MPEG2 και MPEG4 - περιγραφή μορφών

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι πάροχοι καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης χρησιμοποιούν το πρότυπο MPEG2 για τη μετάδοση των σημάτων τους. Το πρότυπο MPEG2 αναπτύχθηκε από την ομάδα ειδικών κινούμενων εικόνων του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης. Το MPEG2 δημοσιεύεται ως το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 13818. Αυτό το πρότυπο περιγράφει μόνο τις γενικές αρχές της συμπίεσης, αφήνοντας τις λεπτομέρειες στους κατασκευαστές κωδικοποιητών.
Ο αλγόριθμος συμπίεσης βασίζεται στα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης αντίληψης της εικόνας. Για παράδειγμα, το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τις διαβαθμίσεις της φωτεινότητας πολύ καλύτερα από το χρώμα. διαβαθμίσεις ορισμένων χρωμάτων γίνονται αντιληπτές καλύτερα, άλλα - χειρότερα.
Επιπλέον, τις περισσότερες φορές στην οθόνη εμφανίζεται ένα σταθερό φόντο και πολλά κινούμενα αντικείμενα. Επομένως, αρκεί να μεταδίδονται μόνο πληροφορίες για το βασικό πλαίσιο και στη συνέχεια να μεταδίδονται πλαίσια που περιέχουν πληροφορίες για κινούμενα αντικείμενα.
Μια άλλη αρχή που χρησιμοποιείται στη συμπίεση εικόνας στο πρότυπο MPEG2 είναι η απόρριψη ασήμαντων πληροφοριών, παρόμοια με τις αρχές που χρησιμοποιούνται στη μορφή γραφικών JPEG.
Αλλά πίσω στο πραγματικό θέμα της συζήτησής μας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας διέπεται από την αρχή: καλύτερα, πιο όμορφα, περισσότερα με λιγότερα και σε χαμηλότερη τιμή. Στην περίπτωσή μας, εννοούμε μια εικόνα καλύτερης ποιότητας, με μικρότερο πλάτος του καναλιού πληροφοριών (δορυφορικός, καλωδιακός, επίγειος). Η βελτίωση των κωδικοποιητών βίντεο MPEG2 οδήγησε στο γεγονός ότι τώρα για τη μετάδοση εικόνας απαιτείται ένα κανάλι με εύρος ζώνης 2 φορές μικρότερο από ό,τι στην αρχή της εποχής της ψηφιακής μετάδοσης. Με την πάροδο του χρόνου, κατέστη προφανές ότι οι νέες εξελίξεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον όγκο των μεταδιδόμενων πληροφοριών, αλλά δεν αντιστοιχούν στην υπάρχουσα μορφή MPEG2. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί αντιμετώπισαν το καθήκον να αναπτύξουν ένα πιο καθολικό πρότυπο που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες τεχνολογίες.
Για ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση με χρήση MPEG2, με ανάλυση 720 επί 576 pixel, ο μέγιστος ρυθμός ροής πληροφοριών είναι 15 Mbps και ο πρακτικά χρησιμοποιούμενος ρυθμός ροής είναι 3-4 Mbps. Σε έναν αναμεταδότη (δέκτη - πομπό) στον δορυφόρο χωράνε συνήθως 8-12 κανάλια.
Εφόσον η HDTV υποθέτει ανάλυση 1920 επί 1080 pixel, δηλ. Δεδομένου ότι η περιοχή της οθόνης είναι 5 φορές μεγαλύτερη από τη συμβατική τηλεόραση, θα ήταν απαραίτητο να νοικιάσετε τον μισό αναμεταδότη για να μεταδώσετε ένα κανάλι HDTV στο πρότυπο MPEG2.
Ένα νέο βήμα στην ανάπτυξη αλγορίθμων συμπίεσης εικόνας ήταν το πρότυπο MPEG4. Η ιδέα του προτύπου MPEG4 δεν είναι να τυποποιήσει ένα προϊόν, αλλά να συνδυάσει πολλά υπο-πρότυπα από τα οποία οι πωλητές μπορούν να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.
Τα πιο σημαντικά υποτυπώματα είναι:
ISO 14496-1 (Συστήματα), μορφή κοντέινερ MP4, κινούμενη εικόνα/διαδραστικότητα (π.χ. μενού DVD)
ISO 14496-2 (Βίντεο #1), Προηγμένο Απλό Προφίλ (ASP)
ISO 14496-3 (Ήχος), Προηγμένη κωδικοποίηση ήχου (AAC)
ISO 14496-10 (Βίντεο #2), Προηγμένη Κωδικοποίηση βίντεο (AVC), γνωστό και ως H.264.
Δεν θα απαριθμήσω τα χαρακτηριστικά των τεχνολογιών και των αλγορίθμων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη της μορφής MPEG4.
Ας προχωρήσουμε στο πιο σημαντικό: η συνδυασμένη χρήση του DVB-S2 (ένα προηγμένο πρότυπο μετάδοσης ψηφιακών δεδομένων) και του H.264 σας επιτρέπει να τοποθετήσετε 6-8 κανάλια στον αναμεταδότη, αλλά ήδη τηλεόραση HDTV. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως πάντα, η αύξηση της ποιότητας δεν παρέχεται δωρεάν: ο αριθμός των υπολογισμών έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο στους δέκτες όσο και στον εξοπλισμό μετάδοσης. Δυστυχώς, αυτό έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος του εξοπλισμού για τους καταναλωτές και για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

MPEG2 και MPEG4 - περιγραφή μορφών
MPEG2 και MPEG4 - περιγραφή μορφών
MPEG2 και MPEG4 - περιγραφή μορφών
MPEG2 και MPEG4 - περιγραφή μορφών MPEG2 και MPEG4 - περιγραφή μορφών MPEG2 και MPEG4 - περιγραφή μορφώνHome | Articles

March 3, 2024 05:25:05 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting