Satelitska TV

Satelitska televizija v svetu informacijske tehnologije ni več znanje. S pomočjo satelitske televizije imate edinstveno priložnost, da si ogledate ne le veliko novih kanalov, ampak tudi znatno izboljšate kakovost oddajanja nacionalnih kanalov.
Satelitska televizija je poseben izobraževalni program 21. stoletja. Če vzamete v roke revijo Telesputnik, mesečno publikacijo o satelitski in kabelski televiziji, boste videli, koliko satelitov se nahaja v naši okoli Zemlje. Dejansko revija vsebuje informacije le o delu satelitov z velikega števila vesoljskih plovil. Pravzaprav jih je veliko več in vsi so v geostacionarni orbiti, ki se nahaja v ravnini zemeljskega ekvatorja. To je edina krožna orbita s polmerom 35785 km. Ker se satelit zemeljskemu opazovalcu zdi nepremičen, pod pogojem, da kotna hitrost vrtenja satelita okoli zemeljske osi sovpada s kotno hitrostjo vrtenja okoli svoje osi. To pomeni, da če satelitska antena pravilno nastavi sprejem s satelita in je varno pritrjena, v prihodnosti ne bo treba popraviti svojega položaja.
Vsaka evropska država si prizadeva svoje televizijske satelite postaviti v geostacionarno orbito, vendar je prostora premalo za vse. Zato se v boju za "mesto na soncu" sateliti kot ptice zbirajo v "jatah". Na primer, pod imenom "HotBird" satelit pomeni številna vesoljska plovila, ki so po vesoljskih standardih blizu (približno 100 km) in zasedajo orbitalni položaj približno 13 stopinj vzhodne zemljepisne dolžine. Ker so vsi sateliti v ekvatorialni ravnini, je njihova zemljepisna širina nič in se razlikujejo po dolžini. Spomnimo se, da poldnevnik gre skozi London in ločuje zahodno in vzhodno dolžino. Televizijski satelit se postavi v določeno točko orbite, da služi določenemu ozemlju zemeljske površine, zato ima svoj smerni vzorec. Ker je na vsako vesoljsko plovilo nameščenih več oddajnikov (oddajnikov), od katerih je vsak sposoben oddajati več televizijskih programov v enem toku, lahko skupno število oddajnih kanalov izmerimo v desetih. Zaradi jasnosti si lahko satelitsko predstavljamo, da "lebdi" na nočnem nebu nad ekvatorjem, "reflektor" ali skupino "reflektorjev", ki s svojimi "žarki" iz zemlje iztrga del zemeljske površine. Poleg tega je glede na površino "osvetljene" površine vsak snop mogoče razvrstiti: ozek, conski, regionalni, globalni itd. Največja gostota elektromagnetnih valov je skoncentrirana v središču žarka. Čim večja je moč signala, ki ga oddaja satelit, doseže površino zemlje na mestu namestitve satelitske antene, tem manjši je potreben premer antenskega ogledala. Ozki žarek ima to prednost. Širše je območje pokritosti, manjša je gostota pretoka moči na zemeljski površini. Na primer za sprejem v Kijevu televizijskih programov globalnega satelitskega žarka "Intelstat 905", 27,5 stopinj. h. za pokrivanje celotnega dela zemeljske površine, ki je viden z njega, je potrebna antena s premerom najmanj treh metrov. Ozemlje Ukrajine načeloma "osvetljujejo" žarki številnih satelitov, vendar večina od njih ustvarja nizko gostoto pretoka moči. Za nas, prebivalce Ukrajine, so najbolj zanimivi sateliti, s katerih se predvajajo nacionalni televizijski kanali, pa tudi ruski televizijski kanali, katerih sprejem je možen na majhnih satelitskih antenah.
Satelitska televizija je čas, ki ga preživite s koristjo, še posebej, ker omogoča gledanje veliko več kanalov kot kabelska TV. Danes je standardni paket satelitske televizije 500 kanalov! Zamislite si morje različnih informacij kar na vašem TV zaslonu!

Satelitska TV
Satelitska TV
Satelitska TV
Satelitska TV Satelitska TV Satelitska TVHome | Articles

December 3, 2022 07:21:02 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting