Televizija visoke ločljivosti

HDTV (televizija visoke ločljivosti) predpostavlja ločljivost 1920 x 1080 (v Evropi) ali 1280 x 720 (v ZDA). Toda v ZDA se uporablja progresivna metoda oblikovanja slike, v Evropi pa prepletena.
Tako je jasnost slike HDTV (število pik, ki sestavljajo sliko) skoraj petkrat večja kot pri običajni televiziji. Tisti, ki vidijo televizijo visoke ločljivosti, so presenečeni nad kakovostjo slike.
V vseh prizemnih televizijskih formatih (razen v zahodnoevropskem PAL Plus) je razmerje stranic slike 4 proti 3. In pri televiziji z visoko ločljivostjo je razmerje stranic 16 do 9. Zato bo običajna slika na televizorju HDTV bodisi raztegnite na celozaslonski prikaz z izkrivljenimi razmerji ali obdelajte s posebnim algoritmom, da to popačenje zmanjšate, ali pa bo televizor prikazal prazne črne pasove okoli robov.
Naročniki digitalne televizije lahko samostojno izberejo način prikaza standardne slike 4: 3 na HD televizorju, tj. lahko obreže sliko zgoraj in spodaj ali prikaže celotno sliko, vendar s praznimi črtami na levi in ​​desni.

Televizija visoke ločljivosti
Televizija visoke ločljivosti
Televizija visoke ločljivosti
Televizija visoke ločljivosti Televizija visoke ločljivosti Televizija visoke ločljivostiHome | Articles

November 26, 2022 21:01:25 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting