Zemaljska televizija

Trenutno se u Rusiji televizijske emisije emitiraju u standardu SECAM (625 redaka), slika se prikazuje u razlučivosti 720 sa 576 piksela i brzinom kadrova od 25 u sekundi.
Niz inozemnih zemalja emitira u PAL formatu, koji se razlikuje samo u algoritmu kodiranja u boji.
Smatra se da tehnološki najnaprednije zemlje emitiraju u formatu NTSC 3,58. U ovom standardu, broj sličica u sekundi iznosi 29,97, a razlučivost zaslona u digitalnom predstavljanju 720 x 480 piksela. Dakle, NTSC standard ima veću brzinu kadrova, ali nižu vertikalnu razlučivost.
Postoje dvije metode stvaranja slike - progresivna i isprepletena. Progresivnom metodom slike svaki kadar sadrži sve crte slike, tj. Npr. Brzinom od 30 sličica u sekundi bit će prikazano 30 punih kadrova. Metodom isprepletenog prijenosa slike, parni redovi izvorne slike (puni kadar) prikazat će se u parnim, a neparni u neparnim okvirima. Prepletena slika izgleda pomalo mutno u usporedbi s progresivnom, ali može značajno smanjiti količinu prenesenih informacija. Mnogi ljudi ne vole treperenje stvoreno isprepletenim slikama.
Progresivna slika označava se slovom p (progresivno), na primjer 720p. Isprepletena slika - označava se slovom I (isprepleteno), na primjer 1080i.
Stariji formati PAL, SECAM i NTSC 3.58 koriste isprepleteni način prijenosa informacija.

Zemaljska televizija
Zemaljska televizija
Zemaljska televizija
Zemaljska televizija Zemaljska televizija Zemaljska televizijaHome | Articles

December 2, 2022 01:41:28 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting