Zakaj je potreben HDMI

Med številnimi vhodi / izhodi, ki so na voljo na servisnih ploščah sodobne video opreme, je zagotovo priključek HDMI. Pravzaprav je ta hitri vmesnik prihodnji standard za nove predvajalnike in digitalne televizorje.
Včasih so živeli bolj preprosto in skromno. Na televizorju je bil en RF antenski vhod, na katerega je bilo vse priključeno - UHF antene, navadne antene in, kdo jih je imel, video snemalniki. Kar se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zgodilo z vrsto velikih in majhnih znanstvenih in tehnoloških revolucij, se imenuje kaos. Uporabljeno je bilo veliko video tehnologij in vsaka je zahtevala ločen vhod na televizorju - RCA, S-Video, RGB itd. Novo stopnjo v razvoju televizije je zaznamoval pojav digitalnih TV plošč. Po vrsti preizkušenj se je pojavil univerzalni digitalni vmesnik za prenos slik visoke ločljivosti - HDMI (High Definition Multimedia Interface).
Digitalni vmesnik HDMI se uporablja za prenos predstavnostnih vsebin (avdio in video) iz vira - DVD predvajalnika, satelitskega sprejemnika ali dekoderja na digitalno televizijo. Podatki se prenašajo brez stiskanja po enem kablu (za razliko od združljivega DVI, ki deluje samo s slikami).
Danes je HDMI dejansko postal produkcijski standard za prenos avdio in video vsebin. V zadnjem času ga uporabljajo ne le znani proizvajalci potrošniške elektronike - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RAC), Toshiba, temveč tudi največja zabavna podjetja - Fox, Universal, Warner Bros., Disney itd. Do konca tega leta je predvidena prodaja do 60 milijonov naprav s povezavami HDMI.
Razvijalci trdijo, da sta glavna razloga za ustvarjanje vmesnika prijaznost do uporabnika in visoka kakovost nastale slike. Uporabniki sami imajo različna mnenja o tej zadevi.
Splošne lastnosti
Nedvomno je HDMI napredna tehnologija. Zadnji vmesnik junija 2006, različica 1.3, omogoča delovanje na frekvenci 340 MHz (do 10,2 Gbps) - najprej so takšni kazalniki namenjeni prihodnjemu razvoju formata HDTV, zdaj pa je večina zmogljivosti v povpraševanje po opremi in se uporabljajo za predvideni namen.
Vmesnik je idealen za delo z Blu-Ray in HD-DVD, igralnimi konzolami naslednje generacije (XBOX 360, Playstation3) in sodobnimi televizorji HDTV.
Vmesnik je združljiv z DVI. To pomeni, da je v teoriji mogoče gledati video iz naprave DVI na televizorju HDMI in obratno.
HDMI podpira povezovanje osebnih računalnikov s potrošniško elektroniko. Računalnik prek grafične kartice je mogoče priključiti na digitalni monitor in televizor.
Poleg tega se vmesnik nenehno izboljšuje, da se ohrani združljivost s starejšimi napravami.
Video
HDMI je sposoben delati tako z običajnimi digitalnimi signali kot s kakovostjo HDTV - z ločljivostjo od 420p do 1080p za digitalni video in načeloma z analognimi sistemi NTSC, PAL itd.
Najnovejša različica HDMI 1.3 podpira 30, 36 in 48-bitne barve znotraj standarda RGB - torej več kot milijardo (!) Odtenkov - izboljšan kontrast, barvni prehodi itd. Podpora je tudi za nove barvne standarde (npr. xvYCC - 1,8-krat več barv, kot jih podpira današnji signal HDTV).
Zvok
Vmesnik deluje z različnimi zvočnimi formati:
Stereo;
Večkanalni zvočni formati - Dolby Digital, DTS itd .;
Formati bližnje prihodnosti - Dolby TrueHD in DTS-HD;
Podpira prenos 8-kanalnega digitalnega zvoka pri 192 kHz brez kakršnega koli stiskanja.
Različica HDMI 1.3 omogoča sinhronizacijo videa in zvoka. Obdelava videa običajno traja nekoliko dlje kot zvok - HDMI se samodejno prilagodi.
Na splošno se mora kupec najprej seznaniti s posebnimi specifikacijami vmesnika v kupljeni opremi. Proizvajalci potrošniške elektronike običajno vključujejo podporo samo za tiste funkcije, ki se jim zdijo potrebne za določen model na podlagi njihove vizije potreb potrošnikov. Tako nominalno sodobnejši vmesnik HDMI v enem modelu televizorja morda nima funkcije, ki jo nudi starejši v drugem modelu. Vsak nakup je treba izbrati glede na vaše posebne potrebe.
In kar je najpomembneje, da bi se izognili težavam, vnaprej poskrbite, da vaš televizor z vmesnikom HDMI podpira tehnologijo HDCP.
HDCP
(HDCP) Zaščita digitalne vsebine z visoko pasovno širino je tehnologija, ki jo je razvila Digital Content Protection, LLC (hčerinsko podjetje podjetja Intel) za zaščito predstavnostnih vsebin pred nepooblaščenim snemanjem. Uporablja se tako v DVI (redko) kot v HDMI. Dandanes so skoraj vsi širokozaslonski digitalni televizorji opremljeni s HDCP. Ker je HDCP neločljivo povezan s HDMI, je to tisto, kar povzroča glavne pritožbe uporabnikov glede vmesnika.
Kot veste, se ustvarjalci vsebin bojijo kraje in prepisovanja visokokakovostnih digitalnih vsebin s strani piratov. Zato uporabniki pogosto krivijo filmska podjetja, da povzročajo nekaj zmede na trgu elektronike.
Načelo delovanja HDCP je razmeroma preprosto - naprave prek kabla HDMI vzpostavijo medsebojno komunikacijo in si izmenjajo ključ za dešifriranje signala. Če je priključena snemalna naprava, predvajalni modul noče prenašati informacij nanjo. Med žrtvami te iznajdljivosti so tudi lastniki televizorjev HDMI, ki ne podpirajo HDCP. Takšne naprave ne samo, da ne pišejo zaščitene vsebine, ampak je tudi ne berejo.
To povzroča povsem upravičeno draženje kupcev, ki so pred kratkim dali veliko denarja za visokotehnološko opremo. V teoriji je naprava pripravljena na sprejem visokokakovostnega signala - pravzaprav zaščita pred zapisovanjem HDCP moti sprejem.
Dejansko ima tehnologija zaščite pred pisanjem vlogo "neulovljivega Joeja". Novice o vdorih Blu-Ray in HDCP so se po internetu razširile skoraj takoj po objavi tehnologije, vendar je predrago krasti in proizvajati vsebino HDCP, ki je do danes še vedno redka.
Tako vmesnik HDMI, nedvomno uporaben in obetaven, v skoraj vseh izdelkih prejme nepotreben dodatek v obliki tehnologije za zaščito pred pisanjem nikomur, razen nekaterim medijskim podjetjem. Kljub temu kupci še vedno nimajo druge izbire - kupiti morajo napravo z vhodom HDMI ali pa ostati na robu napredka.

Zakaj je potreben HDMI
Zakaj je potreben HDMI
Zakaj je potreben HDMI
Zakaj je potreben HDMI Zakaj je potreben HDMI Zakaj je potreben HDMIHome | Articles

December 5, 2022 19:51:37 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting