Teknologji DLP

DLP është teknologjia më e fundit e projeksionit me saktësi të lartë që përdoret në afarizmat dhe shfaqjet e shtëpive. Teknologjia DLP jep shkëlqim dhe qartësi të pakonkurueshme të figurës.
Në zemër të teknologjisë DLP është një gjysmëpërçues optik, një pajisje dixhitale mikromirror, ose DMD, e shpikur në 1987 nga Larry Hornbeck i Texas Instruments.
Një kristal DMD është një matricë me precizion të lartë që konverton në mënyrë dixhitale dritën, me fjalë të tjera, një mikrocircuit me shpejtësi të lartë, sipërfaqja e së cilës përbëhet nga shumë pasqyra mikroskopike që reflektojnë dritën. Me ndihmën e miliona pasqyrave mikroskopike, formohet një rreze. Secila pasqyrë e tillë korrespondon me një piksel drite në imazhin e parashikuar. Të kombinuara me një sinjal dixhital, burim drite dhe lente projeksioni, këto pasqyra sigurojnë performancë superiore të videos dhe grafikës. Kur një sinjal dixhital video ose grafik hyn në sistemin DLP, aktivizohet një elektrodë mikroskopike e vendosur nën secilën pasqyrë DMD, duke bërë që pasqyra të anojë ose drejt burimit të dritës ose në drejtim të kundërt. Kur pasqyra anohet nga një burim drite, ajo reflekton një piksel drite përmes thjerrëzës së projeksionit në ekran. Kur anohet në drejtim të kundërt, drita nuk godet pasqyrën dhe hapësira përkatëse e pikselëve mbetet e errët. Çdo pasqyrë DMD është e aftë të anojë mijëra herë në sekondë.
Duke ndryshuar kohëzgjatjen e kohës kur drita godet pasqyrën, mund të arrini shfaqjen e hijeve të ndryshme gri. Nëse pasqyra është e prirur drejt dritës për më shumë se drejtimi i kundërt, ajo shfaq një piksel gri të lehta, dhe kur koha e animit nga burimi është më e gjatë, ajo shfaq një piksel gri të errët.
Kështu, pasqyrat DMD mund të shfaqin deri në 1,024 nuanca gri, duke krijuar imazhe bardhë e zi shumë të saktë. Faza e fundit e përpunimit dixhital të dritës është shndërrimi i imazhit pikturë njëngjyrësh në ngjyrë. Shumica e sistemeve DLP shtojnë ngjyrën duke përdorur një filtër drite të quajtur " rrota me ngjyra " që vendoset midis burimit të dritës dhe panelit të pasqyrës DMD.
Ndërsa rrota e ngjyrave rrotullohet, drita e kuqe, jeshile dhe blu rradhazi bie mbi mikromirrotat DMD. Duke koordinuar këndin e secilës pasqyrë me këto ndezje të dritës, një sistem standard DLP mund të riprodhojë mbi 16 milion ngjyra të ndryshme.
Për shembull, një piksel vjollcë krijohet duke anuar një pasqyrë drejt një burimi drite kur një rreze e kuqe ose blu e godet atë. Syri i njeriut kombinon këto ngjyra kryesore dhe sheh vjollcën. TV DLP, kinematë shtëpiake dhe projektuesit e Samsung përdorin një kristal të vetëm DMD, llambë, rrotë me ngjyra dhe lente projeksioni. Këto sisteme ofrojnë kontrast, qartësi dhe ngopje me ngjyra për video dhe grafikë më të lartë se çdo teknologji tjetër e imazhit.

Teknologji DLP
Teknologji DLP
Teknologji DLP
Teknologji DLP Teknologji DLP Teknologji DLPHome | Articles

November 28, 2022 17:13:23 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting