ζωής του. Αυτή η απόσταση καθορίζεται από το μήκος των διασυνδέσεων - σωλήνες χαλκού και καλώδιο. Η τυπική εγκατάσταση περιλαμβάνει συνήθως μια διαδρομή 5 μέτρων - στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι αρκετά. Κατ' αρχήν, το μέγιστο μήκος μιας διαδρομής για οικιακά κλιματιστικά είναι 15–20 μέτρα, ωστόσο, δεν συνιστάται η χρήση διαδρομής αυτού του μήκους για διάφορους λόγους. Πρώτον, το κόστος εγκατάστασης ενός κλιματιστικού αυξάνεται σημαντικά - κατά 15 - 20 δολάρια για κάθε επιπλέον μέτρο επικοινωνιών και εάν απαιτείται κυνήγι τοίχου, τότε το συνολικό κόστος κάθε επιπλέον μετρητή μπορεί να αυξηθεί στα 40 - 50 δολάρια. Δεύτερον, με την αύξηση του μήκους της διαδρομής, η ισχύς του κλιματιστικού πέφτει και το φορτίο στον συμπιεστή αυξάνεται.
Εάν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια διαδρομή μεγαλύτερη από 15 - 20 μέτρα, για παράδειγμα, όταν τοποθετείτε μια εξωτερική μονάδα στην οροφή ενός κτιρίου, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όχι οικιακό κλιματιστικό, αλλά ημιβιομηχανικό σύστημα. Έτσι, τα συστήματα VRV σάς επιτρέπουν να χωρίζετε τα μπλοκ κατά 100 μέτρα με διαφορά ύψους 50 μέτρων, αλλά το κόστος τέτοιων συστημάτων είναι πολύ υψηλότερο.
Η επίδραση της θερμοκρασίας στη λειτουργία του κλιματιστικού
Ένα σωστά επιλεγμένο κλιματιστικό μπορεί να ρυθμίσει και να διατηρήσει μια άνετη θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο - συνήθως από +18°С έως +28°С. Η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο δύσκολη. Για λειτουργία ψύξης: το κατώτερο όριο είναι από -5°С έως +18°С για διάφορα μοντέλα, το ανώτερο όριο είναι περίπου +43°С. Για τη λειτουργία θέρμανσης: το κατώτερο όριο είναι από -5°С έως +5°С για διάφορα μοντέλα, το ανώτερο όριο είναι περίπου +21°С. Μια σημαντική εξάπλωση στο κατώτερο όριο θερμοκρασίας εξηγείται από το γεγονός ότι για να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία του κλιματιστικού σε μεγάλο εύρος θερμοκρασίας, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν πρόσθετοι αισθητήρες και να περιπλέκεται το κύκλωμα του κλιματιστικού, και αυτό αυξάνει το κόστος του. Εάν σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό για ψύξη όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι κάτω από +15°C, τότε σας συμβουλεύουμε να δώσετε προσοχή στο εύρος λειτουργίας του επιλεγμένου μοντέλου. Το εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας αναφέρεται πάντα στους τεχνικούς καταλόγους ή στο εγχειρίδιο χρήσης. Η λειτουργία του κλιματιστικού σε θερμοκρασία κάτω από την επιτρεπόμενη θερμοκρασία θα προκαλέσει ασταθή λειτουργία και πάγωμα του ψυγείου της εσωτερικής μονάδας, με αποτέλεσμα να στάζει νερό από το κλιματιστικό.
Εάν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -5°C, τότε δεν συνιστάται να ανάψετε το κλιματιστικό. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι φυσικές ιδιότητες του φρέον και του λαδιού του συμπιεστή αλλάζουν. Ως αποτέλεσμα, κατά την εκκίνηση, ένας ψυχρός συμπιεστής μπορεί να μπλοκάρει και να πρέπει να αντικατασταθεί. Αλλά ακόμα και σε περίπτωση επιτυχημένης εκκίνησης, η φθορά του συμπιεστή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη. Επομένως, η λειτουργία του κλιματιστικού το χειμώνα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αστοχία του συμπιεστή μέσα σε 2-3 χρόνια. Επιπλέον, σε χαμηλές θερμοκρασίες, η οπή αποστράγγισης του σωλήνα αποστράγγισης παγώνει και κατά τη λειτουργία ψύξης, όλο το συμπύκνωμα αρχίζει να ρέει στο δωμάτιο.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο άσχημα. Πολλοί κατασκευαστές διαθέτουν κλιματιστικά προσαρμοσμένα στις συνθήκες της χειμερινής εργασίας.
Ως συμπέρασμα - μικρές πρακτικές συστάσεις:
Η ισχύς του κλιματιστικού καθορίζεται με βάση τον υπολογισμό και δεν εξαρτάται από τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις μας. Μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων και αγοράς κλιματιστικού μικρότερης ισχύος μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με μια μικρή απόκλιση (10 - 15%) από την υπολογιζόμενη τιμή.
Επιλέγοντας ένα κλιματιστικό με δυνατότητα θέρμανσης του αέρα και ξοδεύοντας επιπλέον 100 - 150 $, μπορείτε να ζεσταθείτε το φθινόπωρο και την άνοιξη, εξοικονομώντας παράλληλα 65% της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι με τα ίδια χρήματα μπορείτε να αγοράσετε μια καλή θερμάστρα που μπορεί να ζεσταθεί και το χειμώνα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα "ζεστά" κλιματιστικά αγοράζονται πολλές φορές περισσότερο από τα "κρύα".
Ένα κλιματιστικό που βασίζεται σε φιλικό προς το όζον φρέον έχει τιμή 10-15% υψηλότερη σε σύγκριση με ένα παρόμοιο μοντέλο με βάση το φρέον R-22 και το κόστος εγκατάστασης ενός τέτοιου κλιματιστικού αυξάνεται κατά 20-30%. Ταυτόχρονα, η χρήση ασφαλούς για το όζον φρέον δεν επηρεάζει τις καταναλωτικές ιδιότητες του κλιματιστικού.
Το κλιματιστικό inverter εξοικονομεί έως και 30% ηλεκτρική ενέργεια, διατηρεί τη ρυθμισμένη θερμοκρασία με μεγαλύτερη ακρίβεια και κάνει λιγότερο θόρυβο. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιο δύσκολο να κατασκευαστεί. Επομένως, δεν συνιστούμε την αγορά μετατροπέων "λαϊκών" εμπορικών σημάτων. Είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα συνηθισμένο κλιματιστικό της πρώτης ή δεύτερης ομάδας για τα ίδια χρήματα - θα είναι πιο αξιόπιστο.
Δεδομένου ότι τα οικιακά κλιματιστικά δεν έχουν τη δυνατότητα αερισμού του αέρα, απαιτείται σύστημα εξαερισμού παροχής για τη δημιουργία άνετων συνθηκών στους κλιματιζόμενους χώρους. Διαφορετικά, θα πρέπει να ανοίγετε περιοδικά το παράθυρο για να αερίζετε το δωμάτιο.
Οι λειτουργίες καταναλωτή όλων των κλιματιστικών είναι περίπου οι ίδιες, επομένως, όταν επιλέγετε ένα κλιματιστικό, είναι καλύτερο να προσέχετε την αξιοπιστία του και την παρουσία συστημάτων προστασίας από ακατάλληλη λειτουργία και δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.
Τα σύγχρονα οικιακά κλιματιστικά έχουν αρκετά χαμηλό επίπεδο θορύβου ώστε να αγνοείται αυτή η παράμετρος στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οι περιορισμοί στο εύρος θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα, εγγενείς σε όλα τα φθηνά κλιματιστικά, δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στις οικιακές συνθήκες, καθώς το κλιματιστικό χρησιμοποιείται σε λειτουργία ψύξης μόνο εάν η θερμοκρασία έξω από το παράθυρο υπερβαίνει τους 20 ° C. Εάν χρειάζεστε σταθερή λειτουργία του κλιματιστικού σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μοντέλο ειδικά προσαρμοσμένο στις χειμερινές συνθήκες.
Όταν σχεδιάζετε την τοποθέτηση μονάδων συστήματος split, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το μήκος των επικοινωνιών μεταξύ των μονάδων. Σε μια τυπική εγκατάσταση κλιματιστικού (εξωτερική μονάδα κάτω από το παράθυρο, εσωτερική μονάδα όχι μακριά από το παράθυρο), το μήκος της διαδρομής δεν υπερβαίνει τα 5 μέτρα. Εάν το μήκος της διαδρομής είναι πάνω από 7 μέτρα, τότε καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικά «budget».

Πώς να επιλέξετε ένα κλιματιστικό;
Πώς να επιλέξετε ένα κλιματιστικό;
Πώς να επιλέξετε ένα κλιματιστικό;
Πώς να επιλέξετε ένα κλιματιστικό; Πώς να επιλέξετε ένα κλιματιστικό; Πώς να επιλέξετε ένα κλιματιστικό;Home | Articles

July 15, 2024 11:03:54 +0300 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting