Si të zgjidhni një lagështues?

Shëndeti dhe gjendja jonë shpirtërore me ju varet nga shumë faktorë, ndër të cilët mikroklima përreth, në veçanti, lagështia relative e ajrit, zë një vend të rëndësishëm. Të gjithë vuajnë nga mungesa e lagështisë: si mobiljet e shkatërruara me dysheme me parket, ashtu edhe bimët e brendshme, të cilat në fillim ngadalësojnë rritjen e tyre, dhe pastaj vdesin plotësisht. Klima e thatë është veçanërisht e keqe për fëmijët. Kur thith një ajër të tillë, mukozat thahen, si rezultat i së cilës rritet rreziku i sëmundjeve të frymëmarrjes dhe infektive për shkak të zvogëlimit të funksioneve mbrojtëse të trupit.
Përfundimi është i qartë - duhet të merren masa urgjente për të luftuar tharjen e rritur të klimës. Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është të blini një pajisje të veçantë - një lagështues të ajrit. Të gjitha modelet e lagështuesve të shtëpisë nuk kërkojnë instalim dhe janë të afta të punojnë gjatë gjithë kohës në një dhomë të mbyllur (dhomë, zyrë, studim, etj.). Mos kini frikë ta instaloni në dhomën e gjumit, niveli i zhurmës së pajisjes është aq i ulët sa nuk do të shqetësojë gjumin tuaj.
Pajisja e lagështimit është shumë e lehtë për tu përdorur. Thjesht duhet të mbushni rezervuarin me ujë dhe ta vendosni në prizë, pajisja do të bëjë pjesën tjetër vetë.
Lagështia e ajrit të brendshëm
Kështu, lagështia relative e ajrit është një nga përbërësit më të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të njeriut dhe komoditetin e jetës dhe punës së tij. Ekzistojnë norma të tilla të temperaturës dhe lagështisë relative për lagjet e banimit:
Periudha e vitit Temperatura Rel. lagështia (optimale) Rel. lagështia (e pranueshme)
Ftohtë 18-24 C 45-30% 60%
Të ngrohtë 20-28 C 60-30% 65%
Konvencionalisht konsiderohet se ajri me lagështirë relative më pak se 50% është i thatë, 50-70% është me lagështirë të moderuar, mbi 70% është i lagësht. Mjekët e fëmijëve rekomandojnë që shëndeti i fëmijës të ruajë lagështinë në dhomë në nivelin 50-60%. Me vlera të tilla, mukozat shumë të ndjeshme të organeve të frymëmarrjes nuk vuajnë, prandaj probabiliteti i sëmundjes së një fëmije është më i ulët.
Por në të njëjtën kohë, vlen të kujtohet se nëse ajri është shumë i lagësht, kjo mund të ketë pasoja negative, pasi që në dhoma të ngrohta me lagështi, mikrobet e dëmshme shumohen dhe në dhomat e ftohta, ka një rritje të mprehtë të mundësisë së sëmundjeve.
Llojet e lagështuesve
Ekzistojnë katër lloje të lagështuesve, dhe për të zgjedhur atë të duhur për ju, duhet të njiheni me avantazhet dhe disavantazhet e secilit prej tyre.
Tradicionale. Ata punojnë në parimin e avullimit natyral, "të ftohtë " . Ato konsiderohen më të përshtatshmet për apartamente dhe sidomos dhoma për fëmijë. Uji derdhet në një enë speciale brenda lagështuesit, pastaj ushqehet me elementët avullues. Një tifoz i integruar pothuajse i heshtur drejton ajrin përmes tyre, duke e nxjerrë atë nga dhoma dhe e jep atë tashmë të lagur. Në lagështuesit tradicionalë, mund të përdoren kaseta letre të zëvendësueshme me impregnim antibakterial (mundësi më e lirë) ose disqe plastike me një sipërfaqe thithëse (më të shtrenjtë). Kështu, ajri jo vetëm që lagështohet, por edhe pastrohet nga pluhuri dhe grimcat e huaja të pranishme në të. Gjëja kryesore është të mos harrosh çdo javë ose dy për të shpëlarë filtrin dhe enën me vetë ujë.
Fuqia y e lagështuesve të tillë, si rregull, është e vogël - 20-60 W, një minimum këmbanash dhe bilbilash, por në të njëjtën kohë një zonë shërbimi mjaft e madhe - deri në 150 sq. m. Avullimi i ujit në lagështues të tillë ndodh me një shpejtësi deri në 300-400 gp / h, por në shumë mënyra varet nga lagështia e dhomës. Performanca e ulët nuk do të lejojë për një kohë të shkurtër për të sjellë lagështinë relative në nivelin e kërkuar, dhe ndërsa ajri është i ngopur me lagështi afër vlerës 60%, efikasiteti i tyre ulet pothuajse në zero. Ky është një avantazh i caktuar: një lagështues me avullim të ftohtë nuk do të çojë kurrë në lagështi të tepërt në dhomë. Humidifiers tradicionale mund të përdoren gjithashtu si pajisje për aromaterapinë e sotme të njohur. Mjafton të instaloni një kapsulë me një substancë aromatike në to.
Përfitimet:
punon në parimin e vetë-rregullimit
nuk del avull prej tij
përdorimi i ujit të rubinetit
mundësia e aromatizimit
është e mundur të monitorohet sasia e ujit në rezervuar
disponueshmëria e filtrave të ripërdorshëm në disa modele
Disavantazhet:
lagështia maksimale e ajrit - 60%
niveli i lagështisë rritet me temperaturën e dhomës
Humidifiers në avull. Ndryshe nga ato tradicionale, ku avullimi ndodh në një mënyrë "të ftohtë " , dhomat me avull punojnë në parimin e zierjes. Uji nga rezervuari furnizohet në gropë, në të cilën janë instaluar elektrodat. Kur lidhet me rrjetin, elektroda ngroh ujin dhe ndodh avullimi. Lagështuesit me avull janë të pajisur me një sistem sigurie - nëse uji zien, pajisja do të fiket automatikisht. Gjithashtu, për arsye sigurie, ambientet e lagështuesit janë bërë prej plastike rezistente ndaj nxehtësisë, vetë modeli nuk do të lejojë që pajisja të përmbyset nëse shtyhet aksidentalisht dhe lagështuesi nuk do të ndizet nëse kapaku i rezervuarit të ujit nuk mbyllet fort. Avulli që vjen nga lagështuesi ka një temperaturë 50-60 C, prandaj nuk rekomandohet ta vendosni në çerdhe. Në të njëjtën kohë, lagështuesit me avull nuk kanë nevojë për materiale harxhuese (fishekë, kaseta, filtra).
Performanca e këtij lloji të lagështuesit është mjaft e lartë: ato avullojnë deri në 700 ml lëng në orë. Lagështuesit e avullit janë gjithashtu të mirë për aftësinë e përdorimit të tyre si thithës (disa modele madje vijnë me një grykë të veçantë). Infuzionet dhe zierjet bimore ose medicinale, si dhe substancat aromatike mund të shtohen në rezervuarin e aparatit. Humidifiers të këtij lloji rekomandohen gjithashtu për t'u përdorur në serra dhe kopshtet e natës, pasi ato janë në gjendje të sigurojnë një lagështi relative deri në 60%. Konsumi i energjisë i lagështuesve me avull është afërsisht 320 W, vëllimi i rezervuarëve të ujit është 5-5,5 litra.
Përfitimet:
nuk ka nevojë për ujë të pastër
avull steril
ekziston mundësia e inhalimit, procedurave të aromaterapisë
nuk ka materiale që duhet të zëvendësohen (filtra, fishekë)
ka një dorezë transporti të përshtatshme
ka performancën më të lartë midis të gjitha llojeve të lagështuesve
ka një tregues të sasisë së ujit të mbetur
lagështon ajrin me më shumë se 60%
kosto relativisht e ulët dhe lehtësia e mirëmbajtjes
Disavantazhet:
harxhon shumë energji elektrike - dukshëm më shumë se llojet e tjera të lagështuesve
nuk ka një hygrostat që ju lejon të mbani një lagështi të caktuar të dhomës - duhet të blihet shtesë
nuk rekomandohet në shtëpitë ku ka fëmijë dhe kafshë shtëpiake, sepse mund të jetë i rrezikshëm nëse trajtohet afërsisht
Humidifiers tejzanor. Ky lloj i lagështuesit është veçanërisht interesant për shkak të parimit të tij të veprimit. E gjithë rezervuari i njëjtë me ujë, por uji prej tij nuk bie në gropë, por mbi pllakë dridhet me një frekuencë të lartë (tejzanor). Vibrimi ndan lëngun në pika të vogla - merret diçka e ngjashme me një mjegull ose një re. Një ventilator i integruar drejton ajrin përmes kësaj " mjegulle ". Duket sikur avulli i nxehtë po vjen nga pajisja - por është absolutisht ftohtë, ju mund ta mbani dorën të sigurt mbi të.
Metoda tejzanor e lagështimit aktualisht konsiderohet si më efektive. Ky lloj lagështuesi është i pajisur me hygrostats të integruar - pajisje që rregullojnë nivelin e lagështisë " në dalje ", të cilat janë në gjendje të ndizen dhe fiken vetë, duke ruajtur një nivel të caktuar. Për funksionimin e lagështuesve tejzanor, kërkohen fishekë me rrëshirë shkëmbuese jonike, e cila pastron ujin nga kripërat e metaleve të rënda dhe papastërtitë minerale (fishekët duhet të ndryshohen çdo 3-4 muaj). Veçanërisht rekomandohet instalimi i lagështuesve të tillë në dhoma me dysheme me parket, mobilje antike, instrumente muzikorë.
Konsumi i energjisë i lagështuesve tejzanor është nga 40 në 130 W, vëllimi i rezervuarëve të ujit është nga 3.5 në 6.5 litra. Kohët e fundit, modelet e reja të lagështuesve janë shfaqur në shitje, të pajisura me funksione shtesë: pastrimi i ajrit me shumë faza (nga aromat e pakëndshme, substancat e dëmshme dhe përbërjet kimike), jonizimi (prodhimi i joneve negative të oksigjenit, të cilat janë të dobishme për shëndetin dhe e bëjnë ajër i freskët), filtra për pastrimin e ajrit nga pluhuri i trashë dhe qimet e kafshëve, dezinfektimi i ujit në një rezervuar, ozonimi (për dezinfektimin e ajrit të brendshëm).
Përfitimet:
lagështia që ju nevojitet ruhet falë hygrostatit të integruar
lagështuesi ndizet dhe fiket vetvetiu, duke ruajtur vazhdimisht lagështinë e caktuar
modele të ndryshme të lagështuesve tejzanor të ajrit ju lejojnë të tregoni lagështinë e vërtetë në dhomë, të shkatërroni mikrobet në ujë, të keni butona prekëse
madhësi e vogël
lagështon ajrin me më shumë se 60%
ka një dizajn modern, elegant
Disavantazhet:
zëvendësimi i detyruar i filtrit çdo 2-3 muaj
mungesa e mundësisë së aromatizimit të dhomës
ndjeshmëri e veçantë e filtrit ndaj ujit të fortë (nevoja për të përdorur ujë special të demineralizuar)
" Larja e ajrit " kombinon funksionet e një lagështuesi dhe një pastruesi të ajrit. Në këtë rast, lagështimi i ajrit ndodh për shkak të disqeve plastike që shndërrojnë ujin në mjegull. Si rezultat, ekziston jo vetëm lagështimi, por edhe pastrimi i ajrit nga pluhuri, poleni, mikroorganizmat, etj. Dallimi thelbësor midis "pastrimit të ajrit" dhe lagështuesve tradicionalë është se kjo pajisje funksionon pa filtra të zëvendësueshëm dhe nuk ka nevojë për materiale harxhuese.
Dizajni i "larësit të ajrit" dhe parimi i tij i funksionimit janë mjaft origjinale: një sistem disqesh plastike me formë hidrodinamike komplekse rrotullohet në një rezervuar me ujë. Grimcat e pluhurit që ndotin ajrin, duke hyrë në pajisje, ngarkohen nga pajisja e integruar para-jonizuese dhe vendosen në disqe, dhe më pas lahen me ujë. Elektrodat jonizuese ISS të vendosura në tigan përdoren për të luftuar mikroorganizmat dhe bakteret. Kështu, së bashku me lagështimin, "larja e ajrit" pastron natyrshëm ajrin - pluhuri dhe papastërtitë grumbullohen në gropë. Nëse dëshironi të ndjeheni vazhdimisht të freskët dhe të pastër të ajrit në dhomën tuaj (si pas një shiu), atëherë "larja e ajrit" mund ta përballojë lehtë këtë detyrë, dhe në dhomat me pluhur të fortë kjo pajisje është thjesht e nevojshme për të rivendosur shpejt një mikroklimë normale.
Përfitimet:
punon në parimin e vetë-rregullimit (pa hygrostat)
ka një kapsulë për aromatizim
nuk del avull prej tij
modele të ndryshme mund të kenë filtra të veçantë me një shufër jonizuese për pastrimin biologjik të ajrit nga mikroorganizmat e ndryshëm
Disavantazhet:
dimensione mjaft të mëdha
lagështia maksimale e ajrit - 60%
filtrat në disa modele kërkojnë zëvendësim periodik
" Rondelet e ajrit " janë të përshtatshme për njerëzit që kanë nevojë për ajër jashtëzakonisht të pastër, pa pluhur (të sëmurët nga alergjia, që vuajnë nga astma bronkiale), si dhe për një shtëpi që është rinovuar kohët e fundit.
Komplekset klimatike janë pajisje shtëpiake moderne që kryejnë një numër masash për të përmirësuar cilësinë e ajrit në shtëpi.
Pastrimi i ajrit. Në komplekset klimatike, si rregull, përdoren disa filtra: një filtër antibakterial i tipit HEPA (mbajtje shumë efikase e grimcave), për të pastruar ajrin nga grimcat më të vogla të pluhurit, marimangave të pluhurit, baktereve dhe një filtri karboni për të hequr aromat e pakëndshme , tymi i duhanit, smogu i qytetit, gazrat e shkarkimit. Procesi i lagështimit të ajrit në kompleksin klimatik zhvillohet nga avullimi natyror i ujit, ashtu si në lagështuesit tradicionalë. Performanca e lagështimit varet nga lagështia e ajrit në dhomë, d.m.th. sa më e lartë lagështia, aq më e ulët është shkalla e avullimit të ujit, d.m.th. lagështia e ajrit ruhet automatikisht në një nivel optimal.
Pothuajse të gjitha komplekset klimatike janë të pajisura me një jonizues të integruar të ajrit për të pasuruar ajrin me jone negative të oksigjenit, sasia e të cilave është në ajrin e qyteteve moderne, dhe madje edhe më shumë në apartamente, dhoma me një bollëk të pajisjeve të zyrës. Me ndihmën e jonizimit, cilësia e ajrit përmirësohet, ajri bëhet "i gjallë". Komplekset klimatike ofrojnë mundësinë e aromatizimit të ajrit duke përdorur një kapsulë të veçantë. Dhoma juaj do të mbushet me një aromë të këndshme dhe vajrat aromatik do të qetësojnë sistemin nervor, do të lehtësojnë tensionin dhe do të kenë një efekt tonik.
Komplekset klimatike përdoren në mënyrë efektive në apartamente, zyra, sallone bukurie, shtëpi të vendit dhe kopshte. Qarkullimi i tij mjaft efikas i ajrit e bën atë ideal për mjedise jashtëzakonisht të pluhurosura ose të tymosura.
Përfitimet:
shumëfunksionaliteti
lëvizshmëria
Disavantazhet:
duke kufizuar lagështimin e ajrit në 60%
dimensionet.
zëvendësimi periodik i materialit shpenzues
Ju duhet të përmbledhni se në çfarë duhet të përqendroheni kur zgjidhni një model specifik:
Zona e dhomës dhe zona e servisuar e një pajisjeje të veçantë. Pranojeni, nuk ka kuptim të blini një pajisje të projektuar për lagështirë prej 50-60 katrorë. m, nëse sipërfaqja e dhomës tuaj është 15 katrore. m. Përveç kësaj, nuk ka gjasa që të jetë e mundur të përdorni 1 pajisje për kondicionimin e ajrit në të gjitha dhomat e banesës në të njëjtën kohë, do të duhet ta transferoni atë nga një vend në tjetrin
Kapaciteti i rezervuarit të ujit. Në lagështuesit kompakt tejzanor, rezerva është zakonisht e vogël, deri në 5 litra (përndryshe, pajisja tashmë është mjaft serioze në madhësi). Si rregull, ky vëllim është më se i mjaftueshëm nëse lagështuesi lihet gjatë natës. Përveç kësaj, nëse prodhuesi tregon se sa ajër është në gjendje të kalojë përmes pajisjes (për shembull, kur pastroni ose " lani "), është e dëshirueshme që i gjithë vëllimi i ajrit në dhomë të kalojë nëpër filtra të paktën 2 herë në orë
Funksioni i ruajtjes së lagështisë në një nivel të caktuar. Kjo do të lejojë që të mos lagështojë shumë ajrin në dhomë, parandalon shfaqjen e lagështisë
Konsumi i energjisë. Në përgjithësi, pajisjet janë ekonomike, por sa më shumë energji, aq më shpejt hidratohet. Këtu duhet të vazhdoni tashmë nga nevojat tuaja, duke zgjedhur atë që është e rëndësishme për ju - performanca ose ekonomia
Konsumi i ujit matet në litra për kafshim ose në gram në orë. Shumica e lagështuesve të shtëpive shpërndahen nga 8 në 12 litra në një sitë dhe kjo është mjaft e mjaftueshme
Kohëmatësi do të shtojë lehtësi gjatë përdorimit: për shembull, ai do ta fik pajisjen pas një kohe të caktuar të funksionimit
Niveli i zhurmës (5-70 dB) përcaktohet nga qëndrueshmëria e pajisjes, shpejtësia e ventilatorit. Modelet më pak të zhurmshme janë të destinuara për dhomën e gjumit. Sa më i ulët të jetë ky parametër, aq më i qetë do të jetë gjumi kur pajisja po funksionon.
Filtrat. Lagështuesi mund të pajiset me një filtër para-pastrues - ky është një filtër mekanik "i trashë " për aplikime të mëdha. Më shumë " dinjitoz " filtra do të pastruar ajrin nga marimangat pluhur, spore e kërpudhave, polenit të bimëve, baktereve të sëmurë (HEPA, ULPA, elektrostatike dhe photocatalytic). Filtrat fotokatalitikë konsiderohen filtrat më të mirë dhe historikisht më të rinj, përveç që janë të qëndrueshëm
Kushtojini vëmendje edhe ujit të cilësisë që mund të mbushet në rezervuar: distiluar ose direkt nga çezma.
Të gjithë lagështuesit janë të dizajnuar për të punuar në të njëjtën hapësirë ​​të mbyllur, ato janë të lehta për t'u përdorur dhe të dizajnuara për të punuar gjatë gjithë kohës. Pavarësisht nga lloji, lagështuesit kanë një nivel shumë të ulët të zhurmës.
Përdorimi i lagështuesve do të përfitojë jo vetëm ju dhe fëmijët tuaj, por edhe gjithçka që ju rrethon: kafshët shtëpiake, bimët dhe madje edhe sendet e brendshme. Përdorimi i tyre do të ketë një efekt të dobishëm në mirëqenien dhe disponimin tuaj.

Si të zgjidhni një lagështues?
Si të zgjidhni një lagështues?
Si të zgjidhni një lagështues?
Si të zgjidhni një lagështues? Si të zgjidhni një lagështues? Si të zgjidhni një lagështues?Home | Articles

December 6, 2022 16:28:47 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting