Usporedba ATSC-a i DVB-T

Da su američki stručnjaci provodili usporedna ispitivanja svog sustava ne samo u laboratoriju, već i u stvarnom gradu, tada teško da bi otkrili prednosti standarda ATSC. Što se tiče kvalitete, ATSC i DVB-T svakom gledatelju pružaju studijsku kvalitetu koju su proizvele vodeće TV kuće. U tom pogledu nema smisla uspoređivati ​​ove standarde. DVB-T, poput ATSC, uključuje HDTV i Dolby AC-3. Standardi se temelje na MPEG-2, ali ono što ih stvarno razlikuje je pouzdanost isporuke signala određenom gledatelju. Tako, na primjer, ako ptica neočekivano sleti na antenu tijekom ATSC-ove bejzbolske emisije, a prijenos bude prekinut zbog toga, gledatelj će biti nezadovoljan radom takve televizije.
Ako usporedimo Sjedinjene Države i Rusiju, onda se nekome može učiniti da su zemlje slične. Ali to vrijedi samo za njihove goleme teritorije. I za Sjedinjene Države i za Rusiju to znači važnost razvoja satelitske konstelacije za primarnu distribuciju i preraspodjelu televizijskih programa. Razlike su prvenstveno povezane s različitim klimatskim uvjetima. Bez obzira koliko se čudno činilo, radioprozirnost zgrada u toplijim klimatskim uvjetima olakšava prijem televizije. Međutim, čak i uz tako povoljne uvjete, ATSC prijem na unutarnjim antenama i prijenosnim televizorima uopće se ne uzima u obzir. U New Yorku je svaka kuća spojena na kabel, međutim, svaka američka obitelj ima 3-4 dodatna televizora sa sobnom antenom za jedan kabelski TV.
Stoga je praktična primjena ATSC standarda jasno pokazala nedosljednost amplitudske modulacije (8VSB) i nedostatak učinkovitih sredstava za bavljenje reflektiranim signalom. U stvari, umjesto oglašenog smanjenja snage DH odašiljača, zapravo je snaga odašiljača u najvišoj zgradi u New Yorku povećana na 350 kW, a pritom nije osiguravala zajamčeni prijem u svim točkama grada. Zadovoljstvo je primijetiti da su Sjedinjene Države dodijelile opseg za eksperimentalno emitiranje DVB-T.
U Rusiji su zgrade uglavnom armirani beton ili opeka s armiranobetonskim podovima. Čak i mnoga sela i gradove na dachama sastoje se od kuća koje sadrže armirani beton ili metalne konstrukcije zbog kojih nisu radiolucentne. Ne bismo trebali zaboraviti na činjenicu da je u Rusiji i susjednim zemljama usvojen analogni televizijski standard Secam, čije mjere zaštite od smetnji uopće nisu predviđene ATSC standardom. Uvođenje ATSC standarda u Rusiji neće biti samo štetno, već i pogubno, jer će zahtijevati kolosalna ulaganja u antenske dovodne uređaje televizijskih mreža, kao i trenutno napuštanje analognog emitiranja u standardu Secam.

Usporedba ATSC-a i DVB-T
Usporedba ATSC-a i DVB-T
Usporedba ATSC-a i DVB-T
Usporedba ATSC-a i DVB-T Usporedba ATSC-a i DVB-T Usporedba ATSC-a i DVB-THome | Articles

December 6, 2022 15:15:15 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting