Prizemna televizija

Trenutno v Rusiji televizijske oddaje v standardu SECAM (625 vrstic) prikazujejo sliko z ločljivostjo 720 krat 576 slikovnih pik in hitrostjo sličic 25 na sekundo.
Številne tuje države oddajajo v formatu PAL, ki se razlikuje le v algoritmu barvnega kodiranja.
Menijo, da tehnološko najbolj napredne države oddajajo v formatu NTSC 3.58. V tem standardu je število sličic na sekundo 29,97, ločljivost zaslona v digitalni predstavitvi pa 720 x 480 slikovnih pik. Tako ima standard NTSC višjo hitrost sličic, a nižjo navpično ločljivost.
Obstajata dva načina oblikovanja slike - progresivni in prepleteni. Pri progresivni slikovni metodi vsak okvir vsebuje vse črte slike, tj. Na primer s hitrostjo 30 sličic na sekundo bo prikazanih 30 celotnih sličic. Pri prepletenem načinu prenosa slike se bodo parne črte prvotne slike (celozaslonski posnetek) prikazale v sodo in neparne črte v neparnih okvirih. Prepletena slika je nekoliko zamegljena v primerjavi s progresivno, vendar lahko znatno zmanjša količino prenesenih informacij. Veliko ljudi ne mara utripanja, ki ga ustvarjajo prepletene slike.
Progresivna slika je označena s črko p (progresivno), na primer 720p. Prepletena slika - označena s črko I (prepletena), na primer 1080i.
Starejši formati PAL, SECAM in NTSC 3.58 uporabljajo prepleten način prenosa informacij.

Prizemna televizija
Prizemna televizija
Prizemna televizija
Prizemna televizija Prizemna televizija Prizemna televizijaHome | Articles

December 5, 2022 18:58:25 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting