Robotporszívó - a tisztaság és a rend garanciája

Alig több mint tíz év telt el az első robotporszívó megjelenése óta. Ez idő alatt fejlesztették az eszközt, és megváltozott a helye: irodákból és közintézményekből a készüléket magánlakásokba helyezték át. Mostantól minden fogyasztó számára elérhetővé vált a padlóburkolat tisztaságának önálló ellenőrzésére képes korszerűsített eszköz, mivel a robotporszívó ára az utóbbi években jelentősen visszaesett.
A robotporszívó felépítése, működése
Minden eszköz szükségszerűen fel van szerelve a következő egységekkel: navigációs rendszer, motor, akkumulátor, tisztító modul. A tisztaság szintje a kezelt felületen attól függ, hogy mindegyikük mennyire képes megbirkózni a hozzá rendelt funkciókkal.
Navigáció
A teremben mozogva a robot akadályok tömegével ütközik, amelyek sikeres navigálásához a navigációs rendszert használják. Neki köszönhetően a készülék biztonságosan megkerüli a kanapékat és székeket, elkerüli az ütközést más dolgokkal. Ha ez az egység rosszul működik, a készülék elveszítheti tájékozódását az űrben, elakadhat valahol, és néhány területet piszkos maradhat.
Különböző beltéri orientációs rendszereket hoztak létre. Mindegyiküknek vannak előnyei és hátrányai. A navigációs blokkok leggyakoribb típusai:
• robot érzékelőkkel;
• külső mozgás relékkel;
• lézeres eszközök;
• videokészülékek.
A robotporszívó lökhárítójába épített érzékelők használatakor elemzik a helyiség helyzetét egy adott pillanatban, ha akadályba ütközik, a készülék oldalra fordul, vagy az akadály mentén mozog. A modern eszközök képesek a szennyezettség mértékének elemzésére is, így ahol szükséges, intenzívebben dolgozom.
Az, hogy egy ilyen típusú porszívó milyen jól navigálja a terepet, sok tényezőtől függ:
• az érzékelők száma és működésük elve;
• a processzor sebessége;
• a készülék memóriájának mennyisége;
• egyéb árnyalatok.
Az egyes modellek, amelyek nagy por- és szennyeződéssel rendelkező területekkel találkoznak, megváltoztatják a mozgás algoritmusát, ciklikusan előre-hátra haladva (oldalra, körbe stb.).
A helyiségben elhelyezett navigációs eszközöket is használják, néha zónaelválasztóként működnek. Világítótornyoknak hívják őket, néha virtuális falaknak is. Kívülről úgy néznek ki, mint egy kis műanyag doboz, amely infravörös sugárforrásként szolgál. Az emberi látás nem érzékeli őket, nem okoznak kárt a testben (ezt a sugárzást még orvosi célokra is használják).
Ma a lézeres navigációt tartják a legfejlettebbnek, amelyben olyan távolságmérőket használnak, amelyek automatikusan meghatározzák a helyiségben lévő tárgyak távolságát, és a kapott információk alapján a robot memóriájában tárolt " térképet " alkotnak . Általában az ilyen rendszerű modellekben az egyenes utak vannak túlsúlyban. Miután eltávolította az egyik szobát, a robot magától egy másik helyiségbe költözik.
A kamerákkal ellátott robotporszívók a mennyezet mentén tájolódnak. A lencse az egység tetején helyezkedik el, hogy a falakról és a mennyezetről képet készítsen. Hogy mi lesz a mozgási algoritmus, az az adott gyártótól függ. A készülék kaotikusan, egyenes vonalban, körökben mozoghat.
Tisztítási folyamat
Általában a felület tisztításának elve a legtöbb modellnél megegyezik: az oldalán elhelyezett kefe megfogja a szennyeződéseket és közelebb helyezi a középponthoz, ahol a fő kefe mindent a szemetesbe söpör. Ott a port és egyéb törmelékeket a légáram összegyűjti, és átviszi a porgyűjtőbe, ahol sajtolás történik. Ezt követően a levegőt szűrőkben tisztítják és egy speciális lyukon keresztül fújják ki a helyiségbe. Így a tisztítás minősége nagymértékben függ a kefék működésétől és a légtömeg szűrésétől. Egyes modellekben a por egy részét a megtisztított levegővel együtt visszajuttatják a szobába.
A robotporszívó fő paraméterei
Sok különböző készüléket kínálnak, különböző jellemzőkkel. Ezért az ilyen típusú porszívó kiválasztásakor érdemes megismerkedni az alapvető tulajdonságokkal, ez megkönnyíti az Ön számára legmegfelelőbb modell kiválasztását. Az alábbiakban felsoroljuk a készülék legfontosabb paramétereit:
• A mellékelt kefe készlet. Leggyakrabban két darabot tartalmaz, az egyik gumi. A porszívó működése során az egyik a porgyűjtéssel van elfoglalva (sörtésen), a második nagy almot (morzsákat, homokot stb.) Söpör fel. A legtöbb készülék rendelkezik oldalsó kefével, ezáltal a tisztítás kevésbé időigényes.
• A használt szűrő típusa. Számos lehetőség áll rendelkezésre, az egyszerű habpárnáktól kezdve a többrétegű HEPA légtisztítókig, amelyek ideálisak az allergiások számára.
• A motor teljesítménye átlagosan 40-65 watt.
• A hulladéktartály térfogata legfeljebb 1 liter lehet.
A modern eszközök a tisztítás befejezése után képesek önállóan visszatérni az " alap " -hoz, az újratöltő eszközhöz.

Robotporszívó - a tisztaság és a rend garanciája
Robotporszívó - a tisztaság és a rend garanciája
Robotporszívó - a tisztaság és a rend garanciája
Robotporszívó - a tisztaság és a rend garanciája Robotporszívó - a tisztaság és a rend garanciája Robotporszívó - a tisztaság és a rend garanciájaHome | Articles

December 3, 2022 17:46:12 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting