Primerjava ATSC in DVB-T

Če bi ameriški strokovnjaki izvajali primerjalne teste svojega sistema ne samo v laboratoriju, ampak tudi v resničnem mestu, potem težko bi odkrili prednosti standarda ATSC. Kar zadeva kakovost, ATSC in DVB-T vsakemu gledalcu zagotavljata studijsko kakovost, ki jo proizvajajo vodilne televizijske družbe. V zvezi s tem ni smiselno primerjati teh standardov. DVB-T, tako kot ATSC, vključuje HDTV in Dolby AC-3. Standardi temeljijo na MPEG-2, toda tisto, kar jih resnično ločuje, je zanesljivost oddaje signala določenemu gledalcu. Torej, če na primer ptica med oddajo baseballa ATSC nepričakovano pristane na anteni in je prenos zaradi tega prekinjen, bo gledalec nezadovoljen z delovanjem takšne televizije.
Če primerjamo ZDA in Rusijo, se morda komu zdi, da sta si državi podobni. Toda to velja le za njihova prostrana ozemlja. Tako za ZDA kot za Rusijo to pomeni pomen razvoja satelitske konstelacije za primarno distribucijo in prerazporeditev televizijskih programov. Razlike so povezane predvsem z različnimi podnebnimi razmerami. Ne glede na to, kako čudno se zdi, radijska preglednost stavb v toplejših podnebjih olajša sprejem televizije. Vendar tudi ob tako ugodnih pogojih sprejem ATSC na notranjih antenah in prenosnih televizorjih sploh ni upoštevan. V New Yorku je vsaka hiša priključena na kabel, vendar ima vsaka ameriška družina 3-4 dodatne televizorje s sobno anteno za en kabelski televizor.
Tako je praktična izvedba standarda ATSC jasno pokazala nedoslednost amplitudne modulacije (8VSB) in pomanjkanje učinkovitega načina obravnavanja odsevnega signala. Dejansko se je namesto oglaševanega zmanjšanja moči oddajnika DH v resnici povečala moč oddajnika v najvišji stavbi v New Yorku na 350 kW, hkrati pa ni zagotovila sprejema na vseh točkah mesta. Razveseljivo je, da so ZDA dodelile pas za eksperimentalno oddajanje DVB-T.
V Rusiji so stavbe večinoma armirani beton ali opeka z armiranobetonskimi tlemi. Tudi številne vasi in mesta na dachah so sestavljene iz hiš, ki vsebujejo armiranobetonske ali kovinske konstrukcije, zaradi katerih niso radiolucentne. Ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bil v Rusiji in sosednjih državah sprejet standard analogne televizije Secam, katerega ukrepi proti motnjam v standardu ATSC sploh niso predvideni. Uvedba standarda ATSC v Rusiji ne bo le škodljiva, temveč tudi pogubna, saj bo zahtevala ogromne naložbe v antenske napajalne enote televizijskih omrežij in takojšnjo opustitev analognega oddajanja v standardu Secam.

Primerjava ATSC in DVB-T
Primerjava ATSC in DVB-T
Primerjava ATSC in DVB-T
Primerjava ATSC in DVB-T Primerjava ATSC in DVB-T Primerjava ATSC in DVB-THome | Articles

December 3, 2022 08:37:54 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting