Hoe een luchtbevochtiger kiezen?

Onze gezondheid en ons humeur zijn afhankelijk van vele factoren, waaronder een belangrijke plaats wordt ingenomen door het omringende microklimaat, met name de relatieve luchtvochtigheid. Iedereen heeft last van een gebrek aan vocht: meubels met parket die uitdrogen en kamerplanten die eerst hun groei vertragen en dan helemaal afsterven. Het droge klimaat is vooral slecht voor kinderen. Wanneer dergelijke lucht wordt ingeademd, drogen de slijmvliezen uit, wat resulteert in een verhoogd risico op ademhalings- en infectieziekten als gevolg van een afname van de beschermende functies van het lichaam.
De conclusie ligt voor de hand: het is noodzakelijk om dringende maatregelen te nemen om de toegenomen droogte van het klimaat te bestrijden. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een speciaal apparaat aan te schaffen: een luchtbevochtiger. Alle modellen huishoudelijke luchtbevochtigers hoeven niet te worden geïnstalleerd en kunnen de klok rond werken in een gesloten ruimte (kamer, kantoor, studeerkamer, enz.). Wees niet bang om het in de slaapkamer te installeren, het geluidsniveau van het apparaat is zo laag dat het je slaap niet zal storen.
De luchtbevochtiger is zeer eenvoudig te bedienen. Je hoeft alleen maar de tank met water te vullen en de stekker in het stopcontact te steken, het apparaat doet de rest.
Vochtigheid in de kamer
De relatieve vochtigheid van de lucht is dus een van de belangrijke componenten voor het behoud van de menselijke gezondheid en het comfort van zijn leven en werk. Er zijn dergelijke normen voor temperatuur en relatieve vochtigheid voor woongebouwen:
Periode van het jaar Temperatuur Rel. luchtvochtigheid (optimaal) Rel. vochtigheid (toegestaan)
Koud 18-24 C 45-30% 60%
Warm 20-28 C 60-30% 65%
Er wordt ook conventioneel aangenomen dat lucht met een relatieve vochtigheidswaarde van minder dan 50% droog is, 50-70% matige vochtigheid en meer dan 70% vochtig. Kinderartsen adviseren voor de gezondheid van het kind om de luchtvochtigheid in de kamer op een niveau van 50-60% te houden. Met dergelijke waarden lijden zeer gevoelige slijmvliezen van de ademhalingsorganen niet, respectievelijk is de kans dat de baby ziek wordt kleiner.
Maar tegelijkertijd is het de moeite waard eraan te denken dat als de lucht te vochtig is, dit negatieve gevolgen kan hebben, aangezien pathogene microben zich vermenigvuldigen in vochtige, warme kamers en in koude kamers de kans op verkoudheid dramatisch zal toenemen.
Soorten luchtbevochtigers
Er zijn vier soorten luchtbevochtigers en om de juiste voor u te kiezen, moet u vertrouwd raken met de voor- en nadelen van elk van hen.
Traditioneel. Ze werken volgens het principe van natuurlijke, "koude" verdamping. Ze worden als het meest geschikt beschouwd voor appartementen en vooral kinderkamers. Water wordt in een speciale bak in de luchtbevochtiger gegoten en vervolgens naar de verdampingselementen gevoerd. Een bijna geruisloze ingebouwde ventilator blaast er lucht doorheen, haalt het uit de kamer en geeft het al bevochtigd weer af. Traditionele luchtbevochtigers kunnen vervangbare papieren cassettes gebruiken met antibacteriële impregnering (goedkopere optie) of plastic schijven met een absorberend oppervlak (duurder). Zo wordt de lucht niet alleen bevochtigd, maar ook gereinigd van stof en vreemde deeltjes die erin aanwezig zijn. Het belangrijkste is om niet te vergeten het filter en de container zelf elke week of twee met water te spoelen.
De kracht van dergelijke luchtbevochtigers is in de regel klein - 20-60 W, een minimum aan toeters en bellen, maar tegelijkertijd een vrij groot servicegebied - tot 150 vierkante meter. m. Verdamping van water in dergelijke luchtbevochtigers vindt plaats met een snelheid van maximaal 300-400 gr / h, maar dit hangt grotendeels af van de luchtvochtigheid in de kamer. Een kleine productiviteit laat geen korte tijd toe om de relatieve vochtigheid op het vereiste niveau te brengen, en naarmate de lucht verzadigd is met vocht dichter bij het merkteken van 60%, neemt hun efficiëntie bijna af tot nul. Dat heeft een duidelijk voordeel: een koude verdampingsluchtbevochtiger leidt nooit tot te veel vocht in de ruimte. Traditionele luchtbevochtigers kunnen ook worden gebruikt als apparaten voor de hedendaagse populaire aromatherapie. Het is voldoende om een capsule met een aromatische substantie erin te installeren.
Voordelen:
werkt volgens het principe van zelfregulering
er komt geen stoom uit
gebruik van kraanwater
de mogelijkheid van aromatisering
het is mogelijk om de hoeveelheid water in de tank te controleren
de aanwezigheid van herbruikbare filters in sommige modellen
Gebreken:
maximale luchtvochtigheid - 60%
De luchtvochtigheid stijgt naarmate de kamertemperatuur stijgt.
Stoom luchtbevochtigers. In tegenstelling tot de traditionele, waar de verdamping op een "koude" manier plaatsvindt, werken de stoomapparaten volgens het principe van koken. Water uit de tank wordt geleverd aan de bak waarin de elektroden zijn geïnstalleerd. Bij aansluiting op het netwerk verwarmt de elektrode het water en treedt verdamping op. Stoombevochtigers zijn uitgerust met een beveiligingssysteem - als het water wegkookt, wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld. Om veiligheidsredenen zijn de behuizingen van de luchtbevochtiger ook gemaakt van hittebestendig plastic, het ontwerp zelf zorgt ervoor dat het apparaat niet kan kantelen als het per ongeluk wordt ingedrukt, en de luchtbevochtiger gaat niet aan als het deksel van het waterreservoir niet goed gesloten is. De stoom die uit de luchtbevochtiger komt heeft een temperatuur van 50-60 C, het is dus niet aan te raden om deze in de kinderkamer te plaatsen. Tegelijkertijd hebben stoombevochtigers geen verbruiksartikelen nodig (patronen, cassettes, filters).
De prestaties van dit type luchtbevochtiger zijn vrij hoog: ze verdampen tot 700 ml vloeistof per uur. Stoombevochtigers zijn ook goed omdat ze als inhalator kunnen worden gebruikt (sommige modellen hebben zelfs een speciaal mondstuk). Kruiden- of medicinale infusies en afkooksels, evenals aromatische stoffen kunnen aan de tank van het apparaat worden toegevoegd. Luchtbevochtigers van dit type worden ook aanbevolen voor gebruik in kassen en serres, aangezien ze tot 60% relatieve luchtvochtigheid kunnen leveren. Het stroomverbruik van stoombevochtigers is ongeveer 320 W, het volume van watertanks is 5-5,5 liter.
Voordelen:
heeft geen schoon water nodig
steriele stoom
het is mogelijk om de procedure van inhalatie, aromatherapie uit te voeren
geen te vervangen materialen (filters, patronen)
heeft een handige draagbeugel
heeft de hoogste prestaties van alle soorten luchtbevochtigers
heeft een indicator van de hoeveelheid resterend water
bevochtigt de lucht met meer dan 60%
relatief lage kosten en onderhoudsgemak
Gebreken:
verbruikt veel elektriciteit - aanzienlijk meer dan andere soorten luchtbevochtigers
heeft geen hygrostaat waarmee u de gewenste luchtvochtigheid in de kamer kunt behouden - u moet deze apart aanschaffen
niet aanbevolen in huizen met kinderen en huisdieren, tk. kan gevaarlijk zijn als er niet zorgvuldig mee wordt omgegaan
ultrasone luchtbevochtigers. Dit type luchtbevochtiger is vooral interessant - vanwege het werkingsprincipe. Allemaal dezelfde tank met water, maar het water daaruit valt niet in de pan, maar op een plaat die trilt met een hoge (ultrasone) frequentie. Trillingen splitsen de vloeistof in kleine druppeltjes - het blijkt iets te zijn dat lijkt op mist of een wolk. De ingebouwde ventilator blaast lucht door deze "mist". Het lijkt alsof er echte, hete stoom uit het apparaat komt - maar het is absoluut koud, je kunt er veilig je hand op houden.
De ultrasone methode van bevochtigen is verreweg het meest effectief. Dit type luchtbevochtiger is uitgerust met ingebouwde hygrostaten - apparaten die de luchtvochtigheid "bij de uitgang" regelen, die zichzelf kunnen in- en uitschakelen en een bepaald niveau handhaven. Voor de werking van ultrasone luchtbevochtigers zijn patronen met een ionenuitwisselingshars vereist die water zuiveren van zouten van zware metalen en minerale onzuiverheden (patronen moeten elke 3-4 maanden worden vervangen). Het wordt met name aanbevolen om dergelijke luchtbevochtigers te installeren in kamers met parketvloeren, antieke meubels, muziekinstrumenten.
Het stroomverbruik van ultrasone luchtbevochtigers is van 40 tot 130 W, het volume van watertanks is van 3,5 tot 6,5 liter. Onlangs zijn er nieuwe modellen luchtbevochtigers op de markt verschenen, uitgerust met extra functies: meertraps luchtzuivering (van onaangename geuren, schadelijke stoffen en chemische verbindingen), ionisatie (de productie van negatieve zuurstofionen die goed zijn voor de gezondheid en de air fresh), filters voor luchtzuivering van grof stof en dierenhaar, desinfectie van water in de tank, ozonisatie (voor desinfectie van de binnenlucht).
Voordelen:
de gewenste luchtvochtigheid blijft behouden dankzij de ingebouwde hygrostaat
De luchtbevochtiger gaat automatisch aan en uit, waarbij de ingestelde luchtvochtigheid constant behouden blijft.
met verschillende modellen ultrasone luchtbevochtigers kunt u de werkelijke luchtvochtigheid in de kamer weergeven, ziektekiemen in het water vernietigen, aanraaktoetsen hebben
kleine maat
bevochtigt de lucht met meer dan 60%
heeft een modern, stijlvol design
Gebreken:
gedwongen filtervervanging om de 2-3 maanden
onvermogen om de kamer te aromatiseren
speciale gevoeligheid van het filter voor hard water (noodzaak om speciaal gedemineraliseerd water te gebruiken)
"Luchtwasser" combineert de functies van een luchtbevochtiger en een luchtreiniger. In dit geval vindt luchtbevochtiging plaats door plastic schijven die water omzetten in nevel. Hierdoor vindt niet alleen bevochtiging plaats, maar ook luchtzuivering van stof, pollen, micro-organismen etc. Het fundamentele verschil tussen de "air wash" en traditionele luchtbevochtigers is dat dit apparaat werkt zonder vervangbare filters en geen verbruiksartikelen nodig heeft.
Het ontwerp van de "luchtwassing" en het werkingsprincipe zijn zeer origineel: een systeem van plastic schijven met een complexe hydrodynamische vorm roteert in een tank met water. Stofdeeltjes die de lucht vervuilen en het apparaat binnendringen, worden opgeladen door het ingebouwde pre-ionisatieapparaat en zetten zich neer op de schijven, en worden vervolgens met water afgewassen. De strijd tegen micro-organismen en bacteriën wordt uitgevoerd door ioniserende elektroden ISS die zich in de bak bevinden. Dus, samen met bevochtiging, zuivert de "luchtwassing" op natuurlijke wijze de lucht - stof en vuil hopen zich op in de pan. Als u constant frisse en schone lucht in uw kamer wilt voelen (zoals na regen), dan kan de "luchtwasser" deze taak gemakkelijk aan, en in kamers met veel stof is dit apparaat gewoon nodig om snel een normaal microklimaat te herstellen .
Voordelen:
werkt volgens het principe van zelfregulering (zonder hygrostaat)
Er is een capsule voor aromatisering
er komt geen stoom uit
verschillende modellen kunnen speciale filters hebben met een ionisatiestaaf voor biologische luchtzuivering van verschillende micro-organismen
Gebreken:
vrij grote afmetingen
maximale luchtvochtigheid - 60%
filters in sommige modellen moeten periodiek worden vervangen
"Luchtwassers" zijn geschikt voor mensen die behoefte hebben aan bijzonder schone lucht zonder stof (allergieën die lijden aan bronchiale astma), maar ook voor een huis dat onlangs is gerenoveerd.
Klimaatcomplexen zijn moderne huishoudelijke apparaten die een aantal maatregelen nemen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.
Luchtreiniging. In klimaatcomplexen worden in de regel meerdere filters gebruikt: een antibacterieel HEPA-filter (zeer efficiënte deeltjesretentie) om de lucht te zuiveren van de kleinste stofdeeltjes, huisstofmijt, bacteriën en een koolstoffilter om onaangename geuren, tabaksrook, stedelijke smog, uitlaatgassen. Het proces van luchtbevochtiging in het klimaatcomplex vindt plaats door natuurlijke verdamping van water, evenals in traditionele luchtbevochtigers. De bevochtigingsprestaties zijn afhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte, d.w.z. hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lager de waterverdampingssnelheid, d.w.z. luchtvochtigheid wordt automatisch op het optimale niveau gehouden.
Bijna alle klimaatcomplexen zijn uitgerust met een ingebouwde luchtionisator om de lucht te verrijken met negatieve zuurstofionen, waarvan de hoeveelheid in de lucht van moderne steden, en nog meer in appartementen, kamers met een overvloed aan kantoorapparatuur extreem klein is . Met behulp van ionisatie verbetert de luchtkwaliteit, wordt de lucht "levend". In klimatologische complexen wordt de mogelijkheid geboden om lucht te aromatiseren met behulp van een speciale capsule. Je kamer wordt gevuld met een aangenaam aroma en geurige oliën kalmeren het zenuwstelsel, verlichten spanning en hebben een versterkend effect.
Klimaatcomplexen worden effectief gebruikt in appartementen, kantoren, schoonheidssalons, landhuizen en kleuterscholen. Zeer efficiënte luchtcirculatie maakt het ideaal voor zeer stoffige of rokerige omgevingen.
Voordelen:
multifunctionaliteit
mobiliteit
Gebreken:
begrenzing van luchtbevochtiging tot 60%
dimensies.
periodieke vervanging van verbruiksartikelen (filters)
Het moet worden samengevat waarop u zich moet concentreren bij het kiezen van een specifiek model:
Het gebied van de kamer en het bruikbare gebied van een bepaald apparaat. Mee eens, het heeft geen zin om een apparaat aan te schaffen dat is ontworpen voor bevochtiging van 50-60 vierkante meter. m, als de oppervlakte van uw kamer 15 vierkante meter is. m. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn om 1 apparaat te gebruiken om de lucht in alle kamers van de woning tegelijk te bevochtigen, u zult het van de ene plaats naar de andere moeten verplaatsen
Capaciteit watertank. In compacte ultrasone luchtbevochtigers is de reserve meestal klein, tot 5 liter (anders heeft het apparaat al behoorlijk serieuze afmetingen). In de regel is dit volume meer dan voldoende als de luchtbevochtiger een nacht aanstaat. Als de fabrikant bovendien aangeeft hoeveel lucht het apparaat kan doorlaten (bijvoorbeeld bij het schoonmaken, of "wassen"), dan is het wenselijk dat het volledige luchtvolume in de kamer minimaal 2 keer per uur
De functie om de luchtvochtigheid op het gewenste niveau te houden. Hierdoor kunt u de lucht in de kamer niet te bevochtigen en voorkomt u het optreden van vocht
Verbruikte kracht. Over het algemeen zijn de apparaten zuinig, maar hoe groter het vermogen, hoe sneller de bevochtiging plaatsvindt. Hier moet u al uitgaan van uw behoeften en kiezen wat belangrijker voor u is: productiviteit of economie
Het waterverbruik wordt gemeten in liters per dag of grammen per uur. De meeste huishoudelijke luchtbevochtigers verdampen 8 tot 12 liter per dag en dat is voldoende
De timer zorgt voor meer gebruiksgemak: hij schakelt het apparaat bijvoorbeeld uit na een bepaalde gebruikstijd
Het geluidsniveau (5-70 dB) wordt bepaald door het ontwerp van het apparaat, de ventilatorsnelheid. De minst luidruchtige modellen zijn ontworpen voor de slaapkamer. Hoe lager deze parameter, hoe comfortabeler de slaap zal zijn wanneer het apparaat in werking is.
Filters. De luchtbevochtiger kan worden uitgerust met een voorfilter - dit is een mechanisch "grof" filter voor grove onzuiverheden. Meer "dunne" filters zuiveren de lucht van huisstofmijt, schimmelsporen, plantenpollen, pathogene bacteriën (HEPA, ULPA, elektrostatisch en fotokatalytisch). Fotokatalytische filters worden beschouwd als de beste en historisch gezien de nieuwste filters, en ze zijn ook duurzaam
Let ook op welke kwaliteit water in de tank kan worden gegoten: gedestilleerd of rechtstreeks uit de kraan.
Alle luchtbevochtigers zijn ontworpen om in één afgesloten ruimte te werken, ze zijn gebruiksvriendelijk en ontworpen om 24 uur per dag te werken. Ongeacht het type hebben luchtbevochtigers een zeer laag geluidsniveau.
Het gebruik van luchtbevochtigers komt niet alleen u en uw kinderen ten goede, maar ook alles om u heen: huisdieren, planten en zelfs interieurartikelen. Het gebruik ervan zal uw welzijn en humeur gunstig beïnvloeden.

Hoe een luchtbevochtiger kiezen?
Hoe een luchtbevochtiger kiezen?
Hoe een luchtbevochtiger kiezen?
Hoe een luchtbevochtiger kiezen? Hoe een luchtbevochtiger kiezen? Hoe een luchtbevochtiger kiezen?Home | Articles

May 20, 2024 21:12:50 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting