Robotski usisivač - jamac čistoće i reda

Od pojave prvog robotskog usisavača prošlo je nešto više od deset godina. Za to vrijeme, uređaj je poboljšan, promijenjena je njegova lokacija: iz ureda i javnih ustanova, uređaj je preseljen u privatne stanove. Sada je modernizirani uređaj, sposoban da neovisno nadgleda čistoću poda, postao dostupan svakom potrošaču, jer je cijena robota usisavača znatno opala posljednjih godina.

Struktura robotskog usisavača, princip njegovog rada

Svaki je uređaj nužno opremljen sljedećim jedinicama: navigacijski sustav, motor, baterija, modul za čišćenje. Razina čistoće na obrađenoj površini ovisi o tome koliko se dobro svaki od njih nosi s dodijeljenim funkcijama.

Navigacija

Krećući se po sobi, robot je suočen sa masom prepreka kako bi uspješno savladao koji navigacijski sistem se koristi. Zahvaljujući njoj, uređaj sigurno zaobilazi sofe i stolice, izbjegava sudare s drugim stvarima. Ako ovaj uređaj radi loše, uređaj može izgubiti orijentaciju u prostoru, zaglaviti se negdje i ostaviti neko područje prljavo.

Stvoreni su različiti orijentacioni sistemi orijentacije. Svaki od njih ima i svoje i druge strane. Najčešći tipovi navigacijskih blokova su:

• sa senzorima robota;

• s relejima za daljinsko kretanje;

• laserski uređaji;

• video uređaji.

Kad se koriste senzori integrirani u branik robotskog usisavača, situacija u sobi se analizira u određenom trenutku, ako se nađe prepreka, uređaj se okreće ili pomiče duž prepreke. Moderni instrumenti također imaju mogućnost analize stupnja kontaminacije i, gdje je to potrebno, radim intenzivnije.

Koliko će usisavač ovog tipa kretati terenom ovisi o mnogim faktorima:

• broj senzora i princip njihovog djelovanja;

• brzina procesora;

• količina memorije uređaja;

• ostale nijanse.

Pojedinačni modeli, susrećući se s područjima s puno prašine i prljavštine, mijenjaju algoritam kretanja, ciklično se kreću naprijed-natrag (u stranu, u krug, itd.).

Upotrebljavaju se i navigacijski uređaji postavljeni u sobi, ponekad služe kao razdvajač zona. Nazivaju ih još i svjetionicima, ponekad zvanim i virtualni zidovi. Izvana izgledaju kao mala kutija od plastike koja služi kao izvor infracrvenih zraka. Ne opaža ih ljudski vid, ne predstavljaju štetu organizmu (ovo zračenje se čak koristi u medicinske svrhe).

Danas se smatra da je najsavršenija laserska navigacija u kojoj se koriste uređaji za pronalaženje dometa, koji automatski određuju udaljenost do objekata u sobi i na osnovu dobijenih informacija čine „mapu“ pohranjenu u memoriji robota. U modelima s takvim sustavima obično prevladavaju ravna pravca. Nakon što je uklonio jednu sobu, sam robot prelazi u drugu sobu.

Robotski usisivači sa kamerama prave orijentaciju na stropu. Objektiv se postavlja na gornju ploču uređaja i prima sliku zidova i plafona. Koji će biti algoritam pokreta ovisi o konkretnom proizvođaču. Uređaj se može kretati nasumično, pravougaono, u krugovima.

Proces čišćenja

U cjelini, princip čišćenja površine je isti kod većine modela: četkica postavljena sa strane hvata nečistoću i pomiče je bliže središtu, gdje glavna četka sve pomiče u kontejner za smeće. Tamo se prašina i ostala legla skuplja strujom zraka i prebacuje u sakupljač prašine, gdje se vrši prešanje. Nakon toga, zrak se čisti u filterima i kroz poseban otvor upuhuje u sobu. Dakle, kvaliteta čišćenja više ovisi o radu četkica i filtraciji zračne mase. U nekim modelima, zajedno sa pročišćenim zrakom, dio prašine vraća se u prostoriju.

Ključni parametri robotskog usisavača

Postoji mnogo različitih uređaja koji se razlikuju po karakteristikama. Stoga se prilikom odabira usisavača ove vrste treba upoznati s osnovnim svojstvima, to će olakšati izbor modela koji je za vas optimalan. U nastavku su navedeni najznačajniji parametri uređaja:

• Set isporučenih četkica. Najčešće uključuje dva komada, jedan od njih je guma. Tokom rada usisavača, jedan je zauzet sakupljanjem prašine (čekinje), drugi - pometanjem velikog smeća (mrvice, pijeska itd.). Većina uređaja ima bočnu četkicu, pa čišćenje zahtijeva manje vremena.

• Vrsta filtera koji se koristi. Ovdje su moguće mnoge mogućnosti, od jednostavnih obloga od pjene do višeslojnih pročišćivača zraka HEPA, idealnih za osobe s alergijom.

• Snaga motora, prosječno 40-65 vata.

• Količina kante za otpatke koja može dostići 1 litru .

Nakon čišćenja, moderni uređaji imaju mogućnost da se samostalno vrate u „bazu“, do uređaja za ponovno punjenje.

Robotski usisivač - jamac čistoće i reda
Robotski usisivač - jamac čistoće i reda
Robotski usisivač - jamac čistoće i reda
Robotski usisivač - jamac čistoće i reda Robotski usisivač - jamac čistoće i reda Robotski usisivač - jamac čistoće i redaHome | Articles

December 8, 2022 02:00:01 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting