Hoe een airconditioner kiezen?

In de zomer vervult de airconditioner de functie van redder in nood en zorgt voor een aangename koelte in huis, op kantoor en in winkels.
En als u al een beslissing heeft genomen over het type airconditioner (het vorige artikel "Soorten airconditioners - welke te kiezen?" Zal u hierbij helpen), is het tijd om de technische kenmerken te behandelen om de beste optie te kiezen voor jou.
Stroom verbruikt door de airconditioner
Stroomverbruik wordt vaak verward met koelvermogen. In feite is het stroomverbruik van de airconditioner ongeveer 3 keer minder dan het koelvermogen, dat wil zeggen dat een airconditioner van 2,5 kW slechts ongeveer 800 W verbruikt - minder dan een strijkijzer of een waterkoker. Daarom kunnen huishoudelijke airconditioners in de regel op een gewoon stopcontact worden aangesloten zonder bang te hoeven zijn voor "knock-out" stekkers. Er is hier geen paradox, aangezien de airconditioner een koelmachine is die geen koude "produceert", maar deze van de straat naar de kamer overbrengt.
De verhouding tussen koelvermogen en stroomverbruik is de belangrijkste indicator van de energie-efficiëntie van de airconditioner, die in de technische catalogi wordt aangegeven door de ERR-coëfficiënt (Energy Efficiency Ratio). Een andere parameter - COP (Coefficient of Performance - thermische coëfficiënt) is gelijk aan de verhouding tussen verwarmingsvermogen en stroomverbruik. De ERR-ratio van residentiële split-systemen ligt meestal in het bereik van 2,5 tot 3,5 en de COP is van 2,8 tot 4,0. U kunt zien dat de waarde van COP hoger is dan ERR. Dit komt door het feit dat de compressor tijdens bedrijf opwarmt en extra warmte afgeeft aan freon. Daarom produceren airconditioners altijd meer warmte dan koude. Dit feit wordt vaak gebruikt door gewetenloze fabrikanten, die in advertenties aangeven om de hoge energie-efficiëntie van hun airconditioners te bevestigen, de COP-coëfficiënt in plaats van ERR. Om de energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten aan te geven, zijn er zeven categorieën, aangeduid met letters van A (beste) tot G (slechtste). Airconditioners van categorie A hebben een COP > 3,6 en ERR > 3,2 en categorie G heeft een COP < 2,4 en ERR < 2,2.
Opgemerkt moet worden dat stroomverbruik en koelvermogen meestal worden gemeten volgens ISO 5151 (binnentemperatuur 27 °C, buitentemperatuur 35 °C). Als deze omstandigheden veranderen, zal het vermogen en de efficiëntie van de airconditioner minder zijn (bijvoorbeeld bij een buitentemperatuur van min 20 ° C, zal het vermogen van de airconditioner slechts 30% van de nominale waarde zijn).
"Warme" airconditioning of de mogelijkheid om de lucht te verwarmen
Er zijn airconditioners die alleen de lucht kunnen koelen, alleen koude genoemd, en airconditioners met de mogelijkheid om lucht te verwarmen, warm-koud genoemd, warmtepomp, omkeerbare airconditioner of gewoon "warme" airconditioner. Modellen met de mogelijkheid van luchtverwarming zijn duurder, maar in het laagseizoen (herfst en lente) kunnen ze de verwarming vervangen.
De naam warmtepomp is niet toevallig gegeven. Hieruit blijkt dat de airconditioner de lucht niet verwarmt met een elektrische spiraal of verwarmingselement, zoals een elektrische kachel, maar met warmte die uit de buitenlucht wordt gehaald (warmte wordt van de straat naar de kamer overgebracht). Dus in de verwarmingsmodus vindt hetzelfde proces plaats als in de koelmodus, alleen de buiten- en binnenunits van de airconditioner lijken van plaats te wisselen. Dienovereenkomstig is zowel in de verwarmingsmodus als in de koelmodus het stroomverbruik 3-4 keer minder dan het verwarmingsvermogen, dat wil zeggen dat de airconditioner voor 1 kW verbruikte energie 3-4 kW warmte afgeeft. Houd er rekening mee dat alle airconditioners met een warmtepomp alleen effectief kunnen werken bij positieve buitentemperaturen, dus in de winter is het onmogelijk om op te warmen met een airconditioner!
Geluidsniveau van airconditioning
Ga je een airco in de slaapkamer installeren, of zit er naast de buitenunit een raam van de buren, dan moet je letten op het geluidsniveau van de airco die je aanschaft. Het geluidsniveau wordt gemeten in decibel (dB) - een relatieve eenheid die aangeeft hoe vaak het ene geluid luider is dan het andere. De hoorbaarheidsdrempel wordt genomen als 0 dB (merk op dat geluiden met een niveau van minder dan 25 dB feitelijk onhoorbaar zijn). Het fluisterniveau is 25 - 30 dB, het geluid op kantoor komt, net als het volume van een normaal gesprek, overeen met 35 - 45 dB, en het geluid van een drukke straat of een luid gesprek is 50 - 70 dB.
Voor de meeste huishoudelijke airconditioners ligt het geluidsniveau van de binnenunit in het bereik van 26 - 36 dB, de buitenunit - 38 - 54 dB. Te zien is dat het geluid van de werkende binnenunit het geluidsniveau van de kantoorruimte niet overschrijdt. Daarom is het zinvol om op het geluidsniveau van de airconditioner te letten als u van plan bent deze in een rustige ruimte te installeren (slaapkamer, privékantoor, enz.).
Het lijkt erop dat het nu voldoende is om een airconditioner met het laagste geluidsniveau te kiezen, en comfort is gegarandeerd. Maar niet alles is zo eenvoudig: het kan blijken dat een airco met een geluidsniveau van 26 dB in de praktijk harder zal werken dan een airco met een geluidsniveau van 32 dB. Bovendien is hier geen bedrog en zijn alle metingen correct uitgevoerd. En hier gaat het om. Elke airconditioner kan in enkele tientallen modi werken en elke modus heeft zijn eigen geluidsniveau. Aangezien de belangrijkste geluidsbron van de binnenunit de luchtstroom door de ventilator, radiator en verdeellamellen is, is het logisch om het geluidsniveau bij de laagste ventilatorsnelheid te meten en deze snelheid zo laag mogelijk te houden.
Het probleem is dat de airconditioner in deze modus niet het opgegeven vermogen produceert en bij warm weer automatisch overschakelt naar een hogere snelheid (met meer geluid) of de ingestelde temperatuur niet kan handhaven. In een volledige beschrijving van de airconditioner wordt in de regel het geluidsniveau gegeven voor alle ventilatorbedrijfsmodi, of in ieder geval de maximale en minimale waarden. Tegelijkertijd is het typische geluidsniveau van de binnenunit van een elite-airconditioner 27 - 31 - 34 dB voor een ventilator met drie snelheden. In het reclameboekje kan echter alleen het laagste cijfer van 27 dB worden gegeven, en niet de juistere maximale geluidswaarde van 34 dB.
Opgemerkt moet worden dat airconditioners niet alleen een bron kunnen zijn van het eentonige geluid dat wordt veroorzaakt door de luchtstroom, maar ook van enkele andere geluiden - gekraak, gesis, gegorgel, klikken. Meestal zijn deze geluiden alleen waarneembaar in volledige stilte, maar ze kunnen een goede nachtrust verstoren, omdat plotselinge geluiden veel vervelender zijn dan eentonig geluid. Deze geluiden zijn van verschillende aard. Scheuren ontstaan wanneer delen van een plastic behuizing uitzetten en samentrekken als gevolg van temperatuurveranderingen. Freon kan gorgelen en sissen wanneer de compressor wordt in- en uitgeschakeld. En klikken treden op bij het schakelen van relais die de werking van de ventilator, compressor en andere componenten van de airconditioner regelen. Van al deze geluiden is het meest irritante het gekraak van de behuizing - van dergelijke geluiden kunt u zelfs midden in de nacht wakker worden. Een “krakende” binnenunit herken je aan goedkoop plastic, dat qua uiterlijk en gevoel beduidend anders is dan het plastic waarvan de elite groep airconditioners zijn gemaakt.
Als u echt een "stille" airconditioner nodig heeft, kunt u, alvorens te kopen, het advies krijgen om verschillende bedrijven te bezoeken die showrooms hebben met werkende voorbeelden van airconditioners, de binnenunits aan te raken, te luisteren naar hoe ze in verschillende modi werken. Over het algemeen zijn de meest "geavanceerde" en dure airconditioners in de regel ook de stilste.
Een paar woorden over de buitenunit. Met de ramen dicht, anders mag de airco niet aan, is het geluid van de buitenunit praktisch niet hoorbaar. Maar dit geluid is duidelijk hoorbaar voor je buren als ze zelf geen airconditioning hebben geïnstalleerd en alle ramen open staan. Hoewel het geluid van de buitenunit van een bruikbare airconditioner voor huishoudelijk gebruik nooit hoger is dan het toegestane niveau voor een woonwijk, kan dit geluid de bewoners nog steeds erg storen, vooral 's nachts. Merk op dat het verschil in het geluidsniveau van de buitenunits van airconditioners van de hogere en lagere prijsgroepen aanzienlijk groter is dan het verschil in het geluidsniveau van de binnenunits.
Beveiligingssystemen voor airconditioning
Als de consumentenfuncties van alle airconditioners hetzelfde zijn, verschillen de functies van bescherming tegen onjuiste werking of ongunstige externe omstandigheden daarentegen aanzienlijk. Een compleet systeem voor het bewaken van de toestand van de airconditioner verhoogt de kosten met 20 - 30%. Tegelijkertijd is het onwaarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn om effectief reclame te maken voor bijvoorbeeld de aanwezigheid van een lagedrukschakelaar en daarom zal het niet mogelijk zijn om snel rendement op de investering te behalen. Daarom zijn beveiligingssystemen in "budget" -airconditioners vrijwel afwezig. Zelfs in de eerste groep hebben veel airconditioners slechts een gedeeltelijke bescherming tegen misbruik.
Belangrijkste controle- en beveiligingssystemen:
Herstarten. Met deze functie kan de airconditioner inschakelen na een stroomstoring. Bovendien wordt de airconditioner ingeschakeld in dezelfde modus waarin hij werkte vóór de storing. Deze eenvoudigste functie is geïmplementeerd op firmwareniveau en is daarom aanwezig in bijna alle airconditioners.
Bewaken van de status van filters. Als de filters van de binnenunit van de airconditioner niet worden schoongemaakt, zal er binnen een paar maanden zo'n laag stof op groeien dat de prestaties van de airconditioner verschillende keren afnemen. Als gevolg hiervan zal de normale werking van het koelsysteem worden verstoord en zal vloeibare freon de compressorinlaat binnendringen in plaats van gasvormige freon, wat hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot het vastlopen van de compressor. Maar zelfs als de compressor niet uitvalt, zal het stof na verloop van tijd aan de radiatorplaten van de binnenunit blijven kleven, in het afvoersysteem terechtkomen en moet de binnenunit naar een servicecentrum worden gebracht. Dat wil zeggen, de gevolgen van het gebruik van een airconditioner met vuile filters kunnen de ernstigste zijn. Ter bescherming tegen deze gevolgen is in de airconditioner een controlesysteem voor filterreinheid ingebouwd - wanneer de filters vuil zijn, gaat de bijbehorende indicator branden.
Controle op freonlekkage. In elk gesplitst systeem neemt de hoeveelheid freon in de loop van de tijd af als gevolg van genormaliseerde lekkage. Dit is niet gevaarlijk voor een persoon, aangezien freon een inert gas is, maar een airconditioner kan slechts 2-3 jaar "leven" zonder te tanken. Het feit is dat de airconditioningcompressor wordt gekoeld door freon en, als deze ontbreekt, oververhit kan raken en defect kan raken. Voorheen werd een lagedrukschakelaar gebruikt om de compressor uit te schakelen bij een gebrek aan freon - wanneer de druk in het systeem daalde, schakelde deze schakelaar de compressor uit. Nu schakelen de meeste fabrikanten over op elektronische regelsystemen die de temperatuur op belangrijke punten in het systeem en/of de compressorstroom meten, en op basis van deze gegevens worden alle bedrijfsparameters van het koelsysteem, inclusief de freondruk, berekend.
Huidige bescherming. Compressorstroom kan worden gebruikt om een aantal storingen in het koelsysteem te bepalen. Een lage stroom geeft aan dat de compressor onbelast draait, wat betekent dat freon is uitgelekt. Een verhoogde stroom geeft aan dat er geen gasvormige, maar vloeibare freon wordt toegevoerd aan de compressorinlaat, wat kan worden veroorzaakt door een te lage buitentemperatuur of vuile filters van de binnenunit. Zo kan de compressorstroomsensor de betrouwbaarheid van de airconditioner aanzienlijk verbeteren.
Automatisch ontdooien. Wanneer de buitenluchttemperatuur lager is dan +5°C, kan de buitenunit van de airconditioner bedekt raken met een laag rijp of ijs, wat zal leiden tot een verslechtering van de warmteoverdracht en soms zelfs tot het breken van de ventilator door stoten. de wieken op het ijs. Om dit te voorkomen, bewaakt het regelsysteem van de airconditioner de werkingsomstandigheden en schakelt het, als er kans op ijsvorming bestaat, periodiek het automatische ontdooisysteem in (de airconditioner werkt 5-10 minuten in koelmodus zonder te draaien op de ventilator van de binnenunit, terwijl de warmtewisselaar van de buitenunit opwarmt en ontdooit) .
Bescherming tegen lage temperaturen. Het wordt sterk afgeraden om een onaangepaste airconditioner in te schakelen bij negatieve buitentemperaturen. Om storingen te voorkomen, schakelen sommige modellen airconditioners automatisch uit als de buitentemperatuur onder een bepaald niveau zakt (meestal min 5 - 10°C).
Natuurlijk is de bescherming van de airconditioner niet beperkt tot de genoemde systemen, maar we hebben die systemen overwogen waarvan de aanwezigheid zeer wenselijk is, zodat de airconditioner voor u zorgt en niet u voor de airconditioner.
Afstand tussen de buiten- en binnenunits van de airconditioner
De afstand tussen units is van groot belang, zowel voor de installatiekosten van een airconditioner als voor de levensduur ervan. Deze afstand wordt bepaald door de lengte van de onderlinge verbindingen - koperen leidingen en kabel. De standaardinstallatie omvat meestal een baan van 5 meter - in de meeste gevallen is dit voldoende. In principe is de maximale lengte van een traject voor huishoudelijke airco's 15-20 meter, het is echter om een aantal redenen niet aan te raden om een traject van deze lengte te gebruiken. Ten eerste stijgen de kosten voor het installeren van een airconditioner aanzienlijk - met 15 - 20 dollar voor elke extra meter communicatie, en als muurdoorvoering vereist is, kunnen de totale kosten van elke extra meter oplopen tot 40 - 50 dollar. Ten tweede, met een toename van de lengte van de route, neemt het vermogen van de airconditioner af en neemt de belasting van de compressor toe.
Als het nodig is om een route langer dan 15 - 20 meter te gebruiken, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een buitenunit op het dak van een gebouw, dan zult u geen huishoudelijke airco moeten gebruiken, maar een semi-industrieel systeem. Met VRV-systemen kunt u dus blokken van 100 meter uit elkaar plaatsen met een hoogteverschil van 50 meter, maar de kosten van dergelijke systemen zijn veel hoger.
De invloed van temperatuur op de werking van de airconditioner
Een correct geselecteerde airconditioner kan een comfortabele luchttemperatuur in de kamer instellen en behouden - meestal van +18°С tot +28°С. Buitentemperatuur is moeilijker. Voor koelmodus: de ondergrens is van -5°С tot +18°С voor verschillende modellen, de bovengrens is ongeveer +43°С. Voor verwarmingsmodus: de ondergrens is van -5°С tot +5°С voor verschillende modellen, de bovengrens is ongeveer +21°С. Een aanzienlijke spreiding in de onderste temperatuurlimiet wordt verklaard door het feit dat om de normale werking van de airconditioner in een breed temperatuurbereik te garanderen, het nodig is om extra sensoren te installeren en het circuit van de airconditioner te compliceren, en dit verhoogt de kosten. Als u van plan bent om de airconditioner in te schakelen voor koeling wanneer de buitenluchttemperatuur lager is dan +15°C, dan raden we u aan om op het werkbereik van het geselecteerde model te letten. Het bedrijfstemperatuurbereik wordt altijd aangegeven in de technische catalogi of in de gebruikershandleiding. Het gebruik van de airconditioner bij een temperatuur onder de toegestane temperatuur veroorzaakt een onstabiele werking en bevriezing van de radiator van de binnenunit, waardoor er water uit de airconditioner kan druppelen.
Als de buitentemperatuur onder de -5°C zakt, dan is het sterk af te raden om de airco aan te zetten. Bij lage temperaturen veranderen de fysieke eigenschappen van freon en compressorolie. Als gevolg hiervan kan bij het opstarten een koude compressor vastlopen en moet deze worden vervangen. Maar zelfs in het geval van een succesvolle start, zal de slijtage van de compressor aanzienlijk hoger zijn dan de toegestane slijtage. Daarom zal de werking van de airconditioner in de winter onvermijdelijk binnen 2-3 jaar leiden tot het uitvallen van de compressor. Bovendien bevriest bij lage temperaturen het afvoergat van de afvoerslang en tijdens het koelen begint al het condensaat de kamer in te stromen.
Niet alles is echter zo erg. Veel fabrikanten hebben airconditioners die zijn aangepast aan de omstandigheden van winterwerk.
Tot slot - kleine praktische aanbevelingen:
Het vermogen van de airco wordt bepaald aan de hand van de berekening en is niet afhankelijk van onze wensen en voorkeuren. Een poging om geld te besparen en een airconditioner met minder vermogen te kopen, kan alleen worden gerechtvaardigd met een kleine (10 - 15%) afwijking van de berekende waarde.
Door een airconditioner te kiezen met de mogelijkheid om de lucht te verwarmen en $ 100 - 150 extra uit te geven, kunt u opwarmen in de herfst en lente, terwijl u 65% elektriciteit bespaart. Bedenk echter dat je voor hetzelfde geld een goede kachel kunt kopen die ook in de winter kan verwarmen. Volgens statistieken worden "warme" airconditioners meerdere keren meer gekocht dan "koude".
Een airconditioner op basis van ozonvriendelijke freon heeft een prijs die 10-15% hoger ligt in vergelijking met een vergelijkbaar model op basis van R-22 freon, en de installatiekosten van zo'n airconditioner stijgen met 20-30%. Tegelijkertijd heeft het gebruik van ozonveilige freon geen invloed op de consumenteneigenschappen van de airconditioner.
De inverter airco bespaart tot 30% stroom, houdt de ingestelde temperatuur nauwkeuriger vast en maakt minder geluid. Tegelijkertijd is het veel moeilijker te vervaardigen. Daarom raden we af om omvormers van "folk" -merken te kopen. Het is beter om voor hetzelfde geld een gewone airconditioner van de eerste of tweede groep te kopen - deze zal betrouwbaarder zijn.
Aangezien huishoudelijke airconditioners niet in staat zijn om de lucht te ventileren, is een toevoerventilatiesysteem vereist om comfortabele omstandigheden te creëren in de kamers met airconditioning. Anders moet u periodiek het raam openen om de kamer te ventileren.
Consumentenfuncties van alle airconditioners zijn ongeveer hetzelfde, daarom is het beter om bij het kiezen van een airconditioner aandacht te besteden aan de betrouwbaarheid ervan en de aanwezigheid van beveiligingssystemen tegen onjuiste werking en ongunstige externe omstandigheden.
Moderne airconditioners voor huishoudelijk gebruik hebben een voldoende laag geluidsniveau om deze parameter in de meeste gevallen te negeren.
Beperkingen op het temperatuurbereik van buitenlucht, inherent aan alle goedkope airconditioners, spelen geen grote rol in huiselijke omstandigheden, aangezien de airconditioner alleen in koelmodus wordt gebruikt als de temperatuur buiten het raam hoger is dan 20 ° C. Als u een stabiele werking van de airconditioner bij een breed temperatuurbereik nodig heeft, is het beter om een model te kiezen dat speciaal is aangepast aan winterse omstandigheden.
Probeer bij het plannen van de plaatsing van gesplitste systeemeenheden de lengte van communicatie tussen eenheden tot een minimum te beperken. Bij een typische installatie van een airconditioner (buitenunit onder het raam, binnenunit niet ver van het raam), is de lengte van de route niet langer dan 5 meter. Als de lengte van de route meer dan 7 meter is, is het raadzaam om geen "budget" -airconditioners te gebruiken.

Hoe een airconditioner kiezen?
Hoe een airconditioner kiezen?
Hoe een airconditioner kiezen?
Hoe een airconditioner kiezen? Hoe een airconditioner kiezen? Hoe een airconditioner kiezen?Home | Articles

May 28, 2024 01:01:12 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting