Πώς να επιλέξετε έναν πλοηγό

Η ζωή ενός σύγχρονου ανθρώπου είναι απολύτως αδύνατο να φανταστεί κανείς χωρίς έναν πλοηγό GPS. Αυτές οι θαυματουργές συσκευές είναι ένα πραγματικό εύρημα για τους ταξιδιώτες και όσους εκτιμούν τον χρόνο τους και δεν θέλουν να τον περάσουν περιπλανώμενοι στους ατελείωτους λαβύρινθους των μεγαλουπόλεων. Οι πλοηγοί συνδυάζουν τις λειτουργίες ενός δέκτη GPS και ενός υπολογιστή. Ο δέκτης εστιάζει στην επεξεργασία δορυφορικών σημάτων, ο υπολογιστής ασχολείται με την αποκωδικοποίησή τους. Οι περισσότεροι πλοηγοί καταναλωτών υποστηρίζονται από το σύστημα Navstar, τα δικαιώματα του οποίου ανήκουν στο Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δορυφόροι Navstar βρίσκονται σε απόσταση 20180 km. Ο κύριος ανταγωνιστής της Navstar είναι το σύστημα Glonass. Ο δορυφορικός αστερισμός αυτού του συστήματος και τα δικαιώματα χρήσης του ανήκουν στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Οι δορυφόροι Glonass βρίσκονται σε τρία επίπεδα σε απόσταση 19100 χιλιομέτρων. Ευρωπαϊκές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης των συστημάτων τους. Πώς να επιλέξετε έναν πλοηγό θα συζητηθεί περαιτέρω.
Τύποι πλοηγών
Μεταξύ των τύπων πλοηγών GPS υπάρχουν μοντέλα θαλάσσιων, αεροσκαφών, καθολικών, μοτοσικλετών, ποδηλάτων, αυτοκινήτων. Ίσως, οι πλοηγοί αυτοκινήτων είναι οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των πολιτών, επομένως το ερώτημα πώς να επιλέξετε έναν πλοηγό αυτοκινήτου είναι πολύ δημοφιλές αυτές τις μέρες. Αυτός ο τύπος πλοηγού είναι εξοπλισμένος με μια μηχανή φωνής που προτείνει τη διαδρομή, μια λειτουργία υπολογισμού διαδρομής και τη δυνατότητα λήψης χαρτών πόλεων.
Οι πλοηγοί χωρίζονται επίσης σε δύο μεγάλες ομάδες - ανεξάρτητες και σταθερές. Το αυτόνομο δεν απαιτεί εξωτερικό υπολογιστή για να λειτουργήσει. Έχουν μια οθόνη που αντικατοπτρίζει τις απαραίτητες πληροφορίες. Αυτές οι συσκευές τροφοδοτούνται από μια ενσωματωμένη μπαταρία υψηλής χωρητικότητας. Οι πλοηγοί που έχουν σχεδιαστεί για το αυτοκίνητο είναι ακίνητοι. Φορτίζουν από τον αναπτήρα.
Σχεδιασμός πλοηγού
Τι άλλο να προσέξετε, πώς να επιλέξετε μόνοι σας έναν πλοηγό GPS; Μην ανησυχείτε, γιατί η συσκευή έχει σχεδιαστεί πολύ απλά. Η συσκευή περιλαμβάνει, εκτός από τον ίδιο τον δέκτη, επεξεργαστή, RAM, θήκη εξοπλισμένη με οθόνη και μπαταρία. Η ταχύτητα του δέκτη GPS εξαρτάται από την ισχύ του επεξεργαστή που είναι ενσωματωμένος στον πλοηγό. Όσο πιο ισχυρό είναι, τόσο πιο γρήγορα κάνει τη δουλειά του (υπολογισμός διαδρομής, φόρτωση χάρτη κ.λπ.). Η παράμετρος ισχύος μετριέται σε megahertz. Ο δείκτης συχνότητας κυμαίνεται από 266 έως 600 MHz. Φροντίστε να δώσετε προσοχή σε αυτήν την επιλογή.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ
Ο επεξεργαστής ονομάζεται chipset, το οποίο εκτελεί υπολογισμούς για τον προσδιορισμό των συντεταγμένων. Είναι επίσης υπεύθυνος για τη λήψη του σήματος. Τα πιο δημοφιλή τσιπ σήμερα είναι τα SiRF Star III, SiRF Atlas III και SiRF Atlas IV και SiRF 3i. Οι τελευταίες γενιές πλοηγών χρησιμοποιούν έναν επιταχυντή γραφικών υλικού ενσωματωμένο στο τσιπ του επεξεργαστή. Είναι απαραίτητο για την εμφάνιση βίντεο που δεν είναι προσαρμοσμένο στη συσκευή πλοήγησης και τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων διαφόρων κτιρίων που εμφανίζονται στους χάρτες πλοήγησης.
Τα συστήματα WAAS/EGNOS λειτουργούν σε επεξεργαστές πλοήγησης. Έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την ακρίβεια του προσδιορισμού των συντεταγμένων. Οι επεξεργαστές μοντέρνου στυλ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν διορθώσεις σε αυτά τα συστήματα. Ωστόσο, οι διορθώσεις συστήματος λειτουργούν μόνο σε εκείνα τα σημεία όπου υπάρχουν σταθμοί βάσης που τις μεταδίδουν.
Ένας άλλος τύπος chipset από το SiRF - Centrality Atlas III, κερδίζει σταδιακά δημοτικότητα μεταξύ των χρηστών πλοηγών. Το επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας τους είναι σχετικά χαμηλό, επιπλέον υποστηρίζουν περίπου 51 κανάλια. Με την ακριβή παρακολούθηση των δορυφόρων, αυτά τα chipsets χρησιμοποιούν τα σήματα τους για να εργαστούν με τον προσδιορισμό θέσης. Ωστόσο, σήμερα αυτά τα μοντέλα τσιπ είναι σημαντικά κατώτερα από τις εξελίξεις των SiRF Star Atlas IV και SiRF 3i+, που υποστηρίζουν έως και 64 παράλληλα κανάλια.
Ωρα έναρξης
Η ώρα έναρξης για κάθε μοντέλο μπορεί να είναι διαφορετική. Μοιράζονται το λεγόμενο κρύο, ζεστό και ζεστό ξεκίνημα της δουλειάς.
Ψυχρό ξεκίνημα. Εάν το GPS είναι απενεργοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαδικασία ψυχρής εκκίνησης θα το επανεκκινήσει χρησιμοποιώντας μέρος των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στη μνήμη της συσκευής. Παρόλο που οι πληροφορίες θα είναι κάπως ξεπερασμένες, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για τη μετάβαση στη λειτουργία λειτουργίας. Ο χρόνος ψυχρής εκκίνησης μπορεί να διαρκέσει από 100 έως 300 δευτερόλεπτα.
Ζεστό ξεκίνημα. Η διαδικασία που ξεκινά όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη για μικρό χρονικό διάστημα. Ο ίδιος ο χρόνος έναρξης είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με την ίδια κρύα εκκίνηση - από 1 έως 60 δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα, ο δέκτης GPS αποθηκεύει στη μνήμη του όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους δορυφόρους, την ώρα του συστήματος και τις συντεταγμένες. Θα χρειαστούν μόνο μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα για να επαναφέρετε πλήρως τον δέκτη στη συνήθη λειτουργία σας.
Καυτό ξεκίνημα. Σχεδόν στιγμιαία λειτουργία ανάκτησης GPS, που εφαρμόζεται μετά από απώλεια ισχύος λόγω απώλειας δορυφορικού σήματος. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν βρεθείτε σε ένα τούνελ. Όταν συμβαίνει μια τέτοια περίπτωση, αν και χάνεται η επικοινωνία με τον δορυφόρο, διατηρούνται αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις συντεταγμένες της τοποθεσίας. Παραμένει αποθηκευμένο από την προηγούμενη θέση συντεταγμένων. Ο χρόνος ζεστής εκκίνησης συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα. Όσο χαμηλότερος είναι αυτός ο δείκτης, τόσο πιο ακριβής είναι ο δέκτης σας παρακολουθεί μια δεδομένη διαδρομή.
Τα δεδομένα τοποθεσίας σας ενημερώνονται με υψηλή συχνότητα. Αυτή η παράμετρος είναι ίση με έναν δείκτη στην περιοχή από 0,1 έως 10 φορές / s. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων ενημερώνει τα δεδομένα τοποθεσίας κάθε δευτερόλεπτο. Η κύρια ένδειξη του δέκτη για αυτήν την παράμετρο είναι 10 ενημερώσεις ανά δευτερόλεπτο.
Το έργο των πλοηγών είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι μόνο δύο, αυτά είναι το GSM και το 3G. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της τοποθεσίας όσο το δυνατόν ακριβέστερα και γρήγορα. Η αλληλεπίδραση με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας διευρύνει τις δυνατότητες της συσκευής. Μεταξύ αυτών των δυνατοτήτων είναι η λήψη ενός χάρτη της θέσης των δορυφόρων σε σχέση με το έδαφος, ο προσδιορισμός της ώρας και της τοποθεσίας του χρήστη. Αυτή η επιλογή υλοποιείται με χρήση σύνδεσης GPRS μέσω Διαδικτύου.
Διορθώσεις Ακρίβειας Συντεταγμένων
Αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα μοντέλα πλοηγών. Μιλάμε για τροποποιήσεις σε ειδικά συστήματα που χρησιμεύουν στην αύξηση της ακρίβειας των συντεταγμένων. Τα συστήματα ονομάζονται WAAS και EGNOS. Ωστόσο, η επιλογή εφαρμόζεται μόνο σε περιοχές όπου βρίσκονται σταθμοί βάσης που είναι ικανοί να μεταδώσουν αυτές τις τροποποιήσεις. Ο χρόνος που δαπανάται για τον υπολογισμό των συντεταγμένων στο τσιπ αντιστοιχεί στον χρόνο που χρειάζονται τα ραδιοκύματα για να διανύσουν την απόσταση από τον δορυφόρο στο τσιπ ελεγκτή.
Το σύστημα EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Services) δημιουργήθηκε ειδικά για να αυξήσει την ακρίβεια των οργάνων πλοήγησης από την ομάδα δορυφόρων. Το σύστημα λειτουργεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Στη Ρωσία, δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθεί το σύστημα. Εξαιρούνται οι περιοχές Λένινγκραντ, Σμολένσκ, Πσκοφ και Νόβγκοροντ, καθώς και η Δημοκρατία της Καρελίας. Σε αυτές τις περιοχές, εγκαθίστανται σταθμοί βάσης, οι συντεταγμένες των οποίων είναι γνωστές εκ των προτέρων. Οι σταθμοί λαμβάνουν δεδομένα από δορυφόρους και τις συντεταγμένες τους. Ως αποτέλεσμα, οι σταθμοί υπολογίζουν το σφάλμα που είναι σχετικό για μια δεδομένη ώρα και τοποθεσία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την εμφάνιση του σφάλματος: καθυστερήσεις στην ιονόσφαιρα, κακές καιρικές συνθήκες, σφάλματα στην άμεση θέση των δορυφόρων και μερικοί άλλοι.
Το σύστημα WAAS (Wide Area Augmentation System) έχει παρόμοια αρχή λειτουργίας με το EGNOS. Το σύστημα διορθώνει τα δεδομένα που λαμβάνονται από τον δορυφόρο. Αυτή η διαδικασία ελέγχεται από σταθμούς βάσης. Οι σταθμοί διορθώνουν τα δεδομένα χρησιμοποιώντας ειδικές διορθώσεις, ενώ οι ίδιοι οι σταθμοί εγκαθίστανται απευθείας στις περιοχές εξυπηρέτησης WAAS. Το σύστημα δεν ισχύει για τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά λειτουργεί εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Απεικόνιση
Η οθόνη είναι ένα μέρος του πλοηγού, χωρίς το οποίο απλά δεν θα μπορούσατε να μάθετε τίποτα, ούτε τις συντεταγμένες σας, ούτε άλλες πληροφορίες. Η οθόνη εμφανίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την τοποθεσία και επίσης προσομοιώνει έναν χάρτη της περιοχής. Επιπλέον, στην οθόνη παρακολουθείτε την τροχιά της διαδρομής σας. Όλα τα σύγχρονα μοντέλα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά οικιακών συσκευών είναι εξοπλισμένα με έγχρωμες οθόνες. Το μέγεθος της οθόνης μπορεί να είναι έως και 7 ίντσες. Το ελάχιστο μέγεθος είναι 3,5 ίντσες. Φυσικά, η μεγάλη διαγώνιος της οθόνης παρέχει μέγιστη άνεση κατά τη χρήση του δέκτη GPS. Μια σημαντική παράμετρος εμφάνισης είναι η ανάλυση της οθόνης. Με τον αριθμό των pixel, η τιμή αυτής της παραμέτρου κυμαίνεται από 320 έως 800 μονάδες. Εάν ο χρήστης κοιτάζει συχνά την οθόνη από απόσταση, το μέγεθος της οθόνης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση αγοράς.
Ο μεγαλύτερος αριθμός μοντέλων είναι εξοπλισμένος με οθόνη αφής. Αυτή η απόφαση των κατασκευαστών υπαγορεύεται από μέτρα ασφαλείας. Τώρα, ενώ οδηγείτε ένα αυτοκίνητο, θα ξοδέψετε το ελάχιστο της προσοχής σας στον πλοηγό. Για να μετακινήσετε τον χάρτη στο σημείο που θέλετε, χρειάζεται μόνο να σύρετε το δάχτυλό σας στην οθόνη.
Επιπλέον, η οθόνη αφής διευκολύνει τη συσκευή σας να εκτελεί λειτουργίες πολυμέσων. Τα απαραίτητα κουμπιά, ανεξάρτητα από τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, είτε πρόκειται για πλοήγηση είτε για αναπαραγωγή αρχείων, εμφανίζονται αυτόματα στην οθόνη. Επίσης, μπορείτε να προσαρμόσετε το επίπεδο φωτεινότητας και τον χρόνο οπίσθιου φωτισμού της οθόνης στον πλοηγό GPS. Η φωτεινή, φωτισμένη οθόνη είναι πολύ βολική για τους οδηγούς που ακολουθούν τη διαδρομή, ακόμη και τη νύχτα. Ο οπίσθιος φωτισμός της οθόνης αυξάνει τη φωτεινότητα της εικόνας στην οθόνη και σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το GPS στο σκοτάδι.
Μνήμη πλοηγού
Η ενσωματωμένη μνήμη των πλοηγών σάς επιτρέπει να φορτώνετε έναν ή περισσότερους χάρτες στη συσκευή ταυτόχρονα. Ο αριθμός των χαρτών που μπορούν να φορτωθούν άμεσα επηρεάζεται από την ποσότητα της ενσωματωμένης μνήμης της συσκευής. Αντίστοιχα, όσο περισσότεροι χάρτες φορτώνονται ταυτόχρονα, τόσο υψηλότερη είναι η απόδοση του δέκτη GPS σας. Ένας αριθμός συσκευών μπορεί να αναβαθμιστεί αυξάνοντας την ποσότητα της εσωτερικής μνήμης. Αυτή η παράμετρος έχει μεγάλη σημασία εάν η συσκευή δεν μπορεί να πραγματοποιήσει λήψη περιεχομένου από αφαιρούμενες κάρτες μνήμης. Όλοι οι πλοηγοί GPS είναι εξοπλισμένοι με ειδικές υποδοχές για κάρτες μνήμης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μνήμη της συσκευής σας GPS, μεταξύ άλλων, για την αποθήκευση αρχείων πολυμέσων.
Λογισμικό
Οι πλοηγοί, όπως κάθε τεχνολογία της αγοράς, αναβαθμίζονται συνεχώς. Αυτό υπαγορεύεται από το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους τους δέκτες GPS, αλλά και διάφορα σχετικά προϊόντα. Για παράδειγμα, λογισμικό. Υπάρχουν δεκάδες ανταγωνιστικές εταιρείες μεταξύ των κατασκευαστών λογισμικού για πλοηγούς. Θα μιλήσουμε για το πιο δημοφιλές λογισμικό από αυτή τη μακρά λίστα.
Navitel. Λογισμικό από μια ρωσική εταιρεία, η οποία είναι προικισμένη με όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και το πιο απαραίτητο περιεχόμενο. Με το Navitel μπορείτε να υπολογίσετε βέλτιστα τις διαδρομές σας. Το Navitel, το οποίο είναι σημαντικό, υποστηρίζει τη δυνατότητα λήψης πληροφοριών σχετικά με την παρουσία ή την απουσία κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Μέχρι σήμερα, το Navitel υποστηρίζει χάρτες πόλεων στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Garmin. Το λογισμικό από τη ναυαρχίδα της αγοράς για συσκευές πλοήγησης θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Το λογισμικό Garmin περιέχει χάρτες κάθε πόλης και χώρας στον κόσμο. Το λογισμικό αυτής της εταιρείας διακρίνεται από το υψηλότερο επίπεδο περιεχομένου και την ικανότητα εργασίας με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Σύστημα αναγνώρισης ομιλίας, αντικλεπτικό σύστημα, σύστημα συγχρονισμού Google - όλα αυτά υποστηρίζονται από λογισμικό της Garmin. Το λογισμικό της Garmin είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για άτομα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
οδηγός πόλης. Λογισμικό, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η καθημερινή παροχή ενημερωμένων χαρτών πόλεων και κυκλοφοριακής κατάστασης. Οι χάρτες ενημερώνονται επίσης καθημερινά αυτόματα. Κάτω από την κυκλοφοριακή κατάσταση, μεταξύ άλλων, σημαίνει και διάφορα οδικά σήματα, όρια ταχύτητας, μποτιλιαρίσματα. Επιπλέον, το City Guide είναι επίσης μια υπηρεσία ενημέρωσης που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Οι υπηρεσίες πληροφόρησης περιλαμβάνουν την παροχή πληροφοριών σχετικά με κυκλοφοριακή συμφόρηση και εναλλακτικές διαδρομές. Το City Guide λειτουργεί με όλες τις γνωστές πλατφόρμες. Μεταξύ αυτών είναι γνωστά σε εσάς ios, android, windows mobile.
Το Sygic είναι λογισμικό που ανήκει στο καινοτόμο λογισμικό στον κόσμο του λογισμικού πλοήγησης GPS. Το Sygic Mobile Maps για κινητές συσκευές εκτελείται σε δημοφιλείς σύγχρονες πλατφόρμες. Μεταξύ αυτών είναι τα Windows Mobile, Symbian, Linux, Ios και άλλα. Επιπλέον, το λογισμικό διαθέτει διεπαφή και φωνητικές εντολές στα ρωσικά.
«Πρόγκοροντ». Λογισμικό σχεδιασμένο να λειτουργεί κυρίως σε ρωσικές πόλεις. Διαθέτει μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας χαρτών της περιοχής. Το Progorod έχει σχεδιαστεί για πλοηγούς που εργάζονται με δορυφόρους GLONASS. Το περιεχόμενο με το οποίο δουλεύει ο Progorod είναι εντυπωσιακό. Ο αριθμός των οικισμών που καλύπτονται από το λογισμικό Progorod φτάνει τις 33 χιλιάδες και υπάρχουν περίπου πενήντα περιοχές. Το οδικό δίκτυο που περιλαμβάνεται στους χάρτες του λογισμικού Progorod περιλαμβάνει 800 χιλιάδες χιλιόμετρα. Το Progorod υποστηρίζει την πλατφόρμα Windows Mobile και τους πλοηγούς αυτοκινήτου - PND, μια σειρά από κλασικά μοντέλα δεκτών GPS.
Το IGO είναι λογισμικό σχεδιασμένο για τα οδικά δίκτυα της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και της Ευρώπης. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του IGO είναι ένα ειδικό πληκτρολόγιο. Το πληκτρολόγιο αφήνει ενεργά μόνο εκείνα τα πλήκτρα κατά την πληκτρολόγηση ονομάτων οδών που είναι δυνατά με συνδυασμό ήδη καταχωρισμένων χαρακτήρων.
Το TomTom είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκεται τόσο σε πρωτότυπα προγράμματα πλοήγησης όσο και σε συσκευές τρίτων κατασκευαστών. Ένα από τα χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα λήψης των πιο πρόσφατων πληροφοριών από μετεωρολογικούς σταθμούς.
Το Autosputnik είναι ένα ρωσικό πρόγραμμα που καλύπτει περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και μια σειρά από ευρωπαϊκές περιοχές. Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Autosputnik, μπορείτε να αναζητήσετε διευθύνσεις γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό ενός σπιτιού, κτιρίου ή κτιρίου. Σας επιτρέπει να αναζητάτε διευθύνσεις όχι μόνο με αριθμούς σπιτιών, αλλά και κατά κτίρια και κτίρια. Επιπλέον, με τη βοήθεια του «Autosputnik» μπορείτε να φτιάξετε μια διαδρομή λαμβάνοντας υπόψη την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Το Navteq είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει επί του παρόντος πλοήγηση στη Μόσχα και στην περιοχή της Μόσχας, στην Αγία Πετρούπολη και στην περιοχή του Λένινγκραντ, καθώς και στην Ευρώπη.
Καρτέλλες
Κατά κανόνα, οι κατασκευαστές πλοηγών φροντίζουν ήδη εκ των προτέρων το απαραίτητο λογισμικό για τις συσκευές τους. Οι ενσωματωμένοι χάρτες, το προεγκατεστημένο λογισμικό καθιστούν τον πλοηγό σας πλήρως έτοιμο για εργασία όταν είναι ακόμα στη βιτρίνα του καταστήματος.
Εάν χρειάζεται να κατεβάσετε κάποιο περιεχόμενο και να εγκαταστήσετε προγράμματα από συγκεκριμένους κατασκευαστές, μπορείτε εύκολα να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε όλα αυτά. Οι πιο λεπτομερείς χάρτες της περιοχής για τον δέκτη GPS πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά ή να φορτωθούν στη μνήμη από οποιοδήποτε κατάλληλο μέσο flash. Η φόρτωση πραγματοποιείται μέσω κατάλληλων καρτών flash, φυσιγγίων και διεπαφών.
Στους χάρτες που είναι εγκατεστημένοι στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ορίσει σημεία, τα οποία χρησιμεύουν ως σημάδια προορισμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για διάφορα μέρη ανάπαυσης. Εάν οι ταξιδιώτες έχουν επεξεργαστεί τη διαδρομή εκ των προτέρων, τα σημεία θα θεωρούνται βασικά σημεία της διαδρομής και θα συνδέονται με τυχόν αλλαγές στις κατευθύνσεις κίνησης, στους χώρους στάθμευσης, στις διανυκτερεύσεις, στις διασταυρώσεις, στις τοποθεσίες των αξιοθέατων που θα ήθελαν να επισκεφτούν.
Διαδρομές
Πώς να λάβετε οδηγίες χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πλοήγησης; Μια διαδρομή είναι ένα σύνολο σημείων διαδρομής που βρίσκονται διαδοχικά σε βασικά τμήματα της διαδρομής. Μία διαδρομή μπορεί να περιέχει έως και 50 σημεία διαδρομής. Το σύγχρονο μοντέλο δεκτών GPS υποστηρίζει περίπου 20 διαδρομές. Με ανεξάρτητη εναλλαγή του πλοηγού, ο χρήστης συνοδεύεται κατά μήκος της διαδρομής από σημείο σε σημείο.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρήστης μετακινείται μόνο σε δύο σημεία - την αρχή και το τέλος. Μια διαδρομή που αποτελείται από μια ομάδα μικρών τμημάτων θα είναι πιο ακριβής δεδομένης της πολυπλοκότητας του οδικού δικτύου. Πράγματι, σχεδόν σε όλους τους τομείς, η κυκλοφορία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορεί να είναι δύσκολη για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι έργα οδοποιίας, μποτιλιαρίσματα, σημάνσεις και πολλά άλλα.
Τρόποι δημιουργίας διαδρομών
Αυτόματη παραγωγή. Η μέθοδος που θεωρείται η πιο βολική και αποτελεσματική. Διατίθεται στα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα πλοηγών. Ο χρήστης ορίζει το τελικό σημείο. Και ο πλοηγός υπολογίζει τη διαδρομή αυτόματα. Αυτή η μέθοδος υποστηρίζεται από τη λειτουργία "autorouting". Η αυτόματη δρομολόγηση είναι αυτόματη δρομολόγηση. Επίσης, για να υλοποιηθεί η λειτουργία αυτόματης διαδρομής, είναι απαραίτητο να φορτωθούν χάρτες με ενημερωμένες πληροφορίες κυκλοφορίας στον πλοηγό.
αποθηκευμένο κομμάτι. Έχοντας διανύσει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, ο χρήστης το μετατρέπει σε διαδρομή. Το αποθηκευμένο κομμάτι χρησιμοποιείται σε περαιτέρω διαδρομές κατά μήκος αυτής της διαδρομής.
Εισαγάγετε σημεία με μη αυτόματο τρόπο. Ο χρήστης επιλέγει ανεξάρτητα τα μέρη που χρειάζεται στον χάρτη και προσθέτει πόντους. Μπορείτε να επιλέξετε τα δικά σας ονόματα σημείων.
Λήψη από υπολογιστή. Μπορείτε να κάνετε λήψη σημείων διαδρομής από τον προσωπικό σας υπολογιστή στη μνήμη της συσκευής κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Καταρτίστηκε εκ των προτέρων.
Επιλέξτε σημεία από τη λίστα. Εάν ο κατάλογος των σημείων έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των σημείων με την προσθήκη ή τη διαγραφή τους.
Εάν δεν θέλετε να χάσετε το σημείο που χρειάζεστε. Ρυθμίστε μια προσαρμοσμένη ειδοποίηση. Θα ηχήσει ένα ξυπνητήρι όταν πλησιάσετε το επιλεγμένο σημείο. Επιπλέον, ο πλοηγός θα εκτιμήσει την απόσταση που απομένει μέχρι το σημείο και το χρόνο που απαιτείται για να φτάσει σε αυτό. Ο πλοηγός θα μεγεθύνει επίσης τον χάρτη για να διευκολύνει τους ελιγμούς του αυτοκινήτου. Όταν φτάσετε στο επιθυμητό σημείο, η συσκευή θα μετακινηθεί στο επόμενο σημείο, σύμφωνα με τη λίστα που καθορίσατε.
Κομμάτια
Στους πλοηγούς GPS, τα ίχνη είναι μια συγκεκριμένη ακολουθία σημείων που αντικατοπτρίζει τη διαδρομή που έχετε διανύσει. Τα σημεία τροχιάς μερικές φορές συγχέονται με τα σημεία διαδρομής, αλλά είναι διαφορετικές έννοιες. Τα σημεία διαδρομής ενημερώνουν τον χρήστη για τις τρέχουσες συντεταγμένες για ένα δεδομένο λεπτό, για την τιμή του ύψους και της ταχύτητας του αυτοκινήτου. Η ταχύτητα υπολογίζεται με βάση τα γειτονικά σημεία συντεταγμένων, καθώς και τη διαφορά που υπολογίζεται από το χρόνο εγγραφής. Το κομμάτι έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει τον χρήστη στην αρχή της διαδρομής. Αυτό γίνεται με ένα ειδικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται trackback.
Λεπτομέρεια
Η λεπτομέρεια της διαδρομής χαρακτηρίζεται από τον αριθμό των σημείων στην πίστα. Οι αναλογίες είναι οι εξής: όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σημείων στην πίστα, τόσο μεγαλύτερη είναι η λεπτομέρεια της διαδρομής. Ο αριθμός των πόντων σε ένα κομμάτι μπορεί να είναι διαφορετικός. Τα μοντέλα των σύγχρονων πλοηγών μπορούν να περιέχουν έως και 5 χιλιάδες σημεία σε ένα κομμάτι, ενώ ένα κομμάτι, εάν αποθηκευτεί, δεν μπορεί να περιέχει περισσότερους από 256 πόντους. Συνεπώς, αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα της λεπτομέρειας με τον καλύτερο τρόπο. Επιπλέον, το αποθηκευμένο κομμάτι δεν αφήνει ενδείξεις υψομέτρου και χρόνου, παρά μόνο συντεταγμένες. Αξίζει επίσης να προστεθεί ότι σε κατάσταση απενεργοποίησης, η συσκευή GPS δεν θα καταγράφει το κομμάτι. Επομένως, η σύνδεση σημείων θα πραγματοποιηθεί πριν την απενεργοποίηση της συσκευής και αμέσως μετά την ενεργοποίησή της.
Εναλλαγή
Αυτές περιλαμβάνουν αφαιρούμενες κάρτες μνήμης flash, διεπαφές, υποδοχές σχεδιασμένες να διατηρούν τη συσκευή σας συνδεδεμένη στο δίκτυο.
Υποδοχές κάρτας μνήμης
Οι αφαιρούμενες κάρτες μνήμης χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ενσωματωμένης μνήμης του δέκτη GPS. Αυτό είναι απαραίτητο για την επέκταση των δυνατοτήτων του πλοηγού. Μπορείτε να αποθηκεύσετε λεπτομερείς χάρτες, διαδρομές, σημεία διαδρομής σε μεγάλες ποσότητες εάν χρησιμοποιείτε πρόσθετη κάρτα μνήμης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρτών μνήμης που λειτουργούν με σύγχρονα μοντέλα πλοηγών.
compact flash. Ο πιο συνηθισμένος και φθηνότερος τύπος καρτών μνήμης.
Η MicroSD (Micro Secure Digital) είναι ένας τύπος κάρτας μνήμης flash με ελάχιστο μέγεθος. Δυνατότητα αύξησης της μνήμης του πλοηγού αρκετές φορές.
Η SD (Secure Digital) είναι το ταχύτερο πρότυπο από όλες τις κάρτες μνήμης flash που λειτουργούν με προγράμματα πλοήγησης. Εκτός από την αυξημένη ταχύτητα μεταφοράς και εγγραφής δεδομένων, διαθέτει επίσης υψηλό βαθμό προστασίας δεδομένων. Οι κάρτες SD είναι ανθεκτικές, μικρές και εξοικονομούν ενέργεια της συσκευής. Οι κάρτες μορφής MMC μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στην υποδοχή SD, αλλά οι κάρτες SD δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην υποδοχή κάρτας MMC.
Φυσίγγιο. Το φυσίγγιο δεν προορίζεται για αποθήκευση και μεταφορά αρχείων, ωστόσο, όλοι οι απαραίτητοι χάρτες της περιοχής είναι ήδη καταγεγραμμένοι σε αυτό. Τα φυσίγγια παράγονται από κατασκευαστές πλοηγών.
Συνδέσεις
Οι περισσότεροι πλοηγοί είναι εξοπλισμένοι με υποδοχή ακουστικών. Αυτό είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των δυνατοτήτων πολυμέσων των συσκευών GPS. Αυτές οι δυνατότητες περιλαμβάνουν την αναπαραγωγή αρχείων μουσικής, αρχείων βίντεο, την εγγραφή ήχου σε συσκευή εγγραφής φωνής και ένα σύστημα ηχητικών μηνυμάτων.
Εισροές
Οι πλοηγοί διαθέτουν είσοδο AV. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση σημάτων ήχου και βίντεο. Επίσης, η είσοδος χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του σήματος από ορισμένες φορητές συσκευές. Για παράδειγμα, μια βιντεοκάμερα ή ένα δέκτη τηλεόρασης.
Διεπαφές
bluetooth. Δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων χωρίς τη χρήση καλωδίων ή καλωδίων. Το Bluetooth χρησιμοποιείται για τη λήψη νέων χαρτών και διαδρομών στη συσκευή, καθώς και για τη μεταφορά των απαραίτητων δεδομένων σε έναν προσωπικό υπολογιστή.
Θύρα COM ή RS-232. Μια άλλη διεπαφή μεταφοράς δεδομένων που χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως το Bluetooth. Με αυτό, μπορείτε να κατεβάσετε χάρτες, διαδρομές και διαδρομές. Πρόσφατα, αυτός ο τύπος διεπαφής έχει χάσει τη δημοτικότητά του. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η θύρα COM παρέχει μάλλον χαμηλό ρυθμό μεταφοράς σε σύγκριση με τα ανάλογα.
GSM/GPRS. Μια μονάδα με δυνατότητα bluetooth που παρέχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η μονάδα μπορεί να είναι είτε εξωτερική είτε ενσωματωμένη. Αυτή η διεπαφή πραγματοποιεί λήψη δεδομένων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPRS. Ωστόσο, για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την υπηρεσία, ο κάτοχος ενός πλοηγού GPS πρέπει να αγοράσει μια ξεχωριστή κάρτα SIM. Όταν σχεδιάζετε μια διαδρομή, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψη την υπάρχουσα κυκλοφοριακή συμφόρηση και την κυκλοφοριακή κατάσταση γενικότερα. Δεδομένης αυτής της συνθήκης, οι χρήστες προτιμούν το πρόγραμμα περιήγησης Opera mini. Αυτό το πρόγραμμα περιήγησης υποστηρίζεται από τεχνολογία GPRS και δεν απαιτεί σοβαρό οικονομικό κόστος κατά τη λήψη δεδομένων. Για να συνεχίσετε να λειτουργεί το Opera mini, χρειάζεστε επίσης ένα εσωτερικό μόντεμ και τη δυνατότητα εξωτερικής σύνδεσης στο Internet. Εάν η συσκευή σας δεν διαθέτει τέτοιες δυνατότητες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μια μονάδα CFIO-Bluetooth είτε ένα κινητό τηλέφωνο για αυτούς τους σκοπούς.
Το USB (Universal Serial Bus) είναι μια άλλη διεπαφή για μεταφορά δεδομένων. Θεωρείται το πιο βολικό στη χρήση. Όλοι οι φορητοί υπολογιστές και οι προσωπικοί υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με αυτήν τη διεπαφή.
Πρότυπα
Οι δέκτες GPS χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων NMEA 0183. Δεδομένου ότι το NNEA 0183 είναι ένα γενικά αποδεκτό πρότυπο, οι περισσότερες από τις αντίστοιχες συσκευές είναι προσαρμοσμένες σε αυτό. Το πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων εγγυάται τη συμβατότητα της συσκευής σας με δημοφιλές λογισμικό γραμμένο για την υποστήριξη της πλοήγησης GPS.
Πρόσθετες λειτουργίες
Οι πλοηγοί σήμερα ακολουθούν την πορεία που ακολουθούν οι κατασκευαστές των περισσότερων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και ψηφιακών συσκευών. Μιλάμε, πρώτα απ 'όλα, για την πολυλειτουργικότητα, την ευελιξία των συσκευών. Λόγω των σημερινών τάσεων, οι κατασκευαστές αναγκάζονται να παράγουν τις συσκευές τους με μια αρκετά μεγάλη λίστα πρόσθετων λειτουργιών. Μεταξύ αυτών των λειτουργιών είναι οι ακόλουθες:
Τηλεχειριστήριο. Μια συσκευή για τον τηλεχειρισμό ενός πλοηγού. Η παρουσία του τηλεχειριστηρίου οφείλεται στην ευελιξία της συσκευής. Το τηλεχειριστήριο έχει ξεχωριστά κουμπιά για κάθε λειτουργία.
Μεγάφωνο. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λειτουργία, μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω τηλεφώνου χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο και το ηχείο και τη σύνδεση Bluetooth. Η λειτουργία είναι βολική για τηλεφωνικές συνομιλίες κατά την οδήγηση, καθώς δεν χρειάζεται να αποσπαστείτε από την οδήγηση.
Mp3 player. Το ενσωματωμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής είναι ένα χαρακτηριστικό που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των χρηστών. Η συσκευή αναπαραγωγής σάς επιτρέπει να ακούτε μουσικές συνθέσεις και άλλα αρχεία ήχου που διαβάζονται από μια αφαιρούμενη κάρτα flash.
Ενσωματωμένα παιχνίδια. Θα αντιμετωπίσουν τέλεια τη λαχτάρα σας κατά τη διάρκεια μακρών αναμονών σε μποτιλιαρίσματα των αυτοκινητοδρόμων των μεγάλων πόλεων.
Ενσωματωμένη συσκευή εγγραφής φωνής. Ο χρήστης χρειάζεται συσκευή εγγραφής φωνής όταν δημιουργεί ηχογραφήσεις ή σύντομες φωνητικές σημειώσεις.
Πομπός FM. Αυτός είναι ένας ραδιοπομπός. Εκπέμπει ήχο σε ένα συνηθισμένο ραδιοκασετόφωνο και λειτουργεί στην περιοχή κυμάτων FM. Για να χρησιμοποιήσει τον πομπό, ο χρήστης πρέπει να ορίσει μια ελεύθερη συχνότητα στον πλοηγό και στο ραδιόφωνο. Η ελεύθερη συχνότητα αναφέρεται σε μια συχνότητα που δεν καταλαμβάνεται, για παράδειγμα, από κανέναν ραδιοφωνικό σταθμό. Ο πομπός σάς επιτρέπει να ακούτε αρχεία πολυμέσων, ηχογραφήσεις φωνής και προτροπές απευθείας μέσω των ηχείων του αυτοκινήτου. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε τον πομπό, συχνά προκύπτουν δυσκολίες. Για παράδειγμα, κατά την είσοδο στην περιοχή όπου η συχνότητα που χρησιμοποιείται από αυτόν καταλαμβάνεται από το ραδιόφωνο. Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία του πομπού θα περιπλέκεται από παρεμβολές, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί μια νέα συχνότητα σε τέτοιες καταστάσεις.
Μαγνητική πυξίδα. Χρησιμοποιεί δορυφορικές πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυξίδα δεν διακόπτει τη λειτουργία της ακόμη και όταν το GPS-navigator είναι απενεργοποιημένο.
Βίντεο. Η λειτουργία παρέχει προβολή αρχείων βίντεο σε μορφές που υποστηρίζονται από τη συσκευή απευθείας στην οθόνη του δέκτη GPS.
Φωτογραφία. Οι έγχρωμες οθόνες των σύγχρονων πλοηγών σάς επιτρέπουν να βλέπετε όλα τα είδη αρχείων γραφικών χωρίς απώλεια ποιότητας εικόνας. Τα αρχεία γραφικών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες.
συμπέρασμα
Η επιλογή ενός πλοηγού, όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Η διαδικασία επιλογής περιπλέκεται επίσης από την τακτική ενημέρωση της γκάμας των πλοηγών και την ατελείωτη περιπλοκή της λειτουργικότητας αυτών των συσκευών. Το λογισμικό για αυτές τις συσκευές εμφανίστηκε, οι λεπτομέρειες χάρτη και η απόδοση του τσιπ έφτασαν σε πρωτοφανή ύψη. Οι πιο απλές συσκευές έχουν φτάσει στο επίπεδο των πολυλειτουργικών συσκευών που έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν πολλές συσκευές. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε τη σωστή επιλογή, γιατί τώρα γνωρίζετε τα πάντα για τους πλοηγούς GPS.

Πώς να επιλέξετε έναν πλοηγό
Πώς να επιλέξετε έναν πλοηγό
Πώς να επιλέξετε έναν πλοηγό
Πώς να επιλέξετε έναν πλοηγό Πώς να επιλέξετε έναν πλοηγό Πώς να επιλέξετε έναν πλοηγόHome | Articles

April 22, 2024 22:29:50 +0300 GMT
0.010 sec.

Free Web Hosting