Zašto je potreban HDMI

Među brojnim ulazima / izlazima dostupnim na servisnim pločama moderne video opreme, definitivno postoji HDMI priključak. Zapravo je ovo sučelje velike brzine budući standard za nove uređaje za reprodukciju i digitalne televizore.
Prije se živjelo jednostavnije i skromnije. Na televizoru je bio jedan RF antenski ulaz, na koji je bilo sve povezano - UHF antene, obične antene i, tko ih je imao, video rekorderi. Ono što se dogodilo 90-ih godina prošlog stoljeća sa nizom velikih i malih znanstvenih i tehnoloških revolucija naziva se kaos. Korišteno je puno video tehnologija, a svaka je zahtijevala zaseban ulaz na televizoru - RCA, S-Video, RGB, itd. Nova faza u razvoju televizije obilježena je pojavom digitalnih TV ploča. Nakon niza ispitivanja, pojavilo se univerzalno digitalno sučelje za prijenos slika visoke rezolucije - HDMI (High Definition Multimedia Interface).
Digitalno sučelje HDMI koristi se za prijenos medijskog sadržaja (i audio i video) s izvora - DVD uređaja, satelitskog prijamnika ili dekodera na digitalni TV. Podaci se prenose bez kompresije jednim kabelom (za razliku od, na primjer, kompatibilnog DVI-a koji radi samo sa slikama).
Danas je HDMI postao de facto proizvodni standard za prijenos audio i video sadržaja. U posljednje vrijeme koriste ga ne samo poznati proizvođači potrošačke elektronike - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RAC), Toshiba, već i najveće zabavne tvrtke - Fox, Universal, Warner Bros., Disney itd. Do kraja ove godine predviđa se prodaja do 60 milijuna uređaja s HDMI vezama.
Programeri tvrde da su glavni razlozi za stvaranje sučelja korisnost i visoka kvaliteta rezultirajuće slike. Korisnici sami imaju različita mišljenja o ovom pitanju.
Opća svojstva
Bez sumnje, HDMI je progresivna tehnologija. Posljednje sučelje iz lipnja 2006., verzija 1.3, omogućuje rad na frekvenciji od 340 MHz (do 10,2 Gbps) - prije svega, takvi su pokazatelji dizajnirani za budući razvoj HDTV formata, ali sada je većina kapaciteta u potražnja opreme i koriste se za namjeravanu svrhu.
Sučelje je idealno za rad s Blu-Ray i HD-DVD-om, igraćim konzolama sljedeće generacije (XBOX 360, Playstation3) i modernim HDTV televizorima.
Sučelje je kompatibilno s DVI-jem. To znači da je u teoriji moguće gledati video s DVI uređaja na HDMI televizoru i obrnuto.
HDMI podržava povezivanje računala s potrošačkom elektronikom. Računalo putem video kartice može se spojiti i na digitalni monitor i na televizor.
Uz to, sučelje se neprestano poboljšava kako bi se održala povratna kompatibilnost s naslijeđenim uređajima.
Video
HDMI je sposoban raditi i s digitalnim signalom konvencionalne kvalitete i s HDTV kvalitetom - s razlučivošću od 420p do 1080p za digitalni video i, u principu, s analognim sustavima NTSC, PAL itd.
Najnovija inačica HDMI 1.3 podržava 30, 36 i 48-bitne boje unutar RGB standarda - odnosno više od milijardu (!) Sjena - poboljšani kontrast, prijelazi boja itd. Tu je i podrška za nove standarde boja (npr. xvYCC - 1,8 puta više boja nego što ih podržava današnji HDTV signal).
Zvuk
Sučelje radi s različitim audio formatima:
Stereo;
Višekanalni audio formati - Dolby Digital, DTS, itd .;
Formati bliske budućnosti - Dolby TrueHD i DTS-HD;
Podržava prijenos 8-kanalnog digitalnog zvuka na 192 kHz bez ikakve kompresije.
Verzija HDMI 1.3 omogućuje sinkronizaciju video i zvuka. Obrada videozapisa obično traje nešto dulje od zvuka - HDMI se automatski prilagođava.
Općenito, kupac bi se trebao prvo upoznati sa specifičnim specifikacijama sučelja u kupljenoj opremi. Tipično, proizvođači potrošačke elektronike uključuju podršku samo za one značajke koje smatraju potrebnim za određeni model na temelju svoje vizije potrošačkih potreba. Dakle, nominalno modernije HDMI sučelje u jednom modelu televizora možda neće imati funkciju stariju u drugom modelu. Svaka kupnja mora biti odabrana na temelju vaših specifičnih potreba.
I, što je najvažnije, kako biste izbjegli probleme, trebali biste unaprijed voditi računa da vaš TV s HDMI sučeljem podržava HDCP tehnologiju.
HDCP
(HDCP) Zaštita digitalnog sadržaja širokopojasne širine tehnologija je koju je razvila tvrtka Digital Content Protection, LLC (podružnica Intela) za zaštitu medijskog sadržaja od neovlaštenog snimanja. Koristi se i u DVI (rijetko) i u HDMI. Danas su gotovo svi širokozaslonski digitalni televizori opremljeni HDCP-om. Budući da je HDCP neraskidivo povezan s HDMI-om, to je ono što uzrokuje glavne prigovore korisnika na sučelje.
Kao što znate, kreatori sadržaja strahuju od krađe i prekrajanja visokokvalitetnih digitalnih sadržaja od strane pirata. Stoga korisnici često krive filmske tvrtke za stvaranje neke zabune na tržištu elektronike.
Načelo rada HDCP-a relativno je jednostavno - uređaji putem HDMI kabela uspostavljaju međusobnu komunikaciju i razmjenjuju ključ za dešifriranje signala. Ako je spojen uređaj za snimanje, modul za reprodukciju odbija mu prenositi informacije. Vlasnici HDMI televizora koji ne podržavaju HDCP također su među žrtvama ove domišljatosti. Takvi uređaji ne samo da ne pišu zaštićeni sadržaj, već ga i ne čitaju.
To uzrokuje sasvim opravdanu iritaciju kupaca, koji su nedavno dali puno novca za visokotehnološku opremu. U teoriji je uređaj spreman za primanje visokokvalitetnog signala - zapravo, zaštita od zapisa HDCP ometa prijam.
Zapravo, tehnologija zaštite od pisanja igra ulogu "nedostižnog Joea". Vijesti o hakiranju Blu-Ray-a i HDCP-a proširile su se Internetom gotovo odmah nakon objave tehnologije, ali preskupo je krasti i proizvoditi HDCP sadržaj koji je do danas još uvijek rijedak.
Dakle, HDMI sučelje, nesumnjivo korisno i obećavajuće, u gotovo svim proizvodima dobiva nepotreban dodatak u obliku tehnologije zaštite od pisanja bilo kome, osim nekolicini medijskih tvrtki. Ipak, kupci još uvijek nemaju izbora - trebaju kupiti uređaj s HDMI ulazom ili ostati na margini napretka.

Zašto je potreban HDMI
Zašto je potreban HDMI
Zašto je potreban HDMI
Zašto je potreban HDMI Zašto je potreban HDMI Zašto je potreban HDMIHome | Articles

December 5, 2022 19:12:21 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting