Si të zgjidhni një navigator

Jeta e një personi modern është absolutisht e pamundur të imagjinohet pa një navigues GPS. Këto pajisje të mrekullueshme janë një zbulim i vërtetë për udhëtarët dhe ata që vlerësojnë kohën e tyre dhe nuk duan ta kalojnë atë duke bredhur nëpër labirintet e pafund të qyteteve të mëdha. Navigatorët kombinojnë funksionet e një marrës GPS dhe një kompjuteri. Marrësi është i përqendruar në përpunimin e sinjaleve satelitore, kompjuteri është i zënë me dekodimin e tyre. Shumica e pajisjeve të navigimit në shtëpi mbështeten nga sistemi Navstar, i cili është në pronësi të Departamentit të Mbrojtjes të Shteteve të Bashkuara. Satelitët Navstar ndodhen në një distancë prej 20180 km. Konkurrenti kryesor i Navstar është sistemi Glonass. Konstelacioni satelitor i këtij sistemi dhe të drejtat për ta përdorur atë i përkasin Ministrisë Ruse të Mbrojtjes. Satelitët Glonass janë të vendosur në tre aeroplanë në një distancë prej 19100 kilometrash. Kompanitë evropiane, kineze dhe indiane janë në fazën e zhvillimit të sistemeve të tyre. Si të zgjidhni një navigator do të diskutohet më vonë.
Llojet e lundruesve
Ndër llojet e naviguesve GPS ka modele detare, aviacioni, universale, motor, biçikletë, makine. Ndoshta më të njohurit në mesin e banorëve të qytetit janë lundruesit e makinave, kështu që pyetja se si të zgjidhni një navigues të makinave është shumë e njohur këto ditë. Ky lloj navigatori është i pajisur me një motor zëri që sugjeron një itinerar, një funksion të llogaritjes së itinerarit dhe aftësinë për të shkarkuar hartat e qytetit.
Gjithashtu, lundruesit janë të ndarë në dy grupe të mëdha - të pavarur dhe të palëvizshëm. Ato të pavarura nuk kërkojnë një kompjuter të jashtëm për të funksionuar. Ata kanë një ekran që pasqyron informacionin që ju nevojitet. Këto pajisje ushqehen nga një bateri e integruar me kapacitet të lartë. Navigatorët e krijuar për një makinë janë të palëvizshëm. Ata ngarkohen nga çakmaku i cigares.
Dizajni i naviguesit
Çfarë tjetër të kërkoni, si të zgjidhni vetë një navigator GPS? Mos u shqetësoni, dizajni është mjaft i thjeshtë. Pajisja përfshin, përveç vetë marrësit, një procesor, RAM, një strehim të pajisur me një ekran dhe një bateri. Shpejtësia e marrësit GPS varet nga fuqia e procesorit të integruar në navigator. Sa më i fuqishëm të jetë, aq më shpejt e bën punën e tij (llogaritja e itinerarit, ngarkimi i hartave, etj.). Parametri i fuqisë matet në megahertz. Treguesi i frekuencës varion nga 266 në 600 MHz. Sigurohuni t'i kushtoni vëmendje këtij parametri.
CPU
Një procesor është një chipset që kryen llogaritjet për të përcaktuar koordinatat. Ai është gjithashtu përgjegjës për marrjen e sinjalit. Patate të skuqura më të njohura sot janë SiRF Star III, SiRF Atlas III dhe SiRF Atlas IV dhe SiRF 3i. Brezat e fundit të navigatorëve përdorin një përshpejtues grafik harduer të integruar në kristalin e procesorit. Shtë e nevojshme të shfaqet video që nuk është përshtatur në pajisjen e navigimit dhe të krijohen modele 3D të të gjitha llojeve të ndërtesave që shfaqen në hartat e navigimit.
Procesorët e lundrimit mundësohen nga sistemet WAAS / EGNOS. Ato janë krijuar për të përmirësuar saktësinë e pozicionimit. Përpunuesit modernë kanë aftësinë të zbatojnë korrigjimet në këto sisteme. Sidoqoftë, korrigjimet e sistemit funksionojnë vetëm në ato pika ku ka stacione bazë që i transmetojnë ato.
Një lloj tjetër chipset nga SiRF - Centrality Atlas III, gradualisht po fiton popullaritet në mesin e përdoruesve të navigatorit. Konsumi i tyre i energjisë është relativisht i ulët dhe ata mbështesin rreth 51 kanale. Duke ndjekur qartë satelitët, këto chipset përdorin sinjalet e tyre për të punuar me përcaktimin e koordinatave. Sidoqoftë, sot këto modele të çipave janë dukshëm inferiorë ndaj zhvillimeve të SiRF Star Atlas IV dhe SiRF 3i +, të cilat mbështesin deri në 64 kanale paralele.
Koha e nisjes
Koha e fillimit për secilin model mund të jetë e ndryshme. Ndani fillimin e ashtuquajtur të ftohtë, të ngrohtë dhe të nxehtë të punës.
Fillimi i ftohtë. Nëse GPS është shkëputur nga rryma për një periudhë të zgjatur kohe, procesi i fillimit të ftohtë do të rifillojë funksionimin e tij, pjesërisht duke përdorur informacionin e ruajtur në kujtesën e pajisjes. Përkundër faktit se informacioni do të jetë disi i vjetëruar, ai përsëri mund të përdoret për të hyrë në modalitetin e funksionimit. Koha e fillimit të ftohtë mund të zgjasë nga 100 në 300 sekonda.
Fillimi i ngrohtë. Një proces që fillon kur një pajisje është e fikur për një kohë të shkurtër. Koha e fillimit në vetvete është relativisht e shkurtër në krahasim me të njëjtën fillim të ftohtë - nga 1 në 60 sekonda. Në të njëjtën kohë, marrësi GPS ruan në memorien e tij të gjithë informacionin në lidhje me satelitët, kohën e sistemit dhe koordinatat. Do të duhen vetëm disa dhjetëra sekonda për të rivendosur plotësisht funksionimin e marrësit në modalitetin tuaj të zakonshëm.
Fillim i nxehtë. Një modalitet i rikuperimit GPS në çast, i zbatueshëm pas humbjes së energjisë për shkak të humbjes së sinjalit satelitor. Kjo ndodh, për shembull, kur e gjeni veten në një tunel. Kur ndodh një rast i tillë, megjithëse komunikimi me satelitin humbet, informacioni i besueshëm në lidhje me koordinatat e vendndodhjes ruhet. Mbetet i ruajtur nga vendndodhja e mëparshme e koordinatave. Kohët e nxehta të fillimit zakonisht nuk janë më shumë se dhjetë sekonda. Sa më i ulët të jetë ky tregues, aq më saktë marrësi juaj ndjek rrugën e dhënë.
Të dhënat e vendndodhjes suaj azhurnohen me një ritëm të lartë. Ky parametër është i barabartë me treguesin në intervalin prej 0,1 deri në 10 herë / s. Shumica dërrmuese e modeleve azhurnojnë të dhënat e vendndodhjes së tyre çdo sekondë. Treguesi kryesor i marrësit për këtë parametër është 10 azhurnime në sekondë.
Puna e lundruesve është shumë e lidhur me rrjetet mobile. Më të zakonshmet prej tyre janë vetëm dy, këto janë GSM dhe 3G. Rrjetet celulare përdoren për të siguruar që llogaritja e vendndodhjes të jetë sa më e saktë dhe e shpejtë. Bashkëveprimi me rrjetet mobile zgjeron aftësitë e pajisjes. Ndër mundësitë e tilla janë shkarkimi i një harte të vendndodhjes së satelitëve në lidhje me terrenin, duke përcaktuar kohën dhe vendndodhjen e përdoruesit. Ky opsion zbatohet duke përdorur një lidhje GPRS përmes internetit.
Koordinoni korrigjimet e saktësisë
Ky opsion është i disponueshëm në pothuajse të gjitha modelet moderne të navigatorëve. Po flasim për korrigjimet e sistemeve speciale që shërbejnë për të rritur treguesin e saktësisë së koordinatave. Sistemet quhen WAAS dhe EGNOS. Sidoqoftë, opsioni zbatohet vetëm në territoret ku ndodhen stacionet bazë, të aftë për të transmetuar këto korrigjime. Koha e kaluar për llogaritjen e koordinatave në mikrocircuit korrespondon me kohën që valët e radios kalojnë në distancën nga sateliti në mikrotirkun kontrollues.
Sistemi EGNOS (Shërbimet Evropiane të Navigacionit Geostationary Overlay) janë krijuar posaçërisht për të rritur saktësinë e pajisjeve të navigimit nga grupi satelitor. Sistemi operon në territorin evropian. Në Rusi, për fat të keq, është pothuajse e pamundur të përdoret sistemi. Përjashtimet janë rajonet e Leningradit, Smolensk, Pskov dhe Novgorod, si dhe Republika e Karelia. Në këto territore, vendosen stacionet bazë, koordinatat e të cilave dihen paraprakisht. Stacionet marrin të dhëna nga satelitët dhe koordinatat e tyre. Si rezultat, stacionet llogarisin gabimin që është i rëndësishëm për një kohë dhe vendndodhje të caktuar. Ka disa arsye për shfaqjen e një gabimi: vonesat në jonosferë, kushtet e parëndësishme të motit, gabimet në vendndodhjen e menjëhershme të satelitëve dhe disa të tjerë.
WAAS (Wide Area Augmentation System) punon në të njëjtën mënyrë si EGNOS. Sistemi korrigjon të dhënat e marra nga sateliti. Ky proces kontrollohet nga stacionet bazë. Stacionet korrigjojnë të dhënat duke përdorur korrigjime të veçanta, ndërsa vetë stacionet instalohen direkt në zonat e shërbimit WAAS. Sistemi nuk zbatohet për territoret e Federatës Ruse, por operon brenda Shteteve të Bashkuara.
Ekran
Ekrani është një pjesë e naviguesit, pa të cilin thjesht nuk mund të zbulonit asgjë, as koordinatat tuaja, as informacione të tjera. Ekrani tregon të gjitha informacionet e nevojshme për vendndodhjen, dhe gjithashtu simulon një hartë të zonës. Përveç kësaj, ekrani ju tregon trajektoren e itinerarit tuaj. Të gjithë modelet moderne që dalin në tregun e pajisjeve shtëpiake sot janë të pajisura me ekran me ngjyra. Diagonali i ekranit mund të jetë deri në 7 inç. Madhësia minimale është 3.5 inç. Sigurisht, diagonali i madh i ekranit siguron rehati maksimale kur përdorni marrësin GPS. Një parametër i rëndësishëm i ekranit është rezolucioni i ekranit. Për sa i përket numrit të pikseleve, vlera e këtij parametri varion nga 320 në 800 njësi. Nëse një përdorues shpesh shikon ekranin nga një distancë, madhësia e ekranit mund të luajë një rol të rëndësishëm në marrjen e vendimit përfundimtar të blerjes.
Numri më i madh i modeleve janë të pajisura me një ekran me prekje. Ky vendim i prodhuesve diktohet nga masat e sigurisë. Tani, ndërsa ngasni një makinë, ju do të kaloni një minimum të vëmendjes tuaj në navigatorin. Në mënyrë që të zhvendosni hartën atje ku dëshironi, thjesht duhet të rrëshqisni gishtin nëpër ekran.
Për më tepër, ekrani me prekje është më i përshtatshëm që pajisja juaj të kryejë funksione multimediale. Butonat e nevojshëm, pavarësisht nga mënyra në të cilën funksionon pajisja, qoftë ajo e lundrimit ose riprodhimi i skedarit, shfaqen automatikisht. Gjithashtu, mund të rregulloni nivelin e ndriçimit dhe të shfaqni kohën e ndriçimit në GPS-navigatorin. Ekrani i ndritshëm dhe i ndriçuar nga drita është shumë i përshtatshëm për drejtuesit që ndjekin itinerarin, përfshirë edhe në errësirë. Drita e pasme e bën ekranin më të ndritshëm dhe ju lejon të përdorni GPS gjatë natës.
Kujtesa e lundruesit
Memoria e integruar e navigatorëve ju lejon të ngarkoni një ose disa harta në pajisje në të njëjtën kohë. Numri i kartave që mund të ngarkohen drejtpërdrejt ndikohet nga sasia e memorjes së integruar të pajisjes. Prandaj, sa më shumë harta të ngarkohen në të njëjtën kohë, aq më e mirë është performanca e marrësit tuaj GPS. Një numër i pajisjeve mund të azhurnohen duke rritur sasinë e memorjes së integruar. Ky parametër bëhet i rëndësishëm nëse është e pamundur të ngarkosh përmbajtje nga kartat e kujtesës në pajisje. Të gjithë naviguesit GPS janë të pajisur me lojëra elektronike speciale për kartat e kujtesës. Ju gjithashtu mund të përdorni kujtesën e pajisjes tuaj GPS për të ruajtur skedarët mediatik, ndër të tjera.
Program kompjuterik
Navigatorët, si çdo pajisje tjetër në treg, janë duke u modernizuar vazhdimisht. Kjo diktohet nga niveli i lartë i konkurrencës. Konkurrenca ndikon jo vetëm në vetë marrësit GPS, por edhe në produkte të ndryshme të lidhura me to. Për shembull softuer. Ka dhjetra kompani konkurruese midis prodhuesve të programeve kompjuterikë për navigatorët. Ne do t'ju tregojmë rreth softuerit më të njohur nga kjo listë e gjatë.
Navitel Softuer nga një kompani ruse, e cila është e pajisur me të gjitha funksionet e nevojshme dhe përmbajtjen më të nevojshme. Me Navitel ju mund të llogarisni në mënyrë optimale rrugët tuaja. Navitel, e cila është e rëndësishme, mbështet aftësinë për të shkarkuar informacione në lidhje me praninë ose mungesën e bllokimeve të trafikut.
Sot Navitel mbështet hartat e qyteteve të Federatës Ruse.
Garmin Softueri nga tregu kryesor i pajisjeve të navigimit konsiderohet si një nga më të mirët në botë. Softueri Garmin përmban harta të të gjitha qyteteve dhe vendeve në botë. Softueri i kësaj kompanie dallohet nga niveli më i lartë i përmbajtjes dhe aftësia për të punuar me produkte të teknologjive më të larta. Sistemi i njohjes së fjalës, sistemi anti-vjedhje, sistemi i sinkronizimit Google mbështeten të gjitha nga programi Garmin. Softueri Garmin është mbase zgjidhja më e mirë për njerëzit që udhëtojnë nëpër botë.
Udhëzuesi i Qytetit. Softuer, tipari kryesor i të cilit është sigurimi ditor i hartave të azhurnuara të qytetit dhe situatës së trafikut. Hartat azhurnohen gjithashtu çdo ditë në modalitetin automatik. Situata e trafikut përfshin, ndër të tjera, shenja të ndryshme rrugore, kufizime të shpejtësisë dhe bllokime të trafikut. Përveç kësaj, City Guide është gjithashtu një shërbim informacioni gjatë gjithë ditës. Shërbimet e informacionit përfshijnë sigurimin e informacionit mbi bllokimet e trafikut dhe opsionet alternative të rrugës. Udhëzuesi i Qytetit punon me të gjitha platformat e njohura. Midis tyre janë ios, android, windows mobile të njohur.
Sygic është një softuer inovativ në botën e programeve të navigimit GPS. Hartat Mobile Sygic për pajisjet mobile bazohen në platforma moderne të njohura. Midis tyre janë Windows Mobile, Symbian, Linux, Ios dhe të tjerët. Përveç kësaj, softueri ka një ndërfaqe dhe komandat zanore në rusisht.
" Progorod ". Program kompjuterik i krijuar për punë, kryesisht në territorin e qyteteve ruse. Ndryshon në një shkallë të lartë të detajeve të hartave të terrenit. Qyteti është projektuar për lundruesit që punojnë me satelitët GLONASS. Përmbajtja me të cilën punon Progorod është mbresëlënëse. Numri i vendbanimeve, programi i mbulesave të shtratit " Progorod " arrin 33 mijë, dhe rajonet, ka rreth pesëdhjetë. Rrjeti rrugor i përfshirë në hartat e PO " Progorod " arrin në 800 mijë kilometra. " Progorod " mbështet platformën Windows Mobile dhe naviguesit e makinave - PND, një seri modelesh klasike të marrësit GPS.
IGO është një softuer i krijuar për rrjetet rrugore të Moskës, Shën Petersburg dhe Evropës. Një tipar dallues i IGO është një tastierë speciale. Tastiera lë aktive vetëm ato çelësa kur shtypni emrat e rrugëve, të cilat janë të mundshme me një kombinim të karaktereve të futur tashmë.
TomTom është një program që gjendet në të dy naviguesit origjinal dhe pajisjet e palëve të treta. Një nga karakteristikat është aftësia për të shkarkuar informacionin më të fundit nga stacionet e motit.
Avtosputnik është një program rus që mbulon më shumë se 200 qytete dhe qytete në Rusi, Ukrainë, Armeni, Bjellorusi, Kazakistan dhe një numër territoresh Evropiane. Sipas programit " Autosputnik " ju mund të kërkoni adresa, duke ditur vetëm numrin e shtëpisë, mbylljen ose strukturën. Ju lejon të kërkoni adresa jo vetëm nga numrat e shtëpive, por edhe nga ndërtesat dhe strukturat. Përveç kësaj, me ndihmën e " Avtosputnik " ju mund të ndërtoni një rrugë duke marrë parasysh bllokimet e trafikut.
Navteq është një program që aktualisht ofron lundrim në Moskë dhe rajonin e Moskës, Shën Petersburg dhe rajonin e Leningradit, si dhe në Evropë.
Kartat
Si rregull, prodhuesit e navigatorëve tashmë kujdesen paraprakisht për programin e nevojshëm për pajisjet e tyre. Hartat e integruara, softueri i parainstaluar e bëjnë navigatorin tuaj plotësisht të gatshëm për të punuar ndërsa është akoma në vitrinën e dyqanit.
Nëse keni nevojë të shkarkoni disa përmbajtje dhe të instaloni programe nga prodhues të caktuar, ju mund ta blini dhe instaloni të gjithë këtë pa ndonjë problem. Hartat më të hollësishme të terrenit për një marrës GPS ende duhet të blihen veçmas ose të ngarkohen në memorie nga çdo media e përshtatshme flash. Ngarkimi bëhet përmes kartave, fishekëve dhe ndërfaqeve përkatëse.
Në hartat e instaluara në pajisje, përdoruesi mund të shënojë pika kalimi që shërbejnë si shenja të destinacioneve. Në shumicën e rasteve, këto janë vende të ndryshme për pushim. Nëse udhëtarët kanë përpunuar itinerarin paraprakisht, pikat e kalimit do të konsiderohen shenjat kryesore të itinerarit dhe do të shoqërohen me çdo ndryshim në drejtimet e lëvizjes, vendet e parkimit, qëndrimet gjatë natës, tragetet, vendndodhjen e atraksioneve që ata do të dëshironin të vizitonin.
Rrugët
Si mund të marr udhëzime duke përdorur navigatorin? Një itinerar është një grup i pikave të rrugës të vendosura në mënyrë të vazhdueshme përgjatë pjesëve kryesore të itinerarit. Një rrugë mund të përmbajë maksimumi 50 pika kalimi. Modeli aktual i marrësve GPS mbështet rreth 20 rrugë. Duke ndërruar navigatorin në mënyrë të pavarur, përdoruesi drejtohet përgjatë rrugës nga pika në pikë.
Në këtë rast, përdoruesi lëviz relativisht vetëm në dy pika - pikën e fillimit dhe pikën e mbarimit. Një itinerar i përbërë nga një grup seksionesh të vogla do të jetë më i saktë duke pasur parasysh kompleksitetin e rrjetit rrugor. Në të vërtetë, në pothuajse të gjitha fushat, lëvizja, në një mënyrë ose në një tjetër, mund të jetë e vështirë për një numër arsyesh. Këto mund të përfshijnë punë rrugësh, bllokime trafiku, shënjime rrugësh dhe më shumë.
Metodat për krijimin e rrugëve
Gjenerimi automatik. Metoda e konsideruar si më e përshtatshme dhe efektive. Availableshtë në dispozicion në shumicën e modeleve moderne të navigatorit. Përdoruesi vendos pikën përfundimtare. Dhe navigatori llogarit automatikisht itinerarin. Kjo metodë mbështetet nga funksioni " autorouting ". Autorouting është një rrugë automatike. Gjithashtu, për të zbatuar funksionin e rutimit automatik, duhet të ngarkoni hartat me informacionin aktual të trafikut në navigator.
Pjesë e ruajtur. Duke kaluar një rrugë të caktuar, përdoruesi e shndërron atë në një rrugë. Shtegu i ruajtur përdoret për udhëtime të mëtejshme përgjatë kësaj shtegu.
Hyrja në pikat e rrugës manualisht. Përdoruesi zgjedh në mënyrë të pavarur vendet që i duhen në hartë dhe shton pikë. Në këtë rast, ju mund të zgjidhni vetë emrat tuaj të pikave.
Shkarkoni nga PC. Ju mund të ngarkoni pikat e rrugës nga kompjuteri juaj personal në kujtesën e pajisjes përgjatë itinerarit. Hartuar paraprakisht.
Përzgjedhja e pikave nga lista. Nëse lista e pikave është përgatitur paraprakisht, përdoruesi mund të ndryshojë renditjen e pikave duke shtuar ose hequr ato.
Nëse nuk doni të humbni pikën që ju nevojitet. Vendosni një sinjalizim të personalizuar. Një alarm do të bie kur të afroheni në pikën tuaj të zgjedhur. Për më tepër, lundruesi do të vlerësojë distancën e mbetur deri në pikë dhe sasinë e kohës së nevojshme për ta arritur atë. Navigatori gjithashtu zmadhon në hartë për ta bërë më të lehtë manovrimin e makinës. Kur të arrihet pika e dëshiruar, pajisja do të zhvendoset në pikën tjetër, sipas listës që ju specifikuat.
Gjurmët
Në naviguesit GPS, gjurmët janë një sekuencë specifike e pikave që pasqyrojnë rrugën që keni udhëtuar. Pikat e pistave nganjëherë ngatërrohen me pikat e rrugës, por ato janë koncepte të ndryshme. Pikat e pistës informojnë përdoruesin për koordinatat që janë të vlefshme për minutën e dhënë të kohës, për vlerën e lartësisë dhe shpejtësisë së makinës. Shpejtësia llogaritet bazuar në pikat e koordinatave ngjitur, si dhe diferencën e llogaritur nga koha e regjistrimit. Pista ka aftësinë për ta kthyer përdoruesin në fillim të shtegut. Kjo është bërë duke përdorur një funksion të veçantë të quajtur ndjekja.
Detajuar
Detajimi i itinerarit karakterizohet nga numri i pikave në pistë. Përmasat janë si më poshtë: sa më i lartë të jetë numri i pikave në pistë, aq më e detajuar është rruga. Numri i pikëve në një pistë mund të ndryshojë. Modelet e lundruesve modernë mund të përmbajnë deri në 5 mijë pikë në një udhë, ndërsa një pistë, nëse ruhet, nuk mund të përmbajë më shumë se 256 pikë. Prandaj, kjo nuk ndikon në mënyrën më të mirë në cilësinë e detajeve. Për më tepër, pista e ruajtur nuk lë lexime për lartësinë dhe kohën, vetëm koordinatat. Duhet gjithashtu të shtohet se në gjendjen joaktive pajisja GPS nuk do të regjistrojë titullin. Prandaj, lidhja e pikave do të bëhet përpara se të fikni pajisjen dhe menjëherë pasi ta keni ndezur.
Zëvendësimi
Këto përfshijnë karta të lëvizshme të kujtesës flash, ndërfaqe, lojëra elektronike të krijuara për të mbajtur pajisjen tuaj të lidhur në rrjet.
Vendet e kartave të kujtesës
Kartat e lëvizshme të kujtesës përdoren për të zgjeruar kujtesën e integruar të marrësit GPS. Kjo është e nevojshme për të zgjeruar aftësitë e navigatorit. Ju mund të ruani harta, itinerare, pika të hollësishme të hollësishme në sasi të mëdha nëse përdorni një kartë kujtese shtesë. Ekzistojnë disa lloje të kartave të kujtesës që punojnë me modele moderne të navigatorit.
CompactFlash. Lloji më i zakonshëm dhe më i lirë i kartës së kujtesës.
MicroSD (Micro Secure Digital) është një lloj i kartës së kujtesës flash me një madhësi minimale. Possibleshtë e mundur të rritet madhësia e kujtesës së navigatorit disa herë.
SD (Secure Digital) është standardi më i shpejtë nga të gjitha kartat e kujtesës flash që punojnë me naviguesit. Përveç shpejtësisë së rritur të transferimit dhe regjistrimit të të dhënave, ai gjithashtu ka një shkallë të lartë të mbrojtjes së të dhënave. Kartat SD janë të qëndrueshme, të vogla dhe me efikasitet energjetik. Ju gjithashtu mund të vendosni karta MMC në folenë SD, por nuk mund të vendosni karta SD në folenë e kartës MMC.
Fishek. Fisheku nuk është menduar për ruajtjen dhe transferimin e skedarëve, por tashmë përmban të gjitha hartat e nevojshme të zonës. Fishekët prodhohen nga prodhuesit e navigatorëve.
Lidhëset
Shumica e naviguesve janë të pajisur me një fole kufjesh. Kjo është e nevojshme për të zbatuar aftësitë multimediale të pajisjeve GPS. Këto karakteristika përfshijnë luajtjen e skedarëve muzikorë, skedarëve video, regjistrimin e zërit në një regjistrues zëri dhe një sistem mesazhesh audio.
Hyrjet
Navigatorët kanë një hyrje AV. Mund të përdoret për të transmetuar sinjale audio dhe video. Përdoret gjithashtu për të lidhur një sinjal nga disa pajisje portative. Për shembull, një kamera ose akordues TV.
Ndërfaqet
Bluetooth Mundësia për të transferuar të dhëna pa përdorur tela ose kabllo. Bluetooth përdoret për të shkarkuar harta dhe rrugë të reja në pajisje, si dhe për të transferuar të dhënat e nevojshme në një kompjuter personal.
Porta COM ose RS-232. Një ndërfaqe tjetër për transferimin e të dhënave që përdoret në të njëjtën mënyrë si Bluetooth. Me të mund të shkarkoni harta, shtigje dhe itinerare. Kohët e fundit, kjo lloj ndërfaqe ka humbur popullaritetin e saj. Kjo për faktin se porta COM siguron një shpejtësi mjaft të ulët transmetimi në krahasim me analogët.
GSM / GPRS. Një modul i aktivizuar me Bluetooth që ofron një lidhje interneti. Moduli mund të jetë i jashtëm ose i integruar. Kjo ndërfaqe shkarkon të dhëna duke përdorur teknologjinë GPRS. Sidoqoftë, për të përdorur këtë shërbim, pronari i naviguesit GPS duhet të blejë një kartë SIM të veçantë. Kur komplotoni një itinerar, patjetër do të duhet të merrni parasysh bllokimet ekzistuese të trafikut dhe situatën e trafikut në përgjithësi. Duke pasur parasysh këtë gjendje, përdoruesit preferojnë shfletuesin mini Opera, i cili mbështetet nga teknologjia GPRS dhe nuk kërkon kosto serioze financiare gjatë shkarkimit të të dhënave. Opera mini gjithashtu kërkon një modem të brendshëm dhe aftësinë për t'u lidhur me internetin jashtë për ta mbajtur atë në punë. Nëse pajisja juaj nuk ka aftësi të tilla, ju mund të përdorni ose një modul CFIO-Bluetooth ose një telefon celular për këto qëllime.
USB (Universal Serial Bus) është një ndërfaqe tjetër që përdoret për transferimin e të dhënave. Konsiderohet të jetë më miqësore për përdoruesit. Të gjithë laptopët dhe kompjuterët personalë janë të pajisur me këtë ndërfaqe.
Standardet
Marrësit GPS përdorin protokollin e transferimit të të dhënave NMEA 0183. Meqenëse NNEA 0183 është një standard i pranuar përgjithësisht, shumica e pajisjeve përkatëse janë përshtatur me të. Protokolli i transferimit të të dhënave garanton pajtueshmërinë e pajisjes tuaj me softuerin popullor të shkruar për të mbështetur lundrimin GPS.
Funksione shtesë
Navigatorët sot po ndjekin kursin e ndjekur nga prodhuesit e pajisjeve elektronike dhe dixhitale më të konsumit. Para së gjithash, ne po flasim për shumëfunksionalitetin dhe shkathtësinë e pajisjeve. Për shkak të tendencave aktuale, prodhuesit janë të detyruar të prodhojnë pajisjet e tyre me një listë mjaft të madhe të funksioneve shtesë. Këto funksione përfshijnë sa vijon:
Dirigjuesi. Një pajisje që kontrollon nga distanca navigatorin. Prania e telekomandës është për shkak të shumëfunksionalitetit të pajisjes. Konsolla ka butona të veçantë për secilin funksion.
Altoparlant. Duke përdorur këtë funksion, mund të komunikoni në telefon duke përdorur mikrofonin dhe altoparlantin dhe lidhjen Bluetooth. Funksioni është i përshtatshëm për bisedat telefonike gjatë ngasjes, pasi nuk ka nevojë të shpërqendroheni nga ngasja.
MP3 player. Lojtari i integruar është një tipar që po fiton gjithnjë e më shumë popullaritet në mesin e përdoruesve. Luajtësi ju lejon të dëgjoni muzikë dhe skedarë të tjerë audio të lexuar nga një kartë flash e lëvizshme.
Lojëra të integruara. Ata do të përballen në mënyrë të përkryer me dëshirën tuaj gjatë pritjeve të gjata në bllokimet e trafikut në autostradat në qytetet e mëdha.
Regjistrues zëri i integruar. Përdoruesit i duhet një diktafon kur krijon regjistrime audio ose shënime të shkurtra zanore.
Transmetues FM. Ky është një transmetues radioje. Ai transmeton tinguj në një regjistrues të zakonshëm kasetë në radio dhe operon në intervalin e gjatësisë së valës FM. Përdoruesi, për të përdorur transmetuesin, duhet të vendosë një frekuencë të lirë në navigatorin dhe regjistruesin e radios. Një frekuencë e lirë nënkupton një frekuencë që nuk është e zënë, për shembull, nga ndonjë stacion radio. Transmetuesi ju lejon të dëgjoni skedarë mediatik, regjistrime zëri dhe kërkesa direkt përmes altoparlantëve të makinës tuaj. Sidoqoftë, kur përdorni transmetuesin, shpesh paraqiten vështirësi. Për shembull, kur hyni në një territor ku frekuenca e përdorur prej tij është e zënë nga ajri i radios. Në këtë rast, funksionimi i transmetuesit do të ndërlikohet nga ndërhyrja, mund të jetë mjaft e vështirë të gjesh një frekuencë të re në situata të tilla.
Busulla magnetike. Përdor informacion nga satelitët. Vlen të përmendet se busulla nuk e ndërpret punën e saj edhe kur naviguesi GPS është i fikur.
Video Funksioni siguron shikimin e skedarëve video në formate të mbështetura nga pajisja direkt në ekranin e marrësit GPS.
Foto. Shfaqjet me ngjyra të kërkuesve modernë ju lejojnë të shihni të gjitha llojet e skedarëve grafikë pa humbje të cilësisë së imazhit. Skedarët grafikë përfshijnë fotografi.
Përfundim
Zgjedhja e një navigatori, siç mund ta shihni vetë, është një detyrë mjaft e vështirë. Procesi i përzgjedhjes ndërlikohet gjithashtu nga azhurnimi i rregullt i gamës së modelit të navigatorëve dhe ndërlikimi i pafund i funksionalitetit të këtyre pajisjeve. U shfaq softueri për këto pajisje, detajet e kartave dhe performanca e patate të skuqura arritën lartësi të papara. Pajisjet më të thjeshta kanë arritur nivelin e pajisjeve shumëfunksionale që kanë aftësinë për të kombinuar shumë pajisje. Sidoqoftë, ne jemi të sigurt që do të bëni zgjedhjen e duhur, sepse tani dini gjithçka për naviguesit GPS.

Si të zgjidhni një navigator
Si të zgjidhni një navigator
Si të zgjidhni një navigator
Si të zgjidhni një navigator Si të zgjidhni një navigator Si të zgjidhni një navigatorHome | Articles

December 5, 2022 19:17:20 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting