Hoe een magnetron kiezen?

Iedereen bepaalt de rol van de magnetron in het dagelijks leven: voor sommigen is het een ander modieus "speelgoed", voor anderen is het een noodzakelijke en onmisbare assistent in de keuken. Iemand krijgt het om snel en veilig voedsel op te warmen, voor iemand vervangt het de kookplaat en oven volledig. In een moderne microgolfoven kun je namelijk niet alleen eten ontdooien, soepen koken, groenten, vis, vlees stoven, maar ook taarten bakken, kip met een heerlijk krokant korstje garen en andere culinaire hoogstandjes. Het is alleen belangrijk om het juiste model te kiezen, en dan zijn de kosten van nieuwe huishoudelijke apparaten gerechtvaardigd en zullen de eigenaren tevreden zijn.
Over ingebouwde huishoudelijke apparaten gesproken, zelfs ervaren consumenten weten niet altijd dat daar ook een magnetron aan kan worden toegeschreven. Inmiddels worden er al heel lang speciale frames geproduceerd, waarmee verschillende modellen magnetrons stevig in de nissen van bovenkasten worden bevestigd, waardoor er ruimte vrijkomt op keukentafels en nachtkastjes. Zo heeft de koper de keuze uit een inbouw microgolfoven of een solo microgolfoven.
Wat is een magnetron? De eenvoudigste is een kast met een deur waarin zich een magnetron bevindt. Hij is het die de microgolven of, in wetenschappelijke termen, ultrahoge frequenties (SHF) genereert, met behulp waarvan de warmtebehandeling van producten wordt uitgevoerd. Onder invloed van microgolfgolven beginnen watermoleculen in voedsel te oscilleren, zichzelf te verwarmen en alles om hen heen te verwarmen. Zo worden de producten als het ware van binnenuit gegaard. Voor het bereiden van vlees, gevogelte of vis in de magnetron is geen vet of water nodig en het voedsel behoudt zijn heilzame eigenschappen maximaal.
Soorten magnetrons
Alle magnetrons zijn onder te verdelen in drie typen:
magnetron;
magnetrons en grill;
magnetrons, grill en convectie.
In elk model van het eerste type kunt u ontdooien, koken en opwarmen. Maar om meer gevarieerde gerechten te krijgen, zijn magnetrons alleen niet genoeg, dus veel moderne modellen magnetrons zijn uitgerust met een grill.
De grill is van twee soorten: verwarmingselement en kwarts.
De spiraal van het verwarmingselement van de grill bevindt zich in het bovenste deel van de werkkamer en soms ook eronder. Met deze optie kunt u zorgen voor een meer gelijkmatige verwarming van de producten en die zeer smakelijke knapperige korst creëren die niet kan worden bereikt in een eenvoudige magnetron. Bij sommige modellen kan de grill zijn positie veranderen van horizontaal naar verticaal. Met alle voordelen heeft de grill met verwarmingselement nog een ding dat zo vaak doorslaggevend blijkt te zijn bij het kiezen van een magnetron: modellen ermee kosten minder dan vergelijkbare modellen die zijn uitgerust met kwarts.
De kwartsgrill is ingebouwd in de bovenzijde van de magnetron. Het neemt minder ruimte in beslag dan een verwarmingselement, wat betekent dat de werkkamer een groter volume aan producten kan bevatten. De kwartsgrill staat stil, krijgt sneller kracht en is veel gemakkelijker te onderhouden. Hiervoor betaal je natuurlijk wel wat meer.
Met modellen met een grill en een convectiefunctie kunt u de meest echte culinaire meesterwerken creëren. Je kunt er op vijf verschillende manieren in koken: met de magnetron, grillen, maar ook een combinatie van magnetron en grill, grillen en hetelucht, magnetrons en hetelucht. Convectiemicrogolven hebben een verwarmingselement en een ventilator die lucht door de kookkamer verspreidt. Het effect is hetzelfde als wanneer u voedsel in de oven bakt, maar de lucht in de keuken warmt niet op en zelfs in de zomer bij extreme hitte veroorzaakt het kookproces geen overlast.
Een goede microgolfoven met grill en hetelucht in aanwezigheid van een waterkoker en koffiezetapparaat in huis stelt u in staat om de kookplaat en oven volledig achterwege te laten. Waarom de plaats innemen van een omvangrijk, zij het bekend uit de kindertijd, als alles - van bouillon tot compote en taarten - in de magnetron kan worden gekookt? Dergelijke modellen, geïnstalleerd in kleine cafés en kantoorkeukens, zijn perfect bestand tegen hun taak, waardoor niet alleen gekookt voedsel kan worden verwarmd, maar ook kip of vis kan worden gebakken, muffins kunnen worden gebakken en crackers kunnen worden gemaakt.
Comfort vereist echter een behoorlijke investering en de afmetingen van de oven met convectie en grill overschrijden de afmetingen van een eenvoudige magnetron van hetzelfde volume.
Magnetron volume
Aan deze parameter moet niet minder aandacht worden besteed dan aan het type magnetron en het type grill, omdat het volume van de werkkamer afhangt van het aantal producten dat u tegelijkertijd kunt laden en koken. Een magnetron met een werkkamervolume van 8,5 liter is voldoende voor één persoon, een model van 13-19 liter is redelijk geschikt voor twee personen, en als uw gezin uit 3 of meer personen bestaat, moet u zich concentreren op 23-32 liter. Maar dit volume is niet de limiet! Wie graag gasten uitnodigt en feestjes geeft, zal de oven met een inhoud van 38 tot 41 liter leuk vinden, waar je met gemak een grote kip, eend en zelfs een gans in kwijt kunt, waar je een gepofte aardappel of een grote pot pilaf in kunt koken . Onthoud echter dat de ingebouwde grill een bepaalde plaats nodig heeft, dus ovens met magnetrons en magnetrons met een grill die qua uiterlijk identiek zijn, hebben een ander volume van de werkkamer.
Controlerende type
Het type magnetronbediening bepaalt voor een groot deel hoe handig het voor u is om deze te gebruiken. Elk van de methoden die fabrikanten van dit soort huishoudelijke apparaten tegenwoordig aanbieden, heeft zijn eigen voor- en nadelen.
De eenvoudigste en meest betrouwbare is mechanische controle. Met twee draaiknoppen kunt u het vermogen van het apparaat en de gebruiksduur instellen. Meestal is de timer ingesteld op 30-60 minuten.
Elektronische bediening kan drukknop of aanraking zijn.
De knoppen bieden een keuze uit vermogensniveaus, kooktijd, omschakeling naar grill- of convectiemodus. Tot op heden wordt dit type magnetronbediening als optimaal beschouwd: het is eenvoudig en redelijk betrouwbaar. Soms bevindt zich naast het toetsenbord een draaiknop.
Het aanraakscherm is volledig glad en biedt de mogelijkheid om het kookproces volledig te automatiseren. Meestal kunt u met zijn hulp een aantal van uw favoriete recepten voorprogrammeren, en bij sommige modellen zijn dergelijke recepten al in het programma opgenomen. U hoeft alleen het gewicht van de producten en het soort gerecht dat u wilt ontvangen op te geven. De oven stelt zelf de gewenste tijd in, selecteert de modus en piept aan het einde van het proces.
In tegenstelling tot plastic knoppen hebben aanraakknoppen geen uitgesproken reliëf en worden ze geactiveerd door een lichte aanraking.
Extra functies en accessoires
Een van de extra functies van de magnetron is de mogelijkheid om stoom toe te voeren, wat helpt voorkomen dat bepaalde voedingsmiddelen tijdens de bereiding uitdrogen. Dankzij deze functie kookt voedsel twee tot drie keer sneller en behoudt het zijn natuurlijke textuur.
De mogelijkheid om de werkkamer te luchten kan een kleinigheid worden genoemd, maar is zeer aangenaam. De geur van vis of vlees met kruiden is binnen enkele minuten verwijderd en kort na het bereiden van een warm gerecht kunnen soezen of taarten worden gebakken.
Het bordenrek met meerdere niveaus maakt het mogelijk om meerdere gerechten tegelijk op te warmen.
Met twee grillroosters kunt u in één "sessie" twee keer zoveel eten bereiden.
Sommige ovens zijn uitgerust met een functie voor automatisch wegen, dat wil zeggen dat ze zijn uitgerust met een ingebouwde elektronische weegschaal. Bij dergelijke modellen is het niet nodig om het gewicht aan te geven van de producten die in de werkkamer zijn geplaatst - de magnetron bepaalt dit zelf.
Op de Krusty Plate, ook wel de Crisp genoemd, bak je er eten op zoals in een koekenpan. Het is gemaakt van speciaal metaal en verwarmt tot 200°C.
De door de fabrikant opgegeven functie "Dubbele emissie" betekent dat de stralingsbron gesplitst is. Deze scheiding draagt bij aan een meer gelijkmatige verwarming van de producten en verhoogt de efficiëntie van de oven.
Soms zijn magnetrons uitgerust met een interactieve modus, waarmee zelfs een kind kan koken. De leidende vraag wordt weergegeven op het scherm en u hoeft deze alleen maar te beantwoorden om de volgende te laten verschijnen. De stem van sommige modellen dupliceert de berichten die op het elektronische scorebord worden weergegeven.
Elektronisch kookboek - deze functie zal uw portemonnee aanzienlijk vergemakkelijken tijdens de aankoop en het leven nadat de "slimme" magnetron bij u thuis is afgeleverd. Zelfs een kind kan koken met behulp van een verzameling recepten, je hoeft alleen maar te begrijpen hoe je het moet gebruiken. In ons computertijdperk zijn kinderen echter veel betere vrienden met elektronica dan volwassenen.
Kamer interieur
De binnencoating van de werkkamer kan verschillen.
Emaille is misschien wel de meest voorkomende. Schoonmaken is eenvoudig en kost niet veel tijd: veeg de wanden van de magnetron gewoon schoon met een vochtige, zachte doek.
De keramische coating is bijna niet te beschadigen, tenminste als de kachel gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is, volgens de gebruiksaanwijzing. Vetdeeltjes blijven er niet op hangen en degenen die per ongeluk op de muren achterblijven, kunnen gemakkelijk worden afgewassen met een spons of servet.
De roestvrijstalen werkkamer heeft een aantrekkelijk uiterlijk, een hoge sterkte en is lange tijd bestand tegen hoge temperaturen. Maar helaas kost de verzorging ervan wat meer tijd.
Sommige goedkope modellen van eenvoudige magnetrons kunnen eenvoudig "onder het glazuur" worden geverfd. Aangezien dergelijke ovens vaker worden gebruikt om gekookt voedsel op te warmen, kan deze coating behoorlijk lang meegaan. Maar bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen zal precies gebeuren wat er met de verf zal gebeuren: het zal gewoon loslaten.
Hoe een merk te kiezen
Zoals de ervaring van winkelen - elektronisch en volledig echt - laat zien, variëren de prijzen voor magnetrons van $ 100 tot 2200 euro. En als een bepaald prijsverschil tussen verschillende soorten ovens begrijpelijk is - inclusief de kosten van een grill, een convectieventilator, een display en een touchscreen - dan zetten magnetrons met dezelfde set functies van verschillende fabrikanten je aan het denken. Waarom zou u bijvoorbeeld zeshonderd betalen als hetzelfde voor vier kan worden gekocht? Hetzelfde, maar niet hetzelfde. Probeer goedkope productiemodellen te vergelijken met high-end modellen, waarbij elk detail is getest en verfijnd om perfect te werken! Misschien is dit een kleinigheid, maar het gebruik van degelijke dure apparatuur is veel prettiger dan zijn goedkope tegenhanger. Bij microgolfovens van Miele, Bosch, Siemens, Gaggenau of Kuppersbusch bevalt de aanraking van het oppervlaktemateriaal, het glas van de deur, knoppen of bedieningsknoppen. Modellen van dergelijke bekende merken zijn een stijlvol ontwerp, de aanwezigheid van extra functies en leuke kleine dingen, en het is ook een garantie voor een onberispelijke werking.
Levensduur en garantie
De fabrieksgarantie op magnetrons is meestal 1 jaar, terwijl de aangegeven levensduur varieert van 5 tot 8 jaar. Sommige winkels bieden een garantieservice van drie jaar voor modellen van bekende fabrikanten.
En tenslotte
Met alle verschillende functies van een moderne magnetron, is het de moeite waard eraan te denken dat het belangrijkste daarin geen ingebouwde broodrooster, afzuigkap of ontvanger is, niet de mogelijkheid om onafhankelijk toegang te krijgen tot internet, en zeker niet de mogelijkheid om " spreken". Magnetrons, grill en convectie - dat is wat je nodig hebt voor het dagelijks koken of opwarmen van voedsel.
Het LCD-scherm is prettig, maar niet al te aangepast aan "onze" spanningsdalingen. De aanraakbedieningspanelen reageren ook "pijnlijk" op een stroomstoring, dus als u vastbesloten bent om precies zulke modellen aan te schaffen, zorg er dan voor dat u een stabilisator koopt. Houd er echter rekening mee dat u hiervoor 70 tot 200 conventionele eenheden moet betalen.
Het maakt niet uit welke magnetron u kiest: ingebouwd of solo, met een volledig scala aan functies of de eenvoudigste, het belangrijkste is dat het aan al uw eisen voldoet en een echte hulp in de keuken wordt, en niet mooi dure meubels. In dit artikel hebben we het gehad over de belangrijkste parameters waarmee u een magnetron moet kiezen. En alleen jij kunt de gewenste kleur en vorm bepalen.

Hoe een magnetron kiezen?
Hoe een magnetron kiezen?
Hoe een magnetron kiezen?
Hoe een magnetron kiezen? Hoe een magnetron kiezen? Hoe een magnetron kiezen?Home | Articles

June 23, 2024 00:40:08 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting