Γιατί απαιτείται HDMI

Ανάμεσα στις πολυάριθμες εισόδους/εξόδους που είναι διαθέσιμες στους πίνακες σέρβις του σύγχρονου εξοπλισμού βίντεο, υπάρχει σίγουρα μια υποδοχή HDMI. Στην πραγματικότητα, αυτή η διεπαφή υψηλής ταχύτητας είναι το πρότυπο του μέλλοντος για νέες συσκευές αναπαραγωγής και ψηφιακές τηλεοράσεις.
Προηγουμένως, η ζωή ήταν πιο απλή και σεμνή. Υπήρχε μια είσοδος RF κεραίας στην τηλεόραση, στην οποία ήταν συνδεδεμένα όλα - κεραίες UHF, συμβατικές κεραίες και, ποιος τις είχε, VCR. Αυτό που ήρθε στη δεκαετία του '90 του περασμένου αιώνα με μια σειρά από μεγάλες και μικρές επιστημονικές και τεχνολογικές επαναστάσεις ονομάζεται χάος. Χρησιμοποιήθηκαν πολλές τεχνολογίες βίντεο και η καθεμία απαιτούσε ξεχωριστή είσοδο στην τηλεόραση - RCA, S-Video, RGB, κ.λπ. Ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη της τηλεόρασης σηματοδότησε την εμφάνιση των ψηφιακών τηλεοπτικών πάνελ. Μετά από μια σειρά δοκιμών, εμφανίστηκε μια καθολική ψηφιακή διεπαφή για τη μετάδοση εικόνων υψηλής ανάλυσης - HDMI (High Definition Multimedia Interface).
Η ψηφιακή διεπαφή HDMI χρησιμοποιείται για τη μεταφορά περιεχομένου πολυμέσων (τόσο ήχου όσο και βίντεο) από μια πηγή - συσκευή αναπαραγωγής DVD, δορυφορικό δέκτη ή αποκωδικοποιητή σε μια ψηφιακή τηλεόραση. Τα δεδομένα μεταδίδονται χωρίς συμπίεση μέσω ενός μόνο καλωδίου (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το συμβατό DVI, το οποίο λειτουργεί μόνο με μια εικόνα).
Σήμερα, το HDMI έχει γίνει το de facto βιομηχανικό πρότυπο για τη μετάδοση περιεχομένου ήχου και βίντεο. Πρόσφατα, έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από γνωστούς κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RAC), Toshiba, αλλά και από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη βιομηχανία ψυχαγωγίας - Fox, Universal , Warner Bros., Disney κ.λπ. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προβλέπονται πωλήσεις έως και 60 εκατομμυρίων συσκευών με συνδέσεις HDMI.
Οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι οι κύριοι λόγοι για τη δημιουργία της διεπαφής είναι η άνεση των χρηστών και η υψηλή ποιότητα της εικόνας εξόδου. Οι ίδιοι οι χρήστες έχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό.
Γενικές ιδιότητες
Αναμφισβήτητα, το HDMI είναι μια προοδευτική τεχνολογία. Η τελευταία διεπαφή του Ιουνίου 2006, έκδοση 1.3, παρέχει λειτουργία σε συχνότητα 340 MHz (έως 10,2 Gbit / s) - πρώτα απ 'όλα, τέτοιοι δείκτες έχουν σχεδιαστεί για τη μελλοντική ανάπτυξη της μορφής HDTV, αλλά τώρα οι περισσότερες χωρητικότητες είναι σε ζήτηση από τον εξοπλισμό και χρησιμοποιούνται για τον προορισμό τους.
Η διεπαφή είναι ιδανική για εργασία με Blu-Ray και HD-DVD, κονσόλες παιχνιδιών νέας γενιάς (XBOX 360, Playstation3) και σύγχρονες τηλεοράσεις HDTV.
Η διεπαφή είναι συμβατή με DVI. Αυτό σημαίνει ότι είναι θεωρητικά δυνατή η παρακολούθηση βίντεο από μια συσκευή DVI σε μια τηλεόραση HDMI και αντίστροφα.
Το HDMI υποστηρίζει σύνδεση υπολογιστή με ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Ένας υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί μέσω κάρτας βίντεο τόσο σε ψηφιακή οθόνη όσο και σε τηλεόραση.
Επιπλέον, η συνεχής βελτίωση της διεπαφής πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή υποστήριξη της συμβατότητας προς τα πίσω με παλαιότερες συσκευές.
βίντεο
Το HDMI μπορεί να λειτουργήσει τόσο με ψηφιακό σήμα τυπικής ποιότητας όσο και με ποιότητα HDTV - με ανάλυση 420p έως 1080p για ψηφιακό βίντεο και, κατ 'αρχήν, με αναλογικά συστήματα NTSC, PAL κ.λπ.
Η τελευταία έκδοση του HDMI 1.3 υποστηρίζει χρώματα 30, 36 και 48 bit εντός του προτύπου RGB - δηλαδή περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο (!) αποχρώσεις - βελτιωμένη αντίθεση, χρωματικές μεταβάσεις κ.λπ. Παρέχεται επίσης υποστήριξη για νέα πρότυπα χρωμάτων (π.χ. xvYCC - 1,8 φορές περισσότερα χρώματα από όσα υποστηρίζει ένα σύγχρονο σήμα HDTV).
Ήχος
Η διεπαφή λειτουργεί με μια ποικιλία μορφών ήχου:
Στέρεο;
Μορφές ήχου πολλαπλών καναλιών - Dolby Digital, DTS, κ.λπ.
Μορφές του εγγύς μέλλοντος - Dolby TrueHD και DTS-HD.
Υποστηρίζει μετάδοση ψηφιακού ήχου 8 καναλιών στα 192 kHz χωρίς καμία απολύτως συμπίεση.
Η έκδοση HDMI 1.3 παρέχει συγχρονισμό ακολουθιών βίντεο και ήχου. Συνήθως, η επεξεργασία του βίντεο διαρκεί λίγο περισσότερο από τον ήχο - η διεπαφή HDMI προσαρμόζεται αυτόματα.
Γενικά, ο αγοραστής θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθεί με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές διεπαφής στον εξοπλισμό που αγοράζει. Συνήθως, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης περιλαμβάνουν υποστήριξη μόνο για εκείνα τα χαρακτηριστικά που θεωρούν απαραίτητα για ένα συγκεκριμένο μοντέλο με βάση το όραμά τους για τις ανάγκες των πελατών. Έτσι, μια ονομαστικά πιο μοντέρνα διασύνδεση HDMI σε ένα μοντέλο τηλεόρασης μπορεί να μην έχει τις δυνατότητες που παρέχονται από μια παλαιότερη σε μια άλλη. Κάθε αγορά πρέπει να επιλέγεται με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.
Και, το πιο σημαντικό, για να αποφύγετε προβλήματα, θα πρέπει να φροντίσετε εκ των προτέρων ότι μια τηλεόραση με διασύνδεση HDMI υποστηρίζει τεχνολογία HDCP.
HDCP
(HDCP) Η προστασία ψηφιακού περιεχομένου υψηλού εύρους ζώνης είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την Digital Content Protection, LLC (θυγατρική της Intel) για την προστασία του περιεχομένου πολυμέσων από μη εξουσιοδοτημένη εγγραφή. Χρησιμοποιείται τόσο σε DVI (σπάνια) όσο και σε HDMI. Σχεδόν όλες οι ψηφιακές τηλεοράσεις ευρείας οθόνης σήμερα είναι εξοπλισμένες με HDCP. Δεδομένου ότι το HDCP είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το HDMI, αυτό είναι που προκαλεί τα κύρια παράπονα των χρηστών σχετικά με τη διεπαφή.
Είναι γνωστό ότι οι δημιουργοί περιεχομένου φοβούνται μήπως οι πειρατές κλέβουν και αντικαθιστούν ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας. Ως εκ τούτου, οι χρήστες συχνά κατηγορούν τις εταιρείες ταινιών για την πρόκληση κάποιας σύγχυσης στην αγορά ηλεκτρονικών.
Η αρχή λειτουργίας του HDCP είναι σχετικά απλή - οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός καλωδίου HDMI και ανταλλάσσουν ένα κλειδί για την αποκρυπτογράφηση του σήματος. Εάν είναι συνδεδεμένη μια συσκευή εγγραφής, η μονάδα αναπαραγωγής αρνείται να μεταδώσει πληροφορίες σε αυτήν. Μεταξύ των θυμάτων μιας τέτοιας επινοητικότητας ήταν οι ιδιοκτήτες τηλεοράσεων με HDMI που δεν υποστηρίζουν τεχνολογία HDCP. Τέτοιες συσκευές όχι μόνο δεν καταγράφουν προστατευμένο περιεχόμενο, αλλά ούτε και το διαβάζουν.
Αυτό προκαλεί αρκετά δικαιολογημένο εκνευρισμό των αγοραστών που πρόσφατα έδωσαν πολλά χρήματα για εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Θεωρητικά, η συσκευή είναι έτοιμη να λάβει σήμα υψηλής ποιότητας - στην πραγματικότητα, η προστασία εγγραφής HDCP παρεμποδίζει τη λήψη της.
Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία προστασίας εγγραφής παίζει τον ρόλο του «άπιαστου Τζο». Οι ειδήσεις για παραβίαση τόσο του Blu-Ray όσο και του HDCP διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τεχνολογιών, αλλά η κλοπή και η παραγωγή περιεχομένου HDCP που εξακολουθεί να είναι σπάνιο είναι πολύ ακριβό για να αντιμετωπιστεί σοβαρά.
Έτσι, η διεπαφή HDMI, αναμφίβολα χρήσιμη και πολλά υποσχόμενη, σε όλα σχεδόν τα προϊόντα λαμβάνει ένα περιττό παράρτημα με τη μορφή τεχνολογίας προστασίας εγγραφής σε κανέναν παρά μόνο σε λίγες εταιρείες πολυμέσων. Ωστόσο, οι αγοραστές εξακολουθούν να μην έχουν άλλη επιλογή - πρέπει να αγοράσουν μια συσκευή με είσοδο HDMI ή να παραμείνουν στο περιθώριο της προόδου.

Γιατί απαιτείται HDMI
Γιατί απαιτείται HDMI
Γιατί απαιτείται HDMI
Γιατί απαιτείται HDMI Γιατί απαιτείται HDMI Γιατί απαιτείται HDMIHome | Articles

July 15, 2024 10:57:15 +0300 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting