ATSC εναντίον DVB-T

Εάν οι Αμερικανοί ειδικοί διεξήγαγαν συγκριτικές δοκιμές του συστήματός τους όχι μόνο σε ένα εργαστήριο, αλλά και σε μια πραγματική πόλη, δύσκολα θα είχαν ανακαλύψει τα πλεονεκτήματα του προτύπου ATSC. Πράγματι, όσον αφορά την ποιότητα, τόσο το ATSC όσο και το DVB-T προσφέρουν σε κάθε θεατή την ίδια ποιότητα στούντιο που παράγεται από τις κορυφαίες τηλεοπτικές εταιρείες. Από αυτή την άποψη, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε αυτά τα πρότυπα. Το DVB-T, όπως και το ATSC, περιλαμβάνει τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και Dolby AC-3. Τα πρότυπα βασίζονται στο MPEG-2, αλλά αυτό που τα διακρίνει πραγματικά είναι η αξιοπιστία της παράδοσης σήματος σε ένα συγκεκριμένο θεατή. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής μπέιζμπολ ATSC ένα πουλί καθίσει ξαφνικά στην κεραία και η μετάδοση διακοπεί εξαιτίας αυτού, ο θεατής θα είναι δυσαρεστημένος με τη δουλειά μιας τέτοιας τηλεόρασης.
Αν συγκρίνουμε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τότε μπορεί να φανεί σε κάποιον ότι οι χώρες είναι παρόμοιες. Αλλά αυτό ισχύει μόνο σε σχέση με τις αχανείς περιοχές τους. Τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει τη σημασία της ανάπτυξης ενός δορυφορικού αστερισμού για την πρωτογενή διανομή και αναδιανομή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Οι διαφορές συνδέονται κυρίως με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η ραδιοδιαφάνεια των κτιρίων σε θερμότερα κλίματα διευκολύνει την τηλεοπτική λήψη. Ωστόσο, ακόμη και κάτω από τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες, η λήψη ATSC σε εσωτερικές κεραίες και φορητές τηλεοράσεις δεν λαμβάνεται υπόψη καθόλου. Στη Νέα Υόρκη, κάθε σπίτι είναι συνδεδεμένο με το καλώδιο, ωστόσο, κάθε αμερικανική οικογένεια έχει 3-4 επιπλέον τηλεοράσεις συνδεδεμένες στο καλώδιο με εσωτερική κεραία.
Έτσι, η πρακτική εφαρμογή του προτύπου ATSC έδειξε ξεκάθαρα την αποτυχία τόσο της διαμόρφωσης πλάτους (8VSB) όσο και της έλλειψης ενός αποτελεσματικού μέσου αντιμετώπισης του ανακλώμενου σήματος. Στην πραγματικότητα, αντί της διαφημιζόμενης μείωσης της ισχύος του πομπού DH, στην πραγματικότητα, η ισχύς του πομπού στο ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης αυξήθηκε στα 350 kW, ενώ δεν παρείχε εγγυημένη λήψη σε κάθε σημείο της πόλης. Είναι ευχάριστο να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ έχει διατεθεί μια μπάντα για πειραματική μετάδοση DVB-T.
Στη Ρωσία, τα κτίρια είναι ως επί το πλείστον από οπλισμένο σκυρόδεμα ή τούβλο με οροφές από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ακόμη και πολλά παραθεριστικά χωριά και πόλεις αποτελούνται από σπίτια που περιέχουν οπλισμένο σκυρόδεμα ή μεταλλικές κατασκευές που τα καθιστούν μη διαφανή από το ραδιόφωνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι στη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες έχει εγκριθεί το πρότυπο αναλογικής τηλεόρασης Secam, τα μέτρα κατά των παρεμβολών του οποίου δεν προβλέπονται καθόλου στο πρότυπο ATSC. Η εισαγωγή του προτύπου ATSC στη Ρωσία θα είναι όχι μόνο επιβλαβής, αλλά και καταστροφική, καθώς θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις στην οικονομία τροφοδοσίας κεραιών των τηλεοπτικών δικτύων, καθώς και την άμεση εγκατάλειψη της αναλογικής μετάδοσης στο πρότυπο Secam.

ATSC εναντίον DVB-T
ATSC εναντίον DVB-T
ATSC εναντίον DVB-T
ATSC εναντίον DVB-T ATSC εναντίον DVB-T ATSC εναντίον DVB-THome | Articles

July 16, 2024 12:13:33 +0300 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting