Razlike između robotskog usisavača Roomba od drugih modela

Danas postoji puno gadgeta. Razni telefoni, čitači, alarmi, kamere i mnogi drugi.

Čak i obični kućanski uređaji sve više postaju uređaji. I stvar nije samo u televizijama koje je sve teže razlikovati od računara. Sada postaju uređaji, čak i usisivači, jasan primjer takvog uređaja je sobni robotski usisavač.

Prvo što vam padne na pamet je pitanje kako usisavač može postati uređaj? Postoji samo motor i četke sa crevima. Ali to je već u prošlosti. Uostalom, nositi usisavač po sobi i nabavljati prašinu i smeće iz najmračnijih uglova, vlastitim rukama, prilično je glup zadatak. Zašto trošiti vrijeme na ovo kad možete napraviti nešto korisnije i zanimljivije, otići u kupovinu i kupiti sofe kako bi naručili, otišli u bioskope, izašli s prijateljima ili uživali u kazalištu. A za usisavanje možete povjeriti i sam usisavač, koji će to učiniti savršeno.

Vrlo često u naučnofantastičnim filmovima vidimo razne robota za čišćenje koji obavljaju sav posao za osobu, a nakon završetka oni se isključuju. Ispada da takvi roboti postoje, pa čak i imaju svoje ime, robot roomba, od iRobot. Takav je robotski usisivač dizajniran posebno za nezavisno čišćenje prostorije.

Hajde da razgovaramo više o radu ovog gadgeta.

Takav robot ima nekoliko načina čišćenja stana. Prvi se način naziva "čisto sada". Da biste to učinili, samo kliknite na jedno dugme Clean, robot se odmah uključuje i odlazi da očisti sobu. Nakon pokretanja, robot se počinje kretati po sobi, kako se na prvi pogled čini slučajnim, ali u stvari robot djeluje kako je planirano, završit će cijelo područje prostorije za oko 20-30 minuta.

Putanja robota roomba nikako nije haotična. Prilično složeni algoritmi koriste se za odabir putanje: robot stalno prima nove podatke od senzora koji se nalaze na njemu, a kasnije počinje analizirati kako se najbolje kretati u spiralu, po obodu ili prelazeći sobu. Ovisno o tome koliko je područje za čišćenje, robot broji vrijeme do kraja svog rada.

Sam proces čišćenja, u roboti roomba, podijeljen je na tri nivoa - bočna četka čisti pod dužinom podruma, kao i u kutovima prostorije, smeće ide do glavnih četkica, u robotu ih ima dvoje, od kojih se svaka rotira u različitim smjerovima, četkice savršeno čiste površinu . Smeće se sakuplja u posebno označenom kanti za smeće, robot uklanja i preostalu prljavštinu, potreban je fini filter za čišćenje najmanjeg smeća.

Razlike između robotskog usisavača Roomba od drugih modela
Razlike između robotskog usisavača Roomba od drugih modela
Razlike između robotskog usisavača Roomba od drugih modela
Razlike između robotskog usisavača Roomba od drugih modela Razlike između robotskog usisavača Roomba od drugih modela Razlike između robotskog usisavača Roomba od drugih modelaHome | Articles

December 5, 2022 04:04:35 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting