Vrste sesalnikov s podrobnimi značilnostmi

Pod imenom " Sesalnik " velja za napravo, ki s pomočjo zraka, razredčenega z zračnim kompresorjem, sesa umazanijo in prah, ki se nabira v filtru sesalnika. Običajno se uporablja za čiščenje notranjih tal in preprog.
Glavna sestavina sesalnika sta ventilator in elektromotor, ki sta vgrajena v telo. Za udobje je sesalnik opremljen s posebno prilagodljivo cevjo in nastavki za različne potrebe.
Obstajajo takšne vrste sesalnikov, odvisno od področja uporabe: talni, nahrbtni, ročni sesalniki s čopiči, avtomobili itd. Talni sesalniki veljajo za najpogostejše. Sesalniki so razdeljeni tudi glede na način odstranjevanja: z vrečko s posodo in z vodnim filtrom.
Sesalnik z zamenljivo vrečko za prah
To so modeli, ki uporabljajo vrečko za prah, v njej se med čiščenjem nabere prah in drobni delci odpadkov. Prašni zbiralnik je praviloma nameščen znotraj sesalnika, lahko je izdelan iz krpe, ki je nenehno v sesalniku in se ob polnjenju sprosti iz smeti, pa tudi zamenljiv - iz papirja ali netkanega materiala . Ker so trajni zbiralniki prahu narejeni iz blaga, so neučinkoviti, saj lahko zadržijo le velike delce prahu, majhni delci pa se razpršijo v zrak. Zamenljivi zbiralniki prahu so pri čiščenju učinkovitejši, ker lahko ujamejo prah, velik do 0,3 mikrona (mikrobi, alergeni in celo vonjave).
Ciklon sesalnika
Takšni sesalniki vključujejo modele, v katere je vgrajen poseben ciklonski filter, v njem se med centrifugalno silo med čiščenjem zbirajo prah in umazanija ter drugi delci ruševin. Leta 1986 je bil predstavljen prvi ciklonski sesalnik Dyson. Po učinkovitosti ciklonski sesalniki niso posebno boljši od klasičnih sesalnikov, česar ne moremo trditi za ceno, ki je pogosto tudi za kakšen vrstni red višja.
Sesalnik z aquafilterjem
Gre za vrste sesalnikov, pri katerih pride do filtracije s pršenjem zračnega toka v posebni posodi z vodo, zato se ob mešanju v posodi z vodo zadrži grob prah, v posebnem ločevalniku pa ostane močno razpršen droben prah. V separatorju se ustvari povratni potisk, zaradi tega skozi njega prehajajo le molekule zraka, zadržijo pa se prah in voda.

Vrste sesalnikov s podrobnimi značilnostmi
Vrste sesalnikov s podrobnimi značilnostmi
Vrste sesalnikov s podrobnimi značilnostmi
Vrste sesalnikov s podrobnimi značilnostmi Vrste sesalnikov s podrobnimi značilnostmi Vrste sesalnikov s podrobnimi značilnostmiHome | Articles

December 8, 2022 01:41:38 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting