Si të zgjidhni një TV LCD?

TV nuk konsiderohet për asgjë si një nga shpikjet kryesore të shekullit të kaluar. Dikush i pëlqen shfaqjet televizive, por dikush dëshiron të shikojë futboll me një shishe birrë. Dhe çfarë gëzimi ka në fytyrat e fëmijëve kur ata shikojnë karikaturat e tyre të preferuara me entuziazëm. Pothuajse të gjithë shikojnë TV, që do të thotë se herët a vonë çdo familje përballet me problemin e zgjedhjes së kësaj mrekullie të teknologjisë.
Zgjedhja e një TV LCD duhet të bëhet jo vetëm në bazë të preferencave estetike dhe pamjes së një modeli të veçantë, por në përputhje me parametrat teknikë të deklaruar në TV. Pra, çfarë duhet të dini kur zgjidhni një LCD, ose siç thonë ata - TV LCD.
Madhësia diagonale e TV LCD
Ky parametër është një nga më të rëndësishmit kur zgjidhni çdo TV, dhe posaçërisht TV LCD modernë, diagonalja e së cilës ka kaluar tashmë shenjën 50 inç, ose 127 cm. Nëse do të kurseni sytë nga stresi dhe të merrni rehati maksimale nga shikimi i televizorit tuaj të ri, atëherë mos harroni se distanca nga e cila do të shikohen shfaqjet tuaja të preferuara televizive duhet të jetë 4 - 5 herë më e madhe se diagonali i ekranit të TV. Prandaj, nëse keni blerë një TV LCD 32 "(1" = 2.54 cm), distanca e shikimit duhet të jetë midis 3.25 m dhe 4 m.
Mos u mundoni të ndiqni madhësinë, ky nuk është rasti kur më shumë është më mirë. Ndjesia e goditjes së kokës duke u përpjekur të mbani gjurmët e një imazhi që ndryshon me shpejtësi nuk do të jetë momenti më i këndshëm.
Rezolucioni i TV LCD
Ky tregues ia vlen t'i kushtohet vëmendje e veçantë. Rezolucioni i një TV LCD, ose rezolucioni i një matrice TV, nuk është asgjë më shumë sesa numri i qelizave të ndriçuara (piksele) që krijojnë një imazh të dukshëm në ekran. Një piksel është një katror (pikë) i vogël, i cili ka një madhësi të normalizuar dhe përmban informacion në lidhje me shkëlqimin e tre ngjyrave (RGB - e kuqe, jeshile dhe blu). Këto pika formojnë një imazh në ekranin LCD.
Vlera që karakterizon rezolucionin e një TV LCD tregohet si raport i numrit të pikseleve horizontale me numrin e pixelve vertikalë. Për shembull, nëse karakteristikat teknike të televizorit tregojnë një rezolucion prej 1366 768, atëherë kjo do të thotë që ekrani përbëhet nga 1366 pixel në gjerësi dhe 768 pixel në lartësi.
Nëse dëshironi të shikoni vetëm programe televizive, atëherë mbani mend se sinjali i transmetuar në formatin PAL ose SECAM, i cili përdoret gjerësisht në vendin tonë, korrespondon me një rezolucion prej 720x576 (720 rreshta në gjerësi dhe 576 në lartësi). Përdoret gjithashtu që madhësia e dhënë është 720 pixel e gjerë dhe 576 pixel e lartë. Prandaj, nëse dëshironi të blini një TV LCD me një diagonale të vogël, shikoni që rezolucioni të jetë më i madh se kjo madhësi. Për shikim me cilësi të lartë të filmave nga një DVD player, tashmë ju duhet një rezolucion 1366x768 dhe për të marrë cilësi të plotë nga një sinjal dixhital me definicion të lartë (HDTV) 1920x1080.
Megjithëse televizioni dixhital me definicion të lartë në vendin tonë nuk ka gjetur ende përdorim të gjerë, teknologjitë dixhitale të rrezeve blu për disa vjet mund të shtrydhin seriozisht formatin DVD kaq të përhapur sot. Tashmë tani, duke pasur një media dhe një riprodhues blu-ray, ju mund të shijoni filmin tuaj të preferuar në cilësi HD. Natyrisht, nëse televizori juaj mbështet një rezolucion prej 1920x1080. Kështu, kursimi në rezolucionin e ekranit të TV LCD sot mund t'ju privojë nga shumë përfitime dhe kënaqësi në të ardhmen.
Kendveshtrim
Këndet e shikimit vertikal dhe horizontal, parametrat që nuk duhet të nënvlerësohen kur zgjidhni një TV LCD. Nëse shikoni ekranin nga ana e qendrës së tij, mund të shihni një rënie të ndjeshme të kontrastit dhe ndryshimeve të ngjyrave. Ndërsa distanca nga qendra e TV LCD rritet, shtrembërimi vetëm do të rritet. Këndet minimale të lejueshme të shikimit vertikal dhe horizontal janë 160 gradë. Kjo do të thotë që kur shikoni TV në një kënd prej 80 gradë, kontrasti do të jetë 10 herë më i vogël se nëse shikoni TV në qendër.
TV LCD modernë duhet të ketë kënde shikimi të rendit prej 176-178 gradë. Prandaj, kushtojini vëmendje këtij parametri në mënyrë që të mos blini një model LCD të vjetëruar, i cili mund të ketë kënde më të ulëta të shikimit.
Koha e përgjigjes
Në mënyrë që të shfaqet një imazh me ngjyra në ekran, i cili ndryshon intensivisht kur shikon ndonjë program televiziv, filma, etj. kristalet e lëngëta, në të cilat bazohet teknologjia për prodhimin e TV LCD, duhet të lëvizin nga pozicioni fillestar në ekstrem. Për shembull, në një pozicion horizontal është e dukshme vetëm e bardha, kur ato kthehen në këmbë, vetëm e zeza do të jetë e dukshme. Koha që duhet për lëvizjen e kristaleve të lëngëta nga horizontale në vertikale quhet koha e përgjigjes së kristaleve të lëngshme. Prandaj, sa më e shpejtë të jetë koha e përgjigjes, aq më e mirë është riprodhimi me ngjyra i imazhit. Përndryshe, nëse koha e përgjigjes ka një rëndësi të madhe, atëherë kur shikoni skena dinamike, një " shteg " do të mbetet prapa objekteve me veprim të shpejtë , ose një imazh do të mbivendoset në një tjetër. Për LCD-të modernë, koha e përgjigjes nuk duhet të jetë më shumë se 8 ms (milisekonda, domethënë 1ms = 1x10-3 s).
Kontrasti dhe shkëlqimi
Kontrasti i një TV LCD është një nga parametrat më të rëndësishëm. Nëse kontrasti i televizorit është i ulët, atëherë në ekran nuk do të shihni një gamë të pasur ngjyrash të imazheve dhe një gamë të pasur tonesh dhe mes-tone ngjyrash. Megjithatë, kohët e fundit, ky parametër ka humbur rëndësinë e tij të veçantë, pasi karakteristikat e tij cilësore tashmë kanë arritur vlera shumë të larta. TV LCD kanë një raport kontrasti 600: 1. Kjo do të thotë që pjesët më të errëta të imazhit ndryshojnë nga ato më të lehta për 600 herë. Natyrisht, sa më i madh të jetë ky raport, aq më i mirë do të jetë interpretimi me ngjyra i imazhit. Për TV LCD modernë, ky parametër duhet të jetë së paku 800: 1.
Disa prodhues mund të specifikojnë një raport kontrasti prej 12000: 1. Ne po flasim për kontrastin dinamik, i cili arrihet përmes përdorimit të algoritmeve speciale adaptive, domethënë përmes rregullimit shtesë të imazhit. Prandaj, nuk duhet t'i kushtoni vëmendje kësaj vlere, por vlerës kryesore kur zgjidhni të tradhtoni kontrastin statik.
Një tjetër parametër po aq i rëndësishëm i një TV LCD është shkëlqimi i figurës. Nëse shkëlqimi i modelit të blerë të TV-së është i ulët, atëherë do të duhet të lodhni shumë sytë tuaj për të parë mirë imazhin e transmetuar, dhe gjatë ditës shikimi i programeve televizive mund të kthehet në torturë. Prandaj, shkëlqimi i televizorëve modernë LCD duhet të jetë së paku 450 cd / m2, kjo vlerë konsiderohet normale për shikimin e transmetimeve televizive. Nëse vlera e shkëlqimit të modelit të blerë është më shumë se 450 cd / m2 (për shembull, 600 cd / m2), ky nuk do të jetë aspak një disavantazh i LCD-së. Disa modele të TV LCD kanë një detektor të integruar për përcaktimin e nivelit të ndriçimit në dhomën e punës. Në varësi të vlerës së matur, shkëlqimi i televizorit ndryshon automatikisht në mënyrë që të arrihet komoditeti maksimal kur shikoni TV dhe skedarë video.
Tingull
Kur zgjidhni një TV LCD, kushtojini vëmendje të veçantë sistemit stereo që keni. Shumica e modeleve moderne kanë një amplifikator dixhital që përdoret për të siguruar pastërtinë maksimale të zërit. Një TV LCD duhet të ketë të paktën një sistem altoparlantësh me 2 zgavra, i përbërë nga 4 altoparlantë dhe cicërima. Madhësia e altoparlantëve për perceptim komod të zërit duhet të jetë së paku 6 cm, dhe madhësia e cicërimave duhet të jetë së paku 2 cm.
Përveç kësaj, kushtojini vëmendje pranisë së një barazuesi në cilësimet e TV, kjo do t'ju lejojë të rregulloni pak të njëjtat karakteristika të frekuencës së tingullit në shijen tuaj.
Ndërfaqja e lidhjes
Pronari i një TV LCD modern mund të krijojë një qendër argëtimi në shtëpi me ndihmën e pajisjeve të lidhura dhe të shijojë plotësisht të gjitha aftësitë e TV.
Por, për ta arritur këtë, televizori juaj duhet të ketë të paktën një grup minimal të hyrjeve dhe daljeve standarde:
Hyrja e antenës - e krijuar për të lidhur TV transmetues ose kabllovik. Mund të lidhni një VCR.
Lidhësit e përbërë janë të pranishëm në pothuajse çdo pajisje audio-video dhe janë krijuar për të transmetuar sinjale analoge.
Hyrja S-Video - si lidhësi i përbërë, është krijuar për të transmetuar një sinjal video analog me një rezolucion maksimal prej 480 i. Ju lejon të merrni një imazh më të mirë, sepse siguron transmetim të veçantë të sinjaleve të shkëlqimit (Y) dhe dy krominancës së kombinuar (C) mbi kabllot e pavarura.
Hyrjet e përbërësve - të dizajnuara për të transmetuar një sinjal video nga përbërësit e ngjyrave. Për shkak të transmetimit të veçantë, imazhi është më i qartë, më i qëndrueshëm dhe me riprodhim të saktë të ngjyrave.
SCART (Syndicat des Constructeurs d 'Appareils, Radiorecepteurs et Televiseurs) është një ndërfaqe universale audio-video me 21 pin për transmetimin e një sinjali analog në dy drejtime.
Lidhës RGB - përdoret për t'u lidhur me një kompjuter. Imazhi transmetohet direkt në ekran, duke anashkaluar procesorët e TV-së.
DVI (Digital Video Interface) është një lidhës dixhital që nuk i nënshtrohet asnjë konvertimi të sinjalit, i cili zvogëlon gjasat e zhurmës së imazhit.
HDMI (High Definition Multimedia Interface) është një ndërfaqe digjitale multimedia që mund të transmetojë njëkohësisht deri në 8 kanale audio dhe televizion me definicion të lartë (HDTV).
Lidhësi koaksial është gjithashtu dixhital. Gjithmonë i theksuar në portokalli dhe i destinuar për transmetim nga një burim dixhital.
Optik - Përsëri, dixhital, bazuar në një lidhje me fibra optike.
Lidhësi FireWire është një sistem dixhital dy-drejtues për lidhjen e kamerave ose pajisjeve të tjera regjistruese dixhitale.
Fatkeqësisht, jo të gjithë prodhuesit pajisin TV-të e tyre LCD me të gjitha grupet e mësipërme të hyrjeve dhe daljeve. Prandaj, kur zgjidhni një TV, sigurohuni që të ketë disa dalje dixhitale. Përndryshe, gjatë operimit, një situatë është e pashmangshme kur duhet të ndërroni manualisht midis pajisjeve të ndryshme. Ky, natyrisht, është rasti kur dëshironi të lidhni disa burime sinjali në të njëjtën kohë, për shembull një DVD player, marrës satelitor, kompjuter, etj. Dhe patjetër që do ta dëshironi këtë, herët a vonë.
Pra, ne kemi rishikuar pothuajse të gjitha karakteristikat e një TV LCD, të cilit me siguri do t'ju duhet t'i kushtoni vëmendje kur zgjidhni. Përdorimi i të gjitha rekomandimeve të renditura do t'ju ndihmojë të bëni zgjedhjen e duhur për sa i përket raportit të cilësisë së çmimit.

Si të zgjidhni një TV LCD?
Si të zgjidhni një TV LCD?
Si të zgjidhni një TV LCD?
Si të zgjidhni një TV LCD? Si të zgjidhni një TV LCD? Si të zgjidhni një TV LCD?Home | Articles

December 3, 2022 15:24:08 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting