Si të zgjedhim një kapuç?

Kapuçi është një " banor " i plotë i një apartamenti modern. Nëse gatuajnë shpesh në një familje, atëherë nuk mund të bëni pa këtë pajisje. Ju nuk doni që një kuzhinë e sapo rinovuar të humbasë shkëlqimin e saj brenda një viti, apo jo? Përgjigja është e qartë, dhe nëse është kështu, ju do të duhet të kujdeseni për luftën kundër yndyrës dhe blozës. Ju, sigurisht, mund të rregulloni një pastrim të përgjithshëm pas çdo gatimi, por është më mirë të blini një kapuç. Si të mos gaboni kur zgjidhni këtë pajisje - do të mësoni nga materiali ynë.
Para se të blini diçka nga pajisjet shtëpiake, këshillohet që të paktën në përgjithësi të përshkruani se si funksionon. Kapaku nuk është përjashtim. Për fat të mirë, kjo pajisje është e thjeshtë, kështu që nuk do të duhet shumë kohë për ta mësuar atë.
Detyra kryesore e kapakut është të mbrojë tavanin, mobiljet dhe pajisjet në kuzhinë nga bloza dhe yndyrat që vendosen mbi to. Pastrimi i ajrit nga aromat e pakëndshme që shpesh lindin gjatë procesit të magjisë së kuzhinës është gjithashtu puna e jetës së saj. Përveç kësaj, kapaku i sobës shërben gjithashtu për të ndriçuar tryezën e punës së kuzhinës. Sigurisht, kapuçet modernë duken mjaft tërheqëse, saqë mund të zbukurojnë kuzhinën. Në përgjithësi, pajisja është një, por ka shumë përparësi.
Dizajni i një kapaku kuzhine është si më poshtë: një trup i bërë prej metali ose plastike, ndonjëherë me futje prej druri ose qelqi, një motor (nganjëherë dy) dhe filtra për të pastruar ajrin që vjen.
Lloji i ndërtimit
Në varësi të vendit të instalimit, kapuçi vetë prodhohet në një strehim të përshtatshëm dhe ka disa karakteristika të tjera teknologjike. Sipas llojit të ndërtimit, kapuçat mund të ndahen në:
Hoods Island janë bashkangjitur në tavan mbi zonën e punës. Nevoja për një kapuç ishulli lind nëse sobë është në qendër të kuzhinës ose nuk bashkohet me asnjë nga muret (sipas vendndodhjes, sobë është një lloj " ishulli " - prandaj emri i kapakëve).
Montuar në mur (kupolë ose fireplace) Ky është lloji më i zakonshëm i kapuçave, i projektuar për montim në mur. Ato janë bërë në forma kube, piramidale, drejtkëndëshe dhe forma të tjera.
Kapuçat e qosheve Ky lloj i referohet kapuçave të montuara në mur, zorra e të cilave është e optimizuar për instalim në një cep të dhomës.
Kapuçat e integruar Lloji i kapakut është krijuar për t'u instaluar në pjesën e poshtme të një dollapi të varur mbi sobë. Shpesh, kapuçat e tillë kanë një panel tërheqës, i cili është krijuar për të rritur zonën e marrjes së ajrit. Shumica e kuzhinave janë me madhësi të vogël, kështu që kapuçat e tillë të integruar ju lejojnë të maksimizoni hapësirën tuaj të punës.
Qarkullon dhe rrjedh
Sipas llojit të pastrimit të ajrit, kapuçat mund të ndahen në ato qarkullues dhe rrjedhës. Shumë modele moderne të kapakëve mund të funksionojnë si në modalitetin e rrjedhjes ashtu edhe në atë të riciklimit.
Kapuçat në qarkullim pastrojnë ajrin që tërheqin me një sistem filtri dhe e kthejnë përsëri në dhomë, duke e mbajtur kështu të ngrohtë apartamentin, i cili është veçanërisht i rëndësishëm në sezonin e ftohtë. Për të filluar, ajri kalon përmes një filtri yndyre, i cili ruan grimca mjaft të mëdha si pikat e yndyrës, produktet e djegies, etj. Filtra të tillë mund të jenë të disponueshëm dhe të ripërdorshëm. Filtrat e disponueshëm zakonisht bëhen prej poliesteri mbushës, jo të endur ose letër. Sapo këto filtra të bllokohen, ato duhet të hidhen poshtë. Prandaj, është shumë më ekonomike të përdorni filtra akrilik ose metali të ripërdorshëm. Pas filtrit të yndyrës, ajri pastrohet përfundimisht në një filtër qymyri. Këta filtra janë të disponueshëm dhe duhet të blihen përsëri pasi bëhen të papastër.
Pro:
Nuk ka nevojë për një sistem ventilimi të ndërtesës.
Lehtë për tu lidhur.
Mbajtja e ngrohtë në mot të ftohtë.
Minuset:
Zëvendësimi i filtrave të qymyrit (pasi bëhen të papastër).
Efikasitet i ulët i pastrimit. Pavarësisht nga cilësia e lartë e filtrave, ata nuk e pastrojnë ajrin me 100%, më shpesh kjo shifër është më afër 70%.
Ne rekomandojmë kapakët qarkullues vetëm nëse ka vështirësi të konsiderueshme në lidhjen e kapakut me boshtin e ventilimit.
Metoda e pastrimit të rrjedhës bazohet në heqjen e ajrit të ndotur jashtë ambienteve. Ky lloj është më i vështirë për t'u instaluar, pasi do të kërkojë shpime të vrimave teknologjike në mur për t'u lidhur me sistemin e ventilimit. Por në të njëjtën kohë, kapuçët që përdorin metodën e pastrimit të rrjedhës janë shumë më efektive, pasi ajri i ndotur do të hidhet plotësisht jashtë, dhe ajri i pastër do ta zëvendësojë atë.
Vetëm një filtër yndyre është instaluar në kapakët e rrjedhës. Shtë e nevojshme në mënyrë që një shtresë yndyre të mos grumbullohet në muret e kapuçit dhe tehut të ventilatorit, gjë që mund të çojë në dështim të pjesëve elektrike.
Llojet e filtrave, pastrimi dhe zëvendësimi i tyre
Filtrat e yndyrës ose të trashë janë të tre llojeve:
mbushje poliestër, jo të endura ose filtra letre janë të disponueshme. Në sipërfaqen e tyre ka shenja që mund të shihen përmes skarës mbrojtëse të trupit të kapuçit. Zëvendësimi bëhet kur shenjat pushojnë të shfaqen në sipërfaqen e filtrit;
filtrat akrilikë referohen si filtra të ripërdorshëm. Periodikisht, rreth një herë në muaj, ato duhet të lahen në ujë të ngrohtë me sapun. Në këtë rast, është e panevojshme të shtrydhni filtrin me forcë, pasi ai mund të dëmtohet lehtësisht;
filtrat e aluminit janë gjithashtu të ripërdoren. Ndërsa bëhet pis, rreth një herë në muaj, një filtër i tillë duhet të pastrohet me një agjent degreting ose të vendoset në pjatalarëse. Meqenëse një filtër alumini zakonisht përbëhet nga disa shtresa të holla alumini të shpuar, duhet të trajtohet me kujdes në mënyrë që të mos dëmtojë sipërfaqen e tij.
Filtrat e karbonit përbëhen nga karboni aktiv. Ato janë të disponueshme dhe duhet të zëvendësohen afërsisht çdo 4-6 muaj. Koha e saktë e ndërrimit të filtrit duhet të specifikohet nga prodhuesi i kapakut. Theksojmë se të gjithë filtrat duhet të monitorohen vazhdimisht, pasi një sipërfaqe e bllokuar e filtrit gjatë përdorimit aktiv të kapakut do të zvogëlojë në mënyrë drastike performancën e funksionimit dhe do të rrisë ngarkesën në motor, gjë që mund të zvogëlojë ndjeshëm jetën e shërbimit të kapakut.
Kapaciteti nxjerrës
Kur zgjidhni një kapuç, duhet t'i kushtoni vëmendje një parametri të tillë si xhiros ose performancës së kapuçit. Ky parametër tregon vëllimin e ajrit që kapuçi mund të kalojë përmes vetvetes për njësi të kohës. Matet në metra kub ajër në orë. Për të llogaritur këtë parametër, ekziston formula e mëposhtme:
Produktiviteti = (Vëllimi i dhomës) x (Kursi i këmbimit të ajrit).
Nuk do të jetë e vështirë për ju të llogaritni vëllimin e dhomës duke shumëzuar zonën e kuzhinës me lartësinë e tavanit. Për saktësi më të madhe, vëllimi i zënë nga mobiljet e kuzhinës mund të zbritet nga vëllimi i marrë.
Kursi i këmbimit të ajrit është një vlerë që përcakton numrin e ndryshimeve të ajrit në një dhomë në orë. Për shkëmbim optimal të ajrit, ky parametër duhet të jetë i barabartë me 12.
Sidoqoftë, në çdo rast, është më mirë të zgjidhni një kapuç me një diferencë të performancës, pasi që funksionimi i vazhdueshëm me fuqi maksimale do të ndikojë shumë në jetën e shërbimit. Përveç kësaj, kapaku do të bëjë një zhurmë mjaft të lartë me shpejtësi maksimale. Përveç kësaj, nëse kanali i ajrit i ndërtuar për kapakun ka kthesa, kjo do të krijojë një ngarkesë shtesë në kapak. Siç është përmendur tashmë, ndërsa filtrat bëhen të ndotur, performanca e nxjerrjes gjithashtu zvogëlohet, gjë që duhet të merret parasysh.
Kjo formulë është vetëm për udhëzim. Kështu, për shembull, në një kuzhinë të një zone të vogël, përqendrimi i substancave të dëmshme gjatë gatimit aktiv mund t'i afrohet shumë shpejt vlerave kritike. Për të shmangur këtë, mund t'ju duhet të shikoni nga afër kapuçat, performanca e të cilave është 1.5-2 herë më e lartë se ajo e rekomanduar.
Përmasat dhe niveli i zhurmës
Kur zgjidhni madhësi, është e nevojshme të ndërtohet në madhësinë e sobës. Pra, gjerësia e kapakut duhet të jetë më e madhe ose e barabartë me gjerësinë e pllakës, atëherë ajo do të kapë tërë rrjedhën e ajrit me substancat e paqëndrueshme që përmbahen në të. Gjerësitë standarde të kapuçit janë 50, 60 dhe 90 cm.
Niveli i zhurmës matet në decibel. Kështu, për shembull, një zhurmë prej 40 dB është e krahasueshme me një fjalim të qetë njerëzor në një distancë prej disa metrash, dhe 60 dB do të jenë të krahasueshme me nivelin e fjalës njerëzore në një distancë prej rreth 1 m. Niveli mesatar i ekstrakteve në fuqia maksimale është afërsisht 60-70 dB. Meqenëse njerëzit shpesh mund të kalojnë shumë kohë në kuzhinë, zhurma mund të ketë një efekt shumë negativ në gjendjen shpirtërore të një personi. Nëse doni ta shmangni këtë, atëherë duhet t'i kushtoni vëmendje kapuçave me dy tifozë dhe motorë elektrikë me cilësi të lartë.
Kontrolli
Si kontrollet kryesore për kapuçin, mund të veçoni ndërprerësin e motorit elektrik, kontrolluesin e shpejtësisë dhe ndriçimin. Kontrolluesi i shpejtësisë është i dobishëm në kuptimin që nuk është gjithmonë e nevojshme të përdorni kapuçin me kapacitet të plotë. Dhe në rastet kur është vërtet e nevojshme, modaliteti turbo do të jetë i dobishëm (jo i pranishëm në të gjitha modelet).
Ndërrimi vetë mund të jetë butoni i shtypjes, i ndjeshëm në prekje ose elektronik.
Lloji më i thjeshtë është kontrolli i butonit, i cili përbëhet nga një grup çelsash të vendosur në panelin e përparmë të kapakut. Në varësi të një detyre të veçantë, është e nevojshme të ndizni ose fikni ndërprerësin e dëshiruar.
Me fikje të bazuar në prekje, në vend të çelsave të mëdhenj, ka butona të vegjël që ndizen duke shtypur lehtë tastet. Në këtë rast, butoni është në nivelin e panelit dhe nuk është i vendosur në të, gjë që do të ketë një efekt të dobishëm në lehtësinë e pastrimit të kapakut. Përparësitë e një menaxhimi të tillë përfshijnë një pamje të bukur.
Kontrolli më i shtrenjtë është ai elektronik. Pra, njësia elektronike ju lejon të vendosni mënyra të ndryshme funksionimi të kapakut në intervale të caktuara kohore. Përveç kësaj, këto kapuçë kanë një numër të madh funksionesh shtesë. Për shembull, një rritje automatike e kapacitetit të kapakut kur ajri është i ndotur shumë. Ndezja automatike gjatë gatimit. Aktivizimi i ndriçimit kur një person i afrohet sobës, treguesi i bllokimit të filtrit dhe shumë më tepër. Sigurisht, lehtë mund të bësh pa gjithë këtë, por të gjitha tiparet shtesë i shtojnë shumë përparësi një kriteri të tillë si lehtësia e përdorimit.
Funksioni i ndezjes do të jetë i dobishëm: lë tifozët të aktivizuar edhe për 10 minuta pasi kapaku të jetë fikur tashmë. Kjo siguron pastrimin përfundimtar të ajrit pasi të ketë përfunduar gatimi. Një opsion tjetër nuk është më pak i dobishëm - mënyra e intervalit. Kapaku ndizet automatikisht me energji të ulët çdo orë, duke siguruar kështu ventilim shtesë në dhomë.
Siç mund ta shihni, nuk është aq e vështirë të kuptoni se cili kapuç është i preferueshëm për kuzhinën tuaj. Gjëja kryesore është të merren parasysh disa parametra themelorë. Pasi ta keni bërë këtë, do të merrni një pajisje të shkëlqyeshme, përfitimet e së cilës janë të çuditshme për të folur, nëse nuk doni të keni një tavan të tymosur dhe mobilje dhe pajisje kuzhine me yndyrë. Kostoja e kapakëve është e ndryshme. Ka modele ekonomike, dhe ka pajisje me radio të integruara, televizorë, me aftësinë për t'u lidhur me një kompjuter, duke përdorur materiale të shtrenjta në dekorim. Zgjedhja është e juaja.

Si të zgjedhim një kapuç?
Si të zgjedhim një kapuç?
Si të zgjedhim një kapuç?
Si të zgjedhim një kapuç? Si të zgjedhim një kapuç? Si të zgjedhim një kapuç?Home | Articles

November 28, 2022 17:47:09 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting