Robotski sesalnik - garant za čistočo in red

Minilo je nekaj več kot deset let, odkar se je pojavil prvi robotski sesalnik. V tem času je bila naprava izboljšana in njena lokacija se je spremenila: iz pisarn in javnih ustanov je bila naprava preseljena v zasebna stanovanja. Zdaj je posodobljena naprava, ki lahko samostojno nadzira čistost talne obloge, na voljo vsakemu potrošniku, saj je cena robotskega sesalca v zadnjih letih občutno padla.
Zgradba robotskega sesalnika, kako deluje
Vsaka naprava je nujno opremljena z naslednjimi enotami: navigacijski sistem, motor, baterija, čistilni modul. Stopnja čistoče na obdelani površini je odvisna od tega, kako dobro se vsak od njih spopada s funkcijami, ki so mu dodeljene.
Navigacija
Ko se premika po sobi, robot trči z množico ovir, za kar se za uspešno premagovanje uporablja navigacijski sistem. Zahvaljujoč njej naprava varno zaobide zofe in stole, se izogiba trkom z drugimi stvarmi. Če ta enota deluje slabo, lahko naprava izgubi orientacijo v vesolju, se nekje zatakne, nekaj prostora ostane umazano.
Ustvarjeni so bili različni sistemi orientacije v zaprtih prostorih. Vsak od njih ima tako prednosti kot slabosti. Najpogostejše vrste navigacijskih blokov so:
• s robotskimi senzorji;
• z zunanjimi releji za gibanje;
• laserske naprave;
• video naprave.
Pri uporabi senzorjev, vgrajenih v odbijač robotskega sesalnika, se analizira stanje v prostoru v določenem trenutku, če se naleti na oviro, se naprava obrne vstran ali premakne vzdolž ovire. Sodobne naprave imajo tudi možnost analiziranja stopnje kontaminacije, zato po potrebi delam bolj intenzivno.
Kako dobro bo sesalnik te vrste plul po terenu, je odvisno od številnih dejavnikov:
• število senzorjev in načelo njihovega delovanja;
• hitrost procesorja;
• količina pomnilnika naprave;
• druge odtenke.
Posamezni modeli, ki naletijo na območja z veliko količino prahu in umazanije, spremenijo algoritem gibanja, ciklično se premikajo naprej in nazaj (vstran, v krogu itd.).
Uporabljajo se tudi navigacijske naprave, nameščene v sobi, včasih delujejo kot ločevalnik con. Imenujemo jih tudi svetilniki, včasih jih imenujemo tudi virtualni zidovi. Navzven so videti kot majhna plastična škatla, ki služi kot vir infrardečih žarkov. Človeški vid jih ne zazna, telesu ne škoduje (to sevanje se uporablja celo v medicinske namene).
Danes laserska navigacija velja za najnaprednejšo, pri kateri se uporabljajo daljnogledi, ki samodejno določijo razdaljo do predmetov v sobi in na podlagi prejetih informacij sestavijo " zemljevid ", ki je shranjen v pomnilniku robota. Običajno pri modelih s takšnimi sistemi prevladujejo ravne poti. Ko je robot odstranil eno sobo, se sam preseli v drugo sobo.
Robotski sesalniki s kamerami se orientirajo vzdolž stropa. Objektiv je nameščen na vrhu enote, da zajame slike sten in stropov. Kakšen bo algoritem gibanja, je odvisno od določenega proizvajalca. Naprava se lahko premika kaotično, v ravni črti, v krogih.
Postopek čiščenja
Na splošno je načelo površinskega čiščenja pri večini modelov enako: krtača, nameščena na strani, zajema umazanijo in jo premakne bližje sredini, kjer glavna krtača vse pomete v koš za smeti. Tam prah in drugi ostanki pobere zračni tok in jih prenese v zbiralnik prahu, kjer poteka stiskanje. Po tem se zrak očisti v filtrih in skozi posebno luknjo odpihne v prostor. Tako je kakovost čiščenja v veliki meri odvisna od delovanja ščetk in filtracije zračne mase. Pri nekaterih modelih se del prahu vrne v prostor skupaj s očiščenim zrakom.
Glavni parametri robotskega sesalnika
Na voljo je veliko različnih naprav z različnimi lastnostmi. Zato se je pri izbiri sesalnika te vrste vredno seznaniti z osnovnimi lastnostmi, kar bo olajšalo izbiro modela, ki je za vas najbolj primeren. Najpomembnejši parametri naprave so navedeni spodaj:
• Komplet priloženih ščetk. Najpogosteje vključuje dva kosa, eden od njih je guma. Med delovanjem sesalnika je eden zaposlen z zbiranjem prahu (ščetinasti), drugi pa pometa velika stelja (drobtine, pesek itd.). Večina naprav ima stransko krtačo, zaradi česar je čiščenje manj zamudno.
• Vrsta uporabljenega filtra. Na voljo je veliko možnosti, od preprostih penastih blazinic do večplastnih čistilnikov zraka HEPA, idealnih za alergike.
• Moč motorja je v povprečju 40-65 vatov.
• Prostornina posode za odpadke, ki je lahko do 1 litra.
Sodobne naprave se po koncu čiščenja lahko samostojno vrnejo v " bazo ", v napravo za polnjenje.

Robotski sesalnik - garant za čistočo in red
Robotski sesalnik - garant za čistočo in red
Robotski sesalnik - garant za čistočo in red
Robotski sesalnik - garant za čistočo in red Robotski sesalnik - garant za čistočo in red Robotski sesalnik - garant za čistočo in redHome | Articles

November 29, 2022 14:12:14 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting