3D-wereld in je huis. Een 3D-tv kiezen

Dus je hebt Avatar gezien, probeer geen 3D-filmpremières te missen en ben klaar om een 3D-tv te kopen. Dit artikel helpt je de fijne kneepjes van 3D-technologie te begrijpen en vertelt je waar je op moet letten bij het kiezen van een 3D-tv.
Wat is 3D-tv?
Tot op heden wordt de overgrote meerderheid van alle video-inhoud - films, programma's, games - gepresenteerd in 2D-formaat, d.w.z. We zien de foto alleen in twee vlakken. 3D voegt een derde dimensie toe aan een beeld: diepte. Het stereoscopische effect zelf is niet iets nieuws, maar pas nu zijn 3D-technologieën echt enorm geworden. Om een 3D-film te bekijken, is het nu niet nodig om naar een gespecialiseerde bioscoop te gaan en geld uit te geven aan dure kaartjes. Het is voldoende om alleen een 3D-tv te kopen.
Hoe 3D-tv werkt
De kern van 3D-televisie zijn de mechanismen van het menselijk zicht. Laten we daarom, om te begrijpen hoe 3D-technologie werkt, begrijpen hoe onze ogen en hersenen werken. In de schoolcursus trigonometrie is er de term triangulatie. Het is een methode om afstanden tot een object te bepalen door hoeken vanaf een specifiek punt te meten. Het mechanisme van onze visie is op dezelfde manier geïmplementeerd. De ogen van een volwassene bevinden zich op een afstand van ongeveer 7 cm van elkaar, dus elk van hen ziet het object vanuit een iets andere hoek. Als je je linkeroog sluit en naar een object kijkt, en dan, zonder je ogen af te wenden, je rechteroog opent, kan het lijken alsof het object waar je naar keek springt. Dit effect wordt veroorzaakt door het verschil in de kijkhoek van elk oog. De hersenen analyseren en vergelijken twee beelden en geven ons één beeld.
Evenzo, door gewoon naar een 3D-beeld op een 3D-tv-scherm te kijken, ziet u in eerste instantie twee afzonderlijke beelden. 3D-technologie zorgt ervoor dat de hersenen denken dat de objecten op de foto verder of dichterbij zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Elk van de twee beelden wordt uitgezonden voor elk van de twee ogen. Met behulp van een 3D-bril combineren de hersenen ze, waardoor ze een stereoscopisch effect "uitdelen".
Soorten 3D-technologie
Net als veel andere menselijke uitvindingen, heeft 3D-technologie verschillende manieren van ontwikkeling en implementatie. Er zijn 3 soorten 3D-beeldvorming:
Anaglyph is de allereerste, klassieke manier om een 3D-beeld te modelleren met een bril met rode en blauwe lenzen. In dit geval is het 3D-beeld het resultaat van kleurfiltering, waardoor het grootste nadeel van dit type zich manifesteert: onrealistische kleuren in 3D.
Passieve technologie voor het creëren van een stereoscopisch beeld wordt gebruikt wanneer de dekking van de kijkhoek van de kijker van het beeld kleiner is dan de schermgrootte - bijvoorbeeld in bioscopen met een groot scherm. Het nadeel van deze technologie is dat als u niet recht voor het scherm staat of uw hoofd kantelt, de bril het 3D-effect niet zal nabootsen.
Actieve 3D-brillen zijn het meest vooruitstrevende en moderne type tot nu toe. Het nadeel van deze technologie is de aanwezigheid van een bril (er worden nu niet tevergeefs pogingen ondernomen om zonder bril en andere hulpaccessoires een 3D-beeld te verkrijgen). De kijker heeft echter de mogelijkheid om te genieten van Full HD 1080p beelden met realistische en rijke kleuren.
Wat je nodig hebt om 3D te bekijken
Allereerst de nieuwe 3D-tv. Conventionele 2D-tv's zijn technologisch niet in staat stereobeelden weer te geven. Zorg ervoor dat u en uw gezinsleden 3D-effecten kunnen bekijken voordat u het apparaat koopt. Ongeveer 7% van de mensen ziet geen stereobeelden vanwege verschillende zichtproblemen of ervaart ongemak bij het bekijken ervan (hoofdpijn, duizeligheid, enz.). En in dit geval zal zelfs de beste actieve 3D-bril niet helpen.
Ten tweede punten. De meeste fabrikanten van 3D-tv's bieden het gebruik van actieve 3D-brillen aan om programma's in 3D te bekijken. Controleer bij het kiezen en kopen van een tv zeker de complete set, beschikbaarheid en prestaties van een bril. De meeste 3D-tv's worden geleverd met een of twee brillen - als u een groot gezin heeft, moet u een extra bril kopen om samen te kijken. Tegelijkertijd kunnen alle 3D-tv's ook een normaal 2D-beeld in hoge resolutie uitzenden, d.w.z. u kunt alle programma's en films op het scherm van een dergelijk apparaat bekijken.
Waar moet je op letten bij het kopen van een 3D-tv?
3D TV's kunnen plasma of LED/LCD zijn. Dit zijn in ieder geval hightech apparaten, royaal bedeeld door fabrikanten met verschillende extra functies en brede communicatiemogelijkheden, waaronder internetverbinding, de mogelijkheid om video on demand te bekijken, ondersteuning voor externe opslagmedia en nog veel meer.
Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een 3D-tv is de verversingssnelheid van het scherm. Hoe hoger het is, hoe comfortabeler het voor uw ogen zal zijn om tv-programma's in zowel 3D- als 2D-formaat te bekijken. De meeste hoogwaardige LED/LCD 3D-tv's hebben een verversingsfrequentie van 200 Hz, goedkopere modellen kunnen worden uitgerust met een verversingsfrequentie van 100 Hz. Voor 3D-plasma-tv's is een vernieuwingsfrequentie van 600 Hz de beste voor vandaag. Bij lagere waarden van deze eigenschap van een 3D-tv zult u ongemak ervaren bij het langdurig kijken naar dynamische scènes (actiefilms, sportuitzendingen).
Een andere belangrijke keuzefactor is de manier waarop actieve 3D-brillen op de tv worden aangesloten. Het kan infrarood (infrarood, IR) en radiofrequentie (radiofrequentie, RF) zijn. In het eerste geval werkt de bril als een afstandsbediening - om een 3D-beeld te bekijken, moet u zich in de directe gezichtslijn van de infraroodzender van de tv bevinden. Het tweede type biedt meer vrijheid, omdat het radiogolven gebruikt om met de tv te communiceren.
Er zijn ook bedrade 3D-brillen, maar die behoren tot het verleden, dus daar zullen we niet in detail op ingaan.
Voorzorgsmaatregelen
Tot slot volgen hier enkele aanbevelingen voor het kijken naar 3D-tv. Hoewel ontwikkelaars van 3D-tv's voortdurend werken aan het verbeteren van de technologie, kan langdurig kijken naar 3D-beelden voor veel mensen vermoeiend zijn. Dit geldt vooral voor kinderen. Doseer hun kijkgedrag naar tv-programma's, vooral in 3D-formaat.
Veel succes met winkelen en veel kijkplezier!

3D-wereld in je huis. Een 3D-tv kiezen
3D-wereld in je huis. Een 3D-tv kiezen
3D-wereld in je huis. Een 3D-tv kiezen
3D-wereld in je huis. Een 3D-tv kiezen 3D-wereld in je huis. Een 3D-tv kiezen 3D-wereld in je huis. Een 3D-tv kiezenHome | Articles

April 19, 2024 10:57:21 +0300 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting