Pse nevojitet HDMI

Ndër hyrjet / daljet e shumta të disponueshme në panelet e shërbimit të pajisjeve moderne video, ekziston padyshim një lidhës HDMI. Në fakt, kjo ndërfaqe me shpejtësi të lartë është standardi i ardhshëm për lojtarët e rinj dhe TV dixhital.
Ata jetonin më thjeshtë dhe më modestisht. Kishte një hyrje të antenës RF në TV, me të cilën ishte lidhur gjithçka - antena UHF, antena të zakonshme dhe, kush i kishte ato, regjistrues video. Ajo që erdhi në vitet 90 të shekullit të kaluar me një seri revolucionesh të mëdha dhe të vogla shkencore dhe teknologjike quhet kaos. U përdorën shumë teknologji video, dhe secila kërkonte një hyrje të veçantë në TV - RCA, S-Video, RGB, etj. Një fazë e re në zhvillimin e televizionit u shënua me shfaqjen e paneleve televizive dixhitale. Pas një serie provash, u shfaq një ndërfaqe dixhitale universale për transmetimin e imazheve me rezolucion të lartë - HDMI (Ndërfaqja Multimedia me Përcaktim të Lartë).
Ndërfaqja dixhitale HDMI përdoret për të transferuar përmbajtjen e medias (si audio dhe video) nga një burim - një DVD player, marrës satelitor ose dekodues në një TV dixhital. Të dhënat transmetohen pa kompresim përmes një kablli të vetëm (ndryshe nga, për shembull, DVI i pajtueshëm, i cili funksionon vetëm me imazhe).
Sot, HDMI është bërë standardi de facto i prodhimit për transmetimin e përmbajtjes audio dhe video. Kohët e fundit, është përdorur jo vetëm nga prodhuesit e mirënjohur të pajisjeve elektronike të konsumit - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RAC), Toshiba, por edhe nga kompanitë më të mëdha të argëtimit - Fox, Universal, Warner Bros., Disney, etj. Deri në fund të këtij viti, janë parashikuar shitjet e deri në 60 milion pajisjeve me lidhje HDMI.
Zhvilluesit argumentojnë se arsyet kryesore për krijimin e ndërfaqes janë mirëdashja e përdoruesit dhe cilësia e lartë e imazhit që rezulton. Vetë përdoruesit kanë mendime të ndryshme për këtë çështje.
Karakteristikat e përgjithshme
Padyshim, HDMI është një teknologji progresive. Ndërfaqja e fundit e qershorit 2006, versioni 1.3, siguron funksionimin në një frekuencë prej 340 MHz (deri në 10,2 Gbps) - së pari, tregues të tillë janë krijuar për zhvillimin e ardhshëm të formatit HDTV, por tani shumica e kapaciteteve janë në kërkesa nga pajisjet dhe përdoren për qëllimin e tyre të synuar.
Ndërfaqja është ideale për të punuar me Blu-Ray dhe HD-DVD, tastierat e lojërave të gjeneratës tjetër (XBOX 360, Playstation3) dhe TV moderne HDTV.
Ndërfaqja është e pajtueshme me DVI. Kjo do të thotë që në teori është e mundur të shikoni video nga një pajisje DVI në një TV HDMI, dhe anasjelltas.
HDMI mbështet lidhjen e PC me elektronikën e konsumit. Një kompjuter përmes një karte video mund të lidhet si me një monitor dixhital ashtu edhe me një TV.
Përveç kësaj, ndërfaqja përmirësohet vazhdimisht për të ruajtur pajtueshmërinë e prapambetur me pajisjet e trashëguara.
Video
HDMI është i aftë të punojë si me sinjal dixhital me cilësi konvencionale, ashtu edhe me cilësi HDTV - me rezolucion nga 420p në 1080p për video dixhitale dhe, në parim, me sisteme analoge NTSC, PAL, etj.
Versioni i fundit i HDMI 1.3 mbështet ngjyra 30, 36 dhe 48-bit brenda standardit RGB - domethënë më shumë se një miliard (!) Hije - përmirësim i kontrastit, kalime ngjyrash, etj. Ekziston gjithashtu mbështetje për standarde të reja ngjyrash (p.sh. xvYCC - 1,8 herë më shumë ngjyra sesa mbështet sinjali i sotëm HDTV).
Tingull
Ndërfaqja punon me një larmi formatesh audio:
Stereo;
Formatet audio shumë kanale - Dolby Digital, DTS, etj;
Formatet e së ardhmes së afërt - Dolby TrueHD dhe DTS-HD;
Mbështet transmetimin e audios dixhitale me 8 kanale në 192 kHz pa asnjë ngjeshje fare.
Versioni HDMI 1.3 ofron sinkronizimin e videos dhe audios. Përpunimi i videos zakonisht zgjat pak më shumë sesa audio - HDMI rregullon automatikisht.
Në përgjithësi, blerësi së pari duhet të familjarizohet me specifikimet specifike të ndërfaqes në pajisjet e blera. Në mënyrë tipike, prodhuesit e elektronikës së konsumit përfshijnë mbështetje vetëm për ato karakteristika që ata i konsiderojnë të nevojshme për një model të veçantë bazuar në vizionin e tyre të nevojave të konsumatorit. Kështu, një ndërfaqe nominalisht më moderne HDMI në një model TV nuk mund të ketë funksionalitetin e ofruar nga një i vjetër në tjetrin. Çdo blerje duhet të zgjidhet bazuar në nevojat tuaja specifike.
Dhe, më e rëndësishmja, për të shmangur telashet, duhet të kujdeseni paraprakisht që televizori juaj me ndërfaqen HDMI të mbështesë teknologjinë HDCP.
HDCP
(HDCP) Mbrojtja e përmbajtjes dixhitale me bandë të lartë është një teknologji e zhvilluar nga Digital Content Protection, LLC (një filial i Intel) për të mbrojtur përmbajtjen e medias nga regjistrimi i paautorizuar. Përdoret si në DVI (rrallë) ashtu edhe në HDMI. Në ditët e sotme, pothuajse të gjitha TV dixhital me ekran të gjerë janë të pajisura me HDCP. Meqenëse HDCP është e lidhur pazgjidhshmërisht me HDMI, kjo është ajo që shkakton ankesat kryesore nga përdoruesit në ndërfaqen.
Siç e dini, krijuesit e përmbajtjes janë të tmerruar nga vjedhja dhe rishkrimi i përmbajtjes dixhitale me cilësi të lartë nga piratët. Prandaj, përdoruesit shpesh fajësojnë kompanitë e filmit për shkaktimin e një konfuzioni në tregun e elektronikës.
Parimi i funksionimit të HDCP është relativisht i thjeshtë - pajisjet përmes një kabllo HDMI krijojnë komunikim me njëri-tjetrin dhe shkëmbejnë një çelës për të deshifruar sinjalin. Nëse një pajisje regjistruese është e lidhur, moduli i riprodhimit refuzon t'i transmetojë asaj informacion. Pronarët e TV HDMI që nuk mbështesin HDCP janë gjithashtu midis viktimave të kësaj zgjuarsie. Pajisjet e tilla jo vetëm që nuk shkruajnë përmbajtje të mbrojtur, por edhe nuk e lexojnë atë.
Kjo shkakton acarim mjaft të justifikuar të blerësve, të cilët kohët e fundit dhanë shumë para për pajisjet e teknologjisë së lartë. Në teori, pajisja është e gatshme të marrë një sinjal me cilësi të lartë - në fakt, mbrojtja ndaj shkrimit HDCP ndërhyn në marrjen.
Në fakt, teknologjia e mbrojtjes së shkrimit luan rolin e "Joo-së të pakapshëm". Lajmet për të dy hakerat Blu-Ray dhe HDCP u përhapën në internet pothuajse menjëherë pasi u njoftua teknologjia, por është shumë e shtrenjtë për të vjedhur dhe prodhuar përmbajtje HDCP që është ende e rrallë deri më sot.
Kështu, ndërfaqja HDMI, pa dyshim e dobishme dhe premtuese, në pothuajse të gjitha produktet merr një shtojcë të panevojshme në formën e teknologjisë së mbrojtjes së shkrimit për këdo, përveç disa kompanive mediatike. Sidoqoftë, blerësit ende nuk kanë zgjidhje - atyre u duhet të blejnë një pajisje me hyrje HDMI, ose të qëndrojnë mënjanë progresit.

Pse nevojitet HDMI
Pse nevojitet HDMI
Pse nevojitet HDMI
Pse nevojitet HDMI Pse nevojitet HDMI Pse nevojitet HDMIHome | Articles

December 6, 2022 15:33:30 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting