MPEG2 og MPEG4 - beskrivelse af formater

I øjeblikket bruger de fleste kabel- og satellit-tv-operatører MPEG2-standarden til at transmittere deres signaler. MPEG2-standarden er udviklet af Moving Pictures Experts Group fra International Organization for Standardization. MPEG2 er udgivet som den internationale standard ISO/IEC 13818. Denne standard beskriver kun de generelle principper for komprimering og overlader detaljerne til encoderproducenter.
Kompressionsalgoritmen er baseret på funktionerne i menneskelig opfattelse af billedet. For eksempel opfatter det menneskelige øje gradueringer af lysstyrke meget bedre end farve; gradueringer af nogle farver opfattes bedre, andre - værre.
Derudover vises oftest en stationær baggrund og flere bevægelige objekter på skærmen. Derfor er det tilstrækkeligt kun at transmittere information om basisrammen og derefter transmittere rammer, der indeholder information om bevægelige objekter.
Et andet princip, der bruges til billedkomprimering i MPEG2-standarden, er kassering af ubetydelig information, svarende til principperne, der anvendes i JPEG-grafikformatet.
Men tilbage til det egentlige emne for vores samtale. Teknologiudvikling er styret af princippet: bedre, smukkere, mere med mindre og til en lavere pris. I vores tilfælde mener vi et billede af bedre kvalitet, med en mindre bredde af informationskanalen (satellit, kabel, jordbaseret). Forbedringen af MPEG2-video-codecs har ført til, at der nu til billedtransmission kræves en kanal med en båndbredde på 2 gange mindre end i begyndelsen af æraen med digital udsendelse. Med tiden er det blevet tydeligt, at nye udviklinger kan reducere mængden af transmitteret information betydeligt, men de svarer ikke til det eksisterende MPEG2-format. Derfor stod specialisterne over for opgaven med at udvikle en mere universel standard svarende til moderne teknologier.
For digitalt satellit-tv, der anvender MPEG2, med en opløsning på 720 gange 576 pixels, er den maksimale informationsflowhastighed 15 Mbps, og den praktisk anvendte flowhastighed er 3-4 Mbps. På én transponder (modtager - sender) på satellitten passer normalt 8-12 kanaler.
Da HDTV antager en opløsning på 1920 gange 1080 pixels, dvs. Da skærmarealet er 5 gange større end konventionelt TV, ville det være nødvendigt at leje halvdelen af transponderen for at udsende én HDTV-kanal i MPEG2-standarden.
Et nyt skridt i udviklingen af billedkomprimeringsalgoritmer var MPEG4-standarden. Ideen med MPEG4-standarden er ikke at standardisere ét produkt, men at kombinere flere understandarder, hvorfra leverandører kan vælge den, der passer bedst til deres behov.
De vigtigste understandarder er:
ISO 14496-1 (systemer), MP4 containerformat, animation/interaktivitet (f.eks. DVD-menu)
ISO 14496-2 (Video #1), Advanced Simple Profile (ASP)
ISO 14496-3 (lyd), avanceret lydkodning (AAC)
ISO 14496-10 (Video #2), Advanced Video Coding (AVC), også kendt som H.264.
Jeg vil ikke nævne funktionerne i de teknologier og algoritmer, der blev brugt i udviklingen af MPEG4-formatet.
Lad os gå videre til det vigtigste: den kombinerede brug af DVB-S2 (en avanceret digital datatransmissionsstandard) og H.264 giver dig mulighed for at placere 6-8 kanaler i transponderen, men allerede HDTV-tv. Det skal bemærkes, at en kvalitetsstigning som altid ikke er gratis: Antallet af beregninger er steget markant både i modtagere og på sendeudstyr. Desværre har dette i høj grad påvirket udgifterne til udstyr for forbrugere og for tv-selskaber.

MPEG2 og MPEG4 - beskrivelse af formater
MPEG2 og MPEG4 - beskrivelse af formater
MPEG2 og MPEG4 - beskrivelse af formater
MPEG2 og MPEG4 - beskrivelse af formater MPEG2 og MPEG4 - beskrivelse af formater MPEG2 og MPEG4 - beskrivelse af formaterHome | Articles

July 14, 2024 17:56:19 +0300 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting