Kuinka valita ilmastointilaite?

Kesällä ilmastointilaite toimii hengenpelastajana ja luo miellyttävän viileyden kotiin, toimistoihin ja liikkeisiin.
Ja kun olet jo päättänyt ilmastointilaitteen tyypistä (edellinen artikkeli "Ilmastointilaitteiden tyypit - mikä valita?" Auttaa sinua tässä), on aika käsitellä teknisiä ominaisuuksia parhaan vaihtoehdon valitsemiseksi sinulle.
Ilmastointilaitteen käyttämä teho
Tehonkulutus sekoitetaan usein jäähdytystehoon. Itse asiassa ilmastointilaitteen käyttämä teho on noin 3 kertaa pienempi kuin jäähdytysteho, eli 2,5 kW:n ilmastointilaite kuluttaa vain noin 800 W - vähemmän kuin silitysrauta tai vedenkeitin. Siksi kotitalouksien ilmastointilaitteet voidaan yleensä kytkeä tavalliseen pistorasiaan ilman pelkoa "irrotetuista" pistokkeista. Tässä ei ole paradoksia, koska ilmastointilaite on jäähdytyskone, joka ei "tuo" kylmää, vaan siirtää sen kadulta huoneeseen.
Jäähdytystehon suhde virrankulutukseen on ilmastointilaitteen energiatehokkuuden pääindikaattori, joka ilmaistaan teknisissä luetteloissa ERR-kertoimella (Energy Efficiency Ratio). Toinen parametri - COP (Tehokerroin - lämpökerroin) on yhtä suuri kuin lämmitystehon suhde virrankulutukseen. Asuinrakentamisen split-järjestelmien ERR-suhde on yleensä välillä 2,5 - 3,5 ja COP on 2,8 - 4,0. Voit nähdä, että COP:n arvo on suurempi kuin ERR. Tämä johtuu siitä, että kompressori lämpenee käytön aikana ja siirtää lisälämpöä freonille. Siksi ilmastointilaitteet tuottavat aina enemmän lämpöä kuin kylmää. Tätä tosiasiaa käyttävät usein häikäilemättömät valmistajat ja ilmoittavat mainoksissa ilmastointilaitteidensa korkean energiatehokkuuden, COP-kertoimen ERR:n sijaan. Kodinkoneiden energiatehokkuuden osoittamiseksi on seitsemän luokkaa, jotka on merkitty kirjaimilla A (paras) G (huonoin). A-luokan ilmastointilaitteiden COP > 3,6 ja ERR > 3,2 ja kategorian G COP < 2,4 ja ERR < 2,2.
On huomioitava, että virrankulutus ja jäähdytysteho mitataan yleensä ISO 5151 -standardin mukaisesti (sisälämpötila 27 °C, ulkolämpötila 35 °C). Jos nämä olosuhteet muuttuvat, ilmastointilaitteen teho ja hyötysuhde vähenevät (esimerkiksi miinus 20 °C:n ulkolämpötilassa ilmastointilaitteen teho on vain 30 % nimellisarvosta).
"Lämmin" ilmastointi tai mahdollisuus lämmittää ilmaa
On ilmastointilaitteita, jotka voivat jäähdyttää vain ilmaa, ja niitä kutsutaan vain kylmäksi, ja ilmastointilaitteita, jotka voivat lämmittää ilmaa, joita kutsutaan kuumaksi kylmäksi, lämpöpumppu, käännettävä ilmastointilaite tai yksinkertaisesti "lämmin" ilmastointilaite. Mallit, joissa on mahdollisuus ilmalämmitykseen, ovat kalliimpia, mutta sesongin ulkopuolella (syksy ja kevät) ne voivat korvata lämmittimen.
Lämpöpumpun nimi ei ole sattumaa. Se osoittaa, että ilmastointilaite ei lämmitä ilmaa sähköpatterilla tai lämmityselementillä, kuten sähkölämmitin, vaan ulkoilmasta otetulla lämmöllä (lämpö siirtyy kadulta huoneeseen). Näin ollen lämmitystilassa tapahtuu sama prosessi kuin jäähdytystilassa, vain ilmastointilaitteen ulko- ja sisäyksiköt näyttävät vaihtavan paikkaa. Vastaavasti lämmitystilassa sekä jäähdytystilassa virrankulutus on 3-4 kertaa pienempi kuin lämmitysteho, eli 1 kW kulutetulla energialla ilmastointilaite lähettää 3-4 kW lämpöä. Huomioithan, että kaikki lämpöpumpulla varustetut ilmastointilaitteet voivat toimia tehokkaasti vain positiivisissa ulkolämpötiloissa, joten talvella ilmastointilaitteella lämmittäminen on mahdotonta!
Ilmastointilaitteen melutaso
Jos aiot asentaa ilmastointilaitteen makuuhuoneeseen tai jos ulkoyksikön vieressä on naapurin ikkuna, kannattaa kiinnittää huomiota ostamasi ilmastointilaitteen melutasoon. Melutaso mitataan desibeleinä (dB) - suhteellinen yksikkö, joka näyttää kuinka monta kertaa yksi ääni on kovempi kuin toinen. Kuultavuuden kynnysarvoksi otetaan 0 dB (huomaa, että äänet, joiden taso on alle 25 dB, ovat todellisuudessa kuulumattomia). Kuiskaustaso on 25 - 30 dB, melu toimistossa, kuten normaalin keskustelun äänenvoimakkuus, vastaa 35 - 45 dB ja vilkkaalla kadulla tai äänekkäässä keskustelussa 50 - 70 dB.
Useimmissa kotitalouksien ilmastointilaitteissa sisäyksikön melutaso on välillä 26 - 36 dB, ulkoyksikön - 38 - 54 dB. Voidaan nähdä, että toimivan sisäyksikön melu ei ylitä toimistotilan melutasoa. Siksi on järkevää kiinnittää huomiota ilmastointilaitteen melutasoon, jos aiot asentaa sen hiljaiseen huoneeseen (makuuhuone, yksityinen toimisto jne.).
Näyttää siltä, että nyt riittää valita ilmastointilaite, jolla on alhaisin melutaso, ja mukavuus on taattu. Mutta kaikki ei ole niin yksinkertaista: voi käydä ilmi, että ilmastointilaite, jonka melutaso on 26 dB, toimii käytännössä kovemmin kuin ilmastointilaite, jonka äänitaso on 32 dB. Lisäksi tässä ei ole petosta, ja kaikki mittaukset suoritettiin oikein. Ja tässä on asia. Mikä tahansa ilmastointilaite voi toimia useissa kymmenissä tiloissa, ja jokaisella tilalla on oma melutaso. Koska sisäyksikön pääasiallinen melulähde on tuulettimen, jäähdyttimen ja jakelusäleikön läpi kulkeva ilma, on loogista mitata melutaso pienimmällä tuulettimen nopeudella ja pitää tämä nopeus mahdollisimman alhaisena.
Ongelmana on, että tässä tilassa ilmastointilaite ei tuota ilmoitettua tehoa ja kuumalla säällä se joko vaihtaa automaattisesti suuremmalle nopeudelle (lisäään melua) tai ei pysty ylläpitämään asetettua lämpötilaa. Ilmastointilaitteen täydellisessä kuvauksessa on pääsääntöisesti ilmoitettu kaikkien puhaltimien toimintatilojen melutaso tai ainakin maksimi- ja minimiarvot. Samaan aikaan eliitti-ilmastointilaitteen sisäyksikön tyypillinen melutaso on 27 - 31 - 34 dB kolminopeuksiselle tuulettimelle. Mainosvihkosessa voidaan kuitenkin antaa vain alin luku 27 dB, ei oikeampaa maksimimeluarvoa 34 dB.
On huomattava, että ilmastointilaitteet voivat olla ilmavirran aiheuttaman yksitoikkoisen melun, mutta myös joidenkin muiden äänien - rätisevän, suhinan, gurglingin, napsautuksen - lähde. Yleensä nämä äänet ovat havaittavissa vain täydellisessä hiljaisuudessa, mutta ne voivat häiritä levollista unta, koska äkilliset äänet ovat paljon ärsyttävämpiä kuin yksitoikkoiset äänet. Nämä äänet ovat luonteeltaan erilaisia. Halkeamia syntyy, kun muovikotelon osat laajenevat ja supistuvat lämpötilan muutosten vuoksi. Freoni voi kohinaa ja sihiseä, kun kompressori käynnistetään ja sammutetaan. Ja napsautuksia tapahtuu, kun vaihdetaan releitä, jotka ohjaavat tuulettimen, kompressorin ja muiden ilmastointilaitteen osien toimintaa. Kaikista näistä äänistä ärsyttävintä on kotelon rätisevä ääni - tällaiset äänet voivat jopa herättää sinut keskellä yötä. ”Hätivän” sisäyksikön tunnistaa halvasta muovista, joka ulkonäöltään ja tuntumalta eroaa merkittävästi muovista, josta eliittiryhmän ilmastointilaitteet on valmistettu.
Jos todella tarvitset "hiljaista" ilmastointilaitetta, voit ennen ostamista neuvoa kiertämään useita yrityksiä, joilla on näyttelytiloja, joissa on toimivia ilmastointilaitteiden näytteitä, kosketa sisäyksiköitä, kuuntele kuinka ne toimivat eri tiloissa. Yleensä "edistyneimmät" ja kalliimmat ilmastointilaitteet ovat yleensä myös hiljaisimpia.
Muutama sana ulkoyksiköstä. Ikkunoiden ollessa kiinni, muuten ilmastointilaitetta ei saa käyttää, ulkoyksikön ääni on käytännössä kuulumaton. Mutta tämä ääni kuuluu selvästi naapureillesi, jos heillä itsellään ei ole ilmastointia asennettuna ja kaikki ikkunat ovat auki. Vaikka huollettavan kodin ilmastointilaitteen ulkoyksikön melu ei koskaan ylitä asuinalueella sallittua tasoa, tämä melu voi silti häiritä asukkaita suuresti, etenkin yöllä. Huomaa, että ylemmän ja alemman hintaluokan ilmastointilaitteiden ulkoyksiköiden melutasoero on merkittävästi suurempi kuin sisäyksiköiden melutaso.
Ilmastointilaitteiden suojajärjestelmät
Jos kaikkien ilmastointilaitteiden kuluttajatoiminnot ovat samat, väärinkäytöltä tai haitallisilta ulkoisilta olosuhteilta suojaustoiminnot päinvastoin eroavat merkittävästi. Täydellinen järjestelmä ilmastointilaitteen kunnonvalvontaan nostaa sen kustannuksia 20 - 30%. Samanaikaisesti on epätodennäköistä, että on mahdollista mainostaa tehokkaasti esimerkiksi matalapainekytkimen olemassaoloa, ja näin ollen sijoitetun pääoman tuottoa ei ole mahdollista saada nopeasti. Siksi "budjetti"-ilmastointilaitteissa suojajärjestelmät puuttuvat käytännössä. Jopa ensimmäisessä ryhmässä monilla ilmastointilaitteilla on vain osittainen suojaus väärinkäyttöä vastaan.
Tärkeimmät ohjaus- ja suojajärjestelmät:
Uudelleenkäynnistää. Tämän toiminnon avulla ilmastointilaite voi käynnistyä sähkökatkon jälkeen. Lisäksi ilmastointilaite käynnistyy samassa tilassa, jossa se toimi ennen vikaa. Tämä yksinkertaisin toiminto on toteutettu laiteohjelmistotasolla ja siksi se on läsnä lähes kaikissa ilmastointilaitteissa.
Suodattimien tilan seuranta. Jos ilmastointilaitteen sisäyksikön suodattimia ei puhdisteta, niihin kasvaa muutamassa kuukaudessa sellainen pölykerros, että ilmastointilaitteen suorituskyky heikkenee useita kertoja. Tämän seurauksena jäähdytysjärjestelmän normaali toiminta häiriintyy ja nestemäistä freonia tulee kompressorin sisääntuloon kaasumaisen freonin sijaan, mikä todennäköisesti johtaa kompressorin jumiutumiseen. Mutta vaikka kompressori ei epäonnistuisi, pöly tarttuu ajan myötä sisäyksikön jäähdyttimen levyihin, pääsee viemärijärjestelmään ja sisäyksikkö on vietävä huoltokeskukseen. Eli likaisilla suodattimilla varustetun ilmastointilaitteen käytön seuraukset voivat olla vakavimpia. Näiltä seurauksilta suojaamiseksi ilmastointilaitteeseen on sisäänrakennettu suodattimen puhtauden valvontajärjestelmä - kun suodattimet ovat likaiset, vastaava merkkivalo syttyy.
Freonin vuodon valvonta. Kaikissa jaetuissa järjestelmissä freonin määrä vähenee ajan myötä normalisoituneen vuodon vuoksi. Tämä ei ole vaarallista ihmiselle, koska freoni on inertti kaasu, mutta ilmastointilaite voi "elää" vain 2-3 vuotta ilman tankkausta. Tosiasia on, että ilmastointikompressori jäähdytetään freonilla, ja jos se puuttuu, se voi ylikuumentua ja epäonnistua. Aiemmin matalapainekytkintä käytettiin kompressorin sammuttamiseen freonin puutteella - kun järjestelmän paine laski, tämä kytkin sammutti kompressorin. Nyt useimmat valmistajat ovat siirtymässä elektronisiin ohjausjärjestelmiin, jotka mittaavat lämpötilaa järjestelmän avainpisteissä ja/tai kompressorin virtaa, ja näiden tietojen perusteella lasketaan kaikki jäähdytysjärjestelmän toimintaparametrit, mukaan lukien freonin paine.
Nykyinen suojaus. Kompressorivirtaa voidaan käyttää useiden jäähdytysjärjestelmän vikojen määrittämiseen. Matala virta osoittaa, että kompressori käy ilman kuormitusta, mikä tarkoittaa, että freonia on vuotanut ulos. Lisääntynyt virta osoittaa, että kompressorin sisääntuloon ei syötetä kaasumaista, vaan nestemäistä freonia, mikä voi johtua joko liian alhaisesta ulkolämpötilasta tai sisäyksikön likaisista suodattimista. Siten kompressorin virta-anturi voi parantaa merkittävästi ilmastointilaitteen luotettavuutta.
Automaattinen sulatus. Kun ulkoilman lämpötila on alle +5°C, ilmastointilaitteen ulkoyksikkö voi peittyä huurre- tai jääkerroksella, mikä johtaa lämmönsiirron heikkenemiseen ja joskus jopa puhaltimen rikkoutumiseen iskusta. terät jäällä. Tämän estämiseksi ilmastointilaitteen ohjausjärjestelmä tarkkailee toimintaolosuhteita ja, jos on jäätymisvaara, käynnistää ajoittain automaattisen huurteenpoistojärjestelmän (ilmastointilaite toimii 5-10 minuuttia jäähdytystilassa ilman kääntymistä sisäyksikön tuulettimessa, kun taas ulkoyksikön lämmönvaihdin lämpenee ja sulaa) .
Alhaisen lämpötilan suojaus. Ei ole suositeltavaa kytkeä päälle mukauttamatonta ilmastointilaitetta negatiivisissa ulkolämpötiloissa. Vikojen estämiseksi jotkin ilmastointilaitteet sammuvat automaattisesti, jos ulkolämpötila laskee alle tietyn tason (yleensä miinus 5 - 10 ° C).
Ilmastointilaitteen suojaus ei tietenkään rajoitu lueteltuihin järjestelmiin, mutta olemme ottaneet huomioon ne järjestelmät, joiden läsnäolo on erittäin toivottavaa, jotta ilmastointilaite huolehtii sinusta, etkä sinä ilmastointilaitteesta.
Ilmastointilaitteen ulko- ja sisäyksiköiden välinen etäisyys
Yksiköiden välisellä etäisyydellä on suuri merkitys sekä ilmastointilaitteen asennuskustannusten että sen käyttöiän kannalta. Tämä etäisyys määräytyy liitosten - kupariputkien ja kaapelin - pituuden mukaan. Vakioasennus sisältää yleensä 5 metrin radan - useimmissa tapauksissa tämä riittää. Periaatteessa kotitalouksien ilmastointilaitteiden reitin enimmäispituus on 15–20 metriä, mutta tämän pituista reittiä ei suositella useista syistä. Ensinnäkin ilmastointilaitteen asennuskustannukset nousevat merkittävästi - 15 - 20 dollarilla jokaista lisäviestintämetriä kohden, ja jos tarvitaan seinää jahtaamista, jokaisen lisämittarin kokonaiskustannukset voivat nousta 40 - 50 dollariin. Toiseksi, reitin pituuden pidentyessä ilmastointilaitteen teho laskee ja kompressorin kuormitus kasvaa.
Jos on tarpeen käyttää yli 15 - 20 metriä pidempää reittiä, esimerkiksi asetettaessa ulkoyksikkö rakennuksen katolle, sinun ei tarvitse käyttää kotitalouksien ilmastointilaitetta, vaan puoliteollista järjestelmää. Joten VRV-järjestelmien avulla voit sijoittaa lohkoja 100 metriin 50 metrin korkeuserolla, mutta tällaisten järjestelmien hinta on paljon korkeampi.
Lämpötilan vaikutus ilmastointilaitteen toimintaan
Oikein valittu ilmastointilaite pystyy säätämään ja ylläpitämään mukavan ilman lämpötilan huoneessa - yleensä +18°С - +28°С. Ulkolämpötila on vaikeampi. Jäähdytystila: alaraja on -5°С - +18°С eri malleissa, yläraja on noin +43°С. Lämmitystila: alaraja on -5°С - +5°С eri malleissa, yläraja on noin +21°С. Alarajan merkittävä leviäminen selittyy sillä, että ilmastointilaitteen normaalin toiminnan varmistamiseksi laajalla lämpötila-alueella on tarpeen asentaa lisäantureita ja monimutkaista ilmastointilaitteen piiri, mikä lisää sen kustannuksia. Jos aiot kytkeä ilmastointilaitteen päälle jäähdytystä varten, kun ulkoilman lämpötila on alle +15°C, suosittelemme kiinnittämään huomiota valitun mallin toiminta-alueeseen. Käyttölämpötila-alue on aina ilmoitettu teknisissä luetteloissa tai käyttöohjeessa. Ilmastointilaitteen käyttö sallitun lämpötilan alapuolella aiheuttaa epävakaan toiminnan ja sisäyksikön jäähdyttimen jäätymisen, minkä seurauksena ilmastointilaitteesta voi tippua vettä.
Jos ulkolämpötila laskee alle -5°C, ilmastointilaitteen kytkemistä päälle ei suositella. Matalissa lämpötiloissa freonin ja kompressoriöljyn fysikaaliset ominaisuudet muuttuvat. Tämän seurauksena kylmäkompressori voi jumittua käynnistyksen yhteydessä ja se on vaihdettava. Mutta jopa onnistuneen käynnistyksen tapauksessa kompressorin kuluminen on huomattavasti suurempi kuin sallittu. Siksi ilmastointilaitteen käyttö talvella johtaa väistämättä kompressorin vikaantumiseen 2-3 vuoden kuluessa. Lisäksi alhaisissa lämpötiloissa tyhjennysletkun tyhjennysreikä jäätyy ja jäähdytyksen aikana kaikki kondenssivesi alkaa virrata huoneeseen.
Kaikki ei kuitenkaan ole niin huonosti. Monilla valmistajilla on talvityöolosuhteisiin mukautettuja ilmastointilaitteita.
Johtopäätöksenä - pieniä käytännön suosituksia:
Ilmastointilaitteen teho määräytyy laskelman perusteella, eikä se riipu toiveistamme ja mieltymyksistämme. Yritys säästää rahaa ja ostaa pienempitehoinen ilmastointilaite voidaan perustella vain pienellä (10 - 15 %) poikkeamalla lasketusta arvosta.
Valitsemalla ilmastointilaitteen, jolla on kyky lämmittää ilmaa, ja kuluttamalla ylimääräiset 100–150 dollaria, voit lämmittää syksyllä ja keväällä säästäen samalla 65% sähköstä. Muista kuitenkin, että samalla rahalla voi ostaa hyvän kiukaan, joka pystyy lämmittämään myös talvella. Tilastojen mukaan "lämpimiä" ilmastointilaitteita ostetaan useita kertoja enemmän kuin "kylmiä".
Otsoniystävälliseen freoniin perustuvan ilmastointilaitteen hinta on 10-15 % korkeampi verrattuna vastaavaan R-22-freoniin perustuvaan malliin, ja tällaisen ilmastointilaitteen asennuskustannukset nousevat 20-30 %. Samanaikaisesti otsoninkestävän freonin käyttö ei vaikuta ilmastointilaitteen kuluttajaominaisuuksiin.
Invertteri-ilmastointilaite säästää jopa 30 % sähköstä, ylläpitää asetetun lämpötilan tarkemmin ja aiheuttaa vähemmän melua. Samalla se on paljon vaikeampaa valmistaa. Siksi emme suosittele "kansan" merkkien invertterien ostamista. On parempi ostaa tavallinen ensimmäisen tai toisen ryhmän ilmastointilaite samalla rahalla - se on luotettavampi.
Koska kotitalouksien ilmastointilaitteilla ei ole kykyä tuulettaa ilmaa, tarvitaan tuloilmanvaihtojärjestelmä mukavien olosuhteiden luomiseksi ilmastoiduissa huoneissa. Muussa tapauksessa sinun on ajoittain avattava ikkuna huoneen tuulettamiseksi.
Kaikkien ilmastointilaitteiden kuluttajatoiminnot ovat suunnilleen samat, joten ilmastointilaitetta valittaessa on parempi kiinnittää huomiota sen luotettavuuteen ja suojajärjestelmien olemassaoloon virheellistä toimintaa ja haitallisia ulkoisia olosuhteita vastaan.
Nykyaikaisissa kotitalouksien ilmastointilaitteissa on riittävän alhainen melutaso, jotta tämä parametri voidaan jättää huomiotta useimmissa tapauksissa.
Ulkoilman lämpötila-alueen rajoituksilla, jotka ovat ominaisia kaikille edullisille ilmastointilaitteille, ei ole suurta merkitystä kotioloissa, koska ilmastointilaitetta käytetään jäähdytystilassa vain, jos lämpötila ikkunan ulkopuolella ylittää 20 ° C. Jos tarvitset ilmastointilaitteen vakaan toiminnan laajalla lämpötila-alueella, on parempi valita malli, joka on erityisesti mukautettu talviolosuhteisiin.
Kun suunnittelet jaettujen järjestelmäyksiköiden sijoitusta, yritä minimoida yksiköiden välisen viestinnän pituus. Tyypillisessä ilmastointilaitteen asennuksessa (ulkoyksikkö ikkunan alla, sisäyksikkö ei kaukana ikkunasta) reitin pituus ei ylitä 5 metriä. Jos reitin pituus on yli 7 metriä, ei ole suositeltavaa käyttää "budjetti"-ilmastointilaitteita.

Kuinka valita ilmastointilaite?
Kuinka valita ilmastointilaite?
Kuinka valita ilmastointilaite?
Kuinka valita ilmastointilaite? Kuinka valita ilmastointilaite? Kuinka valita ilmastointilaite?Home | Articles

May 26, 2024 20:16:23 +0300 GMT
0.023 sec.

Free Web Hosting