Robot usisavač - jamac čistoće i reda

Prošlo je nešto više od deset godina otkako se pojavio prvi robotski usisavač. Tijekom tog vremena uređaj je poboljšan i mjesto mu se promijenilo: iz ureda i javnih ustanova uređaj je premješten u privatne stanove. Sada je modernizirani uređaj koji može samostalno nadzirati čistoću podne obloge postao dostupan svakom potrošaču, budući da je cijena robotskog usisavača posljednjih godina znatno pala.
Struktura robot usisavača, kako on funkcionira
Svaki je uređaj nužno opremljen sljedećim jedinicama: navigacijski sustav, motor, baterija, modul za čišćenje. Razina čistoće na obrađenoj površini ovisi o tome koliko se dobro svaki od njih nosi s dodijeljenim mu funkcijama.
Navigacija
Krećući se po sobi, robot se sudara s masom prepreka, za što se za uspješno prevladavanje koristi navigacijski sustav. Zahvaljujući njoj, uređaj sigurno zaobilazi sofe i stolice, izbjegava sudare s drugim stvarima. Ako ovaj uređaj radi loše, uređaj može izgubiti orijentaciju u prostoru, negdje zapeti, ostaviti neko područje prljavim.
Stvoreni su različiti sustavi orijentacije u zatvorenom. Svatko od njih ima i prednosti i nedostatke. Najčešće vrste navigacijskih blokova su:
• s robotskim senzorima;
• s vanjskim relejima za kretanje;
• laserski uređaji;
• video uređaji.
Kada se koriste senzori ugrađeni u odbojnik robotskog usisavača, analizira se situacija u sobi u određenom trenutku, ako se naiđe na prepreku, uređaj se okrene u stranu ili kreće duž prepreke. Suvremeni uređaji također imaju mogućnost analize stupnja onečišćenja, pa prema potrebi radim intenzivnije.
Koliko će se usisavač ove vrste dobro kretati terenom, ovisi o mnogim čimbenicima:
• broj senzora i princip njihovog rada;
• brzina procesora;
• količina memorije uređaja;
• ostale nijanse.
Pojedinačni modeli, nailazeći na područja s velikom količinom prašine i nečistoće, mijenjaju algoritam kretanja, cikličko se krećući naprijed-natrag (bočno, u krugu itd.).
Također se koriste navigacijski uređaji smješteni u sobi, ponekad djeluju kao odvajač zona. Zovu ih i svjetionici, ponekad zvani i virtualni zidovi. Izvana izgledaju poput male plastične kutije koja služi kao izvor infracrvenih zraka. Ne opaža ih ljudski vid, ne nanose nikakvu štetu tijelu (ovo zračenje se čak koristi u medicinske svrhe).
Danas se laserska navigacija smatra najnaprednijom u kojoj se koriste daljinomjeri koji automatski određuju udaljenost do predmeta u sobi i na temelju primljenih informacija čine " kartu " pohranjenu u memoriju robota. Tipično, u modelima s takvim sustavima prevladavaju ravni putovi. Uklonivši jednu sobu, robot se sam premješta u drugu sobu.
Robotski usisavači s kamerama orijentiraju se duž stropa. Objektiv je smješten na vrhu jedinice za snimanje slika zidova i stropova. Kakav će biti algoritam kretanja ovisi o konkretnom proizvođaču. Uređaj se može kretati kaotično, u ravnoj liniji, u krugovima.
Postupak čišćenja
Općenito, načelo površinskog čišćenja je kod većine modela isto: četka postavljena sa strane hvata prljavštinu i pomiče je bliže središtu, gdje glavna četka sve pomete u kantu za smeće. Tamo se protok zraka skuplja prašinu i ostale ostatke i prebacuje u sakupljač prašine, gdje se vrši prešanje. Nakon toga zrak se očisti u filtrima i ispuše u sobu kroz posebnu rupu. Dakle, kvaliteta čišćenja u velikoj mjeri ovisi o radu četkica i filtriranju zračne mase. U nekim se modelima dio prašine vraća u sobu zajedno s očišćenim zrakom.
Glavni parametri robotskog usisavača
U ponudi je mnogo različitih uređaja s različitim karakteristikama. Stoga, prilikom odabira usisavača ove vrste, vrijedi se upoznati s osnovnim svojstvima, to će olakšati odabir modela koji vam najviše odgovara. U nastavku su navedeni najvažniji parametri uređaja:
• Komplet isporučenih četkica. Najčešće uključuje dva komada, jedan od njih je guma. Tijekom rada usisavača, jedan je zauzet sakupljanjem prašine (čekinjast), drugi briše veliko leglo (mrvice, pijesak itd.). Većina uređaja ima bočnu četku, što čini čišćenje manje zahtjevnim.
• Vrsta korištenog filtra. Dostupne su mnoge mogućnosti, od jednostavnih jastučića od pjene do višeslojnih HEPA pročišćivača zraka idealnih za alergičare.
• Snaga motora u prosjeku 40-65 vata.
• Volumen spremnika za otpad, koji može biti do 1 litre.
Suvremeni uređaji nakon završetka čišćenja imaju mogućnost samostalnog povratka u " bazu ", na uređaj za punjenje.

Robot usisavač - jamac čistoće i reda
Robot usisavač - jamac čistoće i reda
Robot usisavač - jamac čistoće i reda
Robot usisavač - jamac čistoće i reda Robot usisavač - jamac čistoće i reda Robot usisavač - jamac čistoće i redaHome | Articles

December 3, 2022 08:27:34 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting