Waarom HDMI nodig is

Onder de vele in- en uitgangen die beschikbaar zijn op de servicepanelen van moderne videoapparatuur, is er zeker een HDMI-connector. In feite is deze supersnelle interface de standaard van de toekomst voor nieuwe spelers en digitale tv's.
Vroeger was het leven eenvoudiger en bescheidener. Er was één antenne-RF-ingang op de tv, waarop alles was aangesloten - UHF-antennes, conventionele antennes en, wie ze had, videorecorders. Wat in de jaren 90 van de vorige eeuw kwam met een reeks van grote en kleine wetenschappelijke en technologische revoluties, wordt chaos genoemd. Er werden veel videotechnologieën gebruikt en elk vereiste een aparte ingang op de tv - RCA, S-Video, RGB, enz. Een nieuwe fase in de ontwikkeling van televisie markeerde de opkomst van digitale tv-panelen. Na een reeks proeven verscheen er een universele digitale interface voor het verzenden van afbeeldingen met een hoge resolutie: HDMI (High Definition Multimedia Interface).
De digitale HDMI-interface wordt gebruikt om media-inhoud (zowel audio als video) over te brengen van een bron - een dvd-speler, satellietontvanger of decoder naar een digitale tv. Gegevens worden zonder compressie over een enkele kabel verzonden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld compatibele DVI, die alleen werkt met een afbeelding).
Tegenwoordig is HDMI de de facto industriestandaard geworden voor het verzenden van audio- en videocontent. Onlangs is het niet alleen gebruikt door bekende fabrikanten van consumentenelektronica - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RAC), Toshiba, maar ook door de grootste bedrijven in de entertainmentindustrie - Fox, Universal , Warner Bros., Disney, enz. Tegen het einde van dit jaar wordt de verkoop van maximaal 60 miljoen apparaten met HDMI-aansluitingen voorspeld.
De ontwikkelaars beweren dat de belangrijkste redenen voor het maken van de interface het gemak van gebruikers en de hoge kwaliteit van het uitvoerbeeld zijn. Gebruikers hebben hier zelf verschillende meningen over.
Algemene eigenschappen
Ontegenzeggelijk is HDMI een vooruitstrevende technologie. De nieuwste interface van juni 2006, versie 1.3, biedt werking op een frequentie van 340 MHz (tot 10,2 Gbit / s) - in de eerste plaats zijn dergelijke indicatoren ontworpen voor de toekomstige ontwikkeling van het HDTV-formaat, maar nu zijn de meeste capaciteiten gevraagd worden door de apparatuur en worden gebruikt voor het beoogde doel.
De interface is ideaal voor het werken met Blu-Ray en HD-DVD, gameconsoles van de nieuwe generatie (XBOX 360, Playstation3) en moderne HDTV-tv's.
De interface is achterwaarts compatibel met DVI. Dit betekent dat het in theorie mogelijk is om video van een DVI-apparaat op een HDMI-tv te bekijken, en vice versa.
HDMI ondersteunt pc-verbinding met consumentenelektronica. Een computer kan via een videokaart worden aangesloten op zowel een digitale monitor als een tv.
Bovendien wordt de interface voortdurend verbeterd, rekening houdend met de voortdurende ondersteuning van achterwaartse compatibiliteit met oudere apparaten.
Video
HDMI kan werken met zowel digitale signalen van standaardkwaliteit als HDTV-kwaliteit - met een resolutie van 420p tot 1080p voor digitale video, en in principe met analoge systemen NTSC, PAL, enz.
De nieuwste versie van HDMI 1.3 ondersteunt 30-, 36- en 48-bits kleuren binnen de RGB-standaard - d.w.z. meer dan een miljard (!) tinten - verbeterd contrast, kleurovergangen, etc. Ondersteuning voor nieuwe kleurstandaarden is ook aanwezig (bijv. xvYCC - 1,8 keer meer kleuren dan een modern HDTV-signaal ondersteunt).
Geluid
De interface werkt met verschillende geluidsformaten:
Stereo;
Meerkanaals audioformaten - Dolby Digital, DTS, enz.;
Formaten van de nabije toekomst - Dolby TrueHD en DTS-HD;
Ondersteunt de overdracht van 8-kanaals digitale audio op 192 kHz zonder enige compressie.
HDMI 1.3-versie biedt synchronisatie van video- en audiosequenties. Gewoonlijk duurt het verwerken van video iets langer dan audio - de HDMI-interface past zich automatisch aan.
Over het algemeen dient de koper zich eerst vertrouwd te maken met de specifieke interfacespecificaties van de aan te schaffen apparatuur. Doorgaans bieden fabrikanten van consumentenelektronica alleen ondersteuning voor die functies die zij nodig achten voor een bepaald model op basis van hun visie op de behoeften van de klant. Een nominaal modernere HDMI-interface in het ene tv-model heeft dus mogelijk niet de functies die een oudere in een ander model biedt. Elke aankoop moet worden geselecteerd op basis van uw specifieke behoeften.
En, belangrijker nog, om problemen te voorkomen, moet u er van tevoren voor zorgen dat een tv met een HDMI-interface HDCP-technologie ondersteunt.
HDCP
(HDCP) High-bandwidth Digital Content Protection is een technologie ontwikkeld door Digital Content Protection, LLC (een dochteronderneming van Intel) om media-inhoud te beschermen tegen ongeoorloofde opname. Het wordt zowel in DVI (zelden) als in HDMI gebruikt. Vrijwel alle digitale breedbeeldtelevisies zijn tegenwoordig uitgerust met HDCP. Aangezien HDCP onlosmakelijk verbonden is met HDMI, veroorzaakt dit de belangrijkste klachten van gebruikers over de interface.
Het is bekend dat makers van inhoud doodsbang zijn voor piraten die digitale inhoud van hoge kwaliteit stelen en overschrijven. Daarom geven gebruikers filmmaatschappijen vaak de schuld voor het veroorzaken van enige verwarring op de elektronicamarkt.
Het werkingsprincipe van HDCP is relatief eenvoudig: apparaten communiceren met elkaar via een HDMI-kabel en wisselen een sleutel uit om het signaal te decoderen. Als er een opnameapparaat is aangesloten, weigert de afspeelmodule er informatie naar te verzenden. Onder de slachtoffers van dergelijke vindingrijkheid waren de eigenaren van tv's met HDMI die geen HDCP-technologie ondersteunen. Dergelijke apparaten nemen niet alleen geen beveiligde inhoud op, maar lezen deze ook niet.
Dit veroorzaakt een terechte irritatie van kopers die onlangs veel geld hebben gegeven voor hightech apparatuur. Theoretisch is het apparaat klaar om een signaal van hoge kwaliteit te ontvangen - in feite verstoort HDCP-schrijfbeveiliging de ontvangst ervan.
In feite speelt schrijfbeveiligingstechnologie de rol van "ongrijpbare Joe". Het nieuws dat zowel Blu-Ray als HDCP zijn gehackt, verspreidde zich bijna onmiddellijk na de aankondiging van de technologieën over het internet, maar het stelen en produceren van HDCP-inhoud die nog steeds zeldzaam is, is te duur om serieus mee om te gaan.
Zo krijgt de HDMI-interface, ongetwijfeld nuttig en veelbelovend, in bijna alle producten een onnodige toevoeging in de vorm van schrijfbeveiligingstechnologie aan niemand anders dan enkele mediabedrijven. Desalniettemin hebben kopers nog steeds geen keus: ze moeten een apparaat met een HDMI-ingang kopen of aan de zijlijn blijven staan.

Waarom HDMI nodig is
Waarom HDMI nodig is
Waarom HDMI nodig is
Waarom HDMI nodig is Waarom HDMI nodig is Waarom HDMI nodig isHome | Articles

June 21, 2024 22:43:13 +0300 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting