Reactietijd bij LSD-tv's

Volgens sommigen is dit kenmerk het belangrijkste voor lcd-tv's. Anderen geloven dat het niet de werkelijke beeldkwaliteit weergeeft. Er is in ieder geval voldoende geld besteed aan de ontwikkeling van het onderwerp om het onder de aandacht te brengen.
Van de factoren die de kwaliteit bepalen van het weergeven van "foto's" op een lcd-tv-scherm, krijgt de specificatie "responstijd" meestal de meest dubbelzinnige beoordeling van specialisten en gewone gebruikers. Helaas is dit niet alleen te wijten aan het gebruikelijke pluralisme van meningen dat inherent is aan elk kennisgebied. Tv-bedrijven hebben veel gedaan om verwarring over deze kwestie te creëren.
Over het algemeen is responstijd de snelheid waarmee de vloeibare kristalcel-pixel van een LCD-scherm de mate van transparantie kan veranderen en een beeld vormt. Bijna elke fabrikant beschouwt het echter als zijn plicht om zijn eigen "coördinatensysteem" te introduceren, gebaseerd op zijn eigen ideeën over de essentie van het fenomeen.
Het belangrijkste punt dat alle uiteenlopende specificaties verenigt - voor alle systemen wordt algemeen aanvaard dat hoe lager de responstijd, hoe hoger de beeldkwaliteit. Dit geldt met name voor verouderde lcd-tv's of producten van "derde divisie" -fabrikanten - jonge Koreaanse of Chinese bedrijven die niet genoeg geld hebben om effectieve technologieën te implementeren.
Grote reactietijden betekenen in de eerste plaats een wazig "beeld". In dit geval laten snel bewegende objecten een zogenaamd spoor achter dat waarneembaar is voor de ogen van de kijker. Allereerst kan deze eigenschap zich manifesteren bij het kijken naar sportprogramma's, dynamische scènes in films en fans van actie-computerspellen kunnen het effect ook ervaren (bij het spelen op een settopbox of het aansluiten van een tv als monitor).
Ongeacht de helderheid, het contrast en de resolutie van een tv-scherm, trage reactietijden kunnen uw kijkervaring verpesten. Daarom benaderde een deel van de fabrikanten, die over beperkte materiële en technische mogelijkheden beschikten, het probleem creatief - door hun eigen systemen uit te vinden om de responstijd te meten.
Opties
Voor vroege lcd-tv's was er maar één meetstandaard: de zogenaamde opkomst-en-dalingsreactie of TrTf (Time stijgende, Tijd vallende). In dit geval wordt de overgangstijd (in milliseconden - ms) van het "vloeibare" kristal van de actieve toestand (zwart) naar de inactieve toestand (wit) en terug aangegeven. In werkelijkheid wordt rekening gehouden met 90% activiteit voor zwarte en 10% activiteit voor witte kleuren. De bekende standaardontwikkelaar VESA heeft het overgenomen voor tv's en monitoren.
Hier zijn echter nog geen harde richtlijnen voor. Ondanks de autoriteit van VESA hebben fabrikanten binnen dit kader ruimte gevonden voor manipulatie. Zo wordt bijvoorbeeld in de specificaties van het tv-toestel alleen de halve tijd aangegeven - de overgang van de cel van zwart naar wit. Hiermee kunt u de reactietijd "halveren". Een extra mogelijkheid om getallen te manipuleren is het aangeven van de maximale pixelreactiesnelheden in plaats van de gemiddelde.
Een andere manier om de responstijd te meten is GTG (Gray to Gray). Wat hier wordt gemeten is niet de overgang van zwart naar wit, maar de gradatietijd van de ene grijstint naar de andere. Het is duidelijk dat al deze specificaties niet met elkaar correleren.
Gezien de responstijdindicator in de instructies, geven niet alle fabrikanten aan met welk systeem ze worden gemeten. Velen geven het helemaal niet aan. Sommigen - omdat ze het niet belangrijk vinden, anderen omdat er eigenlijk niets op aan te merken is.
"Canonieke" variant
En toch is de meest voorkomende standaard TrTf (Time stijgende, Tijd vallende). Allereerst wordt het gebruikt door grote bedrijven "met een naam".
De optimale responstijd voor dit systeem in het recente verleden was 20-25 ms. Volgens experts is dit voldoende voor het comfortabel bekijken van "snelle" video. Als je de gebruikers echter gelooft, kunnen sommigen van hen de lus en twaalf en zelfs acht milliseconden onderscheiden. Dit zijn duidelijk individuele kenmerken van de visuele perceptie van individuen, omdat volgens sommige schattingen het beeld op het scherm van een 50 Hz CRT-tv ongeveer gelijk is aan 16 milliseconden LCD.
Conclusie
Onder de gegeven omstandigheden is het onmogelijk om niet toe te geven dat hoewel "responstijd" zeker een belangrijke waarde is, de belangrijkste aandacht in de eerste plaats moet worden besteed aan de details: het meetsysteem, de subjectieve beoordeling van de fabrikant, enz.
Gelukkig is VESA al begonnen met het uniformeren van een gemeenschappelijke standaard op basis van TrTf. Het valt nog te hopen dat het binnenkort overal zal worden overgenomen.

Reactietijd bij LSD-tv's
Reactietijd bij LSD-tv's
Reactietijd bij LSD-tv's
Reactietijd bij LSD-tv's Reactietijd bij LSD-tv's Reactietijd bij LSD-tv'sHome | Articles

May 23, 2024 00:14:17 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting