DLP-tekniikka

DLP on uusin erittäin tarkka projektiotekniikka, jota käytetään yritys- ja kotinäytöissä. DLP-tekniikka tarjoaa vertaansa vailla olevan kirkkauden ja kuvan selkeyden.
DLP perustuu optiseen puolijohteeseen, digitaaliseen mikropeililaitteeseen tai DMD:hen, jonka keksi Larry Hornbeck Texas Instrumentsista vuonna 1987.
DMD-kide on korkean tarkkuuden valoa digitaalisesti muuntava matriisi, eli nopea mikropiiri, jonka pinta koostuu monista valoa heijastavista mikroskooppisista peileistä. Miljoonien mikroskooppisten peilien avulla muodostuu säde. Jokainen tällainen peili vastaa yhtä valopikseliä projisoidussa kuvassa. Yhdessä digitaalisen signaalin, valonlähteen ja projektiolinssin kanssa nämä peilit tarjoavat korkealaatuisimman videon ja grafiikan toiston. Kun digitaalinen video- tai graafinen signaali tulee DLP-järjestelmään, kunkin DMD-peilin alla oleva mikroskooppinen elektrodi aktivoituu, jolloin peili kallistuu joko valonlähdettä kohti tai vastakkaiseen suuntaan. Kun peili on kallistettuna valonlähdettä kohti, se heijastaa yhden pikselin valoa projektiolinssin läpi valkokankaalle. Vastakkaiseen suuntaan kallistettuna valo ei osu peiliin ja vastaava pikselitila jää pimeäksi. Jokainen DMD-peili pystyy kallistumaan tuhansia kertoja sekunnissa.
Vaihtelemalla valon osumisaikaa peiliin, voidaan näyttää erilaisia harmaan sävyjä. Jos peiliä kallistetaan valoa kohti pidempään kuin vastakkaiseen suuntaan, se näyttää vaaleanharmaan pikselin ja kun kallistusaika poispäin lähteestä on pidempi, se näyttää tummanharmaan pikselin.
Näin ollen DMD-peilit voivat näyttää jopa 1024 harmaan sävyä, mikä tuottaa erittäin tarkkoja mustavalkoisia kuvia. Digitaalisen valonkäsittelyn viimeinen vaihe on tuloksena olevan yksivärisen kuvan muuntaminen värilliseksi. Useimmissa DLP-järjestelmissä väri lisätään käyttämällä valosuodatinta, jota kutsutaan "väripyöräksi", joka sijoitetaan valonlähteen ja DMD-peilipaneelin väliin.
Kun väripyörä pyörii, punainen, vihreä ja sininen valo putoaa peräkkäin DMD-mikropeileihin. Koordinoimalla kunkin peilin kulma näiden valon välähdysten kanssa, tavallinen DLP-järjestelmä pystyy toistamaan yli 16 miljoonaa eri väriä.
Esimerkiksi violetti pikseli syntyy kallistamalla peiliä valonlähdettä kohti, kun siihen osuu punainen tai sininen säde. Ihmissilmä yhdistää nämä päävärit ja näkee violetin. Samsungin DLP-televisiot, kotiteatterit ja projektorit käyttävät yhtä DMD-sirua, lamppua, väripyörää ja projektiolinssijärjestelmää. Nämä järjestelmät tarjoavat paremman kontrastin, selkeyden ja värikylläisyyden videolle ja grafiikalle kuin mikään muu kuvantamistekniikka.

DLP-tekniikka
DLP-tekniikka
DLP-tekniikka
DLP-tekniikka DLP-tekniikka DLP-tekniikkaHome | Articles

April 12, 2024 19:00:55 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting