Hoe een lcd-tv kiezen?

De tv wordt niet voor niets beschouwd als een van de belangrijkste uitvindingen van de vorige eeuw. Iemand houdt van tv-programma's en iemand wil voetbal kijken met een flesje bier. En wat een vreugde op de gezichten van de kinderen als ze met enthousiasme naar hun favoriete tekenfilms kijken. Bijna iedereen kijkt tv, wat betekent dat elk gezin vroeg of laat voor het probleem staat om voor dit wonder van technologie te kiezen.
De keuze voor een lcd-tv moet niet alleen worden gemaakt op basis van esthetische voorkeuren en het uiterlijk van een bepaald model, maar ook in overeenstemming met de technische parameters die op de tv worden vermeld. Dus, wat u moet weten bij het kiezen van een lcd, of zoals ze zeggen - lcd-tv.
Diagonale grootte van lcd-tv
Deze parameter is een van de belangrijkste bij het kiezen van een tv, en vooral moderne lcd-tv's, waarvan de diagonaal de grens van 50 inch of 127 cm al heeft overschreden.Als u uw ogen wilt beschermen tegen stress en het meeste comfort wilt krijgen van het kijken naar uw nieuwe tv, onthoud dan dat de afstand van waaruit uw favoriete tv-programma's worden bekeken 4 tot 5 keer groter moet zijn dan de diagonaal van het tv-scherm. Daarom, als u een lcd-tv met een diagonaal van 32 inch (1 inch = 2,54 cm) hebt gekocht, moet de afstand tot de kijkplaats tussen 3,25 m en 4 m zijn.
Probeer geen maten na te jagen, dit is niet het geval wanneer meer beter is. Het gevoel je hoofd te laten bungelen in een poging een snel veranderend beeld bij te houden, zal niet het meest aangename moment zijn.
Resolutie lcd-tv
Het is de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan deze indicator. De resolutie van een liquid crystal tv, of de resolutie van een tv-matrix, is niets meer dan het aantal lichtgevende cellen (pixels) die een beeld creëren dat zichtbaar is op het scherm. Een pixel is een klein vierkantje (stip) dat een genormaliseerde grootte heeft en informatie bevat over de helderheid van drie kleuren (RGB - rood (rood), groen (groen) en blauw (blauw). Van deze stippen wordt een beeld gevormd op de LCD scherm.
De waarde die kenmerkend is voor de resolutie van een lcd-tv wordt aangegeven als de verhouding van het aantal pixels horizontaal tot het aantal verticaal. Als de technische specificaties van de tv bijvoorbeeld een resolutie van 1366 × 768 aangeven, dan betekent dit dat het scherm 1366 pixels breed en 768 pixels hoog is.
Als u alleen tv-uitzendingen wilt bekijken, onthoud dan dat het uitgezonden signaal in PAL- of SECAM-formaat, dat veel wordt gebruikt in ons land, overeenkomt met een resolutie van 720x576 (720 lijnen breed en 576 lijnen hoog). Er wordt ook gebruikt dat dit formaat 720 pixels breed en 576 pixels hoog is. Als je dus een lcd-tv met een kleine diagonaal wilt kopen, zorg er dan voor dat de resolutie hoger is dan dit formaat. Voor een hoogwaardige weergave van films van een dvd-speler is al een resolutie van 1366x768 vereist en om volledige kwaliteit te krijgen van een high-definition digitaal signaal (HDTV) 1920x1080.
Hoewel digitale high-definition televisie nog geen brede toepassing heeft gevonden in ons land, kunnen digitale Blu-ray-technologieën over een paar jaar het dvd-formaat dat tegenwoordig zo wijdverspreid is, ernstig onder druk zetten. Nu al, met een mediaspeler en een blu-rayspeler bij de hand, kun je genieten van je favoriete film in HD-kwaliteit. Natuurlijk, als je tv een resolutie van 1920x1080 ondersteunt. Dus als u vandaag bespaart op de schermresolutie van een lcd-tv, kan dit u in de toekomst veel voordelen en plezier ontnemen.
Kijk hoek
Verticale en horizontale kijkhoeken, parameters die niet mogen worden onderschat bij het kiezen van een lcd-tv. Als u vanaf de zijkant van het midden naar het scherm kijkt, ziet u een scherpe afname van het contrast en verandering van kleuren. Naarmate de afstand tot het midden van de lcd-tv groter wordt, zal de vervorming alleen maar toenemen. De minimaal toegestane waarde van kijkhoeken in het verticale en horizontale vlak is 160 graden. Dit betekent dat wanneer je tv kijkt in een hoek van 80 graden, het contrast 10 keer minder is dan wanneer je tv kijkt in het midden.
Moderne lcd-tv's moeten kijkhoeken hebben in de orde van grootte van 176-178 graden. Let daarom op deze parameter om geen verouderd LCD-model te kopen, waarbij kijkhoeken misschien minder belangrijk zijn.
Reactietijd
Om een kleurenbeeld op het scherm te laten verschijnen, dat intensief verandert bij het bekijken van tv-programma's, films, enz. vloeibare kristallen, waarop de technologie voor de productie van lcd-tv's is gebaseerd, moeten van de beginpositie naar het uiterste gaan. In een horizontale positie is bijvoorbeeld alleen wit zichtbaar, wanneer ze naar een verticale positie worden geklapt, is alleen zwart zichtbaar. De tijd die vloeibare kristallen nodig hebben om van een horizontale positie naar een verticale positie te gaan, wordt de reactietijd van vloeibare kristallen genoemd. Dus hoe sneller de responstijd, hoe beter de kleurweergave van de afbeelding zal zijn. Anders, als de responstijd van groot belang is, zullen snelwerkende objecten bij het bekijken van dynamische scènes een "lus" achterlaten of zal het ene beeld op het andere worden gesuperponeerd. Voor moderne LCD's mag de responstijd niet meer zijn dan 8 ms (milliseconden, dat wil zeggen 1 ms = 1x10-3 s).
Contrast en helderheid
Het contrast van een lcd-tv is een van de belangrijkste parameters. Als het contrast van de tv laag is, ziet u op het scherm geen rijk kleurenpalet van afbeeldingen en een rijk scala aan tonen en middentonen van kleur. Onlangs heeft deze parameter echter zijn bijzondere relevantie verloren, aangezien de kwalitatieve kenmerken ervan al zeer hoge waarden hebben bereikt. Lcd-tv's hebben een contrastverhouding van 600:1. Dit betekent dat de donkerste delen van het beeld 600 keer verschillen van de lichtste delen. Hoe groter deze verhouding, hoe beter de kleurweergave van de afbeelding. Voor moderne lcd-tv's moet deze parameter minimaal 800:1 zijn.
Sommige fabrikanten specificeren een contrastverhouding van 12.000:1. We hebben het over dynamisch contrast, dat wordt bereikt door het gebruik van speciale adaptieve algoritmen, dat wil zeggen door extra beeldaanpassing. Daarom moet u niet op deze waarde letten, maar op de belangrijkste waarde wanneer u ervoor kiest om statisch contrast te verraden.
Een andere even belangrijke parameter van de lcd-tv is de helderheid van het beeld. Als de helderheid van het gekochte tv-model laag is, moet u uw ogen zeer belasten om het uitgezonden beeld van het beeld goed te zien, en overdag kan het kijken naar tv-programma's een marteling worden. Daarom moet de helderheid van moderne lcd-tv's minimaal 450 cd / m2 zijn, deze waarde wordt als normaal beschouwd voor televisiekijken. Als de helderheidswaarde van het gekochte model meer is dan 450 cd / m2 (bijvoorbeeld 600 cd / m2), zal dit zeker geen nadeel zijn van de LCD. Sommige modellen lcd-tv's hebben een ingebouwde detector om het verlichtingsniveau in de werkruimte te bepalen. Afhankelijk van de gemeten waarde verandert de helderheid van de tv automatisch om maximaal comfort te bereiken bij het kijken naar tv-programma's en videobestanden.
Geluid
Let bij het kiezen van een lcd-tv vooral op het bestaande stereosysteem. De meeste moderne modellen hebben een digitale versterker, die wordt gebruikt om maximale geluidszuiverheid te garanderen. De lcd-tv moet minimaal een 2-weg luidsprekersysteem hebben dat bestaat uit 4 luidsprekers en tweeters. De grootte van de luidsprekers voor een comfortabele geluidsperceptie moet minimaal 6 cm zijn en de grootte van de tweeters moet minimaal 2 cm zijn.
Let bovendien op de aanwezigheid van een equalizer in de tv-instellingen, hiermee kunt u dezelfde frequentiekarakteristieken van het geluid enigszins naar uw smaak aanpassen.
Verbindingsinterface
De eigenaar van een moderne lcd-tv kan met behulp van aangesloten apparaten een home-entertainmentcentrum creëren en alle functies van de tv ten volle benutten.
Maar om dit te bereiken, moet uw tv minimaal een set standaard in- en uitgangen hebben:
Antenne-ingang - ontworpen om uitzending of kabeltelevisie aan te sluiten. U kunt een videorecorder aansluiten.
Composietconnectoren - zijn aanwezig op bijna alle audio-videoapparatuur en zijn ontworpen om analoge signalen over te dragen.
De S-Video-ingang is, net als de composietconnector, ontworpen om een analoog videosignaal met een maximale resolutie van 480i door te geven. Hiermee kunt u een beter beeld krijgen, omdat. biedt afzonderlijke transmissie van het luminantiesignaal (Y) en twee gecombineerde chrominantiesignalen (C) via onafhankelijke kabels.
Component-ingangen - ontworpen om een videosignaal in kleurcomponenten door te geven. Door de gescheiden overdracht is het beeld helderder, stabieler en met een nauwkeurige kleurweergave.
SCART (Syndicat des Constructeurs d' Appareils, Radiorecepteurs et Televiseurs) is een universele 21-pins audio-video-interface voor analoge signaaloverdracht in twee richtingen.
RGB-connector - gebruikt om verbinding te maken met een computer. Het beeld wordt rechtstreeks naar het scherm verzonden, waarbij de tv-verwerkingsprocessors worden omzeild.
DVI (Digital Video Interface) is een digitale connector waarbij het signaal bij gebruik niet wordt omgezet, wat de kans op beeldruis verkleint.
HDMI (High Definition Multimedia Interface) is een digitale multimedia-interface die tegelijkertijd maximaal 8 audiokanalen en een high-definition televisiesignaal (HDTV) kan verzenden.
De coaxiale connector is ook digitaal. Altijd oranje gemarkeerd en bedoeld voor verzending vanaf een digitale bron.
Optisch - nogmaals, digitaal, gebaseerd op een glasvezelverbinding.
FireWire-connector - is een bidirectioneel digitaal systeem voor het aansluiten van camcorders of andere digitale opnameapparaten.
Helaas rusten niet alle fabrikanten hun lcd-tv's uit met alle vermelde in- en uitgangen. Zorg er daarom bij het kiezen van een tv voor dat deze meerdere digitale uitgangen heeft. Anders is tijdens het gebruik een situatie onvermijdelijk dat u handmatig tussen verschillende apparaten moet schakelen. Dit is natuurlijk het geval als je meerdere signaalbronnen tegelijk wilt aansluiten, zoals een dvd-speler, satellietontvanger, computer etc. En dat wil je vroeg of laat zeker weten.
We hebben dus bijna alle kenmerken van de lcd-tv overwogen, waar je zeker op moet letten bij het kiezen. Door alle bovenstaande aanbevelingen te gebruiken, kunt u de juiste keuze maken op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe een lcd-tv kiezen?
Hoe een lcd-tv kiezen?
Hoe een lcd-tv kiezen?
Hoe een lcd-tv kiezen? Hoe een lcd-tv kiezen? Hoe een lcd-tv kiezen?Home | Articles

May 28, 2024 02:11:16 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting