Televizija visoke razlučivosti

HDTV (televizija visoke razlučivosti) pretpostavlja rezoluciju 1920 x 1080 (u Europi) ili 1280 x 720 (u SAD-u). No u SAD-u se koristi progresivna metoda formiranja slike, a u Europi isprepletena.
Stoga je jasnoća HDTV slike (broj točaka koje čine sliku) gotovo 5 puta veća od one kod konvencionalne televizije. Oni koji vide televiziju visoke rezolucije zadivljeni su kvalitetom slike.
U svim formatima zemaljske televizije (osim u zapadnoeuropskom PAL Plus), omjer slike je 4 prema 3. A kod televizija visoke rezolucije omjer je 16 do 9. Stoga će uobičajena slika na HDTV televizoru ili biti razvučen na cijeli zaslon s izobličenim omjerima ili obrađen posebnim algoritmom kako bi se to izobličenje svelo na najmanju moguću mjeru ili će TV prikazati prazne crne trake oko rubova.
Pretplatnici digitalne televizije mogu samostalno odabrati način prikazivanja standardne slike 4: 3 na HD televizoru, tj. može obrezati sliku odozgo i odozdo ili prikazati cijelu sliku, ali s praznim trakama lijevo i desno.

Televizija visoke razlučivosti
Televizija visoke razlučivosti
Televizija visoke razlučivosti
Televizija visoke razlučivosti Televizija visoke razlučivosti Televizija visoke razlučivostiHome | Articles

November 28, 2022 02:24:05 +0200 GMT
0.004 sec.

Free Web Hosting