TV satelitor

Televizioni satelitor nuk është më know-how në botën e teknologjisë së informacionit. Me ndihmën e televizionit satelitor, ju keni një mundësi unike për të parë jo vetëm shumë kanale të reja, por gjithashtu përmirësoni ndjeshëm cilësinë e transmetimit të kanaleve kombëtare.
Televizioni satelitor është një program specifik arsimor i shekullit 21. Nëse merrni revistën Telesputnik, një botim mujor në televizionin satelitor dhe kabllor, do të shihni se sa satelitë ndodhen në orbitën tonë afër tokës. Në fakt, revista përmban informacion vetëm për një pjesë të satelitëve nga një numër i madh i anijeve kozmike. Në fakt, ka shumë më tepër prej tyre dhe të gjithë janë në orbitë gjeostacionare të vendosur në planin e ekuatorit të tokës. Kjo është e vetmja orbitë rrethore me një rreze prej 35785 km., Duke qenë në të cilën, sateliti duket i palëvizshëm për vëzhguesin tokësor, me kusht që shpejtësia këndore e rrotullimit të satelitit rreth boshtit të tokës të përkojë me shpejtësinë këndore të rrotullimit të tokës rreth boshtit të saj. Kjo do të thotë që nëse pllaka satelitore është akorduar siç duhet për të marrë nga sateliti dhe fiksuar në mënyrë të sigurt, nuk do të jetë e nevojshme të korrigjoni pozicionin e saj në të ardhmen.
Çdo vend evropian përpiqet të vendosë satelitët e tij televizivë në orbitën gjeostacionare, por nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme për të gjithë. Prandaj, në luftën për "një vend në diell", satelitët, si zogjtë, mblidhen në "tufa". Për shembull, nën emrin satelitor "HotBird" nënkuptohet një numër anijesh hapësinore të vendosura afër nga standardet hapësinore (rreth 100 km), duke zënë një pozitë orbitale me afërsisht 13 gradë gjatësi gjeografike në lindje. Meqenëse të gjithë satelitët janë në planin ekuatorial, gjerësia e tyre është zero, dhe ato ndryshojnë në gjatësi. Meridiani kryesor, kujtojmë, kalon nëpër Londër dhe ndan gjatësitë gjeografike perëndimore dhe lindore. Një satelit televiziv vendoset në një pikë të caktuar të orbitës në mënyrë që t'i shërbejë një territori të caktuar të sipërfaqes së tokës, prandaj, ai ka modelin e tij të drejtimit. Meqenëse në çdo anije kozmike janë instaluar disa transponderë (marrës marrës), secili prej të cilëve është i aftë të transmetojë disa programe televizive në një rrjedhë, numri i përgjithshëm i kanaleve të transmetimit mund të matet me dhjetëra. Për qartësi, sateliti mund të imagjinohet si "pezull" në qiellin e natës mbi ekuator, një "prozhektor" ose një grup "prozhektorësh", të cilët me "rrezet" e tyre rrëmbejnë një pjesë të sipërfaqes së tokës nga errësira. Për më tepër, varësisht nga zona e sipërfaqes së "ndriçuar", çdo rreze mund të klasifikohet: e ngushtë, zonale, rajonale, globale, etj. Dendësia më e lartë e valëve elektromagnetike përqendrohet në qendër të rrezes. Sa më e madhe që fuqia e sinjalit të lëshuar nga sateliti të arrijë në sipërfaqen e tokës në vendin e instalimit të pjatës satelitore, aq më i vogël kërkohet diametri i pasqyrës së antenës. Një rreze e ngushtë ka këtë avantazh. Sa më e gjerë të jetë zona e mbulimit, aq më e ulët është dendësia e fluksit të energjisë në sipërfaqen e tokës. Për shembull, për të marrë në Kiev programet televizive të rrezes satelitore globale "Intelstat 905", 27,5 gradë. h që mbulon të gjithë pjesën e sipërfaqes së tokës të dukshme prej saj, kërkohet një antenë me një diametër prej të paktën tre metrash. Territori i Ukrainës, në parim, është "ndriçuar" nga rrezet e shumë satelitëve, por shumica e tyre krijojnë një dendësi të ulët të fluksit të energjisë. Me interes më të madh për ne, banorët e Ukrainës, janë satelitët nga të cilët transmetohen kanalet televizive kombëtare, si dhe kanalet televizive ruse, marrja e të cilave është e mundur në antenat e vogla satelitore.
TV Satelitor është koha e kaluar me përfitim, veçanërisht pasi ju lejon të shikoni shumë më shumë kanale sesa TV kabllor. Sot paketa standarde e TV satelitor është 500 kanale! Imagjinoni një det me informacione të ndryshme pikërisht në ekranin tuaj të TV!

TV satelitor
TV satelitor
TV satelitor
TV satelitor TV satelitor TV satelitorHome | Articles

December 5, 2022 03:02:15 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting