Si të zgjidhni kufjet

Për të kuptuar se cilat kufje duhet të zgjidhni, duhet t'i përgjigjeni pyetjes pse na duhen kufje? Sigurisht, në mënyrë që të dëgjoni muzikë. Dhe është shumë mirë që ky proces të shoqërohet me rehati. Me siguri, kriteri kryesor që ndikon në rehatinë e dëgjimit do të jetë mungesa e zhurmës së huaj. Në asnjë rrethanë nuk duhet të dëgjoni gumëzhitje bas, fishkëllimë ose ndonjë tingull tjetër që nuk ka asnjë lidhje me skedarin që po dëgjoni. Por, në asnjë mënyrë të gjithë kufjet nuk i plotësojnë këto kërkesa. Shumica e njerëzve me pajisje portative duhet të blejnë kufje të ndara për to. Kjo ndodh për shkak të faktit se dëgjimi i muzikës me kufje të furnizuar me pajisjen nuk është i kënaqshëm. Çfarë duhet të bëni për të zgjedhur një " vesh " të mirë? Si të zgjidhni kufjet e duhura?
Rregulli më i rëndësishëm që do t'ju ndihmojë të kurseni nervat është të mos u jepni përparësi kufjeve të lira. Kursimet do të ndikojnë shumë në cilësinë e zërit. Kursimi i parave në kufje është një humbje e madhe në cilësi. Veryshtë shumë e vështirë që të doni të dëgjoni jo një tingull të këndshëm, të qartë, por një fishkëllimë ose fishkëllimë. Në rast se blini kufje me vlerë të lartë, kostot tuaja nuk do të jenë të kota. Në dalje, do të merrni një tingull të mrekullueshëm dhe mungesën e tingujve të jashtëm.
Projektimi
Në varësi të llojit të dizajnit, kufjet ndahen në disa lloje. Ato janë elektrostatike, dinamike dhe përforcuese.
Në kufjet dinamike, përdoret parimi elektrodinamik i shndërrimit të sinjalit. Një spirale tela, e cila është në fushën e një magneti të përhershëm, është e bashkangjitur në membranë. Nën veprimin e rrymës alternative, spiralja kryen një lëvizje që përsërit me saktësi formën e sinjalit elektrik. Edhe nëse marrim parasysh të gjitha disavantazhet e kësaj metode të shndërrimit të sinjalit, përdorimi i materialeve dhe shpikjeve të reja i zbut ato, duke përmirësuar cilësinë e tingullit të riprodhuar.
Kufjet përforcuese në parim janë mjaft të ngjashme me ato dinamike. Komponenti kryesor i kufjeve të tilla është armatura, e ashtuquajtura pllakë në formë U, e bërë nga një aliazh ferromagnetik. Efekti i një fushe magnetike në armaturën e bashkangjitur në diafragmë bën që ajo të dridhet, e cila është plotësisht në përputhje me sinjalin e marrë. Lëkundjet e diafragmës perceptohen nga ne si të shëndosha. Ky dizajn shmang shtrembërimin gjatë riprodhimit, prandaj kjo lloj kufjeje është shumë e pëlqyer nga muzikantët. Tingulli i këtyre kufjeve varet shumë nga pozicioni i drejtpërdrejtë i kufjes në vesh dhe nga struktura anatomike e veshit. Gjithashtu, disavantazhi është kostoja e lartë e kësaj larmie.
Kufjet elektrostatike përdorin një membranë midis dy elektroneve për të krijuar tingull. Një tension i vazhdueshëm zbatohet në membranë dhe një sinjal nga sistemi audio zbatohet në elektroda, nën ndikimin e të cilave, dridhjet e membranës në mënyrë të pabesueshme përsërisin formën e sinjalit elektrik. Këto kufje përdoren shpesh së bashku me pajisjet audio Hi-Fi dhe Hi-End. Kjo për faktin se çmimi i tyre është shumë i lartë.
Kablloja e kufjeve duhet të jetë njëkahëshe ose dykahëshe. Në rast se lidhja është dykahëshe, atëherë tela përshtatet veçmas në secilin kufje, por nëse kemi një lidhje njëkahëshe, atëherë tela përshtatet vetëm me një kufje. Kufja e dytë lidhet përmes një tela që fshihet nga një hark. E cila është shumë e përshtatshme për personin që i përdor ato.
Komponenti kryesor i kabllit lidhës është bakri, i cili vepron si përçues. Kablli lidhës përbëhet nga një lidhje serike e kokrrizave individuale. Çdo kokrrizë brenda vetes ka një rrjetë kristali të strukturës së saktë. Sidoqoftë, kalimet ndërmjet granulave oksidohen dhe prishin strukturën. Këto kalime janë një pengesë që degradon sinjalin, duke parandaluar rrymën elektrike. Kufjet e gradës më të lartë përdorin përcjellës bakri pa oksigjen. Dhe, për shkak të kësaj, nuk ka shkelje të strukturës midis granulave, gjë që ka një efekt pozitiv në cilësinë e sinjalit.
Gjatësia e kabllit të kufjeve të zakonshëm është 1-3 metra, por në disa lloje mund të arrijë 7 metra. Kufjet për luajtësit kanë një kabllo 50 centimetra të gjatë, por shumë shpesh një kordon zgjatimi furnizohet me kufje, pasi gjatësia e kabllit mund të mos jetë e mjaftueshme për ta futur luajtësin në mënyrë të qetë në xhepin tuaj. Një kabllo kufjesh për pajisje portative duhet të jetë mesatarisht e gjatë 1-1,2 metra, por kjo gjatësi mund të mos jetë e mjaftueshme për përdorim shtëpiak.
Frekuenca
Kur zgjidhni kufje, hidhni një vështrim të afërt të kutisë. Duhet të tregojë frekuencën që ndikon në cilësinë e zërit që vjen nga kufjet. Në rast se diapazoni i frekuencës është i ngushtë, në dalje do të marrim një ton metalik të tingullit në frekuenca shumë të larta ose shumë të ulëta, si dhe një fishkëllimë karakteristike. Por prodhuesit, në mënyrë që të interesojnë klientin, shpesh tregojnë një gamë më të gjerë sesa është në të vërtetë. Kjo sepse kriteret për matjen e intervalit të frekuencës janë të ndryshme për secilin prodhues. Jashtë rrezes, tingulli nuk do të ndryshojë, përveç se do të jetë pak më i qetë. Kjo është arsyeja pse njerëzit habiten kaq shpesh kur krahasojnë kufje të lira dhe të shtrenjta me të njëjtat interval frekuencash. Në këtë drejtim, vlen të kujtohet se nuk duhet t'i kushtoni vëmendje këtij parametri.
Ekziston një gjë e tillë si përgjigja e frekuencës ose një grafik i përgjigjes së amplituda-frekuencës, e cila gjithmonë duhet të mbetet lineare, pa shtrembërim të tingullit. Kjo është arsyeja pse, pa linearitetin e përgjigjes së frekuencës, karakteristika e intervalit të frekuencës mbetet informacion i padobishëm. Amplituda e frekuencës në të gjithë paketën nuk zbulohet. Për ta bërë këtë, duhet të dëgjoni një përbërje ekspresive përmes kufjeve, duke testuar kështu pajisjen.
Membrana e kufjeve është gjithashtu një nga faktorët që ndikojnë në cilësinë e zërit. Sa më i madh të jetë diametri i membranës së kufjeve, aq më mirë kufjet e tilla do të riprodhojnë " skajin e ulët ". Si rezultat, nëse cilësia e zërit që merrni është e rëndësishme për ju, mos harroni se membrana nuk duhet të jetë më pak se 30 mm.
Rezistenca
Parametra të tjerë të rëndësishëm tregohen në paketim. Rezistenca është një masë e rezistencës minimale në lidhje me rrymën alternative. Ky parametër merret parasysh në lidhje me pajisjen në të cilën do të lidhen kufjet. Kufjet me rezistencë të plotë prej 16-40 ohmë janë të përshtatshme për një riprodhues portativ. Por vlen të dihet se nëse rezistenca është nën nivelin minimal të lejuar, përdoruesi do të dëgjojë jo vetëm muzikë, por edhe shushurima që ndodhin gjatë ndërrimit të skedave të luajtësit, si dhe zhurmave të tjera.
Nëse kufje të mëdha monitori me një rezistencë prej 250 ohm janë të lidhura me luajtësin, ne nuk do të dëgjojmë zë, por pëshpëritje. Ju gjithashtu duhet të dini se për të lidhur kufjet me një rezistencë të plotë prej më shumë se 150 ohm, duhet të përdorni amplifikatorin tuaj. Kufjet që janë krijuar për karta zanore dhe përdoren pa amplifikator duhet të kenë një rezistencë të plotë që varion nga 120 deri në 150 ohm. Kufjet e shkallës më të lartë kanë një rezistencë të plotë prej mbi 300 ohm. Kjo zvogëlon shtrembërimin e përgjithshëm, por kërkon një sinjal të tensionit të lartë nga amplifikatori.
Ndjeshmëria
Ky parametër ndikon në nivelin e volumit të kufjeve, në vlera të caktuara të sinjalit të furnizuar me to. Kufjet me një nivel më të lartë ndjeshmërie do të funksionojnë më shumë sesa kufjet me të cilat kanë të njëjtin nivel të rezistencës. Ndjeshmëria e kufjeve përcaktohet nga presioni që ata prodhojnë kur ato furnizohen me një sinjal elektrik me një fuqi prej 1 mW.
Presioni i zërit matet në dB (decibel). Pragu për dëgjimin njerëzor është zero decibel. Pragu i dhimbjes është 140 dB. Në këtë drejtim, ndjeshmëria e kufjeve duhet të jetë së paku 100 dB. Bërthamat magnetike të kufjeve meritojnë vëmendje të veçantë. Diametri i vogël i bërthamës mund të tregojë fuqinë e ulët të magnetit. Në rast se kufjet me membrana të mëdha nuk janë të përshtatshme për ju, atëherë duhet të zgjidhni kufje me bërthama neodymium, të cilat kanë një nivel të lartë të energjisë magnetike.
Kufjet vlerësohen për një dalje të energjisë elektrike që varion nga 1 deri në 3500 mW. Kjo tregon volumin në të cilin po dëgjojnë kufjet. Gjëja kryesore për të kuptuar është se vëllimi nuk varet vetëm nga fuqia, por edhe nga rezistenca dhe ndjeshmëria.
Lloji i lidhjes
Metodat për lidhjen e kufjeve janë gjithashtu të ndryshme. Sipas llojit të lidhjes, ka kufje pa tela dhe me tela. Cila është zgjidhja më e mirë? Sigurisht, kufjet pa tela janë një zgjidhje mjaft tërheqëse që u përshtatet njerëzve që lëvizin ose vallëzojnë ndërsa dëgjojnë muzikë. Sidoqoftë, ekziston një mendim se cilësia e transmetimit të zërit të kufjeve të tilla është shumë e ndryshme, për më keq, nga kufjet me tela nga e njëjta klasë. Sidoqoftë, mos i ulni kufjet e tilla. Teknologjia moderne ju lejon të shmangni shtrembërimin e rëndë kur transmetoni një sinjal me kufje pa tel.
Transmetuesi wireless i kufjeve mund të ketë nga 1 deri në 27 kanale. Më shumë kanale krijojnë kushte për zgjedhje më të lehtë të frekuencës së funksionimit. Kjo është për shkak të faktit se nëse ka ndërhyrje në një nga kanalet, mund të kaloni në një tjetër. Sa më e lartë të jetë frekuenca e funksionimit të transmetuesit, aq më mirë sinjali do të kalojë nëpër mure dhe pengesa të tjera. Nëse planet tuaja përfshijnë përdorimin e kufjeve jashtë dhomës ose jashtë zonës së ndenjes, ia vlen të zgjidhni kufje me një frekuencë funksionimi të transmetuesit të paktën 800 MHz.
Diapazoni i kufjeve të tilla ndryshon shumë dhe mund të arrijë në 100 m. Në rast se keni nevojë për kufje që do të funksionojnë brenda dhomës, një distancë prej disa metrash është e mjaftueshme për ju. Për të lëvizur nëpër apartament, mjafton që diapazoni të jetë 10-30 m. Kufjet me një diapazon deri në 100 m janë të përshtatshme për përdorim në natyrë.
Përveç burimeve të sinjalit infra të kuqe dhe radio, ka modele që përdorin teknologjinë Bluetooth, kështu që ata janë në gjendje të lidhen me shumë pajisje që kanë një përshtatës Bluetooth të integruar që mbështet profilin A2TP.
Nuk është sekret se " veshët " pa tel janë disi më të rëndë se " shokët " e tyre me tela . Kjo për faktin se për funksionimin e tyre nevojiten bateri ose bateri të rimbushshme, të cilat gjithashtu shkarkohen mjaft shpesh. Prandaj, për të mos blerë kufje të ndara për sistemet Hi-Fi dhe Hi-End, duhet menjëherë të zgjedhësh kufje me tela.
Pa përjashtim, të gjitha pa tel, si dhe disa modele të kufjeve me tela kanë një kontroll të volumit. Kjo bëhet e dobishme nëse personi është larg burimit të sinjalit.
Dizajn akustik
Në varësi të dizajnit akustik, ekzistojnë disa lloje kufjesh: të mbyllura, të hapura dhe gjysmë të hapura. Kufjet e mbyllura mbrapa parandalojnë depërtimin e tingujve të jashtëm, gjë që është e mirë kur dëgjoni muzikë në transportin publik. Me një pajisje të mbyllur, harku, nëse është i pranishëm, shtyp veshin më shumë sesa me llojet e tjera të kufjeve. Kjo sepse tingujt me frekuencë të ulët do të dëmtohen nëse gotat nuk përshtaten mirë. Kur zgjidhni kufje, vishini ato për 5-10 minuta. Ju do të ndjeni menjëherë nëse ata po ju shtypin.
Kufjet e hapura lejojnë që tingujt e jashtëm të depërtojnë. Në këtë drejtim, një person nuk ndahet auditivisht nga bota e jashtme, gjë që e bën tingullin më të natyrshëm. Por në transportin publik, bëhet problematike të dëgjosh muzikë duke përdorur kufje të tilla. Kufjet gjysmë të hapura lejojnë që tingujt e jashtëm të kalojnë por sigurojnë izolim të mirë të zërit.
Rehati
Ekzistojnë disa lloje të ndërtimit të kufjeve:
- plug-in
- fletëpalosje
- kufjet e veshit
- monitor
Kufjet e vendosura direkt në veshë ndahen në dy lloje: në vesh dhe në vesh. Mbushësit e veshit janë me madhësi të vogël, shumë të përshtatshëm për t'u përdorur me pajisje portative. Përfshihet me shumicën e lojtarëve. E keqja është se ato mbahen mjaft dobët në veshë. Kjo për faktin se njerëzit kanë forma shumë të ndryshme të veshit. Gjithashtu, këto kufje kanë izolim të ulët të zërit, riprodhojnë dobët tinguj me frekuencë të ulët.
Kufjet brenda veshit qëndrojnë shumë më mirë në vesh. Kjo arrihet përmes një diametri më të vogël. Ata gjithashtu futen më thellë në kanalin e veshit. Zakonisht, kufjet e tilla kanë të ashtuquajturat jastëkë veshi silikoni, të cilët rregullojnë kufjen mirë në vesh, dhe gjithashtu ndihmojnë në përmirësimin e izolimit të zërit, gjë që rrit cilësinë e dëgjimit të muzikës.
Kufjet në vesh me ndihmën e harkut okcipital shtypen kundër veshëve dhe gjithashtu kanë një diametër shumë më të madh të diafragmës, i cili ka një efekt të dobishëm në cilësinë e zërit. Ndonjëherë një hark vertikal shërben si një montim, i cili lidh dy gota të këtyre " veshëve ". Kjo shpërndan peshën e veshëve në mënyrë të barabartë mbi sipërfaqen e kokës.
Më të mirët janë kufjet e monitorit, të cilat përdoren për të monitoruar tingullin në studiot e regjistrimit. Por, vlen të përmendet se ka kufje monitori për përdorim në shtëpi. Ky version ka një shirit të madh koke, jastekë veshi që mbulojnë veshin sa më shumë që të jetë e mundur, si dhe membrana të mëdha që riprodhojnë në mënyrë të barabartë të gjithë diapazonin e frekuencës.
Modele të ndryshme të kufjeve të monitorit kanë karakteristikat e tyre. Disa kanë një kabllo që ngjan shumë me një kabllo celularësh ose një kabllo të ndashme. Një kabllo e përdredhur përdoret për të parandaluar që tela të varet nën këmbët tuaja. Kablli i ndashëm lejon zëvendësimin në rast dëmtimi. Kjo është shumë e rëndësishme kur merrni parasysh çmimin e kufjeve të monitorit. Muchshtë shumë më e lehtë të blini një kabëll të ri sesa të hidhni kufje të nivelit të lartë për dëmin më të vogël.
Pesha e veshëve është gjithashtu e një rëndësie të madhe, pasi ato vishen vazhdimisht në kokë. Futjet peshojnë nga 5 deri në 30 gram, lart nga 40 në 100 dhe monitorojnë ato 150-300 gram.
Zëvendësimi
Ekzistojnë dy lloje të transmetimit të sinjalit audio - analog dhe dixhital. Transmetimi dixhital nënkupton që sinjali transmetohet i koduar si një dhe zero. Një lloj transmetimi i ngjashëm përdoret në kufjet pa tel, por shumica e kufjeve përdorin një lloj transmetimi analog. Kjo nënkupton që madhësia e sinjalit është drejtpërdrejt proporcionale me fuqinë e sinjalit. Kufjet dixhitale sigurojnë zë me cilësi më të lartë, pa ndërhyrje, efekt zbehjeje në lëvizje dhe zhurmë, por ky lloj kufjesh ka një çmim mjaft të lartë.
Produktet
Kufjet me valë kanë një njësi bazë, e cila strehon transmetuesin, elektronikën për përpunimin e sinjalit dhe një dalje, ku sinjali kopjohet. Kjo ju lejon të lidhni një amplifikator me altoparlantë në to pa fikur kufjet.
Hyrjet
Njësia bazë, e instaluar në kufjet pa tel, gjithashtu ka një hyrje dixhitale koaksiale, e cila eliminon ndërhyrjet dhe zhurmën. Me të, ju mund të kryeni transmetimin e sinjaleve audio në të dy mënyrat stereo dhe shumë kanale. Mund të përdoret gjithashtu për të transmetuar audio shumë kanale duke përdorur një kabllo të thjeshtë me lidhës RCA.
Përveç kësaj hyrje, mund të ketë një hyrje optike dixhitale. Ju lejon të transmetoni një sinjal dixhital në disa mënyra. Dallimi kryesor nga hyrja koaksiale është përdorimi i dritës për të transmetuar sinjalin, dhe gjithashtu përdorimi i një fije optike në vend të një kabllo elektrike. E gjithë kjo ju lejon të siguroni mbrojtje të sinjalit edhe me ndërhyrje të fortë elektromagnetike.
Lidhëset
Ekzistojnë disa lloje të foleve për lidhjen e kufjeve me pajisjen. Ato janë mini jack 3.5, mini jack 2.5, 5-pin, jack 6.3. Ekzistojnë dy lloje të foleve - 6.3 për sistemet audio dhe 3.5 për lojtarët.
Madhësia e kufjes duhet të përputhet me diametrin e hyrjes së sistemit audio. Shumë shpesh në kufje me një fole mini 3.5 një nga aksesorët është një përshtatës për fole 6.3. Nga ana tjetër, kufjet me një fole 6.3 furnizohen me një përshtatës për 3.5. Pothuajse të gjitha kufjet elektrostatike përdorin një lidhës 5-pin.
Ekzistojnë disa modifikime të lidhësit mini jack. Isshtë lidhës i drejtë dhe në formë L. Në rast se përdoren pajisje portative, lidhësi në formë L është i përshtatshëm. Kjo për faktin se përshtatet më fort me trupin dhe gjithashtu nuk ndikon në përmasat e tij në asnjë mënyrë. Kufjet me një prizë të drejtë janë mjaft të përshtatshme për pajisjet e palëvizshme.
Përfundim
Shumëllojshmëria e llojeve të kufjeve e bën zgjedhjen e tyre mjaft të vështirë. Kur zgjidhni kufje, duhet të vendosni për çfarë qëllimi, si dhe në cilat kushte do t'i përdorni. Alsoshtë gjithashtu shumë e rëndësishme të merren parasysh të gjithë parametrat që janë specifikuar në këtë artikull. Një shumëllojshmëri kufjesh lejon çdokënd të zgjedhë " veshët " e duhur për të . Ky artikull synonte të ndihmonte përdoruesin mesatar sa i përket zgjedhjes së kufjeve. Ne me të vërtetë shpresojmë që informacioni i dhënë nga ne doli të jetë i dobishëm për ju, dhe ju ishit në gjendje të zgjidhni kufjet që plotësonin plotësisht kërkesat dhe pritjet tuaja.

Si të zgjidhni kufjet
Si të zgjidhni kufjet
Si të zgjidhni kufjet
Si të zgjidhni kufjet Si të zgjidhni kufjet Si të zgjidhni kufjetHome | Articles

December 8, 2022 01:18:13 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting