Hoe een lcd-tv werkt

De concurrentie tussen tv's is erg groot. Een van de huidige eisen is het kunnen verwerken van digitale signalen. Vanwege de specifieke kenmerken van hun oorsprong hebben lcd-tv's in eerste instantie een aantal serieuze voordelen.
In de moderne wereld leunt een persoon sterk op tal van technische "assistenten" - auto's, computers, GPS-systemen, mobiele telefoons en andere elektronica. LCD - technologie is erin geslaagd zijn nut te bewijzen op alle gebieden van menselijke activiteit. Het is moeilijk om iets technologisch geavanceerd voor te stellen zonder een informatief LCD-scherm, wat handig is om de werking van elk apparaat te controleren. LCD-technologie vindt elke dag nieuwe toepassingen. Het is niet verrassend dat ze de IT-markt veroverde en uiteindelijk een revolutie teweegbracht in de productie van televisies.
Lcd-tv's zijn platte, stijlvolle apparaten waar met de dag meer vraag naar is.
Werkingsprincipe
"Vloeibare" kristallen werden in 1888 ontdekt door een Oostenrijkse botanicus. Onder verschillende omstandigheden hebben ze verschillende graden van transparantie. In de jaren 60 van de vorige eeuw slaagden wetenschappers erin om de eerste experimentele modellen van vloeibare kristallen schermen te maken, maar ze waren te onstabiel om in productie te nemen. Pas relatief recent hebben de ontwikkelaars acceptabele resultaten bereikt.
In moderne tv's wordt meestal TFT LCD-technologie gebruikt - een dunne-filmtransistor liquid crystal display. Het bestaat uit twee platen glasachtig gepolariseerd materiaal, waarvan er één bedekt is met TFT-film. De film bevat kristallen, hoeveel kristallen - zoveel pixels. Dunne-filmtransistors reguleren de stroomstroom, waardoor hun kristallen veranderen en vervormen, wat zorgt voor transparantie/ondoorzichtigheid.
De kristallen zelf gloeien niet, dus er zit een fluorescerende lamp achter het display. Het display en de lamp worden gescheiden door een wit scherm dat het licht gelijkmatig verdeelt.
Om een kleurenbeeld te verkrijgen wordt een speciaal filter gebruikt. Het voegt rode, groene en blauwe kleuren toe. Elke andere kleur kan worden gemaakt door ze te combineren. Omdat de pixels erg klein zijn, ziet de kijker uiteindelijk een "hele" foto.
Door de kenmerken van LCD-technologie straalt het scherm geen straling uit.
Afbeelding
De diagonaal van het scherm in lcd-tv's bereikt 50 inch, en in sommige modellen - en meer. Tot nu toe hebben fabrikanten het probleem van het vergroten van de maat niet volledig kunnen oplossen. Voor elke toegevoegde pixel zijn drie transistors nodig en bij modellen van meer dan 37 inch is de lichtverdeling problematisch. Gelukkig hebben toonaangevende fabrikanten dit probleem voor een groot deel kunnen oplossen. Sony, Samsung, Sharp, LG - dit zijn de merken waaronder hoogwaardige lcd-tv's met een grote diagonaal worden verkocht.
De beeldverhouding van sommige modellen is 16:9, dit formaat is het meest geschikt voor het bekijken van dvd's en HDTV's, maar veel modellen behouden de traditionele 4:3 die de meeste tv-zenders nog steeds ondersteunen. De discrepantie tussen de signaalformaten en de tv wordt meestal gecompenseerd door verschillende algoritmen.
Het beeld op een lcd-tv is meestal veel helderder en contrastrijker dan op een conventionele CRT. Het geeft een goed "beeld" in elk licht. Dag- en kunstlicht kunnen de goede werking niet verstoren.
U kunt vanuit elke positie tv kijken, aangezien de kijkhoek meestal 160 graden is, in de nieuwste modellen - tot 178 graden. Vroeger had "plasma" een betere kijkhoek, maar de overeenkomstige prestaties van beide technologieën zijn bijna gelijk. In de regel wordt de kijkhoek niet in de laatste plaats beïnvloed door de "korrel" van het scherm, de zogenaamde. "puntafstand" - het is wenselijk dat deze kleiner is dan 0,28 mm.
Een van de belangrijkste kenmerken van een LCD is de reactietijd - hoe kleiner, hoe beter (het laat zien hoe snel de transparantie van een individuele pixel kan veranderen zonder verlies van beeldkwaliteit). De reactietijd wordt gemeten in milliseconden, de optimale waarde is 20 ms of minder. Snelle responstijden zijn erg belangrijk bij het bekijken van dvd's en HDTV's op grote schermen, vooral in actiescènes.
In tegenstelling tot plasma- en CRT-tv's "brandt het beeld op het LCD-scherm niet uit", dus het is erg goed om met een computer te werken of een video-settopbox aan te sluiten. De weergavekwaliteit van tekst en afbeeldingen is zeer hoog.
Een van de meest voorkomende misvattingen is "hoe hoger de resolutie, hoe groter het beeld". Dat is niet altijd zo. Bij de meeste conventionele CRT-tv's is de resolutie VGA (640 x 480 pixels), terwijl lcd's ook XGA (1024 x 768) of W-XGA (1280 x 768) kunnen hebben. Voordat u de cijfers bestudeert, is het beter om de "foto" zelf te vergelijken.
Technische kenmerken
Meestal worden lcd-tv's verkocht met een ingebouwd audiosysteem, tuners, enz., maar het is beter om van tevoren uit te zoeken wat er in de kit zit. Tv's van sommige fabrikanten ondersteunen bijvoorbeeld geen pc-verbindingen, wat voor een onoplettende koper een verrassing kan zijn, soms is de tv niet uitgerust met luidsprekers om in een thuisbioscoopsysteem te werken.
Het is belangrijk dat de tv het HDTV-signaal ondersteunt. Een digitale afbeelding met hoge resolutie is veel beter dan een normale afbeelding. Tegenwoordig werken sommige kabel- en betaalsatellietzenders met HDTV, in de toekomst zal conventionele tv er ook mee werken.

Hoe een lcd-tv werkt
Hoe een lcd-tv werkt
Hoe een lcd-tv werkt
Hoe een lcd-tv werkt Hoe een lcd-tv werkt Hoe een lcd-tv werktHome | Articles

April 22, 2024 22:50:10 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting