Oh, zmrzal - načela sodobnih hladilnikov

Nekoč so naši predniki pozimi preživeli veliko časa za rezanje ledu. To težko in izredno nevarno dejavnost so morali opravljati le za zagotovitev varnosti mesnih izdelkov spomladi in poleti, saj so iz ledu, shranjenega za zimo, naredili ledenike - analoge sodobnih hladilnikov in hladilnic. Mimogrede, kako na splošno deluje hladilnik in po katerem principu deluje? Ste že kdaj pomislili na to? Če ne, potem zaman - navsezadnje je, ne da bi poznali niti osnovna načela delovanja sodobnih zamrzovalnih naprav, skoraj nemogoče pravilno in informirano izbrati hladilnik pri nakupu, veliko težje pa je ugotoviti simptomi okvar, ki se lahko pojavijo med njegovim delovanjem. In zato - beri in se izobražuj!
Najprej poglejmo, iz katerih glavnih delov je sestavljen. Njegov najpomembnejši del je motorni kompresor, nekakšna črpalka, ki kroži posebno hladilno sredstvo (najpogosteje freon). Na zadnji steni je skrit kondenzator - kraj, kjer se hladilno sredstvo ohladi, kondenzira in spremeni v tekočino. Naslednji pomemben element je uparjalnik, kjer tekočina iz kondenzatorja izhlapi in tako nastane mraz.
Torej, kako ti deli medsebojno delujejo? Kompresor odvaja hlape hladilnega sredstva iz uparjalnika, nato pa jih črpa v kondenzator, kjer hladilno sredstvo preide v tekoče stanje. Nato ta tekočina vstopi v uparjalnik skozi filter in kapilarno cev. V njem hladilno sredstvo zavre, odvzame toploto s površine uparjalnika in ohladi notranjost hladilnika in vsega, kar je v njem. V uparjalniku se tekoče hladilno sredstvo pretvori nazaj v paro in celoten postopek se ponovi. To se zgodi, dokler temperatura ne pade na želeno raven, nato pa se motor izklopi.
Ta preprost postopek delovanja hladilnika se lahko moti v pogojih nepravilne uporabe in lahko privede do njegove okvare. Da bi se temu izognili, upoštevajte najbolj problematična vprašanja hladilnika.
Kako očistiti hladilnik?
Hladilnik je kraj, kjer shranjujemo hrano in seveda moramo biti popolnoma čist. Priporočljivo je, da hladilnik operete vsaj enkrat v sezoni, pri tem pa upoštevajte naslednji postopek:
1. Pripravite raztopino tople vode in sode bikarbone za pranje (2 žlici sode bikarbone na 1 liter vode).
2. Enoto odklopite iz napajanja. Vso hrano vzemite in shranite na hladnem.
3. Hladilnik popolnoma odtalite.
4. Operite ga s pripravljeno raztopino sode, nato sperite s čisto toplo vodo in posušite s čisto suho krpo.
5. Posode in police sperite ločeno na enak način kot notranjost.

Oh, zmrzal - načela sodobnih hladilnikov
Oh, zmrzal - načela sodobnih hladilnikov
Oh, zmrzal - načela sodobnih hladilnikov
Oh, zmrzal - načela sodobnih hladilnikov Oh, zmrzal - načela sodobnih hladilnikov Oh, zmrzal - načela sodobnih hladilnikov



Home | Articles

December 3, 2022 15:21:29 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting