Si funksionon një TV LCD

Konkurrenca midis TV-ve është shumë e lartë. Një nga kërkesat aktuale është aftësia për të përpunuar sinjale dixhitale. Për shkak të specifikave të origjinës së tyre, TV LCD fillimisht kanë një numër përparësish serioze.
Në botën moderne, një person kryesisht mbështetet në "asistentë" të shumtë teknikë - makina, kompjuterë, sisteme GPS, telefona celularë dhe pajisje të tjera elektronike. LCD - teknologjia ka arritur të provojë dobinë e saj në të gjitha sferat e veprimtarisë njerëzore. Shtë e vështirë të imagjinohet diçka e përparuar teknologjikisht pa një ekran LCD informues, i përshtatshëm për të monitoruar funksionimin e çdo pajisjeje. Çdo ditë, teknologjia LCD e gjen veten në zona të reja të aplikimit. Nuk është për t'u habitur, ajo pushtoi tregun e IT dhe përfundimisht revolucionarizoi prodhimin TV.
TV LCD janë pajisje të sheshta dhe me stil që kërkohen në rritje çdo ditë.
Parimi i funksionimit
Kristalet "e lëngët" u zbuluan në 1888 nga një botanist austriak. Në kushte të ndryshme, ata kanë një shkallë të ndryshme të transparencës. Në vitet 60 të shekullit të kaluar, shkencëtarët arritën të krijonin modelet e para eksperimentale të ekraneve të kristaleve të lëngëta, por ato funksionuan shumë të paqëndrueshme për t'u nxjerrë nga prodhimi. Vetëm relativisht kohët e fundit zhvilluesit kanë arritur rezultate të pranueshme.
Në TV moderne, më shpesh përdoret teknologjia TFT LCD - një ekran me kristal të lëngët në tranzistorë të filmit të hollë. Përbëhet nga dy fletë materiali të polarizuar si qelqi, njëra prej të cilave është e mbuluar me një film TFT. Filmi përmban kristale, po aq kristale - aq pixel. Transistorët e hollë të filmit rregullojnë rrjedhën e rrymës, duke shkaktuar ndryshimin dhe deformimin e kristaleve, duke siguruar transparencë / errësirë.
Vetë kristalet nuk shkëlqen, kështu që ka një llambë fluoreshente pas ekranit. Ekrani dhe llamba ndahen nga një ekran i bardhë, i cili shpërndan dritën në mënyrë të barabartë.
Një filtër i veçantë përdoret për të marrë një imazh me ngjyra. Ai shton ngjyrat e kuqe, jeshile dhe blu. Çdo ngjyrë tjetër mund të krijohet duke i kombinuar ato. Meqenëse pikselët janë shumë të vegjël, shikuesi përfundon duke parë një pamje "solide".
Për shkak të veçorive të teknologjisë LCD, ekrani nuk lëshon rrezatim.
Foto
Diagonali i ekranit në TV LCD arrin 50 inç, dhe në disa modele - edhe më shumë. Deri më tani, prodhuesit nuk kanë qenë në gjendje të zgjidhin plotësisht problemin e rritjes së madhësive. Çdo piksel i shtuar kërkon shtimin e tre tranzitorëve; në modelet mbi 37 inç, shpërndarja e dritës është problematike. Për fat të mirë, prodhuesit kryesorë kanë qenë në gjendje ta zgjidhin këtë problem në një masë të madhe. Sony, Samsung, Sharp, LG - këto janë markat nën të cilat shiten TV LCD me cilësi të lartë me diagonale të madhe.
Raporti i aspektit të disa modeleve është 16: 9, ky format është më i përshtatshmi për të parë DVD dhe HDTV, megjithatë, shumë modele mbajnë tradicionale 4: 3, e cila mbështetet ende nga shumica e kanaleve televizive. Mospërputhja midis formateve të sinjalit dhe TV zakonisht kompensohet nga algoritme të ndryshëm.
Pamja në një TV LCD është zakonisht shumë më e ndritshme dhe më kontrastuese sesa në një KRRT konvencionale. Ai jep një "fotografi" të mirë në çdo dritë. As drita e ditës dhe as drita artificiale nuk mund të ndërhyjnë në funksionimin e saj të saktë.
Mund të shikoni TV nga çdo pozicion, pasi këndi i shikimit është zakonisht nga 160 gradë, në modelet më të fundit - deri në 178 gradë. Më parë, besohej se "plazma" ka këndin më të mirë të shikimit, megjithatë, treguesit përkatës të të dy teknologjive janë pothuajse të barabartë. Si rregull, këndi i shikimit nuk ndikohet së paku nga "kokrra" e ekranit, e ashtuquajtura. "lartësia e pikave" - ​​mundësisht më pak se 0.28 mm.
Një nga karakteristikat më të rëndësishme të LCD është koha e përgjigjes - sa më pak të jetë, aq më mirë (tregon se sa shpejt mund të ndryshojë transparenca e një pikseli individual pa humbur cilësinë e imazhit). Koha e përgjigjes matet në milisekonda, treguesi optimal është nga 20 ms ose më pak. Koha e shpejtë e përgjigjes është shumë e rëndësishme kur shikoni DVD dhe HDTV në ekranet e mëdha, veçanërisht në skenat që lëvizin shpejt.
Ndryshe nga TV plazma dhe CRT, imazhi në LCD nuk "digjet", prandaj është shumë i mirë për të punuar me kompjuter ose për të lidhur video konzola. Cilësia e shfaqjes së tekstit dhe grafikës është shumë e lartë.
Një nga keqkuptimet e zakonshme është "sa më e lartë rezolucioni, aq më e madhe është fotografia". Jo gjithmonë është kështu. Shumica e televizioneve CRT konvencionale kanë rezolucion VGA (640x480 piksel), LCD gjithashtu mund të ketë XGA (1024X768) ose W-XGA (1280X768). Para se të studioni numrat, është më mirë të krahasoni vetë "fotografinë".
Karakteristikat teknike
Zakonisht TV LCD shiten me sistem të integruar audio, akordues, etj, megjithatë është më mirë të dini paraprakisht se çfarë përfshihet në paketë. Për shembull, TV-të e disa prodhuesve nuk mbështesin lidhjen me një PC, gjë që mund të jetë e papritur për një blerës të pavëmendshëm, ndonjëherë, për të punuar në një sistem të teatrit në shtëpi, TV nuk ka altoparlantë.
Shtë e rëndësishme që TV të mbështesë sinjalet HDTV. Një imazh dixhital me rezolucion të lartë është shumë më i mirë se një imazh i rregullt. Sot, disa kanale satelitore kabllore dhe me pagesë punojnë me HDTV, në të ardhmen, televizioni konvencional do të punojë me të.

Si funksionon një TV LCD
Si funksionon një TV LCD
Si funksionon një TV LCD
Si funksionon një TV LCD Si funksionon një TV LCD Si funksionon një TV LCDHome | Articles

December 6, 2022 15:45:37 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting