Τεχνολογία DLP

Το DLP είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία προβολής υψηλής ακρίβειας που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικές και οικιακές οθόνες. Η τεχνολογία DLP παρέχει αξεπέραστη φωτεινότητα και ευκρίνεια εικόνας.
Το DLP βασίζεται σε έναν οπτικό ημιαγωγό, μια ψηφιακή συσκευή μικροκαθρέφτη ή DMD, που εφευρέθηκε το 1987 από τον Larry Hornbeck της Texas Instruments.
Ένας κρύσταλλος DMD είναι μια μήτρα υψηλής ακρίβειας που μετατρέπει ψηφιακά το φως, με άλλα λόγια, ένα μικροκύκλωμα υψηλής ταχύτητας, η επιφάνεια του οποίου αποτελείται από πολλούς μικροσκοπικούς καθρέφτες που αντανακλούν το φως. Με τη βοήθεια εκατομμυρίων μικροσκοπικών κατόπτρων, σχηματίζεται μια δέσμη. Κάθε τέτοιος καθρέφτης αντιστοιχεί σε ένα εικονοστοιχείο φωτός στην προβαλλόμενη εικόνα. Σε συνδυασμό με ψηφιακό σήμα, πηγή φωτός και φακό προβολής, αυτοί οι καθρέφτες παρέχουν την υψηλότερη ποιότητα αναπαραγωγής βίντεο και γραφικών. Όταν ένα ψηφιακό σήμα βίντεο ή γραφικού εισέρχεται στο σύστημα DLP, ενεργοποιείται ένα μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο που βρίσκεται κάτω από κάθε καθρέφτη DMD, προκαλώντας την κλίση του καθρέφτη είτε προς την πηγή φωτός είτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν ο καθρέφτης γέρνει προς την πηγή φωτός, αντανακλά ένα pixel φωτός μέσω του φακού προβολής στην οθόνη. Όταν γέρνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, το φως δεν χτυπά τον καθρέφτη και ο αντίστοιχος χώρος pixel παραμένει σκοτεινός. Κάθε καθρέφτης DMD μπορεί να γέρνει χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο.
Μεταβάλλοντας τη διάρκεια του χρόνου που το φως χτυπά στον καθρέφτη, μπορούν να εμφανιστούν διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι. Εάν ο καθρέφτης έχει κλίση προς το φως περισσότερο από την αντίθετη κατεύθυνση, εμφανίζει ένα ανοιχτό γκρι pixel και όταν ο χρόνος κλίσης μακριά από την πηγή είναι μεγαλύτερος, εμφανίζει ένα σκούρο γκρι pixel.
Έτσι, οι καθρέφτες DMD μπορούν να εμφανίσουν έως και 1024 αποχρώσεις του γκρι, παράγοντας εξαιρετικά ακριβείς ασπρόμαυρες εικόνες. Το τελευταίο στάδιο της ψηφιακής επεξεργασίας φωτός είναι η μετατροπή της μονόχρωμης εικόνας που προκύπτει σε έγχρωμη. Στα περισσότερα συστήματα DLP, το χρώμα προστίθεται χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο φωτός που ονομάζεται "χρωματικός τροχός" που τοποθετείται μεταξύ της πηγής φωτός και του πίνακα καθρέφτη DMD.
Καθώς ο τροχός χρώματος περιστρέφεται, το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε φως πέφτει διαδοχικά στους μικροκαθρέφτες DMD. Συντονίζοντας τη γωνία κάθε καθρέφτη με αυτές τις λάμψεις φωτός, ένα τυπικό σύστημα DLP μπορεί να αναπαράγει πάνω από 16 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα.
Για παράδειγμα, ένα μωβ εικονοστοιχείο δημιουργείται με την κλίση ενός καθρέφτη προς μια πηγή φωτός όταν μια κόκκινη ή μπλε δέσμη τον χτυπά. Το ανθρώπινο μάτι συνδυάζει αυτά τα βασικά χρώματα και βλέπει μωβ. Οι τηλεοράσεις DLP της Samsung, τα οικιακά θέατρα και οι προβολείς χρησιμοποιούν ένα ενιαίο τσιπ DMD, λάμπα, έγχρωμο τροχό και σύστημα φακών προβολής. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν μεγαλύτερη αντίθεση, ευκρίνεια και κορεσμό χρωμάτων για βίντεο και γραφικά από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία απεικόνισης.

Τεχνολογία DLP
Τεχνολογία DLP
Τεχνολογία DLP
Τεχνολογία DLP Τεχνολογία DLP Τεχνολογία DLPHome | Articles

May 28, 2024 01:27:26 +0300 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting