Χρόνος απόκρισης σε τηλεοράσεις LSD

Σύμφωνα με ορισμένους, αυτό το χαρακτηριστικό είναι το πιο σημαντικό για τις τηλεοράσεις LCD. Άλλοι πιστεύουν ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ποιότητα εικόνας. Σε κάθε περίπτωση, έχουν δαπανηθεί αρκετά κονδύλια για την ανάπτυξη του θέματος για να επιστήσουν την προσοχή σε αυτό.
Μεταξύ των παραγόντων που καθορίζουν την ποιότητα εμφάνισης "εικόνων" σε οθόνη LCD τηλεόρασης, η προδιαγραφή "χρόνος απόκρισης" λαμβάνει συνήθως την πιο διφορούμενη αξιολόγηση από ειδικούς και απλούς χρήστες. Δυστυχώς, αυτό δεν οφείλεται μόνο στον συνήθη πλουραλισμό απόψεων που είναι εγγενής σε οποιοδήποτε γνωστικό πεδίο. Οι τηλεοπτικές εταιρείες έχουν κάνει πολλά για να δημιουργήσουν σύγχυση σε αυτό το θέμα.
Γενικά, ο χρόνος απόκρισης είναι ο ρυθμός με τον οποίο το εικονοστοιχείο κυψέλης υγρών κρυστάλλων μιας οθόνης LCD μπορεί να αλλάξει τον βαθμό διαφάνειας, σχηματίζοντας μια εικόνα. Ωστόσο, σχεδόν κάθε κατασκευαστής θεωρεί καθήκον του να εισαγάγει το δικό του «σύστημα συντεταγμένων», βασισμένο στις δικές του ιδέες για την ουσία του φαινομένου.
Το κύριο σημείο που ενώνει όλες τις διαφορετικές προδιαγραφές - για όλα τα συστήματα, είναι γενικά αποδεκτό ότι όσο χαμηλότερος είναι ο χρόνος απόκρισης, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της εικόνας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ξεπερασμένες τηλεοράσεις LCD ή προϊόντα κατασκευαστών "τρίτου τμήματος" - νεαρές κορεατικές ή κινεζικές εταιρείες που δεν διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για την εφαρμογή αποτελεσματικών τεχνολογιών.
Οι μεγάλοι χρόνοι απόκρισης σημαίνουν, πρώτα απ 'όλα, μια θολή "εικόνα". Σε αυτή την περίπτωση, τα γρήγορα κινούμενα αντικείμενα αφήνουν πίσω τους ένα λεγόμενο ίχνος που είναι αντιληπτό στα μάτια του θεατή. Πρώτα απ 'όλα, αυτή η ιδιότητα μπορεί να εκδηλωθεί όταν παρακολουθείτε αθλητικά προγράμματα, δυναμικές σκηνές σε ταινίες και οι λάτρεις των παιχνιδιών δράσης στον υπολογιστή μπορούν επίσης να βιώσουν την επίδρασή της (όταν παίζετε σε αποκωδικοποιητή ή συνδέετε τηλεόραση ως οθόνη).
Όποια και αν είναι η φωτεινότητα, η αντίθεση και η ανάλυση μιας οθόνης τηλεόρασης, οι αργοί χρόνοι απόκρισης μπορούν να καταστρέψουν την εμπειρία προβολής σας. Ως εκ τούτου, μέρος των κατασκευαστών, που έχουν μικρές υλικοτεχνικές δυνατότητες, προσέγγισαν το θέμα δημιουργικά - εφευρίσκοντας τα δικά τους συστήματα για τη μέτρηση του χρόνου απόκρισης.
Επιλογές
Για τις πρώτες τηλεοράσεις LCD, υπήρχε μόνο ένα πρότυπο μέτρησης - η λεγόμενη απόκριση αύξησης και πτώσης ή TrTf (Αύξηση χρόνου, πτώση χρόνου). Σε αυτή την περίπτωση, υποδεικνύεται ο χρόνος μετάβασης (σε χιλιοστά του δευτερολέπτου - ms) του «υγρού» κρυστάλλου από την ενεργή κατάσταση (μαύρο) στην ανενεργή κατάσταση (λευκό) και πίσω. Στην πραγματικότητα, λαμβάνεται υπόψη 90% δραστηριότητα για τα μαύρα και 10% δραστηριότητα για λευκά χρώματα. Ο γνωστός προγραμματιστής προτύπων VESA το έχει υιοθετήσει για τηλεοράσεις και οθόνες.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη σκληρές οδηγίες εδώ. Παρά την εξουσία της VESA, οι κατασκευαστές έχουν βρει χώρο για χειραγώγηση σε αυτό το πλαίσιο. Έτσι, για παράδειγμα, στις προδιαγραφές της τηλεόρασης, υποδεικνύεται μόνο το ημίχρονο - η μετάβαση της κυψέλης από μαύρο σε λευκό. Αυτό σας επιτρέπει να «κόψετε» τον χρόνο απόκρισης στο μισό. Μια πρόσθετη δυνατότητα χειρισμού αριθμών είναι η δήλωση των μέγιστων ταχυτήτων απόκρισης pixel αντί των μέσων.
Ένας άλλος τρόπος μέτρησης του χρόνου απόκρισης είναι το GTG (Γκρι σε Γκρι). Αυτό που μετράται εδώ δεν είναι η μετάβαση από το μαύρο στο λευκό, αλλά ο χρόνος διαβάθμισης από τον έναν τόνο του γκρι στον άλλο. Είναι σαφές ότι όλες αυτές οι προδιαγραφές δεν συσχετίζονται μεταξύ τους.
Σημειώνοντας την ένδειξη χρόνου απόκρισης στις οδηγίες, δεν υποδεικνύουν όλοι οι κατασκευαστές με ποιο σύστημα μετρώνται. Πολλοί δεν το υποδεικνύουν καθόλου. Άλλοι - επειδή δεν το θεωρούν σημαντικό, άλλοι επειδή δεν υπάρχει τίποτα να τους υποδείξουν, στην πραγματικότητα.
"Κανονική" παραλλαγή
Και, ωστόσο, το πιο συνηθισμένο πρότυπο είναι το TrTf (Time rising, Time falling). Καταρχήν χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες «με όνομα».
Ο βέλτιστος χρόνος απόκρισης για αυτό το σύστημα στο πρόσφατο παρελθόν ήταν 20-25 ms. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι αρκετό για την άνετη προβολή ενός "γρήγορου" βίντεο. Ωστόσο, αν πιστεύετε στους χρήστες, ορισμένοι από αυτούς είναι σε θέση να διακρίνουν τον βρόχο και τα δώδεκα, ακόμη και οκτώ χιλιοστά του δευτερολέπτου. Προφανώς, αυτά είναι μεμονωμένα χαρακτηριστικά της οπτικής αντίληψης των ατόμων, επειδή, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εικόνα στην οθόνη μιας τηλεόρασης CRT 50 Hz είναι περίπου ισοδύναμη με 16 χιλιοστά του δευτερολέπτου LCD.
συμπέρασμα
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατο να μην παραδεχτούμε ότι παρόλο που ο "χρόνος απόκρισης" είναι σίγουρα μια σημαντική τιμή, η κύρια προσοχή πρέπει να δοθεί πρώτα από όλα στις λεπτομέρειες: το σύστημα μέτρησης, η υποκειμενική βαθμολογία του κατασκευαστή κ.λπ.
Ευτυχώς, η VESA έχει ήδη αρχίσει να ενοποιεί ένα κοινό πρότυπο που βασίζεται στο TrTf. Μένει να ελπίζουμε ότι σύντομα θα υιοθετηθεί παντού.

Χρόνος απόκρισης σε τηλεοράσεις LSD
Χρόνος απόκρισης σε τηλεοράσεις LSD
Χρόνος απόκρισης σε τηλεοράσεις LSD
Χρόνος απόκρισης σε τηλεοράσεις LSD Χρόνος απόκρισης σε τηλεοράσεις LSD Χρόνος απόκρισης σε τηλεοράσεις LSDHome | Articles

July 16, 2024 12:26:05 +0300 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting