Si të zgjidhni një projektor

Çmimi mjaft i lartë i një projektori nënkupton zgjedhjen e tij të kujdesshme. 30-60 mijë rubla është saktësisht shuma në të cilën duhet të përqendroheni. Ky material do t'ju ndihmojë të përgjigjeni në pyetjen: si të zgjidhni një projektor dhe të kuptoni nuancat dhe pikat e rëndësishme të kësaj zgjedhjeje.
Siç u përmend më lart, një çmim mjaft i lartë për një projektor është kryesisht për shkak të dizajnit të tij. Para së gjithash, kur zgjidhni ndonjë pajisje dixhitale, duhet të vendosni për çfarë ju nevojitet? E njëjta gjë është e vërtetë për një projektor, pasi që një projektor prezantues dhe një projektues filmi në shtëpi janë gjëra krejtësisht të ndryshme.
Merrni një projektor prezantimi, për shembull. Meqenëse ai shpesh do të udhëtojë me ju në ngjarje të ndryshme, kompaktësia, pesha dhe shkëlqimi i tij dalin lart. Një situatë dhe kërkesa e ndryshme zbatohen për projektorët e shtëpisë, pasi funksionimi i heshtur dhe cilësia e lartë e imazhit janë të rëndësishme për ta.
Merrni parasysh parimet themelore të projektorit
Projektorë CTR
Tre kineskopë formojnë një imazh të përgjithshëm me ndihmën e një lente të rreshtuar në ekran. Projektorë të tillë janë zakonisht të rëndë, të rëndë (pesha mund të arrijë disa dhjetëra kg) dhe nuk janë të lëvizshëm, prandaj nuk janë të përshtatshëm për të shërbyer prezantime. Përveç kësaj, vendosja e pajisjeve të tilla është e vështirë dhe kërkon ndihmën e një specialisti. ana pozitive e CTR e projektorëve është cilësia e imazhit. Riprodhimi i saktë i ngjyrave dhe tonet e pasura, pa zhurmë dhe pixelizim. Të gjitha këto plus e bëjnë atë një projektor të shkëlqyeshëm për shikimin e filmave në shtëpinë tuaj.
Duhet të theksohet çmimi i lartë që do të duhet të paguhet për një projektor të tillë, kështu që shumica dërrmuese e blerësve eliminohen menjëherë.
Projektorë LCD
Parimi i ndërtimit të imazhit është si më poshtë: drita që kalon përmes matricës së kristalit të lëngët godet ekranin. Kjo fizikë e punës bën të mundur prodhimin e modeleve mjaft kompakte me shkëlqim të mirë. Nga pengesat serioze, vlen të përmendet zhurma e ventilatorit që ftoh matricën, pasi ajo përbëhet nga kristale që janë të ndjeshëm ndaj temperaturave të larta. Gjithashtu, duke parë nga afër, mund të gjeni një ekran me pixel matricash në ekran.
Për të përmirësuar cilësinë e imazhit, prodhuesit ndonjëherë përdorin matrica të shumta me kristal të lëngët. Projektorët LCD janë një nga segmentet më të njohura në tregun e projektorëve, kostoja e modeleve të tilla mund të ndryshojë nga 30,000 mijë rubla dhe më shumë.
Projektorë LP
Një zhvillim relativisht i ri që tashmë ka klientët e tij. Teknologjia bazohet në një matricë reflektuese, e cila përbëhet nga shumë mikromirroza. Drita nga kjo llambë reflektohet nga matrica përmes një filtri të veçantë të dritës dhe godet ekranin. Një avantazh i rëndësishëm në krahasim me projektorët LCD është mungesa e një pjese pixel në ekran, kjo arrihet nga një kufi i reduktuar midis pasqyrave, në krahasim me një matricë të kristalit të lëngët. Një pikë tjetër pozitive është niveli i lartë i ndriçimit. Kjo sepse fluksi i ndritshëm hyn në ekran pa humbje, ndryshe nga projektorët LCD. Dhe plus i fundit është mungesa e inercisë.
Midis minuseve, mund të dallohet imazhi diskret, ose pika është e ndriçuar ose jo.
Teknologjia është e papërsosur, por prodhuesit gjejnë një mënyrë për të dalë nga situata. Duke rritur numrin e matricave dhe duke rritur filtrat e dritës.
Mos blini projektorë të lirë DLP për shikimin e videos. imazhi i gjeneruar është mjaft specifik dhe ka një efekt dridhës në ekran, i cili lodh sytë gjatë shikimit të zgjatur.
Projektorë D-ILA
Teknologjia më e fuqishme që përfshin tiparet pozitive të projektorëve LCD dhe DLP. Punon në një matricë komplekse reflektuese të kristaleve të lëngshme. Në gjendje të punojë në temperatura të larta. Ekspertët e konsiderojnë këtë teknologji si më të mirën, dhe prodhuesit po e zhvillojnë atë.
Por, vlen të përmendet se këta projektorë nuk janë të zakonshëm në jetë. Kjo sepse çmimi është shumë i lartë, kështu që zgjedhja juaj ka të ngjarë të jetë e kufizuar në projektorë LCD dhe DLP.
Rezolucioni i projektorit
Në ditët e vjetër, rezolucioni i projektorit ishte në nivelin e kartave video standarde të PC, por me zhvillimin e teknologjive dixhitale, televizionin me definicion të lartë dhe ardhjen e DVD dhe FullHD, rezolucioni i projektorëve është bërë shumë më i lartë.
Le të shqyrtojmë opsionet e zakonshme të lejes:
SVGA (800x600)
XGA (1024x780)
SXGA (1280x1024)
UXGA (1600x1200)
QXGA (2048x1536)
Full HD (1920x1080)
WUXGA (1920x1200)
HD 4K (4096x2400)
Përveç atyre të listuara, ka edhe formate më pak të zakonshme. Siç është përmendur tashmë, modelet me ekran të gjerë janë më të pranueshme për shikimin e filmit. Duhet gjithashtu të theksohet se tendencat e teknologjive moderne dixhitale dhe televizionit kanë përcaktuar kryesisht tranzicionin e prodhimit të projektorëve në matrica me format të madh midis prodhuesve.
Projektorët modernë mbështesin formatet e zakonshme të ngjyrave PAL, SECAM, NTSC4, përfshirë HDTV.
Ju lutemi vini re se sa më e lartë rezolucioni, aq më e mirë është fotografia në ekran dhe aq më e lartë është kostoja e projektorit.
Fluksi ndriçues, shkëlqimi
Njësitë e fluksit ndriçues janë ANSI lm. Ne nuk do të shkojmë në momente teknike, por vetëm të japim vlerat falë të cilave do të jeni në gjendje të lundroni. Për projektorët e krijuar për shikimin e filmave në një dhomë të errët, mjafton një fluks ndriçues prej 700 deri në 1500 lumen ANSI. Nëse projektori juaj përdoret për prezantime në dhoma të ndriçuara, këshillohet të blini një projektor me një shkëlqim të lartë.
Kur bleni, vlen të merret parasysh se fluksi i dritës i specifikuar në karakteristikat teknike të projektorit është më i ulët se vlerat reale me rreth 10%, dhe në disa raste edhe më shumë.
Gjithashtu ia vlen të parandaloni rrezet e diellit që të bien në ekran. Jo, edhe projektori më i fuqishëm do të sigurojë një imazh të mirë, me cilësi të lartë në këtë rast, prandaj sigurohuni që të përdorni blinds ose perde të bëra prej pëlhure të trashë kur shikoni filma.
Ndërfaqet e rrjetit
Transmetimi pa tel i të dhënave është në trend sot. Mungesa e telave, teknologjive Wi-Fi dhe Bluetooth janë vendosur fort në jetën e çdo përdoruesi aktiv të PC-ve. Projektorët e sotëm janë të aftë të marrin të dhëna përmes një rrjeti, përfshirë pa tel. Duke blerë një përshtatës të veçantë, çdo projektor mund të marrë video streaming.
Kontrasti
Raporti i ndriçimit maksimal të ekranit me minimumin quhet kontrast. Raporti i kontrastit është një nga faktorët më të rëndësishëm kur zgjedhni një projektor për shtëpinë tuaj. Sot prodhuesit, duke konkurruar me njëri-tjetrin, po përpiqen të rrisin pak këtë parametër në karakteristikat e produktit. Me gjithë këtë, teknologjitë e prodhimit nuk ndryshojnë në të njëjtën kohë dhe është pothuajse e pamundur të kuptohet në bazë të asaj që prodhuesi vendos këtë apo atë shifër. Për fat të keq, e gjithë kjo luan një shaka mizore me klientin dhe zgjedhja e një projektori për sa i përket kontrastit është mjaft e vështirë. Për shembull, në 2004 kjo vlerë ishte e barabartë me përafërsisht 3000: 1 dhe për vitin 2010 në të dhënat e pasaportës ekziston një shifër prej 10000: 1. Ju duhet të përqendroheni në markë dhe perceptimin tuaj.
Lente projektori
Projektorët modernë janë të pajisur me lente ZOOM me gjatësi fokale të ndryshueshme. Kjo thjeshtëson shumë punën, bëhet e mundur të ndryshoni madhësinë e imazhit pa lëvizur projektorin nga një vend në tjetrin.
Aftësia për të kontrolluar imazhin, rregulluar fokusin ekziston sot dhe nga telekomanda.
Në modelet më të përparuara, lentet janë të pajisura me njësi elektrike, të cilat lejojnë jo vetëm manualisht, por edhe nga telekomanda të ndryshojnë shkallën e figurës dhe të rregullojnë fokusin. Kjo cilësi, natyrisht, është e përshtatshme, veçanërisht kur projektori është montuar në tavan, por rrit koston e pajisjes. Karakteristika më e rëndësishme e lenteve është e ashtuquajtura. raporti i projeksionit Pro është një vlerë e barabartë me raportin e distancës së projeksionit në gjerësinë e figurës. Lentet standarde kanë Pro në intervalin 1.8-2.2, hedhje të gjatë - deri në 4-8, hedhje të shkurtër - 0.8 -1.2. Kohët e fundit, janë shfaqur projektorë me raporte jashtëzakonisht të ulta të projeksionit. Të aftë për të prodhuar imazhe 80-100 inç në mënyrë diagonale (afërsisht 180-200 cm të gjerë) me një distancë projeksioni prej vetëm 8-30 cm, këta projektorë janë destinuar kryesisht për t'u përdorur me tabela të bardha interaktive dhe aplikacione të tjera të veçanta.

Si të zgjidhni një projektor
Si të zgjidhni një projektor
Si të zgjidhni një projektor
Si të zgjidhni një projektor Si të zgjidhni një projektor Si të zgjidhni një projektorHome | Articles

December 5, 2022 02:33:44 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting